2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Most már elég a jajongásból, mármint, hogy mennyire gyenge a demokrácia

Most már elég a jajongásból, mármint, hogy mennyire gyenge a demokrácia

Ezt Fareed Zakaria, a neves amerikai szemleíró látja így, szerinte itt az idő, hogy beszéljük az erősségeiről is. Hiszen az utóbbi időben pórul járt az urnáknál egy sor illiberális rezsim, a politikai közép kitartott – legalábbis egyelőre. Ugyanakkor mély és szerkezeti hiányosságok jelentkeznek a világ legerősebb autokráciáiban. A legmegdöbbentőbb példa Kína, amelyen éppen most egészen különleges tiltakozó hullám söpör végig a Covid-korlátozások eltörlésére. De hát így van ez már csak a diktatúrákban, ahol zárt, hierarchikus és kiszámíthatatlan a döntéshozatal. Ezzel szemben a demokratikus vezetőknek állandóan tekintettel kell lenniük arra, hogy jönnek a választások, és ha figyelmen kívül hagyják a rájuk nehezedő folyamatos nyomást és nem változtatnak a politikán, akkor mehetnek isten hírével. Kínában az elégedetlenkedő kezére játszik, hogy jó 30 év alatt néhány millióról 200 millióra nőtt a diplomások száma és a kétmillió cenzor képtelen lépést tartani a közösségi média adatforgalmával. Az oroszoknál szintén az bizonyosodott be, hogy társadalmi vita nélkül katasztrófához vezethet, ha a vezetés széles konzultáció nélkül egymaga határoz. A háború folytán az ország egyre jobban elszigetelődik és elszegényedik. A tekintélyuralmak egy ideig meggyőzőnek látszanak, mert határozottan törekednek céljaik elérésére, ám vagy egy alapvető bibi velük: nemigen tudnak alkalmazkodni a módosuló társadalomhoz. A demokrácia prototípusát az amerikai alapító atyák dolgozták ki, a rendszer elterjedt, kiállta két és fél évszázad próbáját. Bárki azt gondolja, hogy az orosz, kínai vagy iráni modell kitart ennyi ideig? Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Vera Jourová úgy kommentálta a Bizottság javaslatát, mármint hogy az Európai Tanács mindaddig fagyasszon be jó 13 milliárd eurónyi támogatást, amíg Magyarország nem hajtja végre a jogállami reformokat, hogy a labda most a magyar térfélen pattog. Az EU végrehajtó testületének alelnöke megerősítette, hogy bármiféle kifizetés csak akkor lehetséges, ha az Orbán-kormány eleget tesz a szuper feltételeknek, a jogállam, a korrupció elleni harc, továbbá az igazságszolgáltatás függetlensége, a közbeszerzési pályázatok elbírálása, valamint ellenőrzése ügyében.

Arra is kitért, hogy Brüsszel továbbra is nyomon követi, a magyar fél mennyire tesz eleget vállalt kötelezettségeinek, és hogy a változások mennyire lesznek eredményesek a gyakorlatban.

 

Le Monde

 

A magyar kormány mestere annak, miként állítsa be hatalmas sikernek a legkisebb kudarcot is, ennek megfelelően üdvözölte, hogy a Bizottság hivatalosan is felvetette: a jogállami kifogások miatt az ország egyelőre ne jusson hozzá több mint 13 milliárd euróhoz a felzárkóztatási, illetve koronaalapból.

Brüsszel sokáig habozott, hogy meghozza-e ezt a döntést, de végül is a kemény fellépésre szánta rá magát, miután az Európai Parlament nyomást gyakorolt rá, és még bizalmatlansági indítvánnyal is megfenyegette. Ugyanakkor az örömteli budapesti fogadtatás javarészt a hazai médiának szól, de a hatalom a jelek szerint kész további kompromisszumokra.

A korrupció elleni harcra szakosodott civil szervezetek biztatónak tartják, hogy az EU nem hajlandó engedni. Léderer Sándor a K-Monitortól úgy nyilatkozott, hogy a javasolt megoldás nem változtat a korrupcióra épülő magyar rendszeren, de segíthet visszaszorítani a pénzügyi visszaéléseket.

Hogy az Integritás Hatóságba civileket is bevesznek, az kisebbfajta forradalommal ér fel, mert az NGO-kat fokozottan kiszorították mindenféle konzultációból, amióta csak Orbán megszerezte a hatalmat. Ugyanakkor Tóth István, a Korrupciókutató Intézet igazgatója eléggé borúlátó a testület munkáját illetően, épp ezért ők nem is jelentkeztek a tagságra. Arra hivatkozott, hogy itt ab ovo egy kleptokráciáról van szó, a módosítások csupán felszíniek, az alapokig egyáltalán nem érnek el.

 

Politico

 

A magyar miniszterelnök visszaélt az emberek bizalmával, illetve a saját hatalmával, amikor a tavaszi választási kampányban a Fidesz érdekében használta fel a járvány kapcsán összegyűjtött személyes adatokat. Ezt emeli ki a Human Rights Watch jelentése, amely azt is kiderítette, hogy nem csupán az oltásra jelentkezők adatait vették igénybe jogellenesen pártüzenetek célba juttatására. Ugyanígy lenyúlták olyanok adatait, akik adókedvezményt kértek, illetve bizonyos egyesületek tagjai.

Márpedig ez a gyakorlat ellentétes a magántitok jogával és elmossa a határvonalat a Fidesz, illetve a kormány információs forrásai között. Pedig az EU ismételten figyelmeztette az Orbán-kabinetet, hogy jogállami szempontból tegye rendbe a vonatkozó törvényt. A HRW szerint a jogellenesen megszerzett személyes adatok révén politikai üzenetekkel bombázták az érintetteket. Az emberi jogi szervezet egyik szakértője azt mondta, hogy véget kell vetni ennek a módszernek, szavatolni kell, hogy mindkét oldal egyenlő feltételek mellett vehessen részt a választáson.

 

Washington Post

 

Fareed Zakaria, a neves amerikai szemleíró úgy látja, hogy most már elég a jajongásból, mármint hogy mennyire gyenge a demokrácia, itt az idő, hogy beszéljük az erősségeiről is. Hiszen az utóbbi időben pórul járt az urnáknál egy sor illiberális rezsim, a politikai közép kitartott – legalábbis egyelőre. Ugyanakkor mély és szerkezeti hiányosságok jelentkeznek a világ legerősebb autokráciáiban.

A legmegdöbbentőbb példa Kína, amelyen éppen most egészen különleges tiltakozó hullám söpör végig a Covid-korlátozások eltörlésére. De hát így van ez már csak a diktatúrákban, ahol zárt, hierarchikus és kiszámíthatatlan a döntéshozatal. Ezzel szemben a demokratikus vezetőknek állandóan tekintettel kell lenniük arra, hogy jönnek a választások, és ha figyelmen kívül hagyják a rájuk nehezedő folyamatos nyomást és nem változtatnak a politikán, akkor mehetnek isten hírével.

Kínában az elégedetlenkedő kezére játszik, hogy jó 30 év alatt néhány millióról 200 millióra nőtt a diplomások száma és a kétmillió cenzor képtelen lépést tartani a közösségi média adatforgalmával. Az oroszoknál szintén az bizonyosodott be, hogy társadalmi vita nélkül katasztrófához vezethet, ha a vezetés széles konzultáció nélkül egymaga határoz. A háború folytán az ország egyre jobban elszigetelődik és elszegényedik.

A tekintélyuralmak egy ideig meggyőzőnek látszanak, mert határozottan törekednek céljaik elérésére, ám vagy egy alapvető bibi velük: nemigen tudnak alkalmazkodni a módosuló társadalomhoz. A demokrácia prototípusát az amerikai alapító atyák dolgozták ki, a rendszer elterjedt, kiállta két és fél évszázad próbáját. Bárki azt gondolja, hogy az orosz, kínai vagy iráni modell kitart ennyi ideig?

 

Die Welt

 

Egyre inkább keresztet vethet legfontosabb európai tervére a kínai elnök, mivel szép lassan omladozik az ún. 17+1 kezdeményezés, amely eredetileg arra volt hivatott, hogy növelje Peking befolyását Kelet- és Közép-Európában, a Selyemút-program egyik pilléreként. Úgyhogy most Hszi Csin-ping nem csak odahaza került nyomás alá, elakadni látszik sikeres külpolitikai nyomulása is, és ebben szerepet játszik szövetségese, Vlagyimir Putyin.

Több európai partner körében egyre nagyobb a csalódás, mert elmaradtak a beharangozott kínai beruházások. És mind több döntéshozó jut arra a felismerésre, hogy Kína valójában meg akarja osztani a Keletet és a Nyugatot, továbbá igyekszik a maga akaratát érvényesíteni. Ennélfogva a balti köztársaságok már kiléptek az együttműködési fórumból és hamarosan követheti őket Csehország is. Az kemény csapást jelentene Pekingnek, hiszen akkor nyugodtan el is temetheti az egész 17+1-es keretet, figyelembe véve a csehek geopolitikai helyzetét és szoros német kapcsolatait.

Vagyis egyre nagyobb repedéseket mutat az ázsiai világhatalom. Ennek megfelelően a tekintélyének is sokat ártana, ha elvesztené kelet-európai befolyását. De hát, amint a prágai polgármester rámutat: az orosz háború arra figyelmeztet, hogy nem szabad túl szoros viszonyt kialakítani az illiberális, agresszív államokkal. Kína Oroszország szövetségese, márpedig utóbbi egy sor államot fenyeget a régióban. Következésképpen azok nem szeretnének kivételezett partnerséget összehozni Pekinggel.

2022. december 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább