2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján
 • Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb 8 milliárd eurós segítséget ígért, pedig a szüntelen orosz támadások hatására az ukránok soraiban hanyatlik a morál, az EU és a NATO pedig megosztott – fejti ki a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. A Kongresszusban elakadt a jó 60 milliárd dolláros segélycsomag, az Unióban pedig Orbán köti az ebet a karóhoz a kilátásba helyett 50 milliárd kapcsán. A német kormányfő ezzel szemben azt hangoztatja, hogy addig folytatják a támogatást, ameddig az szükséges, mivel az létfontosságú a földrész szemszögéből is. Merthogy senki sem szeretné elképzelni, mivel járna, ha Putyin nyerne.
 • Csak éppen a szövetségen belül mennek a viták. A Kreml-párti magyar vezető gondot jelent az Unió számára. Lehet, hogy megvétózza a pénzügyi segélyt a hónap közepén esedékes csúcson. És már beállt mögé Fico, aki feltételeket szab a további segítséghez. Wilders meg az összes támogatást leállítaná.
 • Amerikai illetékesek úgy vélik, Moszkva a jövő novemberi elnökválasztásokig mindenképpen tovább harcol, de lehet, hogy 2025 tavaszáig. Stoltenberg NATO-főtitkár azt ígérte, hogy a szervezet kitart az eddigi irányvonal mellett, ám az oroszok növelik a költségeket a Nyugat számára. Lásd Finnországot, ahol Putyin fegyverként használja a menekülteket. Kijevben Zelenszkij ellentétbe került a tábornokokkal, alábbhagy a szolidaritás a kormány iránt, ráadásul az orosz hadsereg egyfolytában lő civilekre, illetve az áramhálózatra, ezért egyes nyugati politikusok kezdenek zsákutcakánt tekinteni a háborúra. Az ukrán elnöknek meg kell törnie ezt a defetista spirált, aminek egyetlen eszköze egy nagy hadjárat lehet. Ám az hatalmas veszélyt rejt magában, mind Ukrajna, mind partnerei számára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:
 • Die Zeit
 •  
 • Az Erdoganhoz hasonló autokraták olyan nyelvet használnak, amellyel a demokráciák vezetői nyilvánvalóan nem tudnak mit kezdeni, pedig amíg nem találják meg az ellenszerét, addig ez a nyelvezet terjed tovább a világban. Erre figyelmeztet Can Dündar, aki éppen most alapított portált Németországban, #Özgürüz (Szabadok vagyunk) címmel.
 • A tekintélyuralom legfőbb képviselői hangosak, dacosak, provokatívak, megosztóak. Általában egyszerű, érthető mondatokban fogalmaznak. Gyűlölik a más nézeteket, a szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást, az egyneműek házasságát, a menekülteket, az idegeneket, az ellenfeleket, és erre az elutasításra építve alakítják ki híveik táborát. Jól megértik egymást, tanulnak a másiktól.
 • A török elnök pl. nemrégiben kirohant az LMBT-jogok ellen, majd Orbán gyorsan betársult hozzá. Ugyanő képes volt kijelenteni, hogy Erdogan Sorossal állt szemben a választáson. Ily módon közös ellenséget teremt, becsatlakozik az antiszemita összeesküvés elméletekhez, miszerint a zsidók uralják a világot.
 • Ahogy ezek a politikusok megszólalnak a nemzetközi porondon, az az utcák jassznyelvét idézi. De engedményekre lehet kényszeríteni őket, mert az erőből értenek. A török államfő pl. meghátrált Trumppal, Putyinnal és a német kormánnyal szemben is.
 • Csakhogy éppen a pár nappal ezelőtti németországi látogatás diadalút volt számára. Mert hiába korlátozták mindössze egy napra, hirdetni tudta az igét. Az emberi jogok védelmezőjeként lépett fel, és győzedelmes hadvezérként tért haza. Ez elég is lehet ahhoz, hogy pártja megnyerje a helyhatósági választásokat.
 •  
 • Guardian
 •  
 • Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján. Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb 8 milliárd eurós segítséget ígért, pedig a szüntelen orosz támadások hatására az ukránok soraiban hanyatlik a morál, az EU és a NATO pedig megosztott – fejti ki a lap szemleírója, Simon Tisdall.
 • A Kongresszusban elakadt a jó 60 milliárd dolláros segélycsomag, az Unióban pedig Orbán köti az ebet a karóhoz a kilátásba helyett 50 milliárd kapcsán. A német kormányfő ezzel szemben azt hangoztatja, hogy addig folytatják a támogatást, ameddig az szükséges, mivel az létfontosságú a földrész szemszögéből is. Merthogy senki sem szeretné elképzelni, mivel járna, ha Putyin nyerne.
 • Csak éppen a szövetségen belül mennek a viták. A Kreml-párti magyar vezető gondot jelent az Unió számára. Lehet, hogy megvétózza a pénzügyi segélyt a hónap közepén esedékes csúcson. És már beállt mögé Fico, aki feltételeket szab a további segítséghez. Wilders meg az összes támogatást leállítaná.
 • Amerikai illetékesek úgy vélik, Moszkva a jövő novemberi elnökválasztásokig mindenképpen tovább harcol, de lehet, hogy 2025 tavaszáig. Stoltenberg NATO-főtitkár azt ígérte, hogy a szervezet kitart az eddigi irányvonal mellett, ám az oroszok növelik a költségeket a Nyugat számára. Lásd Finnországot, ahol Putyin fegyverként használja a menekülteket.
 • A katonai szervezet egységét próbára teszi Erdogan is, aki változatlanul politikai és biztonsági engedményeket igyekszik kicsikarni a svéd belépés fejében. Ukrajnában az ellentámadás sikertelensége, a költségvetési gondok és a csurranó-cseppenő nyugati segélyküldemények folytán gyengül az elszántság. De a Közel-Kelet miatt egyébként is gyengül a nemzetközi szolidaritás.
 • Kijevben Zelenszkij ellentétbe került a tábornokokkal, alábbhagy a szolidaritás a kormány iránt, ráadásul az orosz hadsereg egyfolytában lő civilekre, illetve az áramhálózatra, ezért egyes nyugati politikusok kezdenek zsákutcakánt tekinteni a háborúra. Az ukrán elnöknek meg kell törnie ezt a defetista spirált, aminek egyetlen eszköze egy nagy hadjárat lehet. Ám az hatalmas veszélyt rejt magában, mind Ukrajna, mind partnerei számára.
 •  
 • Neue Zürcher Zeitung
 •  
 • Finnországnak egyetlen lehetősége volt, hogy véget vessen a Kreml aljas akciójának, miután az orosz vezetés heteken át a finn határhoz terelte a menedékkérőket: lezárni az átkelőhelyeket. Aki ezt nem ismeri el, és migrációellenességgel vádolja Helsinkit, az pontosan azt teszi, amit Putyin szeretne – írja Tallinból a tudósító, Linda Koponen.
 • Az Amnesty International egyik képviselője pl. könyörtelennek, igazságtalannak és aránytalannak minősítette a finn politikát, csakhogy itt nem a normális menekültáradatról van szó. A tét finn szempontból a belső biztonság, mivel az orosz elnök azt reméli, hogy vitát tud kirobbantani a finn menedékpolitikáról. Káoszt szeretne, hogy destabilizálja a szomszéd államot, miután az belépett a NATO-ba. Moszkva az egészet még dezinformációs kampánnyal is köríti.
 • Számára a migránsok csupán sakkfigurák, gátlástalanul ki is használja őket saját céljai érdekében. A sarkvidéki hidegben a határtérségben a sötét erdőbe viteti ezeket a szerencsétlen embereket, jóllehet azok nem is Finnországba akarnak menni. Majd bezárja mögöttük a kaput, vagyis ha valaki kegyetlen ebben a történetben, az a Kreml.   
 • A menedékkérők száma a múlt hónapban 913 volt, ennyivel meg lehet birkózni. Ám a finn kormány feltételezi, hogy az érkezők között háborús bűnösök, illetve olyanok vannak, akik veszélyeztetik a belbiztonságot. Csakis Putyinon múlik, milyen gyorsan tűnik el az új Vasfüggöny.
 •  
2023. december 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább