2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám László Róbert a Political Capitaltől abban látja a különbséget, hogy most olyasvalaki áll elő a vádakkal, aki a rezsim belső köreiből jön. Ugyan nem az első vagy a második vonalból, de eléggé szavahihető ahhoz, hogy veszélyes tudjon lenni Orbán számára. A demonstrációi nem a kormányról, hanem róla szólnak. De - teszi hozzá a szakértő – a tömegek már Márki-Zaytól is csodát vártak, aztán mi lett belőle. Ugyanakkor Magyar mégis más, mert benne van karizma és tervet is összeállított, túlmutatva az első sikereken. Üzenete világos, egyértelműen beszél. A közép megtestesítője, jó polgári, konzervatív, régi magyar család sarja, ahol még számítanak valamit az értékek. Vagyis nem baloldali, vállalható a többség számára. Az Orbán-propaganda mégis igyekszik úgy beállítani, mint a baloldal „messiását. László ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz egyáltalán nem rendült meg, bár Magyar jókor jelent meg a színen. Közelednek ugyanis az európai választások és a kormánypárt éppen gyengélkedik. Ha feltűnő sikert ér el júniusban, az tovább segítheti. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Magyar Péter bizonyította, hogy mekkora támogatottságot élvez. Több százezer embert vitt az utcára, tiltakozásul a kormány ellen, ugyanakkor elhatárolta magát az ellenzéktől is. Megjósolta előre, mennyire lesznek ott a Kossuth téren, úgyhogy aki emiatt korábban nagyképűséggel vádolta meg, az most kénytelen beismerni a tévedését.

A magyar politika vadonatúj csillaga, aki két hónappal ezelőtt még teljesen ismeretlen volt, tömegeket mozgósított Orbán és a „maffiaállam” ellen. Ekkora demonstráció a Fidesz hatalomra lépése óta nem volt Budapesten. A felesége lemondása után döntötte el, hogy szakít a rendszerrel, illetve hogy a nyilvánosság elé lép.

Lépéseit stratégiailag jól felépíti, ügyesen használja a közösségi hálót. Legtöbbször közvetlenül a néphez fordul, nem támaszkodik más ellenzéki pártokra és nincs nagyobb apparátusa sem. Azt mondja, hogy „garázsmozgalmat” irányít, vagyis egy politikai start-upot. Ily módon kíván távolságot tartani a gyenge és lejáratódott ellenzékkel szemben.  

Egyaránt támadja a kormányfőt és Gyurcsányt, amivel pártok fölötti jelöltként kíván megjelenni. Kihasználja az ellenszelet. Üzenete az, hogy egyedül akarja megcsinálni, minden ballaszt és az elit nélkül. De kiemeli, hogy a magyaroknak közösen kell felkelniük, le kell győzniük a politikai árkokat, vissza kell szerezniük a politika becsületét, túl kell jutniuk a Fidesz által okozott erkölcsi és gazdasági válságon.

A közeli sajtó azt írja a szombati megmozdulásról, hogy Magyar kínos unalomba fulladt, össze-visszatévelygett a belvárosban, ostobaságokat beszélt. Ám a sikeres rendezvény után annyi bizonyosan látszik, hogy a Fidesz ezzel a hozzáállással nem fog célt érni Orbán legújabb kihívójával szemben.

 

Der Standard

 

Tízezreket mozgósított Magyar Péter, köztük olyanokat, akik korábban a Fideszre szavaztak. Idáig a Kossuth tér ritkán telt meg annyira, mint szombat délután. A rendezvény a kezdőlökés volt a kampányhoz, amely az új politikai csillag reményei szerint elvezet Orbán bukásához. A kormányfő csaknem 14 éve irányít, miközben korrupt, oroszbarát, EU-ellenes és jobboldali-populista.

Magyar láthatólag széles választói réteghez igyekszik szólni. Olyanok is ott voltak a hatalmas demonstráción, akik saját bevallásuk szerint még soha nem húzták be az ikszet a Fidesz neve mellé, ám olyanok is, akik elismerték, hogy kiábrándultak, így elfordultak a kormánypárttól.

A szónok nem sok részletet árult el a csaknem egyórás beszédben a stratégiáról, a mélyebb politikai törekvésekről. Azon volt, hogy hitet tegyen a nemzet mellett és azt pozitív témákkal kapcsolja össze. Elítélte az oktatás ideológiai alapon zajló központosítását, kiállt a szegények támogatása mellett és kilátásba helyezte, hogy csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Utóbbiról Orbán hallani sem akar, mert a testület belezavarna az urambátyám-rezsimbe.

A hatalom propagandistái próbálják rágalomhadjárattal lejáratni Magyart, ám a jelek szerint hiába, annak népszerűsége egyre csak nő.

 

ARD Tagesschau

 

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket. Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám László Róbert a Political Capitaltől abban látja a különbséget, hogy most olyasvalaki áll elő a vádakkal, aki a rezsim belső köreiből jön. Ugyan nem az első vagy a második vonalból, de eléggé szavahihető ahhoz, hogy veszélyes tudjon lenni Orbán számára.

A demonstrációi nem a kormányról, hanem róla szólnak. De - teszi hozzá a szakértő – a tömegek már Márki-Zaytól is csodát vártak, aztán mi lett belőle. Ugyanakkor Magyar mégis más, mert benne van karizma és tervet is összeállított, túlmutatva az első sikereken. Üzenete világos, egyértelműen beszél.

A közép megtestesítője, jó polgári, konzervatív, régi magyar család sarja, ahol még számítanak valamit az értékek. Vagyis nem baloldali, vállalható a többség számára. Az Orbán-propaganda mégis igyekszik úgy beállítani, mint a baloldal „messiását.

László ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz egyáltalán nem rendült meg, bár Magyar jókor jelent meg a színen. Közelednek ugyanis az európai választások és a kormánypárt éppen gyengélkedik. Ha feltűnő sikert ér el júniusban, az tovább segítheti.

 

FAZ

 

A konzervatív lap azt emeli ki Magyar Péter felszólalásából, hogy „vissza akarjuk kapni a hazánkat!” A felhívást tízezrek hallgatták a kormányellenes demonstráción. A Fidesz úgy reagált, hogy balos megnyilvánulásról van szó, és hogy a politikust külföldről finanszírozzák.

A részvevők számát jó 100 ezerre becsülik. A külső kép a rengeteg nemzeti színű zászlóval a fideszes rendezvényekre emlékeztetett, de legutóbb 8 éve gyűltek össze ennyien a Kossuth téren – akkor az internetadó terve miatt.

Amit Magyar a rendszer szemére hányt, azt már sokan elmondták előtte, ám ő idáig a rendszer része volt, még ha nem is kiemelt helyen. Viszont kiemelte, hogy a hatalom gazdái féltik az uralmukat, valamint az általuk összelopott vagyont.  

 

Süddeutsche Zeitung

 

Szlovákiában Pellegrini diadalmaskodott az elnökválasztáson, mert a félelemre épített. Ám így most már világos: 20 évvel az uniós csatlakozás után az ország ismét kelet felé fordul. Bevált a rémületkeltés stratégiája. A belpolitikában persze már régóta a legfelső szinten terjesztik az álhíreket, a többit hozzáteszi a közösségi háló, a rengeteg dezinformációs kampánnyal, illetve algoritmussal.

Ezt nem tudta ellensúlyozni, hogy Korcsok tisztességes hadjáratot folytatott, és azt ígérte, hogy ellenőrizni fogja a kormányt. Az eredmény azonban azt jelenti, hogy a hatalom eltávolodik az EU-tól, a Nyugattól és az utóbbi évek egy sor vívmányától. De attól is, hogy segítse Ukrajnát, ellenben előtérbe kerül a NATO-ellenes retorika, valamint a Putyin-pártiság.

Immár teljes a szakítás Csehországgal, ám mivel Prágában Babis a visszatérésre készül, új szövetség van kialakulóban a térségen belül, Orbánnal az élen.

Hogy Pellegrini tényleg Fico táskahordozója lesz-e, ahogyan azt sokan jósolják, azt nem tudni. 53 %-ot szerzett, ami erős pozícióhoz juttatja a miniszterelnökkel szemben. Fél éve még azt hangoztatta, hogy nem nyújt segédkezet az európai jog megsértéséhez. Ha komolyan gondolta, az ad némi reményt. Mármint hogy a mocskos választási hadjárat után esetleg visszatér azokhoz az értékekhez, amikor korábban, legalábbis szóban képviselt.

 

FT

 

A vezércikk meglepőnek tartja a török ellenzék által okozott belpolitikai fordulatot és azt hangsúlyozza, hogy Erdogan nem térhet vissza a populista politikához, továbbá nem kapcsolhatja ki a vetélytársait. Az eredmény azt bizonyította, mennyire fontosak a választások még illiberális demokráciákban is, miközben sok helyütt jönnek fel az erős emberek.

De az is nagyon lényeges, hogy az elnök ezúttal tiszteletben tartotta az eredményt, nem úgy, mint 5 éve, amikor a veresége után új választást íratott ki Isztambulban. A politikus az évek során mind inkább autokrata útra vitte országát, leszalámizta az állami intézmények önállóságát, mind kevésbé tűrte meg az elégedetlenséget. Viszont a kampány során bőven felhasználta saját céljaira az államgépezetet.

Tavalyi győzelme után nagyon úgy nézett ki, hogy már csak kevés fék és ellensúly működik, noha katasztrofális politikája folytán a gazdaság súlyos helyzetbe került. Ám a mostani választások alátámasztották, hogy sok millió török bízott az urnák erejében, és kész volt a  szavazatával kifejezésre juttatni csalódottságát. Ettől persze még nem ment végbe drámai erőeltolódás. Az államfő a hatalom minden emeltyűjét változatlanul kézben tartja.

De az eredmény ébresztő számára. Fontos, nehogy visszatérjen a korábbi gazdasági eszközökhöz, mert az végzetes lenne az ország számára. És nem alkalmazhat alattomos eszközöket az ellenzék elhallgattatására.

 

Project Syndicate

 

Ian Bremmer úgy látja, három ok is ellene szól, hogy Európa rövid időn belül képes lesz megszervezni a saját védelmét arra az esetre, ha Trump nyer novemberben, amire jó esélye van, márpedig róla tudni lehet, hogy nem kíván a NATO fő pillére lenni, továbbá gond van részéről a biztonsági garanciákkal, amelyek a szervezet erejét adják.

Nem mintha bizonyos kérdésekben nem lenne igaza, jegyzi meg az Eurázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző alapító igazgatója. Hiszen pl. a 31 tagállamból 13 még mindig kevesebbet fordít katonai célokra, mint a GDP 2 %-a.

Ugyanakkor ahhoz idő kell, hogy a Bizottság megtervezze, illetve sínre tegye a közös védelempolitikát. Ráadásul ellenállásra számíthat több kormány részéről is, amely maga kívánja felügyelni ezt a területet. Emellett az EU továbbra is erősen függeni fog az amerikai fegyverektől és hírszerzéstől.

Végül pedig néhány ország sokkal boldogabban áll össze Trumppal, mint az uniós partnerekkel, lásd Orbánt és Ficót. De csatlakozhat hozzájuk Meloni, valamint Le Pen is, ha elnök lesz.

 

Wall Street Journal

 

A szerkesztőség elismeréssel adózik a washingtoni Képviselőház republikánus elnökének, mert a törvényhozási szünet után próbálja összehozni a többséget Ukrajna megsegítésére, jóllehet pártja jobboldala élesen ellenzi a lépést. A 60 milliárd dollár létfontosságú, mivel a Háborús Tanulmányok Intézete szerint az oroszok január óta 300 négyzetkilométernyi területet foglaltak el, igaz hatalmas áldozatok árán.

De az ukránoknak nincs elég lőszerük és gyenge a légvédelmük. Amerikai fegyverek híján előbb-utóbb el kell dönteniük, Avdijivka után még hol vonuljanak vissza. Vagyis hiába harcoltak hősiesen két éven át, győzhet Putyin. Ebben a vetületben az USA gyatra barátnak látszana és Európa Sztálin óta nem lenne ennyire instabil.

Trump azt állítja, hogy tárgyalna a békéről, ám az orosz politikus nem hajlandó rá, csakis a saját feltételei mellett. Ha az amerikai politikus jobb pozíciókat akar magának, feltételezve, hogy Kijev javítani tud helyzetén, akkor az azt jelenti, hogy a fegyverszállítások Trumpnak is érdekében állnak.

Azaz Mike Johnson igazi vezető módjára jár el. Ugyanakkor Biden nem nyújt kezet azoknak az ellenzékieknek, akik támogatják az ukrán mentőcsomagot. Alighanem úgy gondolkodik, hogy a másik oldal nagy politikai árat fog fizetni az ellenállásért. Ám ez tévedés. Hiszen az elnök úgy fogja fel, hogy a háború inflexiós pontot jelent a történelemben, a szabadság és a tekintélyuralom küzdelmében.

De Amerikai szövetségesei és ellenfelei kizárólag arra fognak emlékeztetni, hogy az USA cserben hagyja-e a barátait a harcban.

 

Daily Telegraph

 

Végre lelepleződött az iráni papírtigris, amely az Izraellel fennálló viszályában előszeretettel bújt az általa támogatott terrorcsoportok háta mögé – írja Con Coughlin, a brit jobboldali újság védelmi szakírója. Rámutat, hogy az Iszlám Köztársaság damaszkuszi konzulátusa, ahol a múlt heti izraeli rakétacsapás több magas rangú iráni tábornokot ölt meg, elsősorban nem a vízumkiadást szolgálta. Valójában parancsnoki központként működött, ahonnan az Iszlám Forradalmi Gárda az egész régióban vezérelte a terrorhálózatot.

A Heszbollahot, a Hamászt, a huszikat és a többieket, akik a zsidó állam megsemmisítését tekintik céljuknak. Azaz teljesen jogos volt a támadás, hiszen az utóbbi időben egyre jobban kiszélesedett Teherán és Jeruzsálem között a közvetítők útján zajló háború. A milíciák Szíriából és Libanonból folyamatosan lőtték Izraelt.

Az ellenben nem világos, hogy az elszenvedett csapás után Irán mennyire kívánja fokozni a feszültséget.  Attól óvakodik, hogy közvetlen katonai viszályba keveredjen, mivel az izraeliek már számtalanszor egyértelművé tették, hogy ha a másik fél megtámadja, akkor szétrombolják a Heszbollah infrastruktúráját Dél-Libanonban, illetve Szíriában, ahogy azt éppen a Hamásszal teszik Gázában.

Teherán a nagyközönségnek játszik, amikor kijelenti, hogy a zsidó államot le kell törölni a térképről. Az ajatollák azonban nagyon is tisztában vannak vele, hogy ha bekövetkezik a közvetlen összecsapás, sehol sincsenek Izrael tűzerejéhez képest.

2024. április 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább

Meg kell tanulni az 1939-es leckét Putyin megfékezésében

Az észt kormányfő a The Timesban arra szólította fel a NATO-szövetségeseket, hogy vállalják: a következő három >

Tovább

Magyar sorshúzás

Mi Magyar „day after” terve, milyen stratégiát képzel június 9. utánra? Ebbe kell illesztenie önkormányzati stratégiáját. >

Tovább

Mivel a NATO nem tudta megmenteni Ukrajnát, akkor mire jó az egész szervezet?

Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai kommentátora veti fel a kérdést. Hiába a közelgő 75. évforduló, a >

Tovább

Miként lehetne egyenesbe jönni a Republika Srpskával?

A Bizottság előző elnöke úgy látja, hogy mind a jelentkezők, mind az EU oldaláról elsietett volna >

Tovább

A 24. órában

A világ sokféle problémás állapotában Magyarország egy különálló, süllyedő sziget, és nem volna jó teljesen elmerülni. >

Tovább