2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Kétségbeesett és veszélyes lépés

Kétségbeesett és veszélyes lépés

Hogy az orosz elnök Észak-Koreához fordul segítségért, az a kétségbeesettségről árulkodik, de még nagy kalamajka lehet belőle. Erre figyelmeztet Szergej Radcsenko, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Felidézi, hogy Phenjan hosszú évtizedeken át alárendelt szerepet töltött be a kétoldalú viszonyban, most viszont büszkén, Moszkva bűnrészeseként jelenik meg a remetekirályság... De a Kreml ura valószínűleg már döntött. Nagy kérdés, mit szól hozzá Kína, amely szintén szorosabbra fűzi az együttműködést Észak-Koreával, miután egyre súlyosabb a viszálya az USA-val. Oroszország ugyanakkor kezd egyre jobban hasonlítani az észak-koreai rezsimhez, de hogy zsarnoksággá válik, az alighanem igencsak tetszik Kimnek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Independent

 

Az utolsó brit munkáspárti kormányfő a mai Magyarországot említette annak példájaként, mennyire veszélyes lehet az agresszív nacionalizmus, ami végigsöpör a világon. Gordon Brown Durmfermline-ban, egy pódiumbeszélgetésen azt mondta, hogy Orbán Viktor meg tudta győzni a magyarokat: a szövetségesek cudarul bánnak vele, miközben ő maga a bevándorlást okolja az ország minden bajáért.

A probléma csak az, hogy magyar földön jóformán nincsenek is migránsok, mégis igen sokan elutasítják őket, de pont ez mutatja, milyen nagy a gond. De Trump is megosztotta a társadalmat, ám a nacionalista országoknak véget kellene vetniük annak, hogy mindig valaki másra mutogassanak, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezik.

Lehetnek bűnbakok a menekültek, a feketék, Kína, de olyan vezetők kellenek, akik nem folyton másban keresik a gondok okát. Inkább össze kellene fogniuk a politikusoknak, hogy megtalálják a megoldást az olyan, globális feladatokra, mint a klímaváltozás, a sok járvány, a pénzügyi instabilitás. Mert különben rámegy a világ.

 

Economist

 

A lap örömtelinek nevezi, hogy háromévi tárgyalás után Nagy-Britannia társult tagként visszatér az EU legfőbb kutatási programjába, a 2027-ig 85 milliárd fontot felhasználó Horizonba (ez az, amelyből Magyarországot, az Erasmussal együtt kizárta Brüsszel a felsőoktatás reformja miatt – a szerk. megj.). A fő akadályozó tényező az volt, hogy előbb meg kellett egyezni a Nagy-Britannia, illetve az Észak-Írország közti kereskedelem részleteiről.

De az is feltartóztatta a megállapodást, hogy London nem volt biztos benne, megéri-e visszatérni az uniós tudományos együttműködési keretbe. A szakma azonban egyöntetűen üdvözli a lépést, mert a brit kutatók és tudósok jelentős anyagi alapokhoz jutnak ily módon. A szigetországi egyetemek és laboratóriumok nagy elismertségnek örvendenek, ezért az ország a Brexit előtt általában nettó kedvezményezett volt.

Viszont hogy ennyi ideig húzódott az egyeztetés, az nem sok jót ígér a még nyitott kérdések rendezése szempontjából. Ideértve hogy sok egyetem ezer örömmel venné, ha diákjai újból részt vehetnének az Erasmus csereprogramjaiban.

 

Der Standard

 

A Bizottság elhatárolódott bécsi képviselőjétől, aki azt mondta, hogy Ausztria a gázszállítások ellentételeként naponta milliós vérdíjat fizet Moszkvának, amely ebből finanszírozza a háborút, ám osztrák részről senki sem tiltakozik. Tisztában van ugyan az ország energiagondjaival, ám itt egy gazdag államról van szó, amely más kormányokhoz hasonlóan nyugodtan kereshetne más beszerzési forrásokat. Mégis a szükséglet 55 %-át orosz földgázból fedezi.

A brüsszeli közlemény szerint a diplomata sajnálatos módon elvetette a sulykot, ezért haladéktalanul jelentést kell tennie az esetről. A szélsőséges FPÖ azt követeli, hogy az Unió azonnal rendelje haza a nagykövetet. A néppárti Európa-miniszter úgy foglalt állást, hogy a kijelentés komolytalan, egyoldalú és a céllal ellentétes hatást ér el.

Ezzel szemben a zöld alkancellár emlékeztetett arra, hogy ugyanebben az összefüggésben már ő is használta a vérdíj kifejezést. Kogler hozzátette: nagy hiba volt kitárni az ajtót Bécsben Putyin előtt. 

 

Economist

 

Az amerikai Katonai Hírszerzési Ügynökség arra számít, hogy igazából jövőre lehet sikeres az ukrán ellenoffenzíva. Hogy Kijev netán még az év végéig visszaszoríthatja az oroszokat, annak az esélyét 40-50 %-ra becsüli. A szolgálat az ellenséges hatalmak haderejének felmérésére szakosodott és képviselői nemigen szólalnak meg a nyilvánosság előtt. Az elemzési igazgató most azonban kivételt tett.

Trent Maul szerint a három hónapja zajló hadművelet lassan lendületbe jön és Robotine magasságában már sikerült áttörni az első védvonalat a három közül. Így most a harc a 2. akadályrendszerért folyik. De a 3. sem ígérkezik puha diónak, mert ott vannak az orosz tartalékok. 

A szakértő szerint a siker két tényezőtől függ: egyrészt hogy lesz-e elég tüzérségi lőszerük az ukrán egységeknek, másrészt az időjárástól, amely az ősszel nedvesre fordul. De az is jó, hogy eltűnt a színről Szurovikin tábornok, aki megtervezte az orosz ellenállást, valamint Prigozsin is mivel az ő emberei voltak a legsikeresebbek két fronton is.

 

Guardian

 

Hogy az orosz elnök Észak-Koreához fordul segítségért, az a kétségbeesettségről árulkodik, de még nagy kalamajka lehet belőle. Erre figyelmeztet Szergej Radcsenko, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Felidézi, hogy Phenjan hosszú évtizedeken át alárendelt szerepet töltött be a kétoldalú viszonyban, most viszont büszkén, Moszkva bűnrészeseként jelenik meg a remetekirályság.

Az ellene hozott szankciókat két éve még Oroszország is megszavazta a BT-ben, ám a háborúval minden megváltozott. De hát az orosz hadigépezet papírtigrisnek bizonyult, ezért most a Kreml kénytelen olyanoktól fegyvert vásárolni, mint Kim Dzsong Il, ami újabb megaláztatással ér fel.

De előtte Putyinnak még érdemes megfontolnia három tényezőt:

1.      Megszegi a megtorló intézkedéseket, bár ez aligha izgatja túlságosan, hiszen országa is pária lett. Így viszont szertefoszlanak a remények, hogy az ázsiai ország feladja nukleáris programját, de Moszkvát feltehetőleg ez sem zavarja.

2.      Az már lényegesebb, hogy a katonai megrendelések veszélyeztetik a kapcsolatokat az igen fontos kereskedelmi partner Dél-Koreával. Az export és az import is visszaesett, de Szöul gyenge láncszemnek számít a cordon sanitaire-ben, mert egy sor dél-koreai cég nem kíván lemondani az orosz piacról. Emellett Putyin gondolhatja, hogy Észak-Korea segítségével megfelelő irányba tudja terelni a dél-koreaiakat.

3.      Mennyire megbízható Észak-Korea – nos, hát semennyire. Hiszen arról nevezetes, hogy gazdasági tehertétel a barátok és partnerek számára. Valószínűleg nem adja oda magát olcsón Moszkvának.

De a Kreml ura valószínűleg már döntött. Nagy kérdés, mit szól hozzá Kína, amely szintén szorosabbra fűzi az együttműködést Észak-Koreával, miután egyre súlyosabb a viszálya az USA-val. Oroszország ugyanakkor kezd egyre jobban hasonlítani az észak-koreai rezsimhez, de hogy zsarnoksággá válik, az alighanem igencsak tetszik Kimnek.

 

 

 

2023. szeptember 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább