2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

„Bolsonaro magyar éjszakái”

„Bolsonaro magyar éjszakái”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ezt az ironikusan a  címet adta a brazil elnök háromnapos titkos kiruccanásáról szóló cikknek, de nyilvánvalónak nevezi, hogy a politikus az igazságszolgáltatás elől próbált menedéket találni. A bírálók szerint ily módon beismerte a bűnösségét, bár a rendőrség szerint még korai menekülési kísérletről beszélni. Bármi is volt a szándéka, az semmiképpen sem meglepő, hogy a magyar nagykövetséget választotta. A brazil jobboldali populista remekül megérti magát Orbánnal. Hogy a magyar kormányfő nem hagyja cserben az eszmetársait, azt már 6 éve látványosan bizonyította, amikor a korábbi macedón miniszterelnök általános megdöbbenésre politikai menedékjogot kapott Magyarországon. Pedig a magyar vezetés nem azzal tűnik ki, hogy bárkit egykönnyen befogad, ám Gruevszki esetét azzal indokolták, hogy azt politikai okokból üldözi a baloldali macedón kormány és élete odahaza veszélyben volna.  De Orbán számára alighanem fontos volt, hogy jelezze a régiónak: szükség esetén számíthatnak rá a barátai, ha azokat – akárcsak feltételezhetően támadják a politikai ellenfelek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times  

 

Bajban van a brazil elnök, mert a Legfelsőbb Bíróság felszólította: 48 órán belül magyarázza meg, miért töltött a múlt hónapban két éjszakát az ottani magyar nagykövetségen, közvetlenül azután, hogy bevonták az útlevelét és több munkatársát letartóztatták. A rendőrség pedig azt igyekszik kideríteni, hogy a háromnapos vendégeskedés megsértett-e korábbi bírósági ítéleteket.

Nagyon úgy nézett ki, hogy Bolsonaro politikai menedéket akart kérni Magyarországtól, miután igen jó viszonyban van az ugyancsak szélsőjobbos Orbánnal. A brazil politikus elismerte, hogy pár napon át a képviseleten volt, de azt nem árulta el: miért.

Jogászok nem zárják ki, hogy az incidens miatt őrizetbe veszik, ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy valószínűleg több ügy miatt is bűnvádi eljárást indítanak ellene és így tartani lehet az elrejtőzésétől.

Mint emlékezetes, a történtek miatt beidézték a brazil Külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Az illetékes államtitkár azt közölte Halmai Miklóssal: teljesen szokatlan, hogy egy diplomáciai képviselet több napra vendégül lásson egy korábbi államfőt – egy olyan városban, ahol annak lakása van. Főként, hogy az illető ellen nyomozás folyik.  

 

Süddeutsche Zeitung

 

Gúnyban a német liberális lap sem marad el a konzervatív Frankfurter Allgemeinétől, hiszen azt választotta a Bolsonaro-jelentés címének: Isten hozott a Budapest Hotelben. Majd úgy folytatja, hogy a brazíliai magyar nagykövetség honlapján azt olvasni: Isten hozott otthon, és lehet, hogy a korábbi elnök csak túl komolyan vette az üzenetet.

 

The Times

 

Hogy az olasz kormányfő nyíltan rokonszenvet tanúsít az EU iránt, az törést okoz Le Pennel, sőt, már koalíciós helyettese, Salvini is támadja érte. Mindketten azt szeretnék, ha Meloni inkább a hasonló gondolkodású, szélsőjobbos pártokkal állna össze. Így viszont veszélybe kerül a politikus törekvése, hogy az emelkedő jobboldal vezére legyen a földrészen.

A YouTrend közvélemény kutató igazgatója azonban azt mondja: miniszterelnökként Meloni nem engedheti meg magának, hogy ezután is euroszkeptikus legyen. A feszültség azonban csak fokozódott, amikor a hét végén Rómában a Liga vezére által összehívott szélsőséges fórumon Le Pen – videóüzenetben ugyan- de szó tette a kormányfő és von der Leyen egyre szorosabb kapcsolatát.

Szerinte ha az olasz politikus támogatja, hogy a Bizottság elnöke újra megpályázza a saját posztját, akkor ezzel hozzájárul ahhoz a politikához, amelytől már így is épp eleget szenvednek az európaiak.  

Az Olaszország Fivérei nevében az egyik EP-képviselő megrótta Salvinit, amiért az megtapsolta Le Pen üzenetét, ahelyett, hogy elhatárolta volna magát attól.  Meloni egyébiránt egyre népszerűbb. Brüsszel úgy tekint rá, hogy vele lehet tárgyalni, noha fenntartja a viszonyt az olyanokkal, mint a különc Orbán.

Ez az egyensúlymutatvány kihat az olasz kormányszövetségre, és még az sem kizárt, hogy borul az összefogás, mivel az nem lehet meg Salvini támogatása nélkül. Erre utalt is tegnap Meloni, amikor azt üzente, hogy ha megosztottak, akkor csak a baloldalnak tesznek vele szolgálatot. Ám a Liga fenntartja véleményét, hogy főnökének együtt kell működni a Nemzeti Tömörüléssel, illetve az AfD-vel.   

 

Guardian

 

Wilders nem lesz miniszterelnök Hollandiában, de sokat tud ártani Európának, ezért szembe kell szállni vele – figyelmeztet Ties Dams, a Leideni Egyetem professzora. Merthogy a szélsőjobbos politikus szerinte Putyin vezérszurkolója és újrakezdi a kulturális háborúskodást az EU-val.

Mindenesetre országában a szélről bele fog szólni a leendő kormányszövetség munkájába, így naivitás volna ünnepelni, hogy nem jött be a nagy terve, mármint hogy ő irányítsa a hollandokat. Annál is inkább, mert feltehetőleg ő választja majd ki Rutte utódját. Így az illető számára nem sok mozgástér kínálkozik.

Emellett azt sulykolja a híveinek, hogy ellopták tőlük a kormányfői tisztséget. A bajokért az „európai elitet” fogja ostorozni, miközben a koalíció nem lesz képes megoldani a problémákat. Hogy nyerni tudott a választáson, az egybeesik a német, francia és más szélsőjobb felemelkedésével.

Elutasítja az EU alapvetését, tehát, hogy a sokszínűség révén kell megőrizni a békét a földrészen. Gyűlöli az iszlámot, ellenben imádja az orosz elnököt, még a háború sem bírta jobb belátásra. Nem lehet úgy kezelni, mint Melonit és Orbánnal ellentétben nem lehet lefizetni sem.

Ha semlegesíteni akarják az uszító retorikáját, ahhoz az kell, hogy ellenfelei világossá tegyék: miként lehet megvédeni a kontinenst a belső megosztottsággal és a külső fenyegetéssel szemben.

 

Reuters

 

A magyar agrárminiszter megerősítette, hogy a kormány nem rendel el ismét behozatali tilalmat az ukrán mézre, hiába tiltakoztak a hazai termelők. Nagy István (akinek magának is van méhészete – a szerk. megj.) azt hozta fel indokul, hogy a korlátozás nem vezetett eredményre, mivel nem nőttek a remélt mértékben a nagykereskedelmi árak. Ugyanakkor viszont rosszul jártak azok a cégek, amelyek csomagolják és nyugatra szállítják a terméket.

Azzal is érvelt, hogy az exportőrök másként nem tudnák leszállítani a vállalt mennyiséget. Ezzel szemben Kisjuhász Attila, ladánybenyei termelő azt mondta 22 ezer társa nevében, hogy az olcsó ukrán portéka miatt az árak még a bekerülési költséget sem fedezik. Felvásárlók két éve ugyanazt az összeget fizetik a magyar mézért, ezért, ha így megy tovább, a munka nem fogja fedezni a megélhetést, következésképpen sokan kénytelenek lesznek felhagyni a szakmával.

 

Guardian

 

Kenneth Roth szerint Izrael azért igyekszik lehetetlenné tenni Gázában az ENSZ palesztin menekültszervezetét, az UNRWA-t, mivel ez is része a stratégiáját, mármint hogy kiéhezteti az ottani lakosságot. A Princetoni-i Egyetem vendégtanára, aki 30 éven át volt a Human Rights Watch elnöke, a világszervezet annál többet nem tehet, mint hogy vizsgálatot indított és elbocsátotta azokat a munkatársait, akik a Netanjahu-kormány szerint segítették az október 7-i támadást.

Az izraeli vezetés ugyanakkor azt terjeszti, hogy a helyi ENSZ-alkalmazottak 10 %-a kapcsolatban áll iszlám militáns csoportokkal. Emiatt több kormány felfüggesztette az UNRWA támogatását. Csakhogy a szervezet páratlanul fontos, hogy a 2,2 millió civil legalább valamennyi ellátáshoz jusson.

Ezért ha kiszorul a térségből, akkor nagy valószínűséggel éhínség lesz a következmény, annál is inkább, mivel az izraeli hatóságok mindenféle indokra hivatkozva megnehezítik a segélyszállítmányok bejutását. A kamionok nem egyszer három hétig állnak sorba a határon. Így azután a WHO vezérigazgatója azt találta mondani, hogy Izrael megfosztja az éhező embereket a túlélés lehetőségétől.

A blokád háborús bűncselekmény- közölte a Nemzetközi Büntető Bíróság egyik ügyésze. Viszont Izrael ily módon egyben az övezet demográfiai összetételét is igyekszik megváltoztatni. A kiéheztetéssel és a lakóházak lerombolásával Netanjahu próbálja lakhatatlanná tenni az övezetet. Pedig volna megoldás: a palesztin állam, ám arról a miniszterelnök hallani sem akar.

 

Wall Street Journal

 

Bernard Henry-Lévy úgy látja, hogy Biden politikája meghiúsít minden reményt a Közel-Keleten. A neves francia filozófus ezt azzal támasztja alá, hogy Amerika miatt Izrael nem számolhat le úgy a Hamasszal, ahogyan azt az USA az al-Kaidával és az Iszlám Állammal tette. Így viszont Washington vereségre kárhoztatja az izraeli kormányt.

Ha ez a forgatókönyv jön be, a milícia kinyilvánítja győzelmét, noha már közel járt a két vállhoz. Ezek a fegyveresek, akik az emberség ellen követtek el bűncselekményt, előmerészkednek az alagutakból, miután kockára tették nem csupán a 250 túsz, hanem saját polgáraik életét is, miután élő pajzsként használták azokat.

Az arab utca ellenállási harcosként tekintene a Hamász terroristáira. A szervezet tekintélye megnőne és így gyorsan háttérbe szorítaná a korrupt és gyenge Palesztin Hatóságot. Gázát nemzetközi erőkkel sem lehetne stabilizálni, a dzsihadisták diktálnák az igazságot az övezetben. Oda lenne minden esély a Palesztin Állam megteremtésére.

Ezért a világnak nem Izraelre, hanem a szélsőségesek megadására kellene összpontosítania. Bidennek be kellene mondania a katari egyeztető fórumon, hogy a házigazdák blöffölnek, mivel befogadják és védik a Hamász vezetőit. A rendezés érdekében el kellene engedni az összes izraeli foglyot és ki kellene telepíteni a civileket onnan, ahol küszöbön állnak a harcok. Végül pedig fel kell számolni Rafahban ami még maradt a milíciából és a halálosztagából.

 

 

2024. március 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább