2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A megújult Iszlám Állam emberei őrjöngtek Moszkvában…

A megújult Iszlám Állam emberei őrjöngtek Moszkvában…

… de Putyin Ukrajnára fogja a tömeggyilkosságot, hogy elterelje a figyelmet saját biztonságpolitikájának fiaskójáról. Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy a dzsihadisták az USA-t sem fogják megkímélni. Erre figyelmeztet a szerkesztőségi vélemény, hozzátéve, hogy újabb biztonsági fenyegetés jelent meg a világban: visszatért az ISIS, amely olyan, mint egy gyilkoló gépezet.

Az orosz elnök azért vádolja Kijevet, mert semmibe vette az amerikai értesítést és ez több mint 130 ártatlan ember életébe került. No meg azt is igyekszik kivonni az érdeklődés előteréből, hogy a biztonsági erők teljesen kétbalkezesek voltak, ezért a tettesek egy órán át tomboltak, sőt sikerült autóval elmenekülniük. A Kreml most a támadást arra használja fel, hogy megtévessze az oroszokat és még több fiatalt sorozzon be a háborúba, Ukrajna megszállására. Nála már szép múltra tekint vissza, hogy saját céljára aknázza ki az ilyen drámai eseményeket. Ukrajna ugyanakkor újabb rakétacsapásokra számíthat.  

Az Iszlám Állam élt azzal, hogy menedéket talált Afganisztánban, miután Amerika 3 éve kivonult. Vezetői a rejtekhelyen nyugodtan tervezhetik az akciókat külföldi érdekeltségek ellen. Viszont, hogy új életre kell a terrorcsoport, az érv amellett, hogy az amerikai erők maradjanak Szíriában és Irakban. Mindkét ország létfontosságú alapvető hírszerzési értesülések beszerzéséhez. Nem kizárt, abban is segítettek az ottani kémközpontok, hogy Washington szólt Moszkvának: baj lesz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Európa még nem veszett el, mutat rá a szlovák elnökválasztás szombati, első fordulója után Viktoria Großmann, a legnagyobb német politikai napilag lengyelországi és szlovákiai tudósítója. Merthogy a liberális Korcsok váratlanul megnyerte az első menetet, jóllehet a végrehajtó hatalmat a populista és oroszbarát Fico gyakorolja.

A volt külügyminiszter határozottan bírálja a kormány demagóg politikáját, amely megosztja a társadalmat. Fico becsmérlőleg beszél mindenről, amit „haladónak”, illetve „liberálisnak” minősít. De a tegnapelőtti eredmény azt jelenti, hogy a szavazópolgárok „megállj-táblát” mutattak fel neki.

A miniszterelnök a büntetőjog módosítása után most éppen a közmédiára igyekszik rátenni a kezét. Az ő embere Pellegrini, aki a 2 .helyen végzett és mindenben támogatja szövetségesét, ideértve, hogy ne legyen olyan könnyű felelősségre vonni híveiket korrupciós ügyekben.

Ily módon Korcsok ellensúlyt jelentene, hogy megakadályozza a legrosszabbat és megőrizze az állam demokratikus alapjait. Egyébiránt az eredmény azt tükrözi, hogy sokan még a SMER hívei közül sem szeretnék, ha Fico teljesen szabad kezet kapna. Hiszen az most ott tart, hogy Szlovákia a jogállam miatt az EU következő problémás tagja legyen, nagy összegű támogatások forognak kockán.

A következő két hétben rengeteg mocskot szórnak az első forduló nyertesére. De április 6-án majd kiderül: képes-e felülkerekedni a tisztesség.

 

Le Monde

 

Gyakorlatilag népszavazással ér fel két hét múlva a szlovák elnökválasztás 2. köre: a polgárok Fico oroszbarát politikájáról nyilvánítanak majd véleményt. A küzdelem igencsak szorosnak ígérkezik Korcsok és Pellegrini között, akik homlokegyenest ellenkezőképpen gondolkodnak a háborúról.  Az előbbi liberális ellenzéki, EU-párti és egyetért azzal, hogy katonailag segíteni kell Ukrajnát.

Azt mondja, hogy a béke nem lehet egyenlő a kapitulációval. Ígérete szerint ha megválasztják, keményen ellenáll, nehogy Fico illiberális irányba tudja vinni az országot. Elődje, Caputová az Alkotmánybíróság elé utalta a BTK reformját és ha a testület helyt ad a keresetnek, abba belesápad a kormányfő jó pár szoros szövetségese, mivel korrupció gyanújával eljárás folyik ellenük és a hatalom által szorgalmazott változtatás lényege éppen az, hogy a hatóságok ne legyenek képesek hathatósan eljárni ilyen ügyekben.

Ezzel szemben Pellegrini mindenben egyetért a miniszterelnökkel. Egy szót sem szól a jogállam visszaszorulásáról, ami magyar módra zajlik. Mellesleg a nacionalista Orbán támogatásáról biztosította. Korcsok ellenben roppant kritikus a magyar vezetővel szemben. Egyébiránt a választási részvétel csaknem elérte az 52 %-ot, miután az ellenzék mozgósítani tudta a városi lakosságot, illetve a Fico-ellenes rétegeket.  

 

Wall Street Journal

 

A megújult Iszlám Állam emberei őrjöngtek Moszkvában, de Putyin Ukrajnára fogja a tömeggyilkosságot, hogy elterelje a figyelmet saját biztonságpolitikájának fiaskójáról. Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy a dzsihadisták az USA-t sem fogják megkímélni. Erre figyelmeztet a szerkesztőségi vélemény, hozzátéve, hogy újabb biztonsági fenyegetés jelent meg a világban: visszatért az ISIS, amely olyan, mint egy gyilkoló gépezet.

Az orosz elnök azért vádolja Kijevet, mert semmibe vette az amerikai értesítést és ez több mint 130 ártatlan ember életébe került. No meg azt is igyekszik kivonni az érdeklődés előteréből, hogy a biztonsági erők teljesen kétbalkezesek voltak, ezért a tettesek egy órán át tomboltak, sőt sikerült autóval elmenekülniük.

A Kreml most a támadást arra használja fel, hogy megtévessze az oroszokat és még több fiatalt sorozzon be a háborúba, Ukrajna megszállására. Nála már szép múltra tekint vissza, hogy saját céljára aknázza ki az ilyen drámai eseményeket. Ukrajna ugyanakkor újabb rakétacsapásokra számíthat.  

Az Iszlám Állam élt azzal, hogy menedéket talált Afganisztánban, miután Amerika 3 éve kivonult. Vezetői a rejtekhelyen nyugodtan tervezhetik az akciókat külföldi érdekeltségek ellen. Viszont, hogy új életre kell a terrorcsoport, az érv amellett, hogy az amerikai erők maradjanak Szíriában és Irakban. Mindkét ország létfontosságú alapvető hírszerzési értesülések beszerzéséhez. Nem kizárt, abban is segítettek az ottani kémközpontok, hogy Washington szólt Moszkvának: baj lesz.

 

Daily Telegraph

 

A vezércikk úgy foglal állást: nem szabad, hogy Ukrajna megbénuljon, miután a Kreml láthatólag felbátorodott az elnökválasztás után és vad támadást zúdított több városra is, ideértve Kijevet. Ugyanakkor elhagyta, hogy csupán korlátozott katonai műveletről van szó. Moszkva most már arról beszél, hogy hadiállapot van. Ezzel igazolja az offenzívát, illetve az új mozgósítást.

Ily módon viszont annál rendkívülibb, hogy az USA állítólag felszólította Kijevet: állítsa le a támadásokat az orosz energiaipari infrastruktúra ellen. A csapások folytán az orosz olajtermelés 12 %-kal esett vissza, ám hírek szerint Washington attól fél, hogy élesen megugranak a nyersolajárak, ha folytatódnak az akciók.

Mára fel kellett ismerni, hogy az ukránok a létükért, a túlélésükért küzdenek. Az Egyesült Államok és partnerei túl sokáig azt hitték, hogy a frontok megrekednek, ha visszafogják a fegyverszállításokat és a finanszírozást. Ám Oroszország fokozza erőfeszítéseit és egyre kevesebb az idő, hogy helyre lehessen hozni a nyugati politika által okozott károkat.

Miután már százezrek vesztették életüket, szinte hihetetlen, hogy a jelek szerint a fejlett államok még mindig azt hiszik: az orosz energiatermelés bármiféle szempont Ukrajna számára, hogy visszatartsa magát. 

 

FAZ

 

Ha a Nyugat kellő akaratot tanúsít, tud elég hadfelszerelést szállítani, hogy az ukránok megnyerjék a háborút. Így ítéli meg a helyzetet Ben Hodges, aki 2014 és 17 között az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka volt. De mint rámutat, mindenképpen segíteni kell, hogy az agresszor húzza a rövidebbet. Mert ha nem, akkor a fegyveres viszály továbbterjed a földrészen, viszont Irán, Észak-Korea és Kína nem kap jelzést, hogy csak lassan a testtel!

A volt tábornok úgy gondolja, hogy tényleg súlyos a helyzet, de korántsem annyira, ahogy azt a jelentések defetistán beállítják. Az oroszok 10 éve óta harcolnak, ám még mindig csak a szomszéd állam egyötödödét tartják ellenőrzésük alatt. Légi erejük és haditengerészetük nem túl hatékony, nagy veszteségeket szenved el. Idáig kb. 500 ezer orosz katona halt, illetve sebesült meg.

A fejlett demokráciák vezetői nem tudták megmagyarázni társadalmuknak, hogy miért kell megálljt parancsolni az agresszornak, és ez veszélybe sodorta az ukránokat. Ezért blokkolhatják Trump emberei még mindig a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, pedig az amerikaiak többsége Kijev támogatása mellett van.

A győzelemhez az ukrán félnek ki kell söpörnie az oroszokat a Krímből. Mert amíg ez nem sikerül, addig a Kreml két irányból támadhat. A nyugati hadiiparnak az idén felül kell múlnia az orosz, iráni és észak-koreai fegyvergyárak termelését. Ha Ukrajna nyer, akkor bástya lesz Putyin ellen, aki egyértelműen értésre adta, hogy a földrész már részein is terjeszkedni kíván.

 

The Times

 

Egy igencsak bennfentes volt brit parancsnok szerint Putyin a zaporizzsjai atomerőművet új fegyverként vetheti be. Hamish de Bretton-Gordon, aki a szigetország egyesített vegyi, biológiai, sugár és nukleáris ezredét irányította, emlékeztet arra, hogy 3 napja mindennél hevesebb légitámadás érte az ukrán energiahálózatot, több, mint 100-an vesztették életüket.

A moszkvai terrorakció csupán olaj a tűzre, bárki is hajtotta végre. A szerző szerint kétségtelen, hogy ily módon minden gát megszűnt az államfő fejében, már ha volt egyáltalán, és így most azt gondolja, hogy még atom, illetve vegyi harceszközöket is felhasználhat céljai elérésére.

Megint veszélybe kerültek a reaktorok Zaporizzsjában, a fő hűtőrendszere csupán egy ősrégi áramfejlesztő segítségével működik. Ha megolvad az atommag, azt tudjuk, mit jelent, mert ott van intő példaként Csernobil.

Közben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség feje azzal kecsegteti a szír elnököt, hogy annak országa nukleáris erőművet építhet, miközben tudván tudja, hogy Asszad mennyire próbál atomfegyverhez jutni. Grossinak inkább Ukrajnába és talán Moszkvába kellene elmennie, hogy ne legyen semmi grimbusz Zaporizzsjában.

Azonnal fegyvermentes övezetet kell létrehozni az erőmű körül, pl. kínai és indiai katonák közreműködésével. Mert nem alaptalan a feltételezés, hogy Putyin rögtönzött nukleáris eszköznek tekinti a létesítményt. 

 

Süddeutsche Zeitung

 

Egyre harsányabb az olasz Liga vezére, lehet, hogy a júniusi Európa-választás az utolsó esélyt jelenti számára, hogy feltartóztassa pártja bukását. Ennek megfelelően csapkod vadul maga körül. Salvini szombaton Rómába csődítette a szélsőjobbos strasbourgi frakció, az ICR tagszervezeteit. Megjelent pl. a portugál szélsőjobbos Chega elnöke, valamint Trump egyik eszmetársa, viszont Le Pen csupán videoüzenetet küldött.

Nem volt jelen az AfD sem, de a francia Nemzeti Tömörülés elnöke nemrégiben elhatárolta magát a német szélsőségesektől. Salvini viszont javában igyekszik elfoglalni az olasz politikai paletta legjobboldalibb szegmensét, ám ily módon még saját szövetségesei türelmét is próbára teszi. Miközben pl. Le Pen középre tart. Példának tekintheti Melonit, aki egyre mérsékeltebb, ám ettől még népszerű marad. Konstruktívabb európai ügyekben, mint a Fidesz vagy a PiS.

Saját pártcsaládjában, az Európai Konzervatívoknál és Reformereknél már ő hangadó. Az még kérdéses, hogy beveszi-e barátját, Orbánt. Pragmatikus módjára, egyelőre minden lehetőséget nyitva tart.

Otthoni szövetségese viszont egyetlen lehetőséget sem hagy ki, hogy provokálja a mérsékelt erőket, ám támogatottsága zuhan. Két napja is élesen nekirontott az EU-nak, von der Leyennek és Macronnak, akit háborús uszítónak minősített. De ha az EP-választáson nem éri el a célul tűzött 10 %-ot, akkor közeleg számára a vég. Meloni viszont akár 25-30 %-ot szerezhet és így kulcstényező lehet a földrészen.

2024. március 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább