2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

SZEREPZAVARBAN

Az elnöki tisztséget nem örökölni kell, hanem kiérdemelni!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, városi képviselőházi elnöki, frakcióvezetői, egyetemi tanári, stb. állásban tetszeleg, de még egyik helyen sem bizonyított! A magyar közösség vezetőjének képzeli magát, holott erre se képessége, se jogosultsága nincsen! A magyar nyelvű sajtó azzal nem foglalkozik, hogy Szerbiában mély politikai válság van, hogy az országnak 2023. december 17-e óta nincsen kormánya, hogy a Tartományi Képviselőháznak nincsen elnöke, hogy az intézmények nem működnek, hogy nem tudni mikor lesznek a helyhatósági választások, miközben rövidesen letelik a négyéves mandátumuk… Bozóki Antal:

Bár az erdő zsugorodott, a fák

továbbra is a fejszére szavaztak,

mert a nyele fából volt, és azt

hitték, hogy közülük való.

Török közmondás

 

Amióta Pásztor Bálint az elhunyt apja (néhai Pásztor István) után a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) elnöki székébe ült (2024. március 2-án) szinte nem múlik el nap, hogy valamelyik Magyar Nemzeti Tanács alapította média vagy egyszerre több is ne közölne – legtöbbször a címoldalon – valamilyen vele vagy pártjának valamelyik muftijával (főnökével, irányítójával) kapcsolatos írást, interjút, stb. Kommentár viszont sehol!

Volt olyan nap, hogy II. Pásztor több cikkben is szerepelt, hol ilyen, hol olyan (többnyire pártelnöki, városi képviselőházi elnöki, frakcióvezetői) minőségben, bármi ürügyén! Gyakran ezek a szerepek össze is keverednek, néha bizony maga sem tudja, hogy kit és mit képvisel. A buzgó szereplésben, propagandában még az apján is túltesz! Hogyan is nézett ez ki – főbb vonalakban – márciusban?

A Magyar Szó március 7-i címoldalán közli, hogy Pásztor Bálint Budapesten „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt, egyebek mellett a Horgos-Röszke határátkelő nonstop nyitva tartásának állandósításáról, továbbá a magyar-szerb viszony sikereinek (?? – B.A.) fejlesztéséről”. 

Mintha legalábbis egyenrangú felek lennének! Az is probléma, hogy a két (párt)politikus nincs tisztában azzal, hogy mivel kell foglalkozniuk. A Kispásztor ugyanis olyasmiről tárgyalt a magyar külügyminiszterrel, ami nem egy pártelnök munkakörébe tartozik. A téma a szerb és a magyar közlekedési miniszter illetékessége. Még az a kérdés is felvethető, hogy a témában miért nem az MNT elnöke kért fogadást az illetékes minisztertől?

Kitaposott út, új elnök, saját arcél címmel közölte a Magyar Szó nevű pártnapilap március 9-i hétvégi száma (az első és a teljes negyedik oldalon) az új VMSZ-elnök első „nagyinterjúját”.

A hat gépelt oldal terjedelmű, 2.487 szóból (szóköz nélkül 15.529 karakterből!!) álló, apró betűs, szinte olvashatatlan szöveg jól utal az egyetlen magyar nyelvű napilap pártpropaganda jellegére.

– Aki velem szembe jön a párton belül, azt elüti a vonat – természetesen képletesen mondva”, fogalmazta meg politikája lényegét a Junior, mutatva ezzel a jellemét is.

Pásztor Bálint március 12-én a VMSZ házi rádiójában, a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című (alákérdezős) műsorában szerepelt, ahogyan az apja is rendszeresen tette (Orbán Viktort utánozva).

– A VMSZ önálló és az önállóságára büszke párt – hangoztatta az elnök a műsorban. Nos, ezt senki sem fogja elhinni, mindenki előtt világos, hogy a VMSZ egy szolgapárt, szerepe a Szerb Haladó Párt (SNS/SZHP) politikájának támogatásában, teljes mértékű kiszolgálásában merül ki.

A VMSZ képviselői – 2014 óta, amikor a párt hatalmi szövetséget kötött az SZHP-vel – árulókként megszavaztak számos olyan határozatot, amelyek hátrányosan érintették a magyar közösséget, de voltak olyanok is, amelyek egyenesen megalázóak.

Így például a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően, stb.

Március 13-án a VMSZ elnöke a Facebook-oldalán számolt be, hogy Bányai Gábor magyar országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztésével megbízott kormánybiztost „látta vendégül”, akivel „a határátkelés meggyorsítása, a határátkelők kapacitásának bővítése, a vízgazdasági fejlesztés, a Szabadka-Baja vasúti forgalom beindítása és más jelentős államközi (??!) szerb-magyar közös projektek megvalósítása kapcsán egyeztettek”.

Milyen alapon „egyeztet” egy pártelnök „államközi projektekről”? Ki bízta meg ezzel? Ki engedélyezi ezeknek a politikusoknak az illetékesség áthágását? Ezek a kérdések nem a minisztériumok vagy a magyar-szerb kormányközi gazdasági vegyes bizottság illetve a kisebbségi vegyes bizottság illetékességbe tartoznak? A Kispásztornak inkább arra a kérdésre kellene választ választ adni, hogy az utóbbi bizottság 2016. április 4. óta miért nem ülésezett?

A VMSZ kisajátította, pártünnepségre züllesztette a nemzeti ünnepeket is, mint például március 15-ét, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének napját, és augusztus 20-át, az első magyar király és egyben a magyar államiság ünnepét. Pásztor Bálint – az elhunyt apja nyomdokain haladva – ezt is csak folytatja.

Március 14-én a királyhalmi szobor avatóünnepségen a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként ő mondott beszédet, nem pedig a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke, ahogy illett volna!

Annál is inkább Fremond Árpádnak kellett volna beszédet tartani – akiről nem tudni, hogy miért is kapja a fizetését –, mivel az anyaországot az ünnepségen Potápi Árpád János, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára képviselte, nem pedig valamelyik fideszes párttitkár! A Kispásztor azonban fittyet hány a protokollra, neki a nyilvánosság előtt és a közmédiában való szereplés a fontos!

Az MNT annyira volt jelen a királyhalmi ünnepségen, hogy – a Magyar Szóban közölt felvétel szerint – a szónoki emelvényre ki volt írva „Magyar Nemzeti Tanács”. Még a látszatra se adnak: VMSZ = MNT!

Pásztor Bálint a királyhalmi koszorúzási jelenés után ismét a Magyar szó címoldalán virított. Ezúttal Szabadkán mondott (ismét az MNT elnöke helyett) lagymatag ünnepi beszédet az 1848–49-es események kapcsán.

Beszédjében üzenni próbált a (maradék) vajdasági magyar értelmiségnek is, mondván, hogy „a szabadságharc vezéregyéniségei” „nem elemeztek és találgattak, nem észvertek (allúzió Pressburger Csaba Észverés című „közéleti kijózanító” műsorára), hanem odaálltak és húzták a nemzet igáját, hogy levethessük a rabigát”. Ezek szerint „rabigában” vagyunk, amelyből majd a Junior megszabadít bennünket? A haladó párti szerb politika a szabadságért küzd vele együtt?

A pártelnök a beszéde folytatásban ismét az elhunyt apja, Pásztor István érdemeiről szólt (alkalomhoz nem illően), mondva, hogy „a VMSZ előző elnöke állhatatosan szolgálta közösségét, kitartó munkája, hozzáértése és diplomáciai készsége (?? – B.A.) vitték a VMSZ nagy volumenű, egész Vajdaságot fejlesztő, ugyanakkor országhatárokon is átívelő projektjeit sikerre” (?? – B.A.). Szerinte „ő volt az, aki a magyar pártok közötti összefogást nemcsak kezdeményezte, hanem meg is valósította”. Miféle magyar pártok?! Pásztor Bálint nem átall sírjukból kiásott vajdasági magyar fantompártok (VMDP és MEP) összefogásáról beszélni?

Az ünnepségről készült írás az MNT elnökét meg sem említi. Talán ott sem volt? Igaz, hogy Fremond a néhai Pásztor István kegyelméből lett a testület elnöke, de ha már elvállalta a tisztséget, illene valamit csinálnia is! Fremond Árpádnak ez nem megalázó?

Március 19-én az címoldalas hír a köztársasági képviselőház ülésének folytatásáról készült. A junior Pásztor küldetése az volt, hogy a vitában fényezze Ana Brnabićot, az SZHP LGBT káderét, aki 2017-től (!!) kormányfő volt és akit másnap házelnöknek választottak. Demonstrálta, hogy a VMSZ továbbra is elvégzi a lakájmunkát. (Látni kellett Kovács Elvirát, hogy nyomult a parlament alelnöki székének mielőbbi elfoglalásáért!)

– A VMSZ frakcióvezetője rámutatott arra, hogy Ana Brnabić Szerbia történelmében a legtovább állt a kormány élén, munkássága idején, az SZHP és a VMSZ koalíciós megállapodásának köszönhetően számos közös projektet sikerült megvalósítani, ami az ország polgárai, a vajdasági magyarság, a Magyarországban élő szerb kisebbség és Magyarország és Szerbia közös érdekeit szolgálja. Megépült a Szabadka központját elkerülő Y ág (hosszú idő után – B.A.), az élménypark Palicson (aránytalanul sok pénzből – B.A.), napok kérdése és a szabadkai Népszínház épületén is befejeződnek a munkálatok (csaknem húsz év után! – B.A.). Számos projektum valósult meg azokban az önkormányzatokban, amelyekben hagyományosan magyarok élnek többségben (leginkább magyarországi pénzekből – B.A.). Dr. Pásztor Bálint kiemelte, számít arra, hogy Brnabić sikeres munkát fog végezni házelnökként is, így a VMSZ támogatja megválasztását – írta a Magyar Szó tudósítója az ülésről.

Március 20-án a Magyar Szó ismét a címoldalon közli, hogy a Kispásztor, a VMSZ gázolós mozdonyvezetője az előző napon a VMSZ szabadkai székházában Alexov Lyubomirral, a magyar Országgyűlés szerb szószólójával tárgyalt (lásd a fotón).

– A VMSZ elnöke kiemelte, abban állapodtak meg, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Szerb Országos Önkormányzat a jövőben rendszeresen tart együttes üléseket, ekképpen folytatva a két szerv között korábban kialakított együttműködést – írja a találkozóról készült cikkben.

A junior Pásztor ismét szerepzavarban volt, mert az MNT és a Szerb Országos Önkormányzat együttműködéséről – a VMSZ elnöke helyett – a két önkormányzat elnökének kellett volna megállapodni!

Március 22-én „telt ház előtt vetítették a palicsi Vigadóban a Most vagy soha! című nagyszabású magyar történelmi kalandfilmet”. Az esemény persze nem múlhatott el, hogy a Junior ismét ne „köszöntse az egybegyűlteket”, produkálja magát.

– Végre egy igazi közösségi mozis élményben lehet részünk Palicson. Ilyen még nem volt, hogy egy héttel a magyarországi bemutatót követően mutathatunk be magyar filmet Vajdaságban. Hatalmas az érdeklődés, ami azt jelenti, jól döntöttünk, amikor megkértük Rákay Philipet arra, hogy hozza el a filmet nekünk is Vajdaságba – áradozott a VMSZ elnöke.

A Magyar Szó persze megint csak terjedelmes címoldali cikkben számol be – a művelődési oldal helyett – a filmről, amiről egyébként nagyon megoszlanak a vélemények.

Március 28-án Christopher Hillel, az USA belgrádi nagykövetével találkozott a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai székházában Pásztor Bálint – számol be a Magyar Szó.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Pásztor elmondta, mindenekelőtt a VMSZ tevékenységéről, a vajdasági magyar közösség megtartásáért folyó harcról beszélgettek, valamint kitértek a VMSZ szerepvállalására a szerbiai politikai színtéren és jövőbeni célkitűzéseire. […] Szavai szerint arról tájékoztatta vendégét, hogy a VMSZ a Szerb Haladó Párttal működik együtt, ám önállóságát (?! – B.A.) továbbra is meg kívánja őrizni – közölte a lap. A vajdasági magyar közösség valós helyzetéről, demográfiai katasztrófájáról, folyamatosan leépülő gazdasági és egyéb helyzetéről viszont egy szót nem mondott. 

A tapasztalt diplomata „érdeklődéssel hallgatta a vajdasági magyar közösség lehetőségeivel és szerepével kapcsolatos tájékoztatást, majd abbéli reményének adott hangot, hogy a közösség a jövőben is fejlődik, és ugyanúgy része lesz a folyamatoknak, mint eddig. […] A nagykövet elégedetten nyugtázta, hogy Szabadkán őrzik az építészeti örökséget, reméli, hogy ez a jövőben szintén így lesz – olvasható a tudósításban.

Az amerikai nagykövet a helyszínen győződhetett meg, hogy az SZHP-t lakájként kiszolgáló párthivatalnokról van szó, aki nem képes az apja árnyékát átlépni. Pásztor Bálinttól csak egyoldalú tájékoztatást kaphatott, a vajdasági magyar közösséggel kapcsolatos valós ismeretei érdekében azonban elengedhetetlenül szükséges lenne, hogy a magyar ellenzéki fórumok vezetőivel is találkozzon!

A Magyar Szó március 29-i száma a teljes 5. (színes) oldalon Pásztor Bálint húsvéti jókívánságait, a Magyar Nemzeti Tanácsét pedig a 7. oldalon közli. Ez is mutatja, hogy a VMSZ a lap számára fontosabb, mint az MNT! Varjú Márta főszerkesztő tudja, hogy ki az „alapító”, kitől kell jobban félni! 

***

Az Európai Parlament 2024. február 8-i állásfoglalásának 18. pontja „elítélte […] a széles körben elterjedt etikátlan és a hivatalban lévők javára elfogult médiatudósításokat; aggodalommal állapítja meg, hogy a kormány számos médiaorgánumot befolyásol vagy ellenőriz, ami a kampány során egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményezett az ellenzéki jelöltek számára”.

Jól illik ez a megállapítás (is) az MNT alapította médiára, amelyben a Vajdasági „Magyar” Szövetség politikájának ízléstelen propagálása és a párt vezető tisztségviselőinek napi szintű népszerűsítése, az erkölcsi és egyéb alap nélküli Pásztor-kultusz gerjesztése folyik – közpénzekből, vagyis mindannyiunk pénzéből. Miközben a szerkesztőségek arcátlanul semmibe veszik a szakma szabályait, a médiatörvényt, az Európai Parlament és az Európa Tanács állásfoglalásait!

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, városi képviselőházi elnöki, frakcióvezetői, egyetemi tanári, stb. állásban tetszeleg, de még egyik helyen sem bizonyított! A magyar közösség vezetőjének képzeli magát, holott erre se képessége, se jogosultsága nincsen!

A magyar nyelvű sajtó azzal nem foglalkozik, hogy Szerbiában mély politikai válság van, hogy az országnak 2023. december 17-e óta nincsen kormánya, hogy a Tartományi Képviselőháznak nincsen elnöke, hogy az intézmények nem működnek, hogy nem tudni mikor lesznek a helyhatósági választások, miközben rövidesen letelik a négyéves mandátumuk…

2024. április 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább