2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Bizakodó hangulatot tapasztalni Budapesten

Bizakodó hangulatot tapasztalni Budapesten

Most először közvetlenül a hatalom legfelső köreiből érik vádak az Orbán-rendszert. A reménysugár Magyar Péter, aki fel akarja számolni a korrupciót. Viharos idők járnak mostanában a magyar fővárosban. A kegyelmi botrányból kormányválság nőtt ki. Egyre újabb visszaélésekre derül fény, hetek óta ezrek vonulnak az utcákra. Hosszú idő óta először érezni némi derűlátást. Az első számú ok: Magyar Péter, aki abszolút bennfentes. Nyilvánosan szakított a Fidesszel, saját pártot kíván alapítani, ám az időpont kényes, miután jönnek az európai, illetve helyhatósági választások. Szakértők szerint sokra lehet képes. Mivel renegát, ilyen kiugrásra  nem volt példa az utóbbi időben – állítja László Róbert a Political Capitaltől. Nem sok újat mond, de szavahihetőbb, mint az ellenzék, amely sokakat kiábrándított. Fő témája alighanem az, hogy véget vessen a korrupciónak. Magyarország egy év alatt 13 helyet esett vissza a Transparency International idevágó indexén. Ám a civil szervezet igazgatója, Martin József Péter felhívja a figyelmet, hogy a vádak most a rendszeren belülről jönnek, és Magyar képes lehet felnyitni jó pár Fidesz-hívő szemét, vagyis átalakíthatja az erőviszonyokat. A tömeges apátia helyét átveheti a cselekvés. Pető Andrea, a CEU politológusa úgy véli, hogy Magyar sokakat mozgósíthat, ám ameddig egyedül áll a színpadon, addig bőven támadhatják a tisztességét. A döntő az lesz, ki sorakozik fel mellé a kormánypártból. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

SRF

 

Magyarország kiszekál egy sor külföldi vállalatot, mivel Orbán Viktor nemzeti kézbe kívánja venni a gazdaságot. A szenvedő alanyok között van a svájci cementgyártó, a Holcim is – számol be a legújabb fejleményekről a svájci közmédia, amely azonban hiába kért állásfoglalást a magyar kormánytól.

Emlékeztet arra, hogy a magyar gazdaság növekedését az utóbbi évtizedekben nagy mértékben az idegen tőke szavatolta, ám a hatalom most igyekszik átvenni a nyereséges ágazatokat. Brutális módszerekkel próbálja kipaterolni a külföldi konkurenciát, hogy magyar kézbe adja ezeket az érdekeltségeket. Egyetlen más kormány sem csinálta ezt ennyire következetesen. A módszer vagy az államosítás, vagy az, hogy magyar cégek megvásárolják a vállalkozást.

A Holcim, amelyre jelentős nyomás nehezedik, nem nyilatkozott, ám a környezetéből kiszivárgott vélemény az, hogy „Magyarország immár nem jogállam. Orbán tönkreteszi az ipart, hogy pénzhez juttasson pár oligarchát”. A svájci társaság is kénytelen extra bányajárulékot, továbbá széndioxid különadót fizetni.

Emiatt a leányvállalat teljesen visszafogta beruházásait, de ha így megy tovább, 10 alatt abszolút csődbe megy. A külön teher Brüsszel szerint ellentétes a közösségi előírásokkal, ám ez még nem elég. A Holcim jó ismerői arról számolnak be, hogy rendszeresek náluk az adóellenőrzések, sőt a titkosszolgálat igyekszik megfélemlíteni több alkalmazottjukat. A svájci fél panasszal próbál élni a zaklatás ellen. Meghátrálni azonban nem akar a magyar állam előtt, mert úgy látja, hogy már rengeteget fektetett be és végre szeretné látni a hasznát. 

 

Der Standard

 

Egy neves osztrák történész professzor úgy gondolja, hogy bár a tekintélyuralom évszázada fenyeget, a demokrácia mégis győzhet. Oliver Rathkolb, a Bécsi Egyetem tanára arra alapozza véleményét, hogy a közreműködésével csaknem három éven át készült egy átfogó felmérés Európában és abból az derült ki, hogy észszerű politikával le lehet gyűrni a tekintélyuralmat.

Mert bár sok ember retteg a lecsúszástól és az autokráciában keresi a kiutat. Trump egyenesen modellé emelte az orbáni Magyarországot – alighanem azért, mert a választás után fel akarja számolni a hatalmi ágak szétválasztását, mindenekelőtt az igazságszolgáltatás függetlenségének vetne véget. Továbbá tisztogatást hajtana végre törvénytisztelő, semleges közigazgatásban és az USA-ban is meghonosítaná az illiberális magyar rendszert.

Ennek a politikának azonban megálljt kell parancsolni, de nem ünnepi beszédekkel, hanem új, korszerű intézkedésekkel. Merthogy eluralkodik a reménytelenség, így könnyű gyűlöletteli üzenetekkel felkorbácsolni az indulatokat az „idegenek” és mások ellen. Miközben pl. Magyarországon a lakosság 71 %-a nem bízik a politikusokban.

Az autoriter irányzat megfékezésének egyik eszköze, hogy átfogó szociálpolitikával csökkenteni kell a jövedelmi különbségeket az egyes társadalmi rétegek között. Magyarországon is az derült ki, hogy ha elmaradott a vidéki infrastruktúra, az megkönnyíti a tekintélyuralom hirdetőinek a dolgát. Ugyanez áll a képzésre is.

Nagyon fontos, hogy ha a cégeknél naponta csupán 20 percig 5-10 fős csoportokban, egyszer egy héten, hétfő reggelenként megvitatják a politikát, az már hat hét után lényegesen csökkenti az autoriter beállítottságot, ráadásul még a termelékenység is nő.

 

Politico

 

A Kassa környéki roma gettóból nézve az EU olyan, mintha egy másik univerzumban lenne. Európának ebben a szögletében a kutyát sem érdekli a júniusi választás. Legutóbb, öt éve, a 4 400 lakóból mindössze 3,1 % ment el szavazni, össz-vissz a 137-en, ami mélypont a földrészen.  A betonházakban villany van, víz nincs. A lepusztult lakásokban átlag tucatnyian élnek, szóval nagy a zsúfoltság. Az állástalanság hatalmas, a munkaképes korúak több, mint felének nincs állása.

Szóval nekik más gondjaik vannak, mint a bonyolult brüsszeli ügyek, az ő életükön az Unió fikarcnyit sem segít – mondja egy helybéli asszony. Ez a kontinens egyik legszegényebb körzete, az ukrán határ mindössze másfél órányi autóútra található.

De azért vannak változások, amióta roma lett a helyi polgármester és a civilek is iparkodnak. Eltakarították a házak elől a csaknem az első emeletig érő szeméthegyet, a helyén játszóteret létesítettek. Közvilágítást és térfigyelő kamerákat szereltek, ennélfogva javult a közbiztonság.

A szlovák politikusok azonban nem foglalkoznak a romákkal, noha azok a népesség 10 %-át teszik ki. Miközben ennek a rétegnek a fele hiába keres magának munkát. A kisebbség diszkriminációt érzékel, nem beszélve az oktatás szintjéről. Jellemző a gettósodás és az, hogy a roma gyerekek más iskolákba járnak, mint a többiek. Utóbbiért az EU elmarasztalta a szlovák vezetést. Ám a kassai telep egyik lakosa azt mondja, hogy minden kormány rasszista.

A polgármester szerint az embereket csak úgy lehetne rávenni a voksolásra, ha elmagyarázzák neki, hogy az EP-választás miként javítja az életkörülményeiket. A körzet európai képviselője szerint volna rá mód, ha sikerülne több uniós pénzt szerezni a szegénynegyednek. Ilyesmivel már próbálkoztak, de többször fennakadtak az adminisztratív akadályokon.  

Ígéretekből ugyanakkor eddig sem volt hiány, de azokból a kampány után általában nem lett semmi. Egy helybéli kijelentette: igazán nem akar megbántani senkit sem. Szlovákia nagyszerű hely, de csak a fehéreknek.

 

Project Syndicate

 

Perszonálunióra készül a jobboldali amerikai nagytőke és az orosz oligarchia, legalábbis amennyiben ötödször is nősül Rupert Murdoch és az ara ezúttal Jelena Zsukova, egy hatalom közeli orosz üzletember volt felesége, továbbá Roman Abramovics korábbi anyósa. A szerző, Nyina Hruscsova, a néhai szovjet pártfőtitkár és államfő dédunokája, a New Yorki Egyetem tanára emlékeztet arra, hogy a 93 éves tengerentúli médiamogul futószalagon szállítja sajtóérdekeltségein keresztül az összeesküvés elméleteket, ám most olyasvalakit vesz el, aki a vején keresztül Putyin legbelső köreihez kapcsolódott.

Hogy most kivel áll össze, az nyugodtan téma lehetne egy új, hollywoodi film számára. Zsukova 25 évvel fiatalabb és a molekuláris biológia volt a szakterülete. A Szovjetunió bukása után Kaliforniában folytatta kutatásait, de lehet, hogy abban bízott: „Pretty Woman” mintájára kikapja magának a nagy (és dúsgazdag) ő. Pont ezt a fényűző életet találta meg Trump oldalán a cseh születésű Ivana, illetve a szlovén Melania.

Murdoch, a Fox News, a Wall Street Journal és a Times tulajdonosa, a keresztény értékek szószólója, de egyáltalán nem vallásos, sőt az sem biztos, hogy van bármiféle értékrendje. Ellenben láthatólag tetszik neki, hogy úgy váltogatja a nőit, mint más a kocsijait.

Zsukova lánya különben gyorsan megvigasztalódott Abramovics után. Hozzáment a görög hajómilliárdos, Niarchos unokájához. Vagyis nem maradt sokáig betevő oligarcha nélkül.  

2024. április 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább