2022. augusztus 14. vasárnap
Ma Marcell, Maximilián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Egyetért-e Ön azzal, hogy legyen tényleg vége?

Egyetért-e Ön azzal, hogy legyen tényleg vége?

Ez a népszavazás elfogadja az új alkotmányt és megsemmisíti az akadályt jelentő törvényeket, megszünteti a főtisztviselők megbízatását, felállítja a korrupcióellenes ügyészséget, és megteremti a keretet az ellopott vagyon lefoglalására. Továbbá mindenkit benevez a jóvátételi lottóra, ahol például kaszinórészvényeket lehet elnyerni a volt kormányszóvivőtől. Így pont kijön egy négyigenes népszavazás. Árad belőle a rendszerváltás illata. Tóta W. Árpád:

Ha elveszítené a választást, Orbán Viktor trónbitorlóként képzeli el a jövőjét. A kétharmados törvények, a kilenc évekre kinevezett tisztviselők bármilyen más színű kormányt a tehetetlenségig képesek blokkolni.

Költségvetést sem írhat, az állam jelentős része fideszes alapítványok kezén, bebetonozva a legfőbb ügyész, a médiatanács és a többi gorilla. A 2022-es választás tétje tehát papíron kisebb, mint korábban: az ott odaítélt hatalom csekélyebb, mert Orbán Viktor ellopta a felét, és szavazatoktól függetlenül megtartaná.

Ennek elhárítása forró téma az ellenzék körében, ami azt mutatja, hogy ezúttal komolyan számolnak a győzelem lehetőségével a pártok és a szavazóik is. A megoldások azonban nem túl meggyőzőek, és ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a kormányellenes tábor elveszíti a változásba vetett hitét, hiszen mindegy, kire szavaz, úgyis így marad majdnem minden.

Elhangzott, hogy feles többséggel fognak megszüntetni kétharmados törvényeket, valamint elcsapni szintén kétharmaddal kinevezhető főurakat. És az is, hogy ilyet nem csinálnak, hanem majd minden rendben lesz magától. Vagy hogy nyugi, van terv, csak titkos. Igen fontos azonban, hogy legyen hihető válasz, különben nagyjából felesleges szavazni.

Tegyük fel, hogy nem kétharmados, de kényelmes többséggel győz az egyesült ellenzék, lemeccselik gyorsan a kormányalakítást – jó esetben készen áll a hónapokkal korábban felállt árnyékkormány –, aztán ott toporognak egy szál semmiben. Mindenben meg van kötve a kezük, és még az MNB aranytartaléka is a hatvanpusztai farkasveremben dekkol, jogszerűen, sarkalatosan.

Kiállhatnak ugyan, és akinek mélyebb a hangja, az mondhatja, hogy abrakadabra, a kétharmados törvények mostantól felesek. De ezt azért észrevennénk. Érdekes csúcspontja lenne a jogállamiságról folyó vitának! A saját szavazóik is pontosan tudnák, hogy ez így nem érvényes. Hogy akkor nincs értelme semmilyen törvénynek, ezután sem.

Sto gyélaty? Mit tesz a politikus, ha lehúzza a koalíciós vita mocsara, a jogi kötelmek, a belső ellenállás? A néphez fordul, hozzá fellebbez, mert a nép szava Isten szava. Ebben az esetben népszavazást ír ki gondosan összeállított salátakérdésekkel. Az alkotmány ilyen megerősítését legutóbb Róna Péter vetette fel, de az igény egyidős a demokráciával. Önmagában az alkotmányozás viszont nem elég fajsúlyos ügy a széles tömegeknek. Forradalmi, totális váltást jelentő referendum kell.

Ez a népszavazás elfogadja az új alkotmányt és megsemmisíti az akadályt jelentő törvényeket, megszünteti a főtisztviselők megbízatását, felállítja a korrupcióellenes ügyészséget, és megteremti a keretet az ellopott vagyon lefoglalására. Továbbá mindenkit benevez a jóvátételi lottóra, ahol például kaszinórészvényeket lehet elnyerni a volt kormányszóvivőtől. Így pont kijön egy négyigenes népszavazás. Árad belőle a rendszerváltás illata.

Az új kormány ezt simán kezdeményezheti, aláírásgyűjtés nélkül. Hoppá, de útban van a választási bizottság, az alkotmánybíróság és a köztársasági elnök! Ők nyilván megakasztanák a szavazást, már csak azért is, mert őket is veszélyezteti.

Ezért célszerű előre jelezni, hogy azt ennek ellenére is megtartják. Legfeljebb irreguláris népszavazás lesz. Nélkülük és ellenük, ha kell – ahogy Kossuth fogalmazott. Kvázi konzultáció, amihez nem szükséges senki jóváhagyása, és számolni is egyszerűbb. Ez a fenyegetés sarokba szorítja a bajszos komornyik utódát és az Alkotmánybíróságot is: a konok ellenállás helyett választaniuk kell a törvényes kontroll mellett lebonyolított szavazás és a magánkezdeményezésként rendezett és számolt véleménynyilvánítás között.

Aztán ezt meg kell nyerni. Erre jó esély van győzelem után: a demoralizált jobboldal kevésbé tettrekész, a tizenkét éve levegőért kapkodó ellenzékiek pedig szívesen mennek megadni a kegyelemdöfést, mert eleve felháborítja őket, hogy megpróbálták érvénytelenné és jelentéktelenné tenni a szavazatukat a hatalom kimentésével.

A bizonytalanokat viszont meg kell győzni. Egy ilyen szavazásra reálisan szeptemberben kerülhet sor, mert mire feláll a kormány, nyár lesz. Azt érdemes végigtematizálni a csontvázakkal, lesz épp elég. Ha a népszavazás tartalmazza az elszámoltatást, és van addigra néhány áldozati ökör előkészítve, akkor el fognak menni a kiszavazóshow-ra. Jó érzés odaállni Columbo mellé a végén. Nézni, ahogy becsapódnak és széjjelkenődnek a gömböcök. Nyalogatni a könnyeiket, és birtokba venni a lopott vagyonukat.

Végül előáll a többség, és vele a varázslat, amit úgy hívnak: legitimitás. Minden kormányzás alapkérdése, hogy miből eredezteti a hatalmát: honnan van neki joga gyakorolni azt. Normális ügymenetben ehhez elég a választás. Ha annak ellopták az értelmét, akkor meg kell rendezni a második fordulót.

Lehet jogászkodni előtte, és utána is sokat. Majd megunják, hazamennek. Annál pedig jóval erősebb lesz a népszavazásban született új rendszer, mint amelyik izomból bontaná a kétharmadot – anélkül, hogy az izmait megmutatná.

(hvg.hu)

 

2021. szeptember 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Baráti látogató

A texasi útja sem volt másra jó, a magyar kormányfő itt is vabankot játszott annak reményében, >

Tovább

Az orosz medve megtalálta a magyar sakált

Orbánhoz húznak a kárpátaljai magyarok és már csak ezért sincs túl nagy kedvük harcolni a háborúban, >

Tovább

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább