2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Biden és Hszi úgy találkozik, hogy közben egyre inkább széttöredezik az eddigi nemzetközi rend

Biden és Hszi úgy találkozik, hogy közben egyre inkább széttöredezik az eddigi nemzetközi rend

Erre mutat rá Ishann Tharoor, a Washington Post neves külpolitikai elemzője. Úgy értékeli, sok múlik azon, mire jutnak egymással. Pekingnek elege van az USA globális hegemóniájának örökségéből és úgy ábrázolja magát, mint egy más, új világrend letéteményesét. Az amerikai kormányzat sok tekintetben a legfőbb kihívásnak tekinti Kínát. De hogy összejönnek, az jó hír. Az amerikai elnök belebonyolódott két véres, megosztó háborúba és lehet, hogy úgy véli: itt az idő enyhíteni a feszültséget a nagy riválissal. Merthogy a kapcsolatok átmentek szabadesésbe. A vendég feltehetőleg még rosszabb helyzetben van, hiszen zsugorodik a kínai gazdaság, menekül a külföldi tőke és még mindig érezni, mekkora károkat okozott Peking járványpolitikája. Így szüksége van a csúcsra, hogy odahaza megerősítse vezető szerepét. De a kétoldalú kapcsolatok állását elnézve, már az is jó, hogy újra nyílnak kommunikációs csatornák. Az Egyesült Államok igyekszik csökkenteni a gazdasági függést a kínai beszállítóktól. A geopolitikai azonban további súrlódásokat ígér. Az Európai Külkapcsolati Tanács legújabb tanulmánya arra mutat rá, hogy az államok egyre kevésbé kívánják elkötelezni magukat a két nagyhatalom mellett. Orbán és Vučić pl. arra jutott, hogy az á la carte-világban szoros kapcsolatokat lehet fenntartani Pekinggel, a biztonságban lehet támaszkodni az USA-ra, ugyanakkor élvezni lehet mindazt, amit az EU kínál. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

Az EU kesztyűs kézzel bánik Magyarországgal: nem lesz meghallgatás a magyar jogállam helyzetéről, viszont lehet, hogy hamarosan megérkezik Budapestre 13 milliárd euró a befagyasztott pénzekből. Ám az Európai Parlament riadót fúj.

Mindenesetre az illetékes kormánymegbízott, Bóka Jánosnak nem kellett izgulnia az Általános Tanács ülése előtt, mert a soros spanyol elnökség nem tartott vitát a magyar jogállamiságról, csupán jelentést tett közzé. A tanácskozás előtt azonban egyetlen bíráló megjegyzés nem hangzott el az Orbán-kormány címére, noha ez másként szokott lenni.

Úgyhogy a magyar képviselő minden ellentmondás nélkül állíthatta, hogy országa már lezártnak tekinti a reformokat. Ehhez képest az EP francia zöld jelentéstevője úgy ítéli meg, hogy a Tanács riasztó módon visszafelé lép, miközben Magyarországon egyre romlik a helyzet. A szuverenitás törvény már kifejezetten a putyini társadalom irányába mutat.

Egy uniós diplomata úgy reagált rá, hogy nem kell kétségbe esni, folyamatosan tárgyalnak a magyar féllel. Brüsszelben azonban arra számítanak, hogy az EU a következő hetekben bejelenti: a Fidesz eleget tett a követelményeknek. Ugyanis Orbán azzal fenyegetőzik, hogy megtorpedózza az uniós költségvetés növelését, valamint a felvételi párbeszéd megkezdését Ukrajnával. Sokan gondolják úgy a szervezet apparátusában, hogy a blokádot csak engedménnyel lehet kivédeni, ezért folyósítani kell a kohéziós alapok egy részét.

Reuters

Bóka János arra hívott fel a decemberi uniós csúcsot előkészítő brüsszeli ülés előtt, hogy az EU vizsgálja felül az Ukrajna-politikát. Ez azonban heteken át tartó politikai birkózást vetít előre, miután a Németország, Litvánia, Finnország és Írország szerint közelebb kell vinni Kijevet az unióhoz és több segítséget kell adni neki.

Ezzel szemben a magyar diplomata azt fejtegette, hogy ismét végig kell gondolni a dolgokat és stratégiai döntést kell hozni. Addig azonban Budapest nem támogatja a szóban forgó közös terveket. Közösségi illetékesek ugyan azt mondogatják, hogy meg lehet kerülni a magyar kormányt, ám ez nem áll Ukrajnára, mert a csatlakozási tárgyalások megnyitásához az összes tag beleegyezése szükséges. Egy uniós illetékes közölte: aligha lesz meg a határozat decemberben, mert nem látszik a kiút.

Neue Kronen Zeitung

Ausztriának évi 10 millió eurójába kerül, hogy rendőri egységeket vezényelt több környező országba is az illegális migráció elleni harc céljára, amiből uszkve kétmillió  Magyarországon megy el. Pedig az egyik osztrák liberális ellenzéki képviselő szerint ott azok olyan műveletekben is részt vesznek, amelyek sértik az emberi jogokat. Merthogy joguk van lőfegyvert használni, bárkit őrizetbe venni, bár az érintettet azonnal át kell adniuk a magyar társzerveknek.

Az osztrák belügyi tárca azonban tagadja, hogy a kirendelt egységek közreműködnének a déli határon azonnali visszatoloncolásokban. A közlemény szerint csak olyasmiben vállalnak szerepet, ami nem ellenkezik a jogállamisággal, az alapjogokkal és az etikai szabályokkal. Összesen 34 rendőrről van szó a Fox-hadművelet keretében. A számot nem növelték, pedig a magyar kormány szép számmal engedett el embercsempészeket. A közös járőrök idáig 12 ezer embert állítottak meg.

Bloomberg

Orbán vejének cége tanácsadóként közreműködik abban, hogy a Budapest Airport visszakerüljön állami tulajdonba. A szerepvállalás elmossa a határokat az üzlet és a politika között, de hát a kormányfő már régen szemet vetett a cégre.

Egy névtelenséget kérő forrás szerint a közvetve Tiborcz Istvánhoz kötődő Equilor részese az átvételt célzó tárgyalásoknak. Az ügylet révén a kormány megszerezhetné az egyre nagyobb forgalmat lebonyolító repülőtér ellenőrzését. A miniszterelnökhöz, illetve a Fideszhez kötődő új elit már eddig is a gazdaság jelentős szeleteire tette rá a kezét.

Magyarország azt reméli, hogy már karácsony előtt megkötik az egyezséget, bár beavatottak azt mondják, hogy még jelentős akadályokat kell leküzdeni. De véglegesen várhatóan így is csak jövőre kerül pont a dolgok végére. Már eddig is egy sor jelentős vég kötött ki Orbánhoz közeli vállalkozók kezén, a bankszférától a telekommunikációig. Elég csupán a Vodafone-t említeni.

Die Welt

A migráció ügyében sokat az EU a leendő, Európa-barát lengyel kormánytól sem várhat, bármennyire is nagy volt a megkönnyebbülés az eddigi ellenzék sikere után. Ugyanis ami a bevándorlást illeti, Tuskék is kőkeménynek ígérkeznek, miközben az ország fontosabb a földrészen, mint valaha. Nélküle aligha képzelhető el a szervezet jövője. 

A nagy próbatétel a menedékpolitika ügyében kidolgozott kompromisszum lesz, ám azt nem fogadja el a lengyeleken kívül a magyar vezetés sem. Ez ügyben a választási hadjárat során a lengyel ellenzék abban vívott versenyt a PiS-szel, hogy melyikük ígér keményebb politikát.

Egy varsói elemző abban látja a különbséget a két lengyel tábor között, hogy Tusk hajlandó tárgyalni és szeretne valamit elérni a kontinensen, ám a migráció ügyében ő is lecövekeli magát. Ő sem fog belemenni a befogadott menedékkérők elosztásába.

Washington Post

Európa a mind jobban megerősödő szélsőjobbal viaskodik, de közben tisztáznia kell a saját identitását is – állapítja meg Párizsból Lee Hockstader. A szélsőséges nacionalisták mind nagyobb veszélyt jelentenek, ellenségesek a kisebbségekkel, a migránsokkal, a nők jogaival, az LMBT-közösséggel, a klímatudománnyal és gyakran még a pluralista demokráciával szemben is. Ám ily módon olyan döntésekre kényszerítik a fő áramlat vezetőit, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Szinte egyetlen kormány sem talált elixírt a demagóg erők sikere ellen. Utóbbiak egy része Trump bűvkörébe került és annak a képére formálta magát. Ugyanakkor egyes országokban nagy ára van annak, és destabilizáló hatással járhat, hogy megpróbálják a margóra nyomni a szélsőségeseket.

A következményekről egyelőre csak találgatni lehet, de vonatkozik ez a spanyolokra, a németekre és a franciákra is. E pillanatban nincs csodaszer a szélsőjobb vonzerejének visszaszorítására, főleg, hogy erősödik a bevándorlás. Amit a politikai közép lép, abba potenciálisan belebukhat. Így a hagyományos pártok kétes stratégiát választottak.

Washington Post

Biden és Hszi úgy találkozik, hogy közben egyre inkább széttöredezik az eddigi nemzetközi rend – mutat rá Ishann Tharoor, az újság neves külpolitikai elemzője. Úgy értékeli, sok múlik azon, mire jutnak egymással. Pekingnek elege van az USA globális hegemóniájának örökségéből és úgy ábrázolja magát, mint egy más, új világrend letéteményesét.

Az amerikai kormányzat sok tekintetben a legfőbb kihívásnak tekinti Kínát. De hogy összejönnek, az jó hír. Az amerikai elnök belebonyolódott két véres, megosztó háborúba és lehet, hogy úgy véli: itt az idő enyhíteni a feszültséget a nagy riválissal. Merthogy a kapcsolatok átmentek szabadesésbe.

A vendég feltehetőleg még rosszabb helyzetben van, hiszen zsugorodik a kínai gazdaság, menekül a külföldi tőke és még mindig érezni, mekkora károkat okozott Peking járványpolitikája. Így szüksége van a csúcsra, hogy odahaza megerősítse vezető szerepét. De a kétoldalú kapcsolatok állását elnézve, már az is jó, hogy újra nyílnak kommunikációs csatornák.

Az Egyesült Államok igyekszik csökkenteni a gazdasági függést a kínai beszállítóktól. A geopolitikai azonban további súrlódásokat ígér. Az Európai Külkapcsolati Tanács legújabb tanulmánya arra mutat rá, hogy az államok egyre kevésbé kívánják elkötelezni magukat a két nagyhatalom mellett. Orbán és Vučić pl. arra jutott, hogy az á la carte-világban szoros kapcsolatokat lehet fenntartani Pekinggel, a biztonságban lehet támaszkodni az USA-ra, ugyanakkor élvezni lehet mindazt, amit az EU kínál.

 

2023. november 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Reflektorfénybe kerültek az ukrajnai magyarok, miután Orbán kilátásba helyezte, hogy blokkolja Kijev uniós tagságát

A Guardian tudósítója, Shaun Walker azt tapasztalta a helyszínen, hogy a kárpátaljai magyarság nemigen érzi magáénak >

Tovább

A Trump 2.0 bosszút és tudatlanságot hozna otthon, a nemzetközi kapcsolatokban pedig káoszt idézne elő

Épp ezért Gordon Brown volt brit munkáspárti kormányfő sürgeti, hogy szorítsák vissza a volt elnököt, de >

Tovább

Orbán minden eddiginél szörnyebben viselkedik

Európai vezetők próbálnak kiutat találni, miután Orbán Viktor, az EU leginkább oroszbarát vezetője le akarja vetetni >

Tovább

Az orosz hatóságok hozzanak létre új birodalmat Európában

Ezt sugallták a Kreml propagandistái az Russia-1 orosz állami televízióban. Az ötletet Vlagyimir Szolovjov, a Kreml-sajtó >

Tovább

Az EU-nak van B terve Orbán ellen

A Die Presse brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy az EU-nak van B terve arra az esetre, >

Tovább

Mit tesz Európa, ha Trump nyer?

A konzervatív lap körképe arra jut, hogy benne lesz Európa a slamasztikában, ha Amerikában Trump nyer >

Tovább

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább