2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Az orosz elnök Ukrajnán akarja leverni a moszkvai támadást

Az orosz elnök Ukrajnán akarja leverni a moszkvai támadást

Hiába jelentette be az Iszlám Állam, hogy emberei öltek meg több mint száz fiatalt abban az akcióban, amelynél véresebb jó két évtizede nem volt az orosz fővárosban. Hasztalan volt az amerikai figyelmeztetés is. Charles Lichfield, a washingtoni Atlanti Tanács vezető munkatársa szerint nyilvánvaló, hogy a Kreml a drámát összefüggésbe kívánja hozni a háborúval. Az eltelt évek eseményei azt támasztják alá, hogy ilyen esetekben Putyin rendszerint keményen visszavág. Ezt volt a Prigozsin-féle puccskísérlet után, valamint akkor is, amikor két évtizede muzulmán fegyveresek elfoglaltak egy zsúfolt színházat.

Most idáig 133 halottról tudunk, de az államfő csak 24 óra elteltével reagált nyilvánosan, noha az Iszlám Állam fényképet tett közzé a tettesekről. Ám amit mondott, azzal leginkább az agressziót igyekezet alátámasztani. Moszkva azt állítja, hogy nem készül újabb mozgósításra, habár igen nagy szüksége volna az erősítésre. De a csapatait inkább az közös ellenség ellen kellene felsorakoztatnia. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times

 

Április 6-án ismét megmérkőzik a két fő esélyes a szlovák elnökválasztáson, amelynek az a tétje, hogy az ország az orbáni vagy az európai úton megy-e tovább. A volt külügyminiszter, Korcsok rácáfolt a várakozásokra és 42 %-ot szerzett, míg nagy riválisa, Pellegrini, a populista Fico szövetségeseként 37 %-ig jutott.

Az első helyezett nem kér a Kremlből, vetélytársa viszont kifejezetten Moszkva-barát. Az erőpróbát széles körben úgy tekintik, hogy megmutatja, Magyarország nyomába szegődik-e Szlovákia, vagy inkább megmarad a Nyugat szövetségesének.

Az államfői tisztség többnyire ceremoniális, de eddigi gazdája, Caputová – Ukrajna szilárd támogatója – keményen próbált közbelépni, nehogy Fico ugyanarra az ösvényre térjen rá, mint Orbán, aki eltávolította országát a NATO-tól, Moszkva rokonszenvét keresi, keményen átvette a sajtó ellenőrzését, továbbá korlátozta a bíróságok függetlenségét.

A szavazatok nagy részének összeszámlálása után kialakult eredmény csapás a kormányfő számára, mert ő abban bízott, hogy Pellegrini kenterbe veri ellenfelét. Ha viszont utóbbi nyer a 2. menetben, akkor a hatalom előreláthatólag szabad kezet kap, hogy meggyengítse az igazságszolgáltatást és harciasabb legyen az EU-val szemben a háború ügyében.

Az elnöki hivatal idáig ellensúlyt jelentett, így Fico eddig nem akadályozta Ukrajna megsegítését, nem úgy, mint Orbán. Továbbá a szlovák politikus nem állt össze a magyar vezetővel sokkal nagyobb európai államok ellen.

Pellegrini április 6-án profitálhat abból, hogy a NATO-ellenes nacionalista, Harabin lett a 3., 12 %-kal. Ő azt ígérte, hogy megvédi a hagyományos nemzeti értékeket a melegektől és a migránsoktól, és szorosabb viszonyt alakít ki Moszkvával. Ám a politikus mind Korcsokot, mind az újdonsült 2. helyezettet liberálisnak minősítette, így hívei közül lehet, hogy legközelebb sokan otthon maradnak, tehát nem voksolnak.

Ha Korcsok, Caputová szövetségese fut be, akkor nagy valószínűséggel marad a jelenlegi patthelyzet a végrehajtó hatalom és az elnöki hivatal között.  

 

Washington Post

 

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy ha felszámolják a szabadságot Oroszországban, az nem nyújt biztonságot a lakosságnak. Az áldozatoknak és családjaiknak kijár a részvét, hiszen a rokonok ugyanazt a fájdalmat élik át, mint az amerikaiak szeptember 11., illetve az izraeliek október 7. után. Ártatlan emberekkel végzett a fanatikus erőszak.

A merénylet rávilágít, hogy az iszlám szélsőségesek jelentette veszély egyáltalán nem múlt el, noha az Iszlám Államot felmorzsolták Irakban és Szíriában az amerikaiak és szövetségeseik. Az állásfoglalás csak helyeselni tudja, hogy az amerikai hírszerzés profi módon kiderítette, mire készülnek a merénylők, no meg azt is, hogy erkölcsi alapon kötelességének érezte tájékoztatni Oroszországot.

Viszont érthetetlen Putyin reakciója, hiszen lesöpörte az asztalról a figyelmeztetést. Úgy értékelte, hogy az provokatív és valójában zsarolás, aminek a célja, hogy megfélemlítse és megingassa a társadalmat. Mindezt a KGB utódszervezeténél fejtette ki. Viszont a mészárlás arra utal, hogy a sokat magasztalt apparátus kimerült, illetve elvonta a figyelmét az agresszió és kár agyba-főbe dicsérni.

Putyin totalitárius rendszert hozott létre, arra hivatkozva, hogy ha megkérdőjelezhetetlen az uralma, akkor stabilitást és biztonságot élvez a lakosság. Ám most felmerül, hogy a tekintélyuralom megvéd-e bárkit is az elnökön kívül?

Hogy az első nekifutásra a Kreml Ukrajnát tette felelőssé az akcióért, az ügyetlen propaganda volt, Kijev hitelesen cáfolta. Viszont nagy az esély, hogy Putyin most is azt csinálja, amit korábban, a hasonló esetekben: még keményebben lecsap a civil társadalomra és még nagyobb jogkört ragad magához. Továbbá besoroz akár 300 ezer embert. Az a politikus pechje azonban az, hogy ha valaki egyeduralmat honosít meg és netán beüt valamilyen katasztrófa, akkor rajta kívül nincs már, akit felelőssé lehetne tenni érte.

 

The Times

 

Ami Moszkva külvárosában a rockkoncert előtt történt, az valóságos lidércnyomás a Kreml számára: közép-ázsiai dzsihadisták hajtottak végre támadást, amikor az orosz vezetés Ukrajnára összpontosít. Putyin ugyanis arra építette uralmát, hogy keményen megvédi Haza Anyácskát, ám hogy nem képes rá, az elkerülhetetlenül meggyengíti a pozícióit – mutat rá Mark Galeotti, aki már több mint 20 könyvet írt orosz témákban. Az Iszlám Állam afganisztáni, illetve közép-ázsiai ága mind inkább Oroszországot veszi célba, mivel szerinte az pont annyira gyűlöli az iszlámot, mint az Egyesült Államok. A rajtaütés igen rossz hír Putyinnak, hiszen éppen véres háborút vív és azt gazdasága alaposan megérzi. És a politikus nem mondhatja azt, hogy egyre javul az életszínvonal, amit idáig cserében kínált, hogy a társadalom ne ugráljon politikailag.

Lehet, hogy most szívesen lecsapna az Oroszországban élő közép-ázsiaiakra, ám szüksége van a térségből származó munkaerőre. Ugyanakkor kénytelen lesz a biztonsági szolgálatok körmére nézni, de azokat nem tekintheti bűnbaknak, hiszen a rezsim alapvető támaszairól van szó.

Reflex-szerűen előkerült az ukrán szál, de az elhárítás inkább az Iszlám Államot okolja. Egyelőre nem látni, hogy a terrorakciót ürügyként használnák fel és újabb tömegeket hívnának be Ukrajna ellen.

 

Daily Telegraph

 

Putyinnak fel kell ismernie, hogy nem az igazi ellenséggel szemben harcol, írja Con Coughlin, a jobboldali újság biztonságpolitikai szakértője. Mert lehet, hogy meggyőzte magát, mármint hogy nyugatról jön a fő veszély, ám most bebizonyosodott, hogy az iszlám terroristák sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek.

Az elnök 9 éve azért vezényelt csapatokat Szíriába, hogy kiűzzék az iszlám szélsőségeseket, habár leginkább az Asszad-rendszert igyekezett hatalmon tartani. Miután két évvel később befellegzett az országban az ISIL kalifátusának, sajnálatos módon mind Moszkva, mind a világ azt hitte, hogy hanyatlik a szélsőséges milicisták ereje.

Ez belejátszott abba a katasztrofális döntésbe, hogy Amerika kivonult Afganisztánból, így ott a tálibok vették át az ellenőrzést, ők pedig az Iszlám Állam ideológiai eszmetársai. Putyin 3 éve üdvözölte az USA távozását, de ma már biztosan bánja, hiszen hírek szerint a mostani támadók a tálibok védelmét élvezték.

Nyugati hírszerzési források szerint az iszlám terrorhálózatok menedékre találtak afgán földön, viszont már nem lehet értesüléseket szerezni róluk. A Hamász és a többi szélsőséges szervezet ugyanolyan ideológiai alapon áll, mint a tálibok és ezek a csoportok növelik csapásmérő képességüket. Lást október 7-ét. Amúgy a mostani módszer nagyjából ugyanaz volt, mint amit az izraeli civilek ellen vetettek be. Ennélfogva Putyinnak csatlakoznia kellene a nemzetközi erőfeszítésekhez, hogy visszaszorítsák az iszlám terrorizmus veszélyét.

 

Guardian

 

Amikor Netanjahu szembeszáll Bidennel és nem enged be sokkal, de sokkal több élelmiszer szállítmányt Gázába, feltárja, hogy Amerika csak korlátozottan képes befolyásolni Izraelt. A hozzáállás persze védhetetlen, ellenben rombolja az elnök választási esélyeit és csupán utat nyit Trumpnak – mutat rá elemzésében Jonathan Freedland, külpolitikai szerkesztő.

Pedig a térségben éhínség fenyeget, ám mivel kiderül belőle, hogy mennyire gyenge az amerikai elnök, az egész világra kihatással lehet. Hiszen a washingtoni kormányzat hónapok óta hiába próbálja jobb belátásra bírni az izraeli vezetőt. Ennek meg egyrészt a 2,2 millió  palesztin látja kárát, másfelől pedig Biden, mivel várhatóan sokan nem szavaznak rá novemberben a fiatalok közül – éppen a gázai nyomorúság miatt.

Márpedig az egész republikánus kampány azt próbálja bizonyítani, hogy az elnök nem képes kézben tartani a világ dolgait. Sok elemző szerint azonban az izraeli kormányfő valójában sokkal kezesebb, és csak azért fenyeget Rafah ostromával, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, illetve legyen ütőkártyája Washingtonnal szemben. Ettől azonban még láthatólag nem siet élelmet beereszteni Gázába, mivel szélsőséges partnerei szerint az valójában támogatás volna a terroristáknak.

Ily módon a Fehér Ház két dolgot tehet: 1. reménykedhet, hogy Katarban eredményt hoznak a tárgyalások, így kiszabadul a túszok egy része és tűzszünetet kötnek, utána viszont nagy számban indulhatnak meg a kamionok az éhezők ellátására. Ám ettől Netanhaju fél, mert közelebb kerülne a nap, hogy felelősségre vonják október 7-éért. Abban bízik, hogy jön Trump és az neki jobb lesz.

2. Ma jár le az a határidő, amelyet az USA szabott, hogy szövetségesei kötelezzék magukat: betartják a nemzetközi jogot, ideértve a humanitárius segélyezést. Ha nem, akkor nem vehetnek amerikai fegyvereket. Ha Netanjahu nem ért a szép szóból, akkor meg kell próbálni keményebb eszközökkel fellépni vele szemben.

2024. március 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább