2024. június 12. Szerda
Ma Villő, Orfeusz, Adelaida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. Egy fegyelmezettebb vezető ezek után lemondta volna az utat. De Hszincsiangban Hszinek is vér tapad a kezéhez. A politikusnak az a jó, ha Oroszország nem marad alul, ám nem is győzedelmeskedik. Pekingnek az az érdeke, hogy az USA kimerüljön az elhúzódó csatározásban. Egyértelmű, hogy az orosz-kínai kapcsolatokban Peking van fölényben. Viszont aligha ad fegyvereket Putyinnak, mert nem szeretne közvetlenül belekeveredni a viszályba. Az a célja,  hogy alternatív, nem demokratikus, illiberális világrend jöjjön létre. És hogy ehhez meg tudja nyerni a németeket és a franciákat, akik szintén szeretnének véget vetni a háborúnak és szoros kereskedelmi kapcsolatokra törekszenek Kínával. Peking igyekszik keresztbe tenni Amerikának. Putyin ezt átlátná, ha okos és erős volna, de nem az. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Frankfurter Rundschau

 

Erdogan után szabadon, Orbán is betehet Svédország NATO-csatlakozásának – éspedig pénzügyi számításból. Így elképzelhető, hogy a magyar vezető potyautas lesz: követi a török példát, és először csak a finn belépést hagyja jóvá. Anamaria Dutceac Segesten, a lundi egyetem EU-szakértője szerint a magyar kormány azért blokkolja a svéd terveket, mert stratégiai előnyt remélt általa. Azt hangoztatja ugyan, hogy támogatja Stockholm tagságát, csak éppen közben összekapcsolja a kérdést a befagyasztott uniós pénzekkel.

Lehetséges továbbá, hogy azért is elhúzza a folyamatot, mert ki akarja használni, hogy ebben a félévben Svédország az Unió soros elnöke. Henri Vanhanen, a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója abból indul ki, hogy Magyarország először a finn felvételre adja áldását. Mindazonáltal meglepőnek tartja, hogy a Fidesz külön-külön kívánja kezelni a két kérdést.

A lap emlékeztet arra, hogy a jogállami kifogások miatt Brüsszel jó 13 milliárd euró folyósítását függesztette fel. Részben a hétéves költségvetésből, részben a koronaalapból.

 

Spiegel

 

Milánóban tízezrek vonultak az utcára, mivel a jobboldali-nacionalista miniszterelnök asszony korlátozni kívánja az egynemű párok szülői jogait, és így pont olyan korlátozásokat vezetne be, mint Magyarország és Lengyelország. Olasz földön ugyan 7 éve legálisnak számít az azonos neműek élettársi közössége, ám az ilyen párok nem fogadhatnak örökbe gyereket. Csak akkor van rá mód, ha a bíróság – egyedi kérésre – engedélyezi.

Ám most bezárulna ez a lehetőség, mert a Szenátus a múlt héten elutasította a Bizottság rendeletét, amely kimondta, hogy az egész Unióban el kell ismerni az azonos nemű szülők jogait. Az újság kitér arra, hogy Brüsszel tavaly nyáron perbe fogta az Orbán-kabinetet, mivel az diszkriminálja a nemi kisebbségeket.

A milánói megmozduláson részt vett Elly Schlein, a szociáldemokraták új elnökasszonya, aki vállaltan meleg. Hangsúlyozta, hogy meg kell győzni a hatalmat: a hátrányos megkülönböztetés még sosem segítette elő a társadalmi haladást. A legbiztosabb társadalom ugyanis az, amelyik befogad. Nem diszkriminál és nem hagy hátra senkit sem.

Meloni ezzel szemben azt hangoztatta a tavalyi kampány során, hogy igent kell mondai a természetes családokra és a szexuális identitásra. El kell utasítani viszont az LMBT-lobbit, valamint a gender ideológiát.

 

Guardian

 

A vezércikk azt írja Hszi Csin-ping ma kezdődő moszkvai látogatási előtt, hogy a Putyin elleni letartóztatási paranccsal a Nemzetközi Büntető Bíróság egyértelmű üzenetet küldött Kínának, egyben jelzi az orosz népnek, hogy a politikus napjai meg vannak számlálva.

A lépést csak üdvözölni lehet, már régen időszerű volt a háborús bűnök miatt, és csak megerősíti, hogy a politikus törvényen kívülinek számít a világban. Nem valószínű persze, hogy egyhamar elfogják és bíróság elé állítják. De arra jó, hogy gyanúsítottként kezeljék, akit le kell tartóztatni az ICC hatálya alá tartozó 123 országban. Egyben igencsak zavaró az orosz állam számára.

Az államfő és hóhérai tagadják vétkességüket. De az nagyon jó, hogy a nemzetköz testület munkatársai nem engedtek a nyomásnak és nem vártak, mondván, hogy nem szeretnék hátráltatni a békefolyamatot. Bizonyították, hogy még a legfőbb vezetők sem úszhatják meg büntetlenül.

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. Egy fegyelmezettebb vezető ezek után lemondta volna az utat. De Hszincsiangban Hszinek is vér tapad a kezéhez. A politikusnak az a jó, ha Oroszország nem marad alul, ám nem is győzedelmeskedik. Pekingnek az az érdeke, hogy az USA kimerüljön az elhúzódó csatározásban.

Egyértelmű, hogy az orosz-kínai kapcsolatokban Peking van fölényben. Viszont aligha ad fegyvereket Putyinnak, mert nem szeretne közvetlenül belekeveredni a viszályba. Az  a célja,  hogy alternatív, nem demokratikus, illiberális világrend jöjjön létre. És hogy ehhez meg tudja nyerni a németeket és a franciákat, akik szintén szeretnének véget vetni a háborúnak és szoros kereskedelmi kapcsolatokra törekszenek Kínával.

Peking igyekszik keresztbe tenni Amerikának. Putyin ezt átlátná, ha okos és erős volna, de nem az.

 

Washington Post

 

Az egyik neves orosz politikai fogoly azt írja az előzetes letartóztatásból, hogy Putyin szinte a teljes szovjet repertoárt felújította az ellenzék ellen, most már jóformán csak az hiányzik, hogy az érintetteket megfosszák állampolgárságuktól, de ne aggódjon senki: jön az is hamarosan. Vlagyimir Kara-Murza, akik csaknem egy éve vettek őrizetbe, mert bírálni merészelte a háborút, emlékeztet arra, hogy nemrégiben drákói jogszabályokkal bűncselekménynek nyilvánították a kormány bírálatát.

Az ellenzéki tevékenység ma már hivatalosan hazaárulásnak számít. Aki szembeszegül a hatalommal, az számíthat arra, hogy megölik, megmérgezik, börtönbe csukják. De újra alkalmazzák a pszichiátriai kezelést is.

Az állampolgárságot a Szovjetunó olyanoktól vette el, mint Szolzsenyicin, az író Akszjonov, a zeneszerző Rosztropovics, a balett táncosnő Visnyevszkaja, a sakkozó Korcsnoj, vagy a rendező Ljubimov. Valamennyien túl híresek voltak ahhoz, hogy bezárják őket. De Putyin már 9 éve visszanyúlt ehhez az eszközhöz: nem újította meg az emigrációban élő ellenzéki, Vlagyimir Bukovszkij útlevelét Londonban, mondván, hogy annak állampolgársága kétséges.

A diktatúrák mindig egyenlőségjelet tesznek a hűség és a hazafiság közé. Ebben a keretben, aki ellentmond a hatalomnak, a szükségszerűen áruló. Az állampolgárság pedig jutalom és el lehet venni, ha úgy kívánja meg a rezsim szeszélye. Alighanem Putyin is a szovjet úton jár. Ám tudjuk, ez miként végződik. Szolzsenyicinnek ma szobra van Moszkva belvárosában. De ki emlékszik arra, ki volt Podgornij? (Az Államtanács elnökeként ő írta alá 1974-ben az író jogfosztását.)

 

FT

 

A francia elnök zűrzavart idézett elő a nyugdíjreformmal, és teljesen mindegy, milyen érdemei vannak a tervnek, a politikus tévedett, amikor azt különleges alkotmányos felhatalmazással igyekezet átnyomni. Így értékeli a helyzetet a szerkesztőségi állásfoglalás, hozzátéve, hogy az egész játszva függőben van.

Nem kérdés, hogy át kell alakítani az erősen veszteséges nyugdíjrendszert, annál is inkább, mert elöregszik a lakosság. Csakhogy a választott módszer demokratikus aggályokat vet fel. Még akkor is, ha valószínűleg eredménytelen lesz ma a bizalmi szavazás. Az ominózus paragrafust egyébként idáig már tízszer alkalmazta a kormány, de ezúttal Macron alábecsülte a társadalmi ellenállást.

Nem sikerült meggyőznie az érintetteket a lépés szükségességéről, pedig ez alapvető lett volna, hiszen nincs többsége a parlamentben. Így most az a veszély, hogy akkora megmozdulások lesznek, mint az 5 évvel ezelőtt sárga mellényes mozgalom során. De hát politikailag nem  jó a választott módszer. Szavazásra kellett volna bocsátania a kérdést az alsóházban és ha veszít, az azt jelzi, hogy újratervezés szükséges.

A vélt szövetségesekre, a republikánusokra nemigen számíthat a továbbiakban. Ez pedig beárnyékolja az örökségét, noha kétségtelen, hogy versenyképesebbé tette Franciaországot. Ám nem váltotta be ígéretét, hogy jó néhány elődjétől eltérően ő kevésbé erőlteti rá akaratát az országra. Így most meggyengült.

 

2023. március 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább