2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Népszavazás Vučićról

„Ez a hatalom túl hosszú ideje tart és túl sok rossz vért okozott”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október 5-én. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. December 17-én ezért minél nagyobb számban az urnák elé kell járulni és az ellenzéki pártokra szavazni! Ez a feltétele annak, hogy Vučić és párttársai távozásra kényszerüljenek! Hogy soha nem ismétlődjön meg a mostani állapot! Bozóki Antal:

Rövidesen az új történelmi éjszakánk következik.

A szavazatok általuk való számlálása.

Simić, Milan R.

 

Szerbiában egyre növekszik a felszültség a december 17-ére kitűzött köztársasági és tartományi parlamenti, valamint 65 (Vajdaságon kívüli) városi és helyi önkormányzati (már ahol a hatalom elrendelte) választások előtt.

A tét nem más, mint Aleksandar Vučić radikálisból lett haladó önkényuralkodó politikájáról való véleménynyilvánítás, amit már népszavazásnak is neveznek. Rengeteg embernek elege van már ugyanis Vučič & Co. politikájából. Május elejétől Belgrádban és számos szerbiai városban tiltakozott „Szerbia az erőszak ellen”, sztrájkoltak a postások, tiltakoztak a földművesek, az ügyvédek, az egészségügyi dolgozók…

 

Svetlana Ceca Bojković ismert színésznő, a Kiáltvány [ProGlas] egyik kezdeményezője, amit eddig több mint 150 ezren írtak alá, a kialakult helyzetet értékelve mondta, hogy „a társadalomban ettől egyedül a polgárháború a rosszabb állapot”.

– Hiszem, hogy a polgárok többsége változásokat akar, a mi célunk, hogy bátorítsuk őket, vegyenek rész a választásokon.

Sok polgárnak, azoknak is, akiket a Szerb Haladó Párt (SNS) szendvicsekkel és parizerrel vásárolt meg, a körmükre égett (a helyzet – B.A.). […] Világos, hogy visszaút nincs, akármi és akárhogy is történik a végén. Fenyegetőznek, még az elnök (Aleksandar Vučić – B.A.) is mondta, hogy az ellenzék polgárháborút akar kiváltani… Hát, várjanak… Ezt megint azzal a céllal (mondta Vučić – B.A.), hogy elcsendesedjenek az emberek, akik szólnának és félnek, hogy ennél rosszabb ne legyen – mondta Bojković.

 

Dragoljub Draža Petrović, a Danas belgrádi napilap főszerkesztője, a Fél óra a Demostat (Kutató-kiadói Központ) podcastjában vendégeskedve hangoztatta: „Ez a hatalom túl hosszú ideje tart és túl sok rossz vért okozott a társadalomban, nem csak a sajtó irányába, hanem minden ember felé, akiket valami zavar az uralmában.” Petrović véleménye szerint valaki másnak a hatalomra jutásával megváltozna a társadalmi környezet, éspedig kedvezően.

– Ez különösek jó lenne a fiataloknak, hogy megértsék, lehet normális államban élni, nem olyanban, amelyikben az államfő naponta kétszer vendégeskedik a televízióban, megrendelt újságírói kérdésekkel és megrendelt kampányokkal a bulvársajtóban az emberek ellen, és ahol ellenségnek tekintenek, ha a hatalom ellen vagy – állapította meg Petrović[8].

 

Egyre sűrűbben hallani a véleményeket is, miszerint Aleksandar Vučić szerb elnök visszaél az államfői tisztségével, hogy „alkotmányellenesen vesz részt a Szerb Haladó Párt választási kampányában”, hogy a hatalom fél a Kiáltvány aláíróitól és az emberektől, akinek van integritásuk”.

Egyre többen kérdőjelezik meg Vučić egészségi állapotát is. Božo Prelević ügyvéd nyílt levelet intézett hozzá, amelyben azt kérdezi tőle, „elnök úr, jól van”.

– Aggódok az Ön egészségért és a mi Szerbiánkért. Az Ön kilengéseiből a TV-ben azt látom, hogy Ön és a családja áldozatok az országban, amelyben 12 éve magához ragadta az abszolút hatalmat. Nemzeti frekvenciájú médiái vannak. Teljes ellenőrzése van a pénzügyek és a hatalom felett. Elnyom és sérteget mindenkit, aki másként gondolkodik. Ugyanakkor pénzel tekintélyes hivatásokat taszít nyomorba és tesz nyomorulttá. […] Elnök úr, ha már olyan nehéz Önnek saját maga alatt, képzelje el, hogy milyen nehéz nekünk ez alatt a gonoszság alatt – írja Prelević a nyílt levélben.

 

Sonja Biserko, a szerbiai Helsinki Emberi Jogi Bizottság alapítója és elnöke szerint „a Szerb Haladó párt első alkalommal nem biztos a választások kimenetelében”.

Srećko Mihailović, a Demostat szociológusa és vezető kutatója szerint „nagyon valószínű, hogy a belgrádi választásokat az ellenzék nyeri meg, míg a hatalom köztársasági szinten a Szerb Haladó Párt és Vučić kezében marad” .

– Az elnök és a hatalom pánikszerűen reagál, mert az ellenzék győzelme esetén következik, mint ahogy jelzik, az intézmények ismételt létrehozása, eljárások indítása a bűnözésért és a korrupcióért felelősek ellen, a vagyon származásának kivizsgálása és a törvénytelenül szerzett vagyon elkobzása, és ami a legfontosabb, az átvilágítás a politikai tevékenységben elkövetett gazságokért – írja Dragan Eraković szabácsi (šabaci) újságíró.

 

Nem kell csodálkozni tehát, hogy Vučić egyre idegesebb, a hatalma megőrzése érdekében mindenre képes.

November 26-án a Pink tévé műsorában jelentette be, hogy ismét pénzt oszt az állam, ezúttal 10 ezer dinárt jutat minden a középiskolásnak, „de a pénzt az édesanya vagy az édesapa fogja megkapni” (akik szavaznak). Egyúttal emlékeztetett az összes többi támogatásra is: Ezer dinár az egyetemistáknak; a nyugdíjasoknak és egyetemistáknak kedvezmény vonat- és repülőjegyekre; tízezer dinár a szociálisan rászorulóknak; villanyszámla-csökkentés a kisnyugdíjasoknak és egyéb kedvezmények az áramra; egyszeri 20 ezer dinár a nyugdíjasoknak és munkarokkantnak, rokkant gyermekeknek. Ez mellett, január 1-jétől, újabb 500 ezer üdülési utalvány lesz igényelhető szerbiai üdülésre.

Vučić a választások előtt ismét szavazatokat vásárol a költségvetésből (az adófizetők, vagyis a mi pénzünkből)!

 

A szerbiai választási kampány első három hetét az egyenlőtlenség, fenyegetések és a kétségek jellemezték – derül ki a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ [Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA] Megfigyelő Missziójának (MM) november 23-ai előzetes jelentéséből.

Raša Nedeljkov, az MM vezetője a belgrádi Média Központban tartott sajtótájékoztatón rámutatott, hogy „a megfigyelők a terepen mintegy 50 olyan eseményt rögzítettek, amelyek állami forrásokkal való visszaélésnek minősíthetők, 12 városban pedig komoly nyomásgyakorlást jegyeztek, kiváltképp a választási (szavazatszerzési – B.A.) klientelizmusról és politikai nyomásgyakorlásról, elsősorban a közszolgálati alkalmazottak irányába (akiket gyakran munkahelyvesztéssel fenyegetnek, amennyiben nem gyűjtenek elég „biztos szavazót”).

– Aleksandar Vučić fellépései elöntötték a médiateret, azt a benyomást keltve, mintha Szerbiában elnökválasztást nem pedig parlamenti, tartományi és helyi választásokat írtak volna ki – mondta Nedeljkov.

 

Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke –  november 29-én Szabadkán a „Szerbia az erőszak ellen” mozgalom országjáró kampánykörútja során – több száz polgár előtt mondta:

– Eldöntöttük, amikor önökhöz szólunk, akkor nem beszélünk a rossz anyagi helyzetről, mert maguk is jól tudják, hogyan élnek. Nem nekünk kell megmondani, hogy milyen az életük, amikor a boltban a kasszánál kinyitják a pénztárcát, vagy otthon benéznek a frizsiderbe. Ellenben országunk elnöke néhány napja újabb motivációval szolgált, hogy a választásokon a normalitással legyőzzük azt, ami nem normális. Azt mondta: „ha nem a Szerb Haladó Párt győz december 17-én, akkor lemondok”. Gyerünk, tegyünk róla, hogy betartsa ezt az ígéretét, ugyanúgy, ahogy e választások kiírására is rákényszerítettük!

Legyen az, aminek lennie kell! Hogy félreálljon! Segítsünk beteljesülni a vágyát! Hogy bekerüljön a történelembe, amit ő maga is szeretne – de úgy, mint a legrosszabb elnök, aki mindenen átgázolt! – mondta Marinica Tepić és arra kérte az embereket, hogy menjenek el szavazni, és győzzék meg rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket, hogy azok is szavazzanak, még ha nincs is számukra szimpatikus párt, de ezzel meg tudják akadályozni, hogy szavazatukkal a hatalom visszaéljen.

 

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október 5-én. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

December 17-én ezért minél nagyobb számban az urnák elé kell járulni és az ellenzéki pártokra szavazni! Ez a feltétele annak, hogy Vučić és párttársai távozásra kényszerüljenek! Hogy soha nem ismétlődjön meg a mostani állapot!

2023. november 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább