2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső szót a 27-ek pénzügyminiszterei mondják ki és a Tanácsban még sok minden lehetséges. A retorzió oka a nagy fokú korrupció és a jogállami elvek megsértése. Brüsszelt nem hatották meg a kormányfő ígéretei, hogy kiküszöböli a hiányosságokat. De hogy Ursula von der Leyen álláspontja érvényesül-e a végén, az még nem biztos. Nem lehet 100 %-ra venni, hogy legkésőbb december 19-én meglesz a szankció elrendeléséhez szükséges minősített többség. Az EU végrehajtó testülete, illetve az EP-képviselők többsége évek óta azzal vádolja a kormányfőt, hogy illetéktelen zsebekbe juttat közösségi pénzeket, ám a politikus nem reagált a bírálatokra. Viszont a jogállami eljárás jóvoltából immár van mód a szubvenciók befagyasztására. Konkrétan 7,5 milliárd felzárkóztatási segélyről van szó, illetve a koronaalapból 5,8 milliárd sorsa lóg a levegőben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Magyarország és Lengyelország továbbra is csúszik vissza a demokrácia területén, mindkét kormány folyamatosan és módszeresen szorítja vissza a jogállami normákat  – állapítja meg a stockholmi székhellyel működő IDEA kormányközi intézet legfrissebb jelentése, amely 173 ország belső helyzetének alapján évről évre értékeli a demokrácia helyzetét a világban. A felmérés, amely még nincs fenn a jogállam és a demokratikus választások elősegítésével foglalkozó agytröszt honlapján, úgy foglalja össze a tapasztalatait, hogy szorulnak vissza a demokráciák. Ugyanakkor még inkább elnyomóvá válnak a tekintélyuralmi rendszerek, ahogy mind inkább érződik a globális gazdasági válság hatása.

Az autoriter rezsimeknek főleg a választások tisztasága és a törvényhozások munkájának akadályozása kapcsán van mit a szemére vetni. Az eltelt hat évben több mint kétszer annyi ország indult meg ebbe az irányba, mint amennyi a demokrácia felé mozdult el.

Kevin Casas-Zamora, az IDEA főtitkára arról beszélt, hogy a kedvezőtlen fejlemények különösen jól láthatóak Európában. A helyzetet csak rontja, hogy még mindig hatnak a Covid-ragály következményei, ugyanakkor a háború energiaválságot idézett elő, megugrottak a megélhetési költségek, küszöbön áll a világméretű recesszió.

Kitért arra, hogy az orosz agresszió rávilágított: mennyire fontos a demokrácia megőrzése. Azt is sokan felismerték, hogy a demokrácia hiánya a békét veszélyezteti. Így a nyugati hatalmak példátlan módon felsorakoztak a közös értékek mellett. Viszont a gazdasági megpróbáltatások egyre fokozottabb nyomást jelentenek a demokráciák számára. Következésképpen  az előttünk álló néhány év igen nehéznek ígérkezik.

 

Reuters

 

A hírügynökség azt emeli ki az IDEA helyzetképéből, hogy a demokrácia visszaesése példátlan volt egy sor országban, így a magyaroknál és a lengyeleknél, de ugyanez áll az Egyesült Államokra is, ahol szintén erős a politikai megosztottság, demokratikus intézmények nem működnek és veszély fenyegeti a polgári szabadságjogokat. Összességében a világ demokráciáinak a fele indult meg lefelé, valamennyiben rosszabbodik a jogállam állapota.

A demokratikus intézményeket aláássa a többi közt a szólásszabadság korlátozása és a választások tisztaságába vetett bizalom megrendülése. Ráadásul többes válság közeleg, ideértve a nukleáris összecsapás lehetőségét, valamint a klímaváltozás súlyosbodását. Ugyanakkor mivel sokfelé hanyatlik a demokrácia ez mérgező keveréket alkot.

 

Frankfurter Rundschau

 

Szorul a hurok Orbán Viktor körül, mert a Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső szót a 27-ek pénzügyminiszterei mondják ki és a Tanácsban még sok minden lehetséges. A retorzió oka a nagy fokú korrupció és a jogállami elvek megsértése. Brüsszelt nem hatották meg a kormányfő ígéretei, hogy kiküszöböli a hiányosságokat. De hogy Ursula von der Leyen álláspontja érvényesül-e a végén, az még nem biztos. Nem lehet 100 %-ra venni, hogy legkésőbb december 19-én meglesz a szankció elrendeléséhez szükséges minősített többség.

 

Az EU végrehajtó testülete, illetve az EP-képviselők többsége évek óta azzal vádolja a kormányfőt, hogy illetéktelen zsebekbe juttat közösségi pénzeket, ám a politikus nem reagált a bírálatokra. Viszont a jogállami eljárás jóvoltából immár van mód a szubvenciók befagyasztására. Konkrétan 7,5 milliárd felzárkóztatási segélyről van szó, illetve a koronaalapból 5,8 milliárd sorsa lóg a levegőben.

Moritz Körner, a német liberálisok strasbourgi törvényhozója úgy foglalja össze a magyar állapotokat, hogy az ország gyakorlatilag a korrupció fertője. Daniel Freund a másik kisebb német koalíciós partner, a zöldek nevében úgy nyilatkozott, hogy Orbán nem zsarolhatja meg a közösséget. És ha a jogállami elvekről van szó, akkor nem szabad belemenni semmiféle rossz kompromisszumba.

Körner ezt azzal egészítette ki, hogy ha a kormányok szembeszállnak a Bizottság és az Európai Parlament felhívásával, és nem hajlandóak visszatartani a magyar vezetésnek szánt anyagi eszközöket, akkor feltartóztathatatlanul teret hódít az Unióban a tekintélyelvűség és korrumpálás.

 

Le Figaro

 

Az infláció miatt színházak múzeumok és stadionok zárnak be Magyarországon, de a kormány Brüsszelre hárítja a felelősséget. Az áramszámla láttán egy sor város kénytelen a télre becsukni egy sor közösségi létesítményt, így könyvtárakat, uszodákat, kedvelt termálfürdőket. A lista nap mint nap csak hosszabb lesz, ahogy teljes erővel érezteti hatását az áremelkedés és az energiaválság. A futballmeccseket napközben tartják, hogy ne kelljen világítani.

A sport szentnek számít az orbáni világban, ám Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere azt mondja, mindenkinek ki kell vennie a részét az erőfeszítésekből. Így elrendelte, hogy múzeumok és színházak húzzák le a rolót. Mint megállapította, a 100 ezres városban senki nem örül ezeknek az intézkedéseknek, mert a település ily módon olyan, mintha teljesen kihalt volna, bár a közönség megérti, hogy nincs más választás.

Az ország kemény télre készül, ám az elégedetlenség fokozódik. Tanárok tüntetnek magasabb bért és jobb munkakörülményeket követelve.  A hatósági árak bevezetése hiányt idézett elő alapcikkekből, illetve üzemanyagból. Orbán Viktor azt állítja, hogy mindenről az EU tehet. A bombás plakátok pont ezt hirdetik.

 

2022. november 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább