2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapítású” médiák arcátlanul semmibe veszik a médiatörvényt, az Európai Parlament és az ET állásfoglalásait!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL
Erdődi Edvina (balról), a Magyar Szó Kft. igazgatója átveszi a szerződést (Ótos András felvétele)

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a megalkuvást, a kötelező hurráoptimizmust, az állóvizet. Miközben 69.457 (27,36 százalék) vajdasági magyar szép csöndben faképnél hagyta az efféle szellemiségű szülőföldet. A Magyar Szó napilap kiadója (a Magyar Szó Kft.), a Hét Napot kiadó Kft., a Pannon RTV, és a Szabadkai Magyar Rádió teljes pártbefolyás, az MNT politikai beállítottságának „szájíze” (Fremond Árpád) szerint tájékoztat. A Magyar Szó nem a „vajdasági magyarság napilapja”, mint ahogy a fejléce alatt szégyentelenül és megtévesztésül hirdeti, hanem a VMSZ szolgálatában áll, annak a kirekesztő, közösségre káros, mérgező ideológiáját és propagandáját terjeszti. Teli van a VMSZ „sikereivel”, mint a Facebook a párttagok központilag megkövetelt lájkjaival. Ezzel szeretnék leplezni a párt és rendszer válságát? Nem fog sikerülni. A bukás pillanata közel van. Bozóki Antal:

Aki nem tudja merre tart, oda vezetik, ahova akarják!

Sütő András 

 

A Vajdaságban megjelenő magyar médiák közül az idén is csak a Magyar Nemzeti Tanács (МNТ) „alapította” Magyar Szó napilap és kiadványai, valamint a Hét Nap részesült a tartományi kormány pénzbeli támogatásában.

Az idén 80 éves Magyar Szónak (ami Lapkiadó Kft. is) „166,4 millió dinárt hagyott jóvá a (haladópárti – B.A.) kormány”, amelyiknek a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) is tevékeny részese.

Erdődi Edvina, a Kft. igazgatója közölte, hogy a támogatásból „mintegy 142 milliót a napilap kiadására költ el a vállalat, a fennmaradó részt pedig a Képes Ifjúság, Jó Pajtás és a Mézeskalács megjelentetésére”. – A kapott dotáció mintegy 90 százalékát egyébként a foglalkoztatottak bérének fedezésére fordítják, a többi lehetővé teszi a nyomdaipari nyersanyagok beszerzését. Létfontosságú a Magyar Szó számára ez a tartományi támogatás – értékelte az igazgató a médiának adott nyilatkozatában, hiszen enélkül megkérdőjelezhetővé válna a lap megjelenése is”.

– A tavalyi 48 millió dináros támogatásnak felel meg az idei vissza nem térítendő dotáció értéke is – számolt be, szintén a sajtó képviselőinek nyilatkozva László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója. Az alapműködéshez szükséges költségek kifizetését teszi lehetővé az összeg – fejtette ki –, a nyomtatási, szerkesztőségi költségek fedezésében segít. A Hét Nap igyekszik pályázati forrásokra is szert tenni, melyek kiadói tevékenységéhez járulnak hozzá az év folyamán – fogalmazott László Edit.

A tartományi kormány anyagi támogatásában a magyar nyelven megjelenő sajtó közül csak az egypárti (véemeszes) MNT „alapította” Magyar Szó és a Hét Nap részesült, összesen 214,4 millió dinár összegben! (Támogatásban csak az a magyar média részesülhet, amelyiket az MNT javasol.) Ezen a hatalmas összegen kívül mindkét lap még az MNT és a magyar kormány anyagi támogatását is élvezi.

A hallatlanul nagy „dotációt” Erdődi Edvina ellentmondásos nyilatkozatának első mondata szerint „a Magyar Szó, a Képes Ifjúság, Jó Pajtás és a Mézeskalács megjelentetésére”, a másik (ezzel ellenkező) mondata szerint pedig „a dotáció mintegy 90 százalékát a foglalkoztatottak bérének fedezésére fordítják” és csak 10 százalékát „nyomdaipari nyersanyagok beszerzésére”.

A nyilatkozatból az derül ki, hogy a Magyar Szó Kft., de a Hét Nap se képes még az ott dogozók tisztességes fizetését sem megkeresni, önmagát eltartani, nemhogy a vállalatot fejleszteni! Magyarán: az önköltséget, a „hideg vízre való” sem keresik meg!

Sokéves gyakorlat, hogy a tartományi közigazgatás – amelyik ugyancsak az adófizetők pénzéből működik – a magyar közösség tájékoztatására szánt közpénzek 100 százalékát az említett két lapnak adja.  Folyamatosan megsértve ezzel a sajtószabadságot és a médiapluralizmust. A Magyar Szó és a Hét Nap ugyanis nem a közszolgálati tájékoztatást, hanem kizárólag az egypárti (VMSZ-es) tájékoztatást, az ócska, népbutító propagandát szolgálja – ami a haladópárti-véemeszes hatalomnak az érdeke!

Erdődi Edvina az MNT 2024. február 22-i 11. ülésén, amikor a Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2023. évi munka- és pénzügyi jelentését ismertette, „rámutatott, a Magyar Szó tavaly is arra törekedett, hogy a 79 éves hagyományokhoz híven folyamatosan, töretlenül, időben, pontosan, jól, objektíven és naprakészen tájékoztassa a vajdasági magyarságot”.

– Politikai téren kiemelkedő figyelmet fordítottunk a (2023 – B.A.) decemberi köztársasági és tartományi választásokra, amelynek keretében elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség, a választásokon szereplő egyetlen magyar nemzeti párt kampánytevékenységét kísértük figyelemmel – ismerte be akaratlanul is Erdődi, aki maga is gerinctelen pártkatonáskodással vívta ki, hogy az ölébe pottyant ez a hajdanán magasrangú megbízatás.

A Magyar Szó Erdődi szerinti „objektív” tájékoztatásából még az „o” betű sem igaz! Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Végrehajtó Bizottsága „erősen VMSZ-közeli (volt – B.A.) újságíró” -tagja már ezt is lenullázta a kijelentésével, miszerint „hagyjuk már abba ezt az objektív újságírást”.

Az MNT számára nem a közösség szakmailag pontos, objektív és részrehajlás nélküli és valódi problémákat tálaló, a hatalom, az MNT és a VMSZ ellenőrzését is szolgáló tájékoztatása a cél. Ezekkel ugyanis egyáltalán nem is foglalkozik! Fremond Árpád, a testület elnöke szerint ugyanis nem fontos az igazság közlése és a tárgyilagosság, „amennyiben az kárt okozhat a nemzeti közösségnek”.

Mi okoz nagyobb kárt, a hazugság terjesztése vagy az igazság kimondása? Az ő újságíróik talán valamiféle ápolókká, lelki gondozókká váltak a betegeskedő vajdasági magyarság számára? Meg is fog általuk gyógyulni a nemzeti közösség?! Az igazság terjesztése és problémákkal való szembenézés lenne a gyógyír! Erre azonban nem képesek!

2023. október 26-án a szerb képviselőház új törvényt fogadott el a köztájékoztatásról és médiáról, valamint az elektronikus médiáról.

A magyar közösség tájékoztatása szempontjából különösen fontos a köztájékoztatásról és médiáról szóló törvény 17. cikke, amelyben egyebek mellett ezt írja: „A nemzeti tanácsok által alapított médiák működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel. A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáinak szerkesztéspolitikája független az alapítótól”.

Az Európai Parlament 2024. február 8-i állásfoglalásának 18. pontja „elítélte a médiapluralizmus (2024. évi – B.A.) választási kampány során tapasztalt hiányát, a dezinformációt, valamint a széles körben elterjedt etikátlan és a hivatalban lévők javára elfogult médiatudósításokat; aggodalommal állapította meg, hogy a kormány számos médiaorgánumot befolyásol vagy ellenőriz, ami a kampány során egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményezett az ellenzéki jelöltek számára”.

Az Európa Tanács (ET) már korábban aggodalmát fejezte ki a nemzeti tanácsok befolyása miatt a média pluralizmusa és szerkesztőségi függetlensége tekintetében.

A Magyar Nemzeti Tanács „alapítású” médiák, a Magyar Szó és a Hét Nap vezetőinek feje azonban (egyelőre) nem fáj. Nem aggódnak egy csöppet sem, továbbra is arcátlanul semmibe veszik a hatályos médiatörvényt, az Európai Parlament és az ET állásfoglalásait is! Véget is vetettek ezzel a sajtószabadságnak!

Az igazi újságírók már rég el is hagyták (tömeges elbocsátások révén vagy önként) ezeket a médiaházakat, amelyek a hatalom és a VMSZ primitív szócsöveivé, az Orbán- Pásztor-kultusz gerjesztésnek eszközévé váltak.

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a megalkuvást, a kötelező hurráoptimizmust, az állóvizet. Miközben 69.457 (27,36 százalék) vajdasági magyar szép csöndben faképnél hagyta az efféle szellemiségű szülőföldet.

A Magyar Szó napilap kiadója (a Magyar Szó Kft.), a Hét Napot kiadó Kft., a Pannon RTV, és a Szabadkai Magyar Rádió teljes pártbefolyás, az MNT politikai beállítottságának „szájíze” (Fremond Árpád) szerint tájékoztat.

A Magyar Szó nem a „vajdasági magyarság napilapja”, mint ahogy a fejléce alatt szégyentelenül és megtévesztésül hirdeti, hanem a VMSZ szolgálatában áll, annak a kirekesztő, közösségre káros, mérgező ideológiáját és propagandáját terjeszti. Teli van a VMSZ „sikereivel”, mint a Facebook a párttagok központilag megkövetelt lájkjaival. Ezzel szeretnék leplezni a párt és rendszer válságát? Nem fog sikerülni. A bukás pillanata közel van.

2024. március 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább