2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Az európai populisták Bident kísértik

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni Kijevet. Ezt fejti ki a két szemleíró, Mark Toth, aki korábban közgazdászként és vállalkozóként dolgozott, illetve Jonathan Sweet, aki 30 éven át volt a katonai titkosszolgálat munkatársa.

Az elnök lélegzethez juttatja az olyan demagógokat, mint Wilders, Fico és Orbán. Mert lehet, hogy az oroszok elvesztik a háborút, de a kommunikációs csatát a jelek szerint Putyin nyeri meg a földrészen. A populisták jelszavai a migráció, az iszlám ellen, továbbá a nacionalizmus mozgósítására egyben képesek megnyerni a szavazópolgárokat. Ami megint csak Moszkvának jó, hiszen annak célja az EU és a NATO megosztása.

Orbán már arról regélt a holland választás után, hogy a változás szelei fújnak. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Putyin és vazallusai fújják a világban ezt a szelet, mert próbálnak időt nyerni a „különleges katonai művelethez”. Céljuk a folyamatos háború. A Kreml-barát európai vezetők, mint Orbán és Fico saját törekvéseikhez használják ki a helyzetet. Vagyis Biden a döntetlenre, az orosz vezető a győzelemre játszik. A tét aligha lehet nagyobb. A Fehér Ház teljesen megmagyarázhatatlanul óvakodik attól, hogy döntő sikerhez segítse hozzá Zelenszkijt. A populisták viszont meglovagolják a nemzeti sérelmeket, aminek ékes példája Orbán és Trianon. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Yahoo/Reuters

 

Az Unió költségvetési biztosa arról számolt be, hogy nem nyitják meg az uniós alapokat Magyarország számára, mert Brüsszel nem tapasztal kellő haladást a magyar jogállami reformígéretek valóra váltásában. A Bizottság a korrupció és az igazságszolgáltatás, valamint a civil szervezetek függetlenségének korlátozása miatt tart vissza milliárdokat.

Az osztrák politikus úgy fogalmazott, hogy az általa felügyelt területen az eddigi fejlemények nem adnak okot pozitív értékelésre, azaz a befagyasztott források feloldására. Mint mondta: semmiről nem tárgyalnak a magyar féllel, mert meghatározták, hogy mi a teendő. Most a magyaroknak a dolguk, hogy bemutassák, mit léptek, azt pedig az EU értékelni fogja.

 

Euronews

 

Egy névtelenséget kérő brüsszeli illetékes azt közölte, hogy a Bizottság akár már ebben a hónapban felszabadíthat 10 milliárd eurós támogatást a felzárkóztatási alapból, mivel a magyar fél nagyjából-egészében teljesíti az igazságügy függetlenségének helyreállítására tett vállalását. Egy-két fontos részleten még finomítani kell, de szó van további 500 millió folyósításáról is.

A forrás szerint a magyar kormány fontos reformokat hajtott végre, nagy utat tett meg, de figyelni kell majd, hogy érvényesülnek-e a változások a gyakorlatban. A döntés várhatóan már a december 14-15-i állam- és kormányfői találkozó előtt megszületik. Viszont nem vonatkozna arra a csaknem 12 milliárdra, amit a közbeszerzések, illetve az érdekütközések miatti aggályok miatt tart vissza az EU. További 2,5 milliárd az oktatás és a kutatás szabadságának, illetve az LMBT-jogokban a korlátozása miatt lóg a levegőben.

A nyilatkozó szerint utóbbi kérdésekben a Fidesz még sehol sem tart. A hírügynökség felidézi, hogy az ukrán segély kulcstéma lesz az uniós csúcson, és Orbán vétóval fenyeget. Pár napja arról érkezett hír, hogy Brüsszel engedélyezi jó 900 millió euró átutalását a magyar kormánynak energetikai célokra.

 

The Hill

 

Az európai populisták Bident kísértik, miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni Kijevet. Ezt fejti ki a két szemleíró, Mark Toth, aki korábban közgazdászként és vállalkozóként dolgozott, illetve Jonathan Sweet, aki 30 éven át volt a katonai titkosszolgálat munkatársa.

Az elnök lélegzethez juttatja az olyan demagógokat, mint Wilders, Fico és Orbán. Mert lehet, hogy az oroszok elvesztik a háborút, de a kommunikációs csatát a jelek szerint Putyin nyeri meg a földrészen. A populisták jelszavai a migráció, az iszlám ellen, továbbá a nacionalizmus mozgósítására egyben képesek megnyerni a szavazópolgárokat. Ami megint csak Moszkvának jó, hiszen annak célja az EU és a NATO megosztása.

Orbán már arról regélt a holland választás után, hogy a változás szelei fújnak. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Putyin és vazallusai fújják a világban ezt a szelet, mert próbálnak időt nyerni a „különleges katonai művelethez”. Céljuk a folyamatos háború. A Kreml-barát európai vezetők, mint Orbán és Fico saját törekvéseikhez használják ki a helyzetet. Vagyis Biden a döntetlenre, az orosz vezető a győzelemre játszik. A tét aligha lehet nagyobb. A Fehér Ház teljesen megmagyarázhatatlanul óvakodik attól, hogy döntő sikerhez segítse hozzá Zelenszkijt. A populisták viszont meglovagolják a nemzeti sérelmeket, aminek ékes példája Orbán és Trianon.

De még ennél is rosszabb, hogy fertőző a magyar kormányfő által képviselt Kijev-ellenes politika. Amerikának meglenne az ellenszere, az ukrán siker, de nem veti be. Így viszont már a magyar vezető nincs egyedül, hiszen szlovák kollégája betársult hozzá és hamarosan felzárkózhat melléjük Wilders is. Ez viszont lidércnyomásos jövőt jelentene az EU szemszögéből.

USA-nak cselekednie kell. Nem várhatja meg, hogy tovaterjedjen a háborúellenes, illetve Putyin-párti ragály. Hogy Európa ne essen áldozatul Moszkva és Peking uralmának, azt csak az ukrán diadallal lehet megakadályozni. Az Orbán és a többi Kreml-hívő politikus jelentette kór az egész európai tervet veszélyezteti.

 

Daily Express

 

Brit bulvárlap kommentárja úgy értékeli, hogy a magyar erős ember továbbra is hipnotizálja az Uniót, mutogatja az izmait, ám hamarosan választania kell, hogy benntartja-e országát az EU-ban. A nacionalista Orbán Viktor nem vesztegeti az idejét. Talán már érzi a Brüsszelből érkező fenyegetést, miután lengyel szövetségese megalázó vereséget szenvedett a választáson.

Úgy állítja be, hogy a keleti tagokat védi a szervezet liberális programjával szemben, kezdve az LMBT-jogoktól, egészen a bevándorlásig. A nemzeti konzultációt alighanem azzal indokolja, hogy az a brüsszeli narratíva ellensúlyozása miatt szükséges. Szerinte az egész jogállami felhajtás csak azt szolgálja, hogy rákényszerítsék a liberális nyugati politikát.

Tudja, mik a játékszabályok, de azt is, hogy azokat nem fogják hozzá igazítani. Viszont még Tusk is ellenzi a többségi döntéshozatal kiterjesztését és ez Orbán kezére játszik. Ő az egész nyugaton a konzervatívok és nacionalisták példaképe lehet. Az Unió bízhat abban, hogy a végén, lengyel mintára megszelídül, ám ez tévedés.

Az ország hamarosan nettó befizető lesz, nem csatlakozott az euroövezethez és ez csökkenti Brüsszel lehetőségét a magyar irányvonal befolyásolására. Viszont megkönnyíti a kiválást, és a politikusnak egy nap választania kell: megy vagy marad a szervezetben?    

 

Project Syndicate

 

Az autokrata Kaczynski és a Jog és Igazságosság kénytelen újra tanulni a demokráciát, ami kemény és fájdalmas lecke nekik – állapítja meg Slawomir Sierakowski, aki szerint azonban az ellenzéki győzelem és a demokrácia visszaállítása példát adhat az ellenzék számára Magyarországon, Törökországban és másutt is.

A Krytyka Polityczna nevű baloldali értelmiségi mozgalom vezetője szerint a lengyelek erős embere csak saját magának köszönheti a kudarcot, viszont most kénytelen módosítani jó néhány megrögzött, rossz szokásán. Az elmúlt 8 évben pl. nem válaszolt kérdésekre sem az alsóházban, sem másutt. Nyilatkozni csak „közeli” újságíróknak szokott.

A házelnök készségesen megbírságolta az ellenzéki képviselőket, kikapcsolta a mikrofonjukat, ha kérdéseik feltételekor túllépték a számukra engedélyezett 30 másodpercnyi időt. Kaczynski viszont akkor beszélt, amikor csak akart és általában mindennek lehordta az ellenfeleit.

A parlament épületét kordonnal vette körül, nem beszélve a rendőri erőkről. Korlátozták, hogy hány újságíró kap belépési engedélyt. A kampány során egész oldalakat vett kölcsön Orbán forgatókönyvéből, a PiS szürke eminenciása teljesen biztos volt a sikerben. Még azt is megcsinálta, hogy referendummal kapcsolat össze a választást.

De hiába, ezért az új törvényhozás alakuló ülésén teljesen elveszettnek tűnt. Továbbá kétségbeesettnek és nevetségesnek. Megpróbált felszólalni, de a Szejm új elnöke megtagadta tőle, mert betartotta a házszabályokat. Odakint az utca emberei eltávolították a korlátokat és a rendőrök nem akadályozták meg.

Nagyon úgy néz ki, hogy Kaczynskiék az eltelt időszakban nem csak a népnek, hanem saját maguknak is hazudtak. Most kóvályognak a demokrácia visszatérte láttán, viszont mindenki más ihletet meríthet a fiaskójukból. 

 

Guardian

 

Cas Mudde úgy értékeli, hogy Wilders sikere azt tanúsítja új szakaszba lépett a szélsőjobb Nyugat-Európában. A Georgia-i Egyetem holland politológia professzora megállapítja, hogy a politikai fő áramlat jobbra tolódott el a földrészen, egykori perempártok közel járnak a kormányzati szerephez, egyre inkább diktálnak.

Főleg a migráció ügyében vallott szélsőséges álláspontjukat már rég átvették hagyományos, nagy pártok. A polgárok számára a szélsőség immár nem kizáró ok, ők erős koalíciót akarnak, hogy megoldódjanak az aggályaik, lásd a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését, a nagyobb rendet és kevesebb Európát.  

A populista pártok korábban, ha bekerültek a hatalomba, egy jó ideig nem nyomultak, hogy igazolják: helyük van a mérsékelt politikában, ezért csak ritkán támadták a liberális demokrácia rendszerét, nem úgy, mint Magyarország és Lengyelország. Ám két fontos dolog megváltozott az utóbbi években.

Az egyik, hogy főként a menekültválság óta a hagyományos jobboldal átvette a nacionalista politikát, és nem csupán a retorikát. A másik, hogy ennek hatására még jobban szerepeltek a szélsőségesek az urnáknál. Még akkor is, ha egyelőre csupán Olaszországban vannak hatalmon.

Ám egyre több országban kell a mérsékelt jobbnak mérlegelnie, hogy mit tud csinálni, ha egy nap csupán a kisebbik erőt jelenti a szélsőjobb vezette kormányszövetségben? Ki hitte volna, hogy ilyen szinten kell megvédeni a liberális demokrácia értékeit? De meg kell azokat védeni és nem csupán a mind inkább meghatározó szélsőjobbal, hanem a radikalizálódott fő áramlattal szemben is, amely nagymértékben elfogadottá tette a szélsőséget.

 

Die Presse

 

Az általános jobbratolódás fenyegeti az EU menedékpolitikájának reformját. Az előrejelzések arra utalnak, hogy jönnek fel a jobboldali populisták, akik meglovagolják a migránsok nagy számát, az Unió viszont tehetetlenül figyeli a fejleményeket. Az idővel megy a verseny, de a közvélemény kutatások szerint a demagógoknak áll a zászló az éppen fél év múlva esedékes EP-választáson.

A külső határokon kialakult feszültség szintén a kezükre játszik. Különösen sok illegális érkezik a Földközi-tenger középső részén. A jelek szerint nem működik a Tunéziával kötött uniós megállapodás. Viszont ha június elejéig nem sikerül tető alá hozni az új menedékpolitikát, amiről 3 éve zajlik a vita, akkor a jobbos előretörés folytán alighanem jó időre lekerül a kérdés a napirendről.  

 

Washington Post

 

Egy sor republikánus törvényhozó azt követeli, hogy az Ukrajnának szánt pénzeket inkább az amerikai ipar felfuttatására fordítsák, ám az American Enterprise Institute szakértői bebizonyították, hogy a honatyák nyitott ajtókat döngetnek, mert ennél nagyobb lökést nem is kaphatna a tengerentúli hadiipar.

Az idáig megszavazott, illetve folyósított 68 milliárd dollár 90 %-a ugyanis otthon maradt. A megrendelésekből 31 államban 117 üzem profitált, vagyis a végső haszonélvezők éppen az amerikai munkások. Új állások jönnek létre, de lehetőséghez jutnak a helyi beszállítók is.

Pl. újraindult a légvédelmi Stringer rakéták előállítása, mert pótolni kellett az Ukrajnának küldött szállítmányokat. 155 milliméteres tüzérségi lövedékből pedig annyi kell, hogy a cégek csak két év múlva tudnak ráállni a kellő tempóra. Arról nem beszélve, hogy az átadott fegyverek helyébe nem egyszer sokkal korszerűbbeket rendel saját céljaira az amerikai hadsereg.

Az USA az európai szövetségeseket is arra ösztökéli, hogy adják át az ukránoknak a viszonylag elavultnak számító harceszközöket és helyette az Egyesült Államoktól vegyenek jobbat. Vagyis Ukrajna támogatása csökkenti az orosz fenyegetést, elrettenti Kínát és javítja Amerika képességét, hogy szembeszálljon más ellenségekkel. Vagyis egyértelmű, hogy Ukrajna megsegítése abszolút megfelel az „Amerika mindenekelőtt”-elvnek.

2023. december 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább