2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Riasztó lesz a háború második éve

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az amerikai közvélemény többsége azonban Biden oldalán áll, noha ezt egy éve még senki sem gondolta volna. De hát amerikai csapatok nem vesznek részt a viszályban, és az USA bölcsen használta ki erejét a 2. világháború után létrejött liberális világrend védelmében. A szerző, Thomas Friedman kifejti, hogy olyan rend ez, amely miatt az autokrata nagyhatalmak, mint Oroszország és Kína nem tudják egyszerűen bekebelezni a szomszédjaikat... A történész arra is felhívja a figyelmet, hogy ha bármekkora ukrán terület is orosz kézen marad, akkor a nyugalom csupán időleges, mert Putyin ismét nekivág. Máris teljesen militarizálja a társadalmat, pont úgy, ahogy Sztálin csinálta a 2. világháborúban. Arra számít, hogy a Nyugat feladja, ha látja, hogy jócskán elhúzódik a viszály. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 New York Times

 

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az amerikai közvélemény többsége azonban Biden oldalán áll, noha ezt egy éve még senki sem gondolta volna. De hát amerikai csapatok nem vesznek részt a viszályban, és az USA bölcsen használta ki erejét a 2. világháború után létrejött liberális világrend védelmében.

A szerző, Thomas Friedman kifejti, hogy olyan rend ez, amely miatt az autokrata nagyhatalmak, mint Oroszország és Kína nem tudják egyszerűen bekebelezni a szomszédjaikat. Ahol a demokráciák páratlan módon virágozhatnak, és a szabad piac, illetve a nyílt kereskedelem több embert emelt ki a szegénységből, mint bármikor korábban a történelem során. Emellett csaknem 80 év telt el úgy, hogy nagyhatalmak nem csatáztak egymással.

Az Egyesült Államok és a NATO-közösség a liberális rendért állt be Ukrajna mögé, de a következő év sokkal nehezebb lesz. Putyin 500 ezer embert mozgósít. Azt üzeni Bidennek, hogy nem veszíthet és kész minden áldozatra e cél érdekében, de vajon mennyire elszánt Amerika? És pont ez az ijesztő.

A kérdés az, Washington hajlandó lesz-e fenntartani a nemzetközi rendet. Két tábor ütközik meg egymással: azok, akik az a nemzetbiztonság érdekeire hivatkozva bezárkóznának, illetve azok, akik fenntartanák a jelenlegi világrendet. Robert Kagan, a Brookings Intézet neves történésze figyelmeztet, hogy az oroszoknál a nagyhatalmi álmok felülírták a biztonsági szempontokat, és a jelek szerint ugyanez a helyzet Kínánál Tajvan ügyében.

Az amerikai liberálisok pedig éppen azért melengetnek baráti érzelmeket az orosz elnök iránt, mert úgy vélik, hogy ő a globális liberális-ellenes keresztes hadjárat vezére.

A történész arra is felhívja a figyelmet, hogy ha bármekkora ukrán terület is orosz kézen marad, akkor a nyugalom csupán időleges, mert Putyin ismét nekivág. Máris teljesen militarizálja a társadalmat, pont úgy, ahogy Sztálin csinálta a 2. világháborúban. Arra számít, hogy a Nyugat feladja, ha látja, hogy jócskán elhúzódik a viszály.

 

Washington Post/Bloomberg

 

A szubjektív idealizmus klinikai esetét kell produkálni ahhoz, hogy valaki olyan felelőtlenül viselkedjen, mint a török elnök, amikor keresztbe tesz a finnek és a svédek NATO-belépésének – hangsúlyozza a kommentár, amely azonban azt sem zárja ki, hogy Erdogan tudatosan jár el: a választások közeledtével próbálja mozgósítani keményvonalas, illetve iszlám szavazói bázisát. Azaz úgy cselekszik, mint egy geopolitikai ork.

Nyugat-ellenes, illetve neo-ottomán beütésétől vezérelve egyre gyakrabban ássa alá a katonai szövetséget, illetve az EU-t. A svéd-finn ügyben lehetőséget lát a szervezet megzsarolására.  Pedig Stockholm teljesítette szinte minden követelését, ám kitart a jogállam és a szólásszabadság mellett, ezért két pontban nem hajlandó engedni.

Az egyik, hogy nem ad ki mindenkit, hogy azután az államfő odahaza börtönbe vesse az illetőket. A kiadatást a svéd Legfelsőbb Bíróság dönti el, és ennyi. A másik, a Korán-égetés ostoba és sértő gesztusa, de hát egy szabad országban a bántó hülyeség alkotmányos jog. Ami Erdogan kirohanását ennyire botrányossá teszi, az a geopolitikai összefüggés. Itt csak az számít, hogy Putyin népgyilkos háborút, imperialista agressziót folytat Ukrajna ellen, ám a  török elnök két oldalán vajazza a kenyeret. A kérdés ezek után az, hogy fellépne-e, ha egy NATO-államot ért volna támadás?

Az elemzés azt tanácsolja, hogy Stockholm és Helsinki várja ki a török választás végét. De ha Erdogan hatalmon marad és még utána is tüzet okád, a finneknek egyedül is csatlakozniuk kell. Svédországnak pedig tovább kell integrálódnia, mintha már tag lenne. A lényeg, hogy Putyin észlelje: ha bármelyik tagot megpróbálja lerohanni, akkor vesztésre van ítélve.

A NATO alapokmány nem rendelkezik arról, hogy ki lehessen tenni egy tagot, ha az szabotál. De legfőbb ideje belevenni egy ilyen rendelkezést, hogy egyszer mindenkorra világos legyen: a szövetség megvédi magát a belső ellenséggel szemben is.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk kiemeli, hogy nagyon helyes volt lelőni a kínai kémléggömböt, de miért tartott ilyen sokáig? Hiszen a szerkezet napokig hányódott az USA légterében. Biden szerint azért vártak ennyit, mert nem szerették volna, ha a roncsok emberi életeket veszélyeztetnek, ám ezt nehéz elhinni. Van azért lakatlan terület jócskán az országban, amely fölött nyugodtan le lehetett volna szedni. Remélhetőleg azonban a haditengerészet búvárjai épségben előkerítik a tenger mélyéről a hírszerző berendezést.

Felvetődik az is, hogy a légvédelem bizonyosan az első pillanattól kezdve érzékelte a behatoló alkotmányt, de ha nem, akkor a közvéleménynek joga van tudni erről a biztonsági lyukról. A léggömb ugyanis akár nukleáris robbanószert is szállíthatott volna, amely robbanás esetén az elektromágneses hatás révén tönkretehette volna az egész villamos hálózatot.

Nem tudni, Kína miként reagált, amikor Washington szóvá tette az incidenst. Hazudott, akárcsak a pekingi Külügy, amikor azt bizonygatta, hogy eltévedt meteorológiai szerkezetről van szó. Ám joggal lehet feltételezni, hogy egy arcátlan, de tipikus kínai provokációról van szó – közvetlenül az amerikai külügyminisztere pekingi látogatása előtt.

Az önmagában rossz, ha a Népi Felszabadítási hadsereg meg akarta hiúsítani Blinken útját. Még rosszabb, ha a parancsot a PB vagy Hszi elnök adta ki. Ez esetben feltehetőleg ki kívánták próbálni, mennyire fontos Bidennek a jó kétoldalú viszony. Kínának szokása bevetni ilyen módszereket az ellenfél gyengeségének feltérképezésére.

Viszont az egészben az a jó, hogy az amerikai közvélemény immár érzékeli: az ország sebezhető. Merthogy a bezárkózás hívei mindkét pártban azzal házalnak, hogy az USA biztonságban lehet, ha visszavonul a nemzetközi színtérről.

 

Guardian

 

A szerkesztőség vélemény fontosnak nevezi a léggömb-ügy után, hogy gyorsan tárgyalóasztalhoz üljenek a két ország képviselői, mielőtt a héják háborúba viszik a világot. A történtek sokat elárulnak a kétoldalú viszony törékeny állapotáról. A világ két vezető hatalma egy sor kérdésben szemben áll egymással, és ebben az egész sztoriban roppant mód hiányzott a kölcsönös bizalom, a józanság és az időben lefolytatott kommunikáció.

Sajnálatos, hogy Blinken elhalasztotta jégtörőnek ígérkező pekingi programját, de látván a hazai jobboldal által keltett felzúdulást, alighanem lehetetlen lett volna a kiegyensúlyozott párbeszéd. Viszont éppen az ilyen, előre nem látott válságok bizonyítják, hogy miért szükséges a párbeszéd a kölcsönös megértés elősegítésére. A héják már azt sugallják, hogy a háború elkerülhetetlen, miután mindkét fél katonai lépéseket tett.

Az egész történetről ordít, hogy a téves számítás éppen olyan veszedelmes, mint a betervezett politika. Nem valószínű, hogy a kínai vezetés szántszándékkal torpedózta meg Blinken látogatását. Vannak jelek arra nézve, hogy Hszi csökkenteni szeretné a feszültséget, miután nagy nyomás nehezedik rá a gazdaság és a járvány miatt. Minden bizonnyal alacsonyabb rangú káderek követték el a hibát – vagy szabotázsról van szó, mert a keményvonalasok nem kérnek az enyhülésből. Ezek a kérdések viszont felvetik, mekkora is a hatalma a kínai elnöknek.

A politikus ultranacionalizmusa és terjeszkedő politikája, továbbá agresszív diplomáciája igencsak visszaütött. Az USA lecsap a hibára – Hszi saját maga legnagyobb ellensége. De Amerika is sokat veszíthet, ha a héjákra hallgat, a katonai opciót választja és engedi, hogy tovább romoljon a viszony a világ legnagyobb kereskedő nemzetével, a felemelkedő szuperhatalommal.

 

2023. február 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. >

Tovább

Egy zombi eltűnt, létrejött viszont egy szörny

Erre mutat rá a Neue Zürcher Zeitung kommentárja, miután az UBS felvásárolja a súlyos helyzetbe került >

Tovább

A tébolyult nyelv önkénye

Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési >

Tovább

A NATO a jövőben ne bízzon meg Magyarországban és Törökországban

Hogy Erdogan végül is beadta a derekát Finnország kapcsán, az hatalmas nyomás alá helyezi Orbán Viktort. >

Tovább