2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Anti-Orbán jelenségnek…

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint derült égből a villámcsapás, berobbant az álmos magyar belpolitikába. Felhívására rövid idő alatt jóval többen, mint százezren vonultak utcára, legutóbb még vidékről is.  Az új csillag a rezsim kegyencéből lett a hatalom kérlelhetetlen bírálója.

Ilyet még a tekintélyes ellenzéki publicista és történész, Bruck András sem pipált. A csapból is Magyar folyik, vagy róla beszélnek, akár pro, akár kontra. Reményt hozott a megbénult politikába, visszatért az akarat életereje. Most szombaton a kiváló szónok és tehetséges reménysugár rácáfolt a várakozásokra és nem nevezte meg, milyen színekben kíván indulni az európai választáson. Viszont meglepetésre, Orbán mellett Gyurcsány ellen is frontot nyitott. Nyilvánvalóan be akarja gyűjteni a DK elégedetlen szavazóit, valamint több százezer olyan embert, aki új pártot keres magának, illetve idáig nem szeretett volna senkire sem voksolni. Az ügyes sakkhúzással erősíteni igyekszik pozícióját, mint a nemzeti és mérsékelt jobboldal képviselője a régi jobb- és baloldali hatalmi elittel szemben. Egyben próbálja nevetségessé tenni az Orbán-rendszer médiagépezetének lejárató kampányát. A szennyhadjárat mellesleg egyáltalán nem árt neki, sőt inkább bumerángnak bizonyul. 14 éve megy a hatalommal való visszaélés, de most végre színre lépett egy hiteles anti-Orbán. Politikai jövője azonban pont olyan nyitott, mint a személyes biztonsága. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Figaro

 

Magyar Péter a Fidesz korábbi aranyifjúja, aki most le akarja váltani Orbán Viktort. Középen, 3. úttal próbálkozik, és ez a fiatal, karizmatikus farkas magához csábít egy csomó embert, aki egyaránt kiábrándult mind a hatalomból, mind az ellenzékből. Nem szalmaláng. Néhány hét alatt áttört és újra keverte a kártyákat a magyar politikában – állapítja meg Budapestről küldött jelentésében Kornél Albert.

Az iránta érzett lelkesedés arányban áll azzal a kiábrándultsággal, amit az okozott, hogy a Fidesz uralma agyonnyomta a közéletet. Maga köré óhajtja gyűjteni a Fidesz csalódott híveit, illetve mindazokat, akik már feladták a reményt, hogy itt egyszer még lesz politikai váltógazdálkodás. Továbbá akik már nem bíznak a hagyományos ellenzékben, mármint hogy az le tudja gyűrni a kormányfőt.

Stefano Bottoni, a Firenzei Egyetem történésze úgy látja: Magyar nem messiás, hanem a változás katalizátora. A rendszer gyermeke, és tökéletesen ismeri annak működési mechanizmusát, erősségeit, gyengeségeit. Tisztában van vele, hová kell odaütni. Úgy döntött, hogy végigcsinálja. Ily módon hatalmas kihívást jelent a rendszer, de egyben az ellenzéki pártok számára is.

Ötvözni szándékozik a társadalmi konzervativizmust, amivel nem idegeníti el magától a jobboldali szavazókat, illetve a szociális védelmet, azzal pedig baloldalról szerezhet híveket, miközben a hangsúlyt a szegénység elleni küzdelemre, valamint a romák beilleszkedésére helyezi.

Techet Péter történész úgy ítéli meg, hogy amikor Magyar cordone sanitaire-t létesít mind Orbánnal, mind Gyurcsánnyal szemben, lehetővé válik számára, hogy áthangoljon 3-400 ezer olyan fideszest, aki nincs annyira oda a miniszterelnökért. De a politikus jelenleg veszélyesebb az ellenzék, mint a kormány szemszögéből.   

 

Le Monde

 

Szlovákiában az a jelölt lett az államfő, aki a félelemre épített – sikere, a populista Fico szövetségeseként ráerősít arra az oroszbarát áramlatra, amelyet Orbán Viktor testesít meg a régióban – hangsúlyozza a vezércikk. Az eredmény nem jó hír sem az EU összefogása, sem Ukrajna támogatása szempontjából.

Pellegrini és Fico két hét alatt teljesen átformálta a kampányt, a tét az ukrán háború lett. Elültették a rettegést a szavazópolgárokban, és úgy állították be az ellenfelet, mint aki beleráncigálná az országot a harcokba. Ez már csak azért is nagy disznóság, mert az alkotmány értelmében az államfőnek semmiféle beleszólása nincs nemzetbiztonsági kérdésekbe.

Az országot azonban áthatják az összeesküvés elméletek, különösen a járvány óta. Dívik az oroszbarátság, amit gondosan táplál a moszkvai dezinformáció, és a rágalom bejött. A szélsőjobb és a magyar kisebbség voksai adták meg a döntő lökést Pellegrininek. Orbán, miután elvesztette Lengyelországot, most Szlovákia támogatására számíthat Brüsszelben.

Ficóval együtt nagyra becsüli Putyin rezsimjét és mindketten megvetik a demokratikus jogokat. Mindazonáltal az Unió nem tehetetlen. A szlovák vezető az utóbbi csúcsértekezleteken nem vétózta meg Ukrajna megsegítését, mert neki fontosabb az európai apanázs. Ám tanácsos ébernek és határozottnak lenni, mivel megerősödtek az oroszpárti közök Közép-Európában.

 

Handelsblatt

 

Mind Szlovákiában, mind Lengyelországban eljött azoknak az ideje, akik egyszerű válaszokat adnak bonyolult kérdésekre. Ismét növekszik a középtől jobbra álló erők népszerűsége, és ez aggasztó, főként, mivel közelednek az EP-választások. A szóban forgó körök immár állandó tényezőnek számítanak, ezt mutatja a lengyel helyhatósági, illetve szlovák elnökválasztás kimenetele.

Pellegrini ugyan szociáldemokratának nevezi magát, de programja egyértelműen Európa- és idegenellenes, akárcsak Ficóé. Hogy a PiS-szel együtt nyerni tudott, az beleilleszkedik a földrészen az általános irányzatba. Így Hollandiában, Olaszországban, Finnországban, és ne feledkezzünk meg az örök ultra Orbán Viktorról sem. Azon kívül Le Pen már régóta mérgezi a közbeszédet a franciáknál, és nacionalista téziseivel együtt ugyancsak jól áll az AfD.

Jönnek fel tehát a völkisch identitáriusok és nacionalisták. Hatnak a mérsékelt rétegekre, miközben megtartják saját bázisukat. Ezt a stratégiát Meloni valósággal művészi szintre emelte, noha idegengyűlölő és EU-ellenes kampányt folytatott, mára mégis kivívta a világra nyitott brüsszeli elit elismerését.

2024. április 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább

Meg kell tanulni az 1939-es leckét Putyin megfékezésében

Az észt kormányfő a The Timesban arra szólította fel a NATO-szövetségeseket, hogy vállalják: a következő három >

Tovább

Magyar sorshúzás

Mi Magyar „day after” terve, milyen stratégiát képzel június 9. utánra? Ebbe kell illesztenie önkormányzati stratégiáját. >

Tovább

Mivel a NATO nem tudta megmenteni Ukrajnát, akkor mire jó az egész szervezet?

Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai kommentátora veti fel a kérdést. Hiába a közelgő 75. évforduló, a >

Tovább

Miként lehetne egyenesbe jönni a Republika Srpskával?

A Bizottság előző elnöke úgy látja, hogy mind a jelentkezők, mind az EU oldaláról elsietett volna >

Tovább

A 24. órában

A világ sokféle problémás állapotában Magyarország egy különálló, süllyedő sziget, és nem volna jó teljesen elmerülni. >

Tovább