2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

Erre mutat rá David Ignatius, a Washington Post biztonságpolitikai szakírója. A Biden-kormányzat felhasznál minden lehetséges diplomáciai és katonai eszközt, nehogy bekövetkezzen a baj, miután Teherán vissza akar vágni, amiért Izrael egy légicsapásban megölte az Iráni Forradalmi Gárda 7 magas rangú vezetőjét az ország damaszkuszi konzulátusán. Ezért nem kizárt, hogy katasztrófa lesz a térségben a megtorlás miatt. Illetékesek abban bíznak csupán, hogy a konfliktus korlátozott és rövid lesz, más hatalmak pedig nem keverednek bele, főleg az USA nem. Igazából azonban senki sem tudja, mi jön most. Teherán mindenesetre diplomáciai csatornákon azt jelezte: nem teheti meg, hogy nem csinál semmit, de mértéket kíván tartani. A Carnegie Nemzetközi Békekutató egyik szakértője szerint az ajatollák pontosan tudják: ha nem mutatnak erőt, elveszthetik az arcukat. Ha túl messzire mennek, az viszont az életükbe kerülhet. A Fehér Ház ugyanakkor abban reménykedik, hogy ha Irán most odavág, akkor utána csillapodik az erőszak. Ám egyelőre az látszik, hogy új, veszedelmes szakasz közeledik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

 

Az Orbán-rendszer korábbi kegyence veszélyessé válik a kormányfőre nézve. Magyar Péter ugyanis tömegeket mozgósít, ezért már most nyiladozik a remény, hogy új mozgalom indul. A politikus gyors felemelkedése azonban könnyen szomorú véget érhet, mert szakértők szerint van egy gyenge pontja.

Mindenesetre Magyar kiismeri magát a „maffiaállamban”. És hogy átállt, az sok választó szemében szavatolja a hitelességét. Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alapítványtól úgy véli: egy pár helyhez jut az Európai Parlamentben, így tartósan stabilizálhatja pártja helyzetét. Ám egyúttal meggyengítheti az ellenzéket.

Viszont nem ő volna az első, akitől sokat várnak, de elbukik. Hegedűs szerint túl korai volna pajzsra emelni. Merthogy hat, amit mond, de tulajdonképpen nem hiteles és ez még visszahullhat rá. Nem a belső körök tagja volt a Fideszben, a 3. vonalat képviselte.

A kegyelmi botrány hullámai azonban még mindig gyűrűznek és ez nehéz helyzetbe hozza a kormánypártot. Az ugyanis azt állítja, hogy nagyon a szívén viseli a gyerekek védelmét. Ebben a kiélezett légkörben bukkan fel a politikus a korrupció, illetve a pedofil botrány eltussolásának vádjával. Ez a magyarázata, hogy ennyi embert meg tud mozgatni.

Hegedűs szerint azonban a családi erőszak vádja hosszú távon a végzetét okozhatja. Ugyanakkor rámutat, hogy Magyar valószínűleg éveken át készítette elő, hogy szembefordul a rendszerrel. Profi módon szerepel, célzatos kampányt folytat a közösségi hálón. A Fidesz viszont ideges, mert kiderült, hogy a korrupció nagyon is kényes téma. Ez új és tényleg veszedelmes lehet Orbán számára.

 

Bloomberg

 

A lengyel fordulat mutatja a populizmus költségeit, miközben Magyarország továbbra is lemaradva kullog. A befektetők máris jól jártak, amikor Tuskra tették a tétjüket, mivel a zloty jegyzése nagymértékben javult a forinthoz képest. Orbán Viktor tovább építi az illiberális rezsimet, ezért a különbség jól illusztrálja, hogy a piacok miként árazzák be a bezárkózást, a nacionalista politikát, illetve mennyire díjazzák, amikor egy ország visszatáncol a populista szakadék széléről.

Egy londoni elemző azt mondja, egyre jelentősebbek a régión belüli kockázati felárak a demagógia miatt, de a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati normák javulása hosszabb távon eleve nagyot lendít a lengyel gazdaságon. Tusk kiemeli, hogy az ország megítélése csaknem 10 éve nem volt ilyen jó, viszik az állampapírokat, mivel nagyon úgy néz ki, hogy Brüsszel feloldja a befagyasztott pénzeket.

A magyar értékpapír alapokból viszont október közepe óta majdnem 600 millió dollárt vontak ki, a lengyelektől ennek kb. csak a felét. A forint valamelyest erősödött, miután Orbán fő kérdésekben visszavonulót fújt az EU-val és a jegybankkal szemben. De még ez győzte meg a beruházókat, miközben cégvezetők az állami beavatkozásra panaszkodnak. A gazdaság nehezen tér magához a recesszióból, a kormány pedig próbálja betömni az államháztartás lyukait.  

Móricz Dániel, a Hold Alapkezelőtől arra figyelmeztet, hogy az állam folyamatosan beleüti a orrát  a gazdaságba, központosít, a verseny pedig gyengül, ám így magas maradhat az infláció. És akkor még nem lehet tudni, mi lesz az uniós alapokkal. A lengyel gazdaság kilátásai egyszerűen jobbak.

 

FAZ

 

A szlovák miniszterelnök politikai kaméleon, most éppen békülékeny húrokat penget Ukrajnával szemben a két kormány együttes ülése után. Támogatást ígér és elmarasztalja Oroszországot, pedig korábban Kijevet bírálta. Az ideológiában hol nacionalista, hol baloldali hangokat hallat.

Jó pár éve bevezette országát az schengeni, illetve az euróövezetbe, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy később ne vádolja meg Brüsszelt a nemzeti szuverenitás megnyirbálásával. Ukrajna ügyében továbbra is engedi, hogy a fegyvergyárak hadfelszerelést adjanak el az ukránoknak, ez lényeges különbség Orbán Viktorhoz képest.

Egy kijevi politológus azzal magyarázza a pozsonyi cikcakkokat, hogy az ország gazdaságilag megtalálta a helyét az EU-ban. Mentálisan és ideológiailag azonban nem. Ezért kedvelt célpont az orosz propaganda számára. A kormányfő nem szeretne 2. Orbán lenni. Ám kettejükben közös, hogy ellenszolgáltatást várnak az Uniótól, amiért támogatják Brüsszel politikáját és Ukrajna jövőbeli felvételét. 

 

FAZ

 

Az előző Bizottság elnöke semmilyen megértést nem tanúsít azokkal az uniós kormányokkal szemben, amelyek azt a benyomást keltik, hogy Putyin oldalán állnak. Sokat persze nem lehet tenni ellenük, már azon kívül, hogy igyekeznek meg sem hallani, amit ezek az államok hajtogatnak, illetve világossá kell tenni, hogy az EU elítéli a nemzetközi jog megsértését.

Juncker szerint reménytelen vállalkozás, ha valaki jobb belátásra próbálja meg rávenni Moszkvát. Ő maga ugyanakkor nem tart a német-francia viszony lehűlésétől, mert a kapcsolatok intenzitása mindig is ingadozott. Azt azonban mindenképpen el kell kerülni, hogy a közvéleményben az a kép alakuljon ki: Marcon és Scholz messze nem érti meg úgy egymást, mint az elődeik.

Azzal nem ért egyet, hogy megnőtt Kelet-Európa jelentősége, egyszerűen arról van szó, hogy áttevődtek a kihívások, a legnagyobb fenyegetés a Kremlből jön. Azt viszont elismeri, hogy tévedett, amikor figyelmen kívül hagyta az új tagoktól érkező vészjelzéseket. Nem ismerte fel, mire készülnek az oroszok. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy nem szabad bedőlni azoknak, akik szerint az Unió túl drága, és olcsóbb volna nemzeti keretekben politizálni. Egy órányi háború ugyanis többe kerül, mint a szervezet 10 év alatt.

 

Die Presse

 

Az Európai Parlament néppárti alelnöke úgy véli, hogy a nacionalizmus és a populizmus lassan 10 éve fékezi a fejlődést az Unióban. Othmar Karas szerint erősödött a gyávaság. Korábban a politikusok azt hangoztatták odahaza, hogy mit sikerült Brüsszelben elérniük a közös jó érdekében. Ma inkább azzal büszkélkednek, hogy a választóik előtt, hol mindenütt sikerült keresztülvinniük a szándékaikat.

Hozzátette, hogy a háború miatt az EU-nak nagyobb önállóságra kell törekednie a biztonság-, illetve védelempolitikában is, cselekvőképessé kell tenniük a liberális parlamenti demokráciát. 

 

Kurier

 

Schüssel volt osztrák kancellár bírálta a szintén néppárti von der Leyent, mondván, hogy annak óvatosabban kellene eljárnia a jogállam kérdésében, de nehezményezte azt is, hogy az EPP jó néhány éve megbízta őt és két társát, hogy közvetítsen Orbán Viktornál a demokrácia politika hiányosságai ügyében, ám a pártcsalád váratlanul visszavonta a mandátumot. Pedig már kezdtek látszani az eredmények. Csak azt nem tette hozzá, hogy akkoriban a konzervatívok vezetője Tusk volt.

Ugyanakkor a lengyel kormányváltásról kijelentette, hogy az azt bizonyítja: működik a demokrácia. Szóvá tette ugyanakkor, hogy aki nem tetszik az Unióban, vagy a Néppártban, azt a legszívesebben kizárnák. Szerinte a német parlamentben oda kellene adni az AfD-t megillető pozíciókat. Úgy látja: mindez azt eredményezi, hogy az euroszkeptikus csoportok a következő Európai Parlamentben a 2. vagy 3. legjelentősebb erőt alkotják majd.

Az eseményen ott volt Marek Prawda, lengyel külügyi államtitkár is, aki szerint eljátssza a politikai tisztességét az, aki ma kiáll Oroszország mellett a földrészen. Ugyanakkor rámutatott, hogy a lengyel koalíciónak be kell váltania választási ígéreteit, mert a győzelmét csak annak köszönheti, hogy elment voksolni 1,5 millió olyan ember, aki egyébként sosem szavaz, de most szabadulni akart a PiS-től.

 

Economist

 

A pekingi Egyetem egyik professzora biztosra veszi, hogy Oroszország veszteni fog a háborúban, bár a harcok egyhamar nem fejeződnek be, de az összes lényeges tényező Moszkva ellen szól. Az viszont biztos, hogy a viszálynak alapvető és tartós következményei lesznek.

Feng Yujun szerint a Kreml azért veszít, mert igen erős az ukrán ellenállás, valamint a nemzeti egység. A nemzetközi közösség az ország mögött áll, az orosz ipar viszont még mindig nem tért magához a Szovjetunió szétesése után. Ugyanakkor Putyinnak nincs valós képe a tényleges helyzetről, annyi ideje van hatalmon. Így a veresége elkerülhetetlen. Ezért idővel ki kell vonulnia még a Krímből is. Szertefoszlott a mítosz, hogy az orosz haderők verhetetlenek.

A válság ugyanakkor fordulópontot jelent az oroszok számára. Országuk elszigetelődött, és olyan jelenségek mutatkoznak a belpolitikában, amelyek igen veszélyesek, bármikor beüthet valami váratlan fejlemény, lásd a Prigozsin-féle lázadást. Ugyanakkor a korábbi szovjet tagköztársaságok már látják: az orosz birodalmi törekvések a függetlenségüket veszélyeztetik, ezért mind inkább távolságot tartanak. Csökken az eurázsiai integráció esélye.

Európa is ráébredt a hatalmas orosz fenyegetésre. Sok kormánynak nincs már semmiféle illúziója Putyinról. A NATO megerősödött. Kína és Oroszország kapcsolatát már nem a korlátlan együttműködés jellemzi, Hszi ki akar maradni a konfliktusból. Nem szegi meg módszeresen a szankciókat, olajat azonban továbbra is vesz. Ha nem tenné, felmennének a nemzetközi árak, nagy teher nehezedne a világgazdaságra.

A harcoknak békés úton kíván véget vetni, miközben Putyin próbálja felforgatni a világrendet. Ha nem lesz alapvető változás az orosz politikai rendszerben és ideológiában, befagyhat a viszály. Ez pedig hozzásegítené Moszkvát, hogy új háborúkat kezdjen, azaz a világ még nagyobb veszélyben lenne.

 

2024. április 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább

Meg kell tanulni az 1939-es leckét Putyin megfékezésében

Az észt kormányfő a The Timesban arra szólította fel a NATO-szövetségeseket, hogy vállalják: a következő három >

Tovább

Magyar sorshúzás

Mi Magyar „day after” terve, milyen stratégiát képzel június 9. utánra? Ebbe kell illesztenie önkormányzati stratégiáját. >

Tovább

Mivel a NATO nem tudta megmenteni Ukrajnát, akkor mire jó az egész szervezet?

Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai kommentátora veti fel a kérdést. Hiába a közelgő 75. évforduló, a >

Tovább

Miként lehetne egyenesbe jönni a Republika Srpskával?

A Bizottság előző elnöke úgy látja, hogy mind a jelentkezők, mind az EU oldaláról elsietett volna >

Tovább

A 24. órában

A világ sokféle problémás állapotában Magyarország egy különálló, süllyedő sziget, és nem volna jó teljesen elmerülni. >

Tovább