2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Közel-Kelet akadálytalanul sodródik bele a katasztrófába

A Közel-Kelet akadálytalanul sodródik bele a katasztrófába


Nagyjából már csupán egyetlen légitámadásra van attól – figyelmeztet Simon Tisdall, a Guardian szemleírója. Izraelben sokan értenek egyet azzal az amerikai véleménnyel, hogy Netanjahu azért folytatja vég nélkül a háborút, mert hatalmon kíván maradni, illetve igyekszik megúszni a börtönt. A külügyminiszter a minap azt közölte, hogy Libanonban fel fogják számolni a Heszbollahot, ám ez ugyanolyan felelőtlen állítás, mint amit a kormány azelőtt hangoztatott, hogy megindította a gázai hadműveletet. Az ilyen kijelentések riasztóak, mert ha a hadsereg 1982 és 2006 után ismét lerohanja a szomszédos országot, az rengeteg civil áldozatot követel, hatalmas lesz a szenvedés. De nem különb a terrorcsoport vezére sem, akinek gőze nincs róla, miként lehetne véget vetni az erőszaknak, sem pedig a háború utáni kibontakozásról. Fő támogatója Irán, de ha ott a jobboldali Baker Kalibaf nyer az elnökválasztáson, akkor ő is keresztbe tesz Izraelnek és az USA-nak, ahol csak tud. Szíria még inkább azzal fenyeget, hogy közvetlen összecsapás robban ki a zsidó állam és Teherán között. Október óta 170 támadás érte szír és iraki földön az amerikai támaszpontokat. Az arab államok nem tudnak segíteni, Oroszország csak kerékkötő, Kína nem komoly, Irán rosszindulatú. A Hamász civilek mögé bújik, az EU és az ENSZ a partvonalra szorult.  Biden pedig csapkod. Vagyis nincs olyan vezető, akinek volna tekintélye és víziója. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje: 

Neue Rhein Zeitung

 

Orbán Viktor úgy nyilatkozott az Alsó-Szászországi regionális lapnak, hogy lám-lám, bebizonyosodott: neki volt igaza bevándorlás-ügyben. Egyben dicsérte, hogy a német kormány vizsgálja annak a lehetőségét: unión kívüli harmadik országokban bírálnák el a migránsok kérelmét.

Ez a gyakorlat Magyarország esetében már él: a jelentkezőknek a belgrádi (vagy a kijevi) konzulátust kell felkeresniük, ha tartózkodási engedélyt szeretnének Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy netán Scholz is ugyanezen az úton jár-e, azt válaszolta: számára nincs abban semmi szégyenletes, ha a kancellár példáját követi, de tart attól, hogy ez fordítva már nincs így.

Magyarországon egyébként tavaly mindössze 30-an folyamodtak menedékért, a németeknél majdnem 330 ezren, amire Orbán azt mondta, hogy mindenkit befogadnak, aki betartja a szabályokat. A magyar előírások egyedülállóak az EU-ban – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a migráció lesz a magyar elnökség egyik fő témája. Merthogy ő már 2015-ben figyelmeztetett, hogy a határok megnyitása hatalmas kockázatokkal jár. És most látni, hogy fején találta a szöget.  Azt állította, hogy annak idején a Keleti pályaudvaron szerzett személyes élményei alapján jött rá: felül kell vizsgálnia álláspontját, mivel a menekültek ellenzik a nők egyenjogúságát, melegellenesek és hajlanak az antiszemitizmusra.

Mindez pedig túl veszélyes lett volna a magyar polgárok számára. A német koncepció viszont az, hogy nem árt, ha a migránsok kulturális példája keveredik az európai közösségek hagyományos értékeivel.  Nem mondja azt, hogy ez kizárt, csak éppen túlságosan nagy a rizikó.   

Ő már csaknem 10 éve kijelentette, ki kell várni, miként alakul a német vagy a francia társadalom egy évtized múlva. Ha kedvezően, akkor Magyarország is elgondolkodik rajta. Az újság ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Európai Bíróság a múlt héten 200 millió eurós bírsággal sújtotta az Orbán-kormányt, napi egy milliós késedelmi díjjal megfejelve, mert a hatalom nem tartja tiszteletben a menedékkérők jogait.  

 

Kurier

 

A kommentár azt írja a Scholz-Orbán-tárgyalásról, hogy a magyar politikus nem a legkedveltebb partner mostanság még a szélsőjobbos pártok számára is, ám Berlinben megpróbált jó képet vágni hozzá. De hát a kormányfő most a politikában sem a legsikeresebb, az Európai Bíróság a napokban vetett ki súlyos pénzbüntetést Magyarországra, amiért nem tesz eleget a közös menedékügyi előírásoknak.

Azon felül – emlékeztet rá Caroline Ferstl, a külpolitikai rovat vezetője – a Fidesz mandátumokat veszített az EP-választáson, és nehezebb szövetségeseket találnia, mint ahogy azt Orbán elképzelte. Az ECR-frakcióban az olasz, finn, cseh, belga és svéd tagpárt elutasítja a magyar politika Putyin-barát álláspontját, illetve az, hogy nem támogatja Ukrajnát. Még a szélsőséges román AUR-t is szívesebben látják a pártcsaládban, mint a magyar kormánypárttal.

A másik szélsőséges csoporttal, az ID-vel egyelőre folynak az egyeztetések. Hasonló egyenetlenségek várták a magyar vendéget a német fővárosban is. A házigazda alighanem figyelmeztette, hogy soros elnökként ne feledkezzen meg a közös értékekről. A vendég minden bizonnyal igyekezett elhárítani az aggályokat, egyben győzködte a kancellárt, hogy oldják fel országa számára a befagyasztott brüsszeli alapokat.

Őt ugyanis pénzzel, vagy ígéretekkel lehet jobb belátásra bírni, amit bizonyított, hogy a végén csak belement Rutte NATO-főtitkári kinevezésébe. Viszont pl. hogy szorgalmazza a balkáni államok uniós felvételét, azzal elkerüli az elszigetelődést, mert a bővítést Németország is pártolja. Még akkor is, ha a magyar szándék nem teljesen önzetlen, hiszen elsősorban Szerbia tagságát szorgalmazza, miután Vucsics Oroszország és Kína ügyében hasonló politikát folytat, mint ő.

Önkritikát viszont hiábavaló várni tőle. Nem gondolja, hogy irányvonalával egyedül maradt, a Kossuth Rádióban ugyanakkor megint kiosztotta a „háborús uszító, gazdaságellenes, viszont migránsbarát” EU-t.  De leszedte a keresztvizet a német bevándorlási politikáról is. Hogy Scholz reagált-e minderre, az nem ismeretes, mivel sajtótájékoztatót eleve nem terveztek.

 

Euronews

 

A német kormányfő hűvös fogadtatásban részesítette magyar kollégáját. Nem volt nagy felhajtás, mivel a jelek szerint igencsak fagyos a kétoldalú viszony. Mellesleg ez már egymás után a második alkalom, amikor Orbán anélkül keresi fel Scholzot, hogy utána sajtótájékoztatót tartanának. Nem volt katonai tiszteletadás sem, pedig az elvileg kijár ilyen állami események alkalmával.

Soros  elnökként Magyarország előreláthatólag kiáll az EU bővítése mellett, ezen belül Szerbia felvétele a legfontosabb számára. Merthogy Vucsics is szövetségesének tekinti Putyint.

Orbán rossz pontot kapott az Uniótól a migrációs politikáért, valamint az Ukrajna ügyében elfoglalt álláspontért.. Scholz mégis talált időpontot, hogy leüljön a magyar vezetővel, pedig zsúfolt a programja.  A vendég a jövő héten Rómát is felkeresi, hogy Melonival tárgyaljon.  

 

Die Zeit

 

A szélsőjobbos AfD új, frakciót kíván létrehozni az Európai Parlamentben, a többi közt a Mi Hazánk bevonásával, miután még eddigi pártcsaládja, az ID nem hajlandó visszavenni. Ez úgy derült ki, hogy a párt a jövő hétre száz főre termet kért az EP-től „egy új frakció megalakítására”. A csoportot „Szuverenistáknak” hívnák, és ideológiai alapját az a nyilatkozat képezi, amelyet még áprilistban adott ki a szélsőjobbos bolgár Újjászületés párt.

Eszerint az európai civilizációt a globalista ideológiák agressziója fenyegeti, a népek önrendelkezési jogát felvájtja a bürokrácia diktatúrája. A kiszemelt tagok közt van az előző lengyel koalíció szélsőséges tagja, a Konfederacja is. Az AfD taglétszáma különben egyre bővül, az elnökség azzal számolt, hogy a következő két hónapban 50 ezerre nő a tagok száma a mostani 48 ezerről.

 

Deutsche Welle

 

A magyar uniós elnökségi programról készült összefoglaló úgy határozza meg Magyarországot, hogy annak ultranacionalista, populista miniszterelnöke nagy szövetségese Trumpnak és leginkább eurószkeptikus az uniós állam- és kormányfők közül. Az elmúlt 10 évben folyton hajbakapott a szervezet képviselőivel, illetve más tagállamokkal. Főleg a magyar demokrácia visszaszorulása, a migráció és legutóbb Ukrajna támogatása miatt.

Alberto Alemanno, a párizsi HEC egyetem uniós joggal foglalkozó professzora szerint a Fidesz-kormánynak nem lett volna szabad megkapnia a soros elnökséget. Az ugyanis azt a képet erősíti, hogy továbbra is profitálhat a tagságból, egy olyan vezetés, amely semmibe veszi a közös normákat.

Félő, tette hozzá a szakember, hogy a negatív hozzáállás visszaüt a klímapolitikában is. De arra is számítani kell, hogy akadályokat gördít az ukrán felvételi folyamat útjába. Egy névtelenséget kérő nyugati diplomata úgy fogalmazott: Orbán és az emberei pontosan tudják, hogy a többiek közbeavatkoznának, ha a magyar elnökség túl nagy felfordulást okozna a következő hat hónapban. Ezért a párt legfeljebb odáig megy el, hogy egy kicsit provokáljon. Mint pl. a „Tegyük ismét naggyá Európát”-jelszóval. Ezt fegyelmezetten tudomásul kell venni, nem szabad ugrani.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Csakis a Bizottság tudja feltartóztatni Ficot, aki azon van, hogy valóra váltsa fenyegetését és felszámolja a független közmédiát – mutat rá a kommentár. Azt ajánlja, hogy mindenki figyeljen oda, mert az antidemokrata kormányok gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A lengyel PiS-időszak után most Szlovákiában látni, hogy mi van akkor, ha olyan pártok kerülnek hatalomra, amelyeknek terhére van az önálló igazságszolgáltatás, a sajtószabadság és a társadalmi nyugalom.

Betartják választási ígéreteiket, pontosabban beváltják a fenyegetéseket. Az új szlovák kormány már kiiktatta a nyakán lihegő korrupciós ügynökséget, csökkentette a gazdasági visszaélésekért kiszabható büntetési tételeket és most a közszolgálati rádiót, illetve tévét vette célba. Mert neki leginkább transzmissziós szíjra van szüksége a tömegtájékoztatásban. Nem szereti, ha kérdésekkel zaklatják, vagy oknyomozást folytatnak viselt dolgai ügyében.

A hatalom most szét kívánja verni az állami médiát, és odahaza aligha lehet útját állni. Ezért Brüsszelnek kellene sürgősen reagálnia. Az új sajtótörvény ugyanis szembemegy az uniós joggal. Ezért le kellene állítani az EU-támogatások kifizetését. Olyan érv ez, amelyet talán Fico is felfog.

 

Die Presse

 

A tiszavirág életű politikusok, mint amilyen Kurz osztrák kancellár is volt, nem segítenek abban, hogy az elbizonytalanodott emberek ne az autoriter erőkre szavazzanak – mondta Martin Schulz a lapnak. Az EP volt elnöke, aki jelenleg a német szociáldemokraták Friedrich Ebert-alapjának a vezetője azonban úgy ítéli meg: fel lehet tartóztatni a folyamatot, csak határozott vezető személyiségek kellenek hozzá.

Ő közéjük sorolja a német kormányfőt is, akit – mint kifejtette – semmiképpen sem szabad lebecsülni. Ám arra nem adott egyértelmű választ, hogy milyen nagy víziót tud felmutatni az SPD a tömegek meggyőzésére. Miközben az üzenetük mindössze annyi, hogy szavazzatok ránk, mert különben jönnek a jobboldali populisták. Ám úgy véli, hogy az emberek nem szeretik, ha bárki hazudik nekik, márpedig a demagógok annál többet nem mondanak, hogy korábban minden jobb volt.

Szerinte a megoldást az Európai Egyesült Államok jelenti a nyomuló szélsőjobb visszaszorítására. Fel lehet tartóztatni, mert a demokraták továbbra is többséget alkotnak. A Néppártnak nem szabad kétes játszmákba bonyolódnia, így meg kell akadályoznia, hogy a Bizottság elnökét a szélsőjobbos Meloni szavazatával válasszák meg.

Utóbbiról úgy gondolja, hogy egyáltalán nem erősödött meg, hiszen előretört, ez tény, de a voksokat a Ligától és a Forza Italiától, tehát a két szövetségesétől vette el. A franciáknál úgy gondolja, hogy Macronnak és a baloldali Népi Frontnak kölcsönösen támogatniuk kell egymást, és akkor el tudják hárítani a jobboldali-populista veszélyt.  

 

New York Times

 

Putyin rombolni érkezett Ázsiába és sikerült is neki – jelenti David Cave Ausztráliából. Az elnök magához ölelte Észak-Koreát, Vietnámmal pedig egy sor megállapodást kötött, ám ez csak még több fenyegetést jelent a térség számára, amely már így is nagy feszültséggel küszködik Tajvan és a Dél-Kínai-tengeren zajló összecsapások miatt.

Az elnök igyekezet feldühíteni Amerikát, megfúrni Kína törekvéseit és nyugtalanítani a régió egy sor országát. Phenjan, ez az elszabadult nukleáris hatalom, egyértelmű veszélyt jelent a szomszédok számára, ám most még inkább felbátorodott, mivel Moszkva katonai segítséget helyezett kilátásba.

A négynapos út igencsak kihívónak bizonyult.  Észak-Korea miatt újabb potenciális válsággal terhelte meg az eddigi aggályok listáját. A volt tokiói amerikai nagykövet kijelentette, hogy a Kreml éppen most tette egyértelművé: megszervezi azokat a svindler államokat, amelyek atomfegyvereket fejlesztenek, megszegik a nukleáris eszközök elterjedését korlátozó egyezményeket. Emellett Moszkva segít kibújni ezeknek a kormányoknak az ENSZ-szankciók alól.

A londoni King’s College egyik professzora pedig arra int, hogy az elnök egyben jelezte: ha Kína nem áll mellé mindenben, akkor ott van még Irán és Észak-Korea, ahonnan harceszközöket, munkaerőt remélhet, és amelyek szintén hajlandóak küzdeni Amerika ellen. Az eladott hadfelszerelésekért befolyó pénz ugyanakkor jól jön a megtorló intézkedések, a háború, az infláció és a 16 %-os kamatok által sújtott orosz gazdaságnak.

 

 

 

 

2024. június 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább