2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a két női politikus lemondása után látszik, milyen szürke és macsó a Fidesz. De leginkább azért, mert megmutatkozott saját hadjáratának kétszínűsége. Hiszen a párt hitette el, hogy ott többé nincsenek biztonságban a gyereke, ahol akárcsak egyetlen szivárványszínű zászló is feltűnik. A botrány csak tetézte az általános elégedetlenséget, amit a stagnáló gazdaság és a vágtató infláció váltott ki. Idáig elnézték Orbánnak, amikor arról esett szó, hogy tollasodik a közvetlen környezete. A politikus gondoskodott arról, hogy javuljon a gazdasági helyzet, ám most más az akusztikája a „maffiaállamnak”. Annál is inkább, mert olyasvalaki pakol ki, aki idáig maga is része volt a rendszernek. Ám még nem tudni, hogy ily módon Magyar Péter a kormányfő jelentős kihívója lesz-e. De mindenképpen lehet katalizátor, bármilyen irányról is legyen szó. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euronews

 

Kovács Zoltán azt közölte, hogy Magyarország vétózni fog a 2. félévben az EU soros elnökeként, ha úgy látja, hogy másként nem tudja megvédeni a nemzeti érdekeket. Az államtitkár ezt kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón közölte, miután ő fogja majd össze a hathónapos munkát.

Az EU-ban eleve erős a félelem, hogy az Orbán-kormány a tisztséget nem „tisztességes közvetítőként” tölti majd be, hanem visszaél a jogkörével, megtorpedóz, vagy csak simán átlép olyan ügyeken, amelyeket nem pártol, lásd Ukrajna megsegítését, valamint Oroszország megbüntetését.

Kovács erre most azt mondta, hogy nem tartanak távol semmilyen kérdést a napirendtől, de azért az ország hallatni kívánja hangját. A jelentés erre megjegyzi, hogy a háború óta Magyarország már többször is felháborította a szövetségeseket, amikor közös döntéseket siklatott ki, pl. az orosz olajszállítások, Kirill pátriárka, valamint az 50 milliárd eurós mentőcsomag ügyében. Célja részben az volt, hogy engedményeket csikarjon ki magának.

De ugyancsak furcsán néztek a magyar vezetőre, amikor kijelentette, hogy el kell foglalni Brüsszelt, illetve saját nacionalista, keményen jobbos ideológiájának megfelelően át kell alakítani a szervezetet.

A soros elnöki vétó azért váltana ki nagy felzúdulást, mert a poszt gazdájától azt várják el, hogy tartózkodjon a számára kényes kérdésekben. Ám Kovács szerint a Fideszt nem érdeklik a szokások és a poszt miatt nem kívánja feladni álláspontját. A migrációs megállapodást hozta fel annak példájaként, hogy az EU időnként átlép a konszenzuson. A gond csak ott van, hogy ebben a kérdésben minősített többséggel lehetett határozni.

 

FAZ

 

Házassági botrányok és korrupciós ügyek gyötrik az elitet Orbán Viktor környezetében. Ugyanakkor Magyar Péter, aki a negyedik vonalat képviselte a NER-ben, felkelésre szólít fel. Múltja ellenére a közeli sajtó most már baloldalinak állítja be. Ő maga maffiaállam vezetőjének minősíti a miniszterelnököt. Azt ígéri, hogy júniusban olyan eredményt ért el, amelyet valószínűleg még a Holdról is látni lehet.

A Partizánnak adott interjúját matematikailag minden 4. magyar megnézte, bár nem minden letöltés jelent új nézőt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a hatalom komolyan veszi a fenyegetést. Ezt látni a Fidesz-közeli média kampányán. Érdekes módon ugyanakkor az ellenzék inkább visszafogott vele szemben.

Magyart ezen az oldalon inkább vetélytársnak, semmint reménysugárnak tekintik. A múltja miatt bizalmatlanságba ütközik. A Fidesz ugyan úgy tünteti fel, hogy a „baloldal messiása” és az „új Márki-Zay” de ez inkább csak kommunikációs trükk. De éppen ezért pluszpont lehet a számára, figyelembe véve az ellenzéki pártok eddigi teljesítményét.

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a két női politikus lemondása után látszik, milyen szürke és macsó a Fidesz. De leginkább azért, mert megmutatkozott saját hadjáratának kétszínűsége. Hiszen a párt hitette el, hogy ott többé nincsenek biztonságban a gyereke, ahol akárcsak egyetlen szivárványszínű zászló is feltűnik.

A botrány csak tetézte az általános elégedetlenséget, amit a stagnáló gazdaság és a vágtató infláció váltott ki. Idáig elnézték Orbánnak, amikor arról esett szó, hogy tollasodik a közvetlen környezete. A politikus gondoskodott arról, hogy javuljon a gazdasági helyzet, ám most más az akusztikája a „maffiaállamnak”.

Annál is inkább, mert olyasvalaki pakol ki, aki idáig maga is része volt a rendszernek. Ám még nem tudni, hogy ily módon Magyar Péter a kormányfő jelentős kihívója lesz-e. De mindenképpen lehet katalizátor, bármilyen irányról is legyen szó.

 

Bloomberg

 

Orbán és Tusk a politikai spektrum ellentétes oldalán áll, ám most mindkettő igen határozottan visszautasította az EU vadonatúj migrációs megállapodását. Hogy ők ketten ennyire kemény szavakkal vetik el az EP által elfogadott döntést, az azt jelzi: milyen kockázatokkal jár bármiféle megoldási próbálkozás főként a júniusi választás előtt egy olyan kérdésben, amely köré jelentős támogatást építenek ki maguknak a nacionalisták. A szlovák kormány szintén jelezte: számára elfogadhatatlan a szabályozás.

A magyar miniszterelnök azt üzente, hogy a migrációs egyezmény újabb szög az EU koporsójába. Továbbá hogy országa sosem adja meg magát a bevándorlási őrületnek. Tőle persze nagyjából ilyesmire lehetett számítani, de hogy lengyel kollégája is nagyjából hasonló húrokat penget, miközben a nacionalizmus visszaszorításának, illetve a liberális demokrácia helyreállításának ígéretével tért vissza a hatalomba, nos, az mutatja, hogy itt kőkemény ügyről van szó a politikai közép szempontjából is.

Tusk jelezte, hogy mentességet próbál elérni országa számára a befogadott menedékkérők áttelepítése kapcsán. Nem valószínű persze, hogy a két ország kellő támogatást képes begyűjteni saját álláspontja megtámogatására, illetve a döntés feltartóztatására, mert a Tanácsban elég kétharmad az elfogadáshoz. Előreláthatólag a hónap végén szavaznak a tagállamok.

 

FT

 

Saját fegyverükkel le lehet győzni a populistákat – állítja a lap szerkesztője, Simon Kuper. Hogy mi a demagógok legfőbb jellemzője, arra azt idézi Cas Muddétól, a Georgia-i Egyetem holland politológusától, hogy ezek a pártok két részre osztják a világot: van az „igazi nép” és van a „korrupt elit”.

Az idén várhatóan előretörnek jóformán az egész világon, hiszen jó esélyeik vannak az indiai, dél-afrikai, mexikói, amerikai, valamint az európai választásokon is. Ám fel lehet őket tartóztatni, ha a másik oldal nem koppintja a politikájukat. A saját eszközüket kell szembefordítani velük szemben, azaz meg kell győzni az embereket, hogy a populisták már belefáradtak a hatalomba és maguk is olyanok, mint az általuk oly sokat ostorozott korrupt elit.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a populizmus sokkal inkább kommunikációs stílus, semmint politikai platform. A jó stratégia az velük szemben, hogy a kihívók értékeket képviselnek. Ez Amerikában azt jelenti Trump ellenében, hogy mindenki egyenlőnek születik, mindenki odatartozik és támogatják a demokráciát. A legerősebb fegyver azonban a tisztességtudás.

Az újjáválasztott isztambuli polgármester, Imamoglu megmutatta, miként kell ezt csinálni. Dicsérte a szeretet nyelvét, elvetette az esztelen dühöt és azt javasolta szavazóinak, hogy öleljék meg a szomszédjukat, még ha nem is értenek vele egyet. Ez bejöhet Trump ellen is, aki megveti a migránsokat, a nőket, a fogyatékkal élőket.  

A széles populista-ellenes szövetség ugyanazt hirdetheti, mint a keletnémet tiltakozók 1989-ben: mi vagyunk a nép! És mindenki csatlakozhat hozzá, ha elfogadja az irányadó normákat. Meg kell mutatni, hogy ezek a körök többséget alkotnak, amint azt Tusk csinálta az őszi választások előtt, amikor is hatalmas nagygyűléseket szervezett.

Viszont semmiképpen sem szabad betévedni a demagógok utcájába. A bevándorlás ügyében pl. ők verhetetlenek. Le Pen rájött, hogy a tömegek az eredetit díjazzák, nem az utánzatot. Hiba volna megengedni, hogy a populisták válasszák meg a csatamezőt.

 

Project Syndicate

 

A populistákat a gyökereknél kell megverni, ahogyan azt a lengyel helyhatósági választások eredménye is mutatja – fejti ki Slawomir Sierakowski, lengyel liberális elemző. Szerinte a kimenetel kecsegtető, amikor arról van szó, hogy fel kell számolni a PiS 8 évi populista visszaéléseinek következményeit.

A jelek szerint a helyi választások igen fontosak a liberális demokrácia szempontjából, ezt igazolja Törökország is. Hiszen bebizonyosodott, milyen széles rétegek elégedetlenek az autoriter Erdogannal, egyben tanulsággal szolgált a megmérettetés, hogy az ellenzéknek miként kell kiválogatnia a jelölteket, illetve hogyan kell hatékony kampányt folytatnia.

Tusk számára a választás egyfajta referendum volt az őszi választási siker után. De azért is jelentős, mert az önkormányzatok igen széles jogköröket élveznek, nem beszélve arról, hány posztot kell betölteni. A PiS ugyan mondhatja, hogy nyert, hiszen a legtöbb voksot kapta, ám a győzelem csupán pirrhuszi. Újabb két vajdaságot vesztett el. A koalíció ezzel szemben megerősítette vezető helyét.

Ebből következik, hogy jövőre az elnökválasztási versenyt csakis a Polgári Platform veszítheti el. De amíg a Jog és Igazságosság embere csücsül az államfői hivatalban, addig az ország nem tud sokat tenni a jogállam visszaállítására. Kaczynskiék számára ugyanakkor nyilvánvalóan csupán illúzió, hogy őrzik a táborukat. Inkább hálásak lehetnek azért, hogy támogatottságuk nem esett vissza még jobban. Ily módon csakis Tuskék lehetnek elégedettek és ez jó hír az ország, Ukrajna, valamint Európa számára is.

2024. április 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább

Meg kell tanulni az 1939-es leckét Putyin megfékezésében

Az észt kormányfő a The Timesban arra szólította fel a NATO-szövetségeseket, hogy vállalják: a következő három >

Tovább

Magyar sorshúzás

Mi Magyar „day after” terve, milyen stratégiát képzel június 9. utánra? Ebbe kell illesztenie önkormányzati stratégiáját. >

Tovább

Mivel a NATO nem tudta megmenteni Ukrajnát, akkor mire jó az egész szervezet?

Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai kommentátora veti fel a kérdést. Hiába a közelgő 75. évforduló, a >

Tovább

Miként lehetne egyenesbe jönni a Republika Srpskával?

A Bizottság előző elnöke úgy látja, hogy mind a jelentkezők, mind az EU oldaláról elsietett volna >

Tovább

A 24. órában

A világ sokféle problémás állapotában Magyarország egy különálló, süllyedő sziget, és nem volna jó teljesen elmerülni. >

Tovább