2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Orbán Viktor jogi és retorikai támadásokat intéz az LMBT-közösség ellen

Orbán Viktor jogi és retorikai támadásokat intéz az LMBT-közösség ellen

A budapesti amerikai nagykövet rezidenciáján tartott tömegfogadáson a David Pressman azzal vádolta a szélsőjobbos magyar kormányt, hogy az a félelemkeltés gépezetét veti be a nemi kisebbségek tagjai ellen. Úgy fogalmazott, hogy a rettegéssel olyanok kereskednek, akik próbálják aláásni a demokráciát, és túlságosan is gyakran téged és a családodat használják fel hozzá. A nagykövet, aki maga is meleg kapcsolatban él, a Büszkeség menete alkalmából csaknem ezer embert látott vendégül. Párhuzamot vont a putyini Oroszország, valamint Magyarország között és bírálta a módot, ahogyan a Fidesz bánik a bírálóival. Mert ha egy népszerű zenész vagy influenszer sürgeti az embereket, hogy szavazzanak, az csakis pedofil, vagy perverz lehet. Amikor ellenzéki vezetők buzdítják a polgárokat, hogy támogassák az alternatív politikát, akkor az érintettek kizárólag külföldi erők szellemileg buggyant ügynökei lehetnek. Vagy amikor az emberek a háború áldozatai mellé állnak, akkor őket nyilvánítják agresszornak. Mint mondta, ezek a kirohanások rombolják a szabadságjogokat, a magyarok lelkét. Hozzátette: nagyon oda kell figyelni, amikor politikusok bárhol úgy akarnak előnyre szert tenni, hogy a szeretetet átfordítják gyűlöletbe. Meg amikor a tisztességet züllöttségnek állítják be, illetve háborús uszítóként tüntetik fel azokat, akik békét akarnak. A Guuardian, amelynek kiküldött tudósítója, Lili Bayer hiába kért értékelést a kormánytól, emlékeztet a meleg törvényre, amely miatt a Bizottság az Európai Bírósághoz fordult.  Megemlíti továbbá, hogy magyar politikusok részéről, illetve kormány közeli orgánumokban gyakran hangzanak el homofóbnak minősülő kijelentések. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A Bizottság alelnöke arra figyelmeztet, hogy a dezinformáció új kora jött el, illetve attól fél, hogy Putyin megpróbálja befolyásolni a közelgő német választást is, részben a mesterséges intelligencia segítségével. Jourová kifejtette, hogy főleg Németország, Franciaország és Lengyelország került nyomás alá, mert az orosz elnök bízik abban, hogy a közvélemény átformálása nagy hasznot hajt neki.

A cseh politikus tart attól, hogy a Voice of Europe-nál leleplezett hálózat mintául szolgál a továbbiakban is. A cseh titkosszolgálat hónapok óta igyekszik felfejteni a szálakat, miután kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat sok EU-országban szélsőjobbos politikusokat vett meg. Az AfD választási listájának 2. helyezettje, Bystron, ha minden igaz, öt számjegyű vesztegetési pénzt kapott.

Jourová úgy értékelte, hogy az álmédium csupán a jéghegy csúcsa, és a módszert mások is átvehetik. Ezért Brüsszel keményebben kíván fellépni a közösségi hálón a manipulációk ellen. Leginkább a Telegrammal van baja, mert az hamis hírekkel látja az oroszul beszélő embereket, hogy azok Putyin mögé álljanak be.

Kifogásolta, hogy a nagy szolgáltatók csak igen keveset tesznek a dezinformáció visszaszorítására. Ugyanakkor Kína is igyekszik hatni az európai közvéleményre. Pl. a Konfuciusz Intézeteken keresztül, egyetemek és lobbisták segítségével, amelyeket és akiket ezért megfizet. Burkoltan, de igen hatékonyan csinálja.

 

Wall Street Journal

 

Európát most hasonló megrázkódtatás fenyegeti, mint a 2000-es évek elején Amerikát, amikor is a termelését megtizedelték az olcsó kínai terméket. A dömping most az öreg kontinenst fenyegeti, ám az mégis udvarol Pekingnek a beruházásokért és a know how-ért. Ebből azonban még bajok lehetnek, többszörösen is.

Az európai kormányok ugyanis az USA-tól eltérően nem magas kereskedelmi akadályokat emelnek, hogy távol tartsák a kínai importot, inkább vörös szőnyeget terítenek az ázsiai nagyhatalomból érkező beruházók lábai elé. Olyanokról van szó, mint a CATL akkugyár, vagy a BID, amely elektromos autókat állít elő, a kiválasztott helyszín: Magyarország.

Csak a Huawei esetében hallották meg a tengerentúli nemzetbiztonsági aggályokat (leszámítva az Orbán-kabinetet – a szerk. megj.). Viszont a szoros együttműködés visszaüthet, ha Trump ismét megjelenik a színen, mert ő egységes, 10 %-os importvámban gondolkodik. Miközben a VW az autói egyharmadát Kínában adja el és haszna jelentős része is onnan származik.

A Kieli Világgazdasági Intézet igazgatója azt mondja, itt az idő, hogy a földrész felébredjen. Annál is inkább, mert már egyre kevesebb technológiát exportál Kínába, ellenben annál többet vásárol onnan.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az európai jobboldal önmagát tartja sakkban, mert ugyan úgy véli, hogy megerősödött az EP-választás eredményeként, ám nem tűz ki közös célokat, hanem mindenki a saját érdekeit hajszolja. Vagyis minden úgy alakul, ahogy von der Leyen elképzelte – állapítja meg Stefan Kornelius, politikai rovat vezetője.

Vagyis a szélsőjobb megosztott, saját nemzeti törekvései kötik le. A zöldek igyekeznek kitörni az ideológiai csapdából és bizonyítani, hogy képesek észszerű politikára. Ennélfogva nem áll semmi sem az útjába, hogy ismételjen a Bizottság elnöke, illetve hogy betöltsék a legfontosabb európai tisztségeket.

A kulcsfigura Meloni, aki természetesen nem eszik Le Pen tenyeréből és most már Orbánt is kinyomta a szélsőjobbos ficakba. A Fidesz mindenesetre nem kap helyet az ECR-frakcióban, amíg Magyarország ellenségként kezeli Ukrajnát.

Sokkal fontosabb azonban, hogy a jobboldali erőeltolódás egyelőre csakis nemzeti érdekeket szolgál. Az olasz miniszterelnöknek, akire nem véletlenül vetül a posztfasizmus árnyéka, arra van szüksége, hogy megbízható európainak minősüljön, mert így odahaza folytathatja az alkotmányreformot és lenyomva tarthatja a szélsőjobbos vetélytársakat.

Ez pedig megkönnyíti von der Leyen hatalmi törekvéseit. Biztosan nem fog összeállni Melonival és az nincs is előnyös helyzetben. Főként azért kell neki az EU, hogy a brüsszeli támogatások segítségével stabilizálja a gazdaságát. Vagyis az Uniónak nem kell tűzfalat emelnie ellene, mivel az olasz politikus szorgalmasan elhatárolódik a szuperjobboldali ID-től benne Le Penneel, Wilders-szel és a Ligával. A szélsőségesek nem fognak össze, hanem kölcsönösen megbénítják egymást. Ennyi gyengeség mellett muszáj, hogy a praktikus józan észnek jusson a legtöbb esély.

 

FAZ

 

A szélsőjobbtól is jobbra – így sorolja be a konzervatív lap kommentárja az AfD-t, megjegyezve, hogy migrációtól az EU-ig, nagy átfedés van a párt és a francia Nemzeti Tömörülés között. Azt leszámítva ugyanakkor, hogy Le Penék most mindent a hatalmi törekvéseiknek rendelnek alá.

Választóik semmilyen ellentmondást nem látnak abban, hogy a világ nacionalistái az antiglobalista Internacionáléban keresik a boldogulásukat. Végül is a lényeg: a hatalom. Az Alternatíva most ezzel együtt kénytelen a szélsőjobbtól jobbra próbálkozni, alig ismert kis pártokkal összefogva kísérel meg frakciót alapítani. Mert Le Pen már csak megvetéssel viszonyul a német irányzathoz.

Persze azt csak ő maga tudja, hogy mennyire komoly az elutasítás a bevándorlók hazatelepítésének völkisch gondolata miatt. De az biztos, hogy csupán nevetséges botránykeltő csapatnak tekinti az AfD-t, miután annak EP-listavezetője védelmébe vette az SS-t. Ám a német párt híveiről lepattannak még annak a francia politikusnak a szemrehányásai is, aki szívesen kerülne kormányra.

 

FT

 

Nagyon úgy néz ki, hogy Franciaországban visszatér a hagyományos politikai felállás: a baloldal a jobboldal, vagy pontosabban a haladók a „fasiszták” ellen, miután összeomlott Marcon liberális szavazóbázisa. A kérdés ezek után az: áldozatul esik-e az ország a populizmusnak – fejti ki hosszú elemzésében Olivier Roy, a firenzei Európai Egyetem Intézet professzora.

A választás jelentette földrengés a szélsőjobbnak kedvez. Ennélfogva az elnök egy sor kérdésben, lásd a migrációt, az iszlámot és a közrendet, jobbra igazodott.  Narcisztikus politikája folytán szinte teljesen lehetetlen a baloldali összefogás, ily módon pártja összeomlóban van. A kérdés csak az, hogy Le Pen tud-e kormányt alakítani, mert ha nem, akkor jön a zűrzavar.

A társadalom megváltozott, a fiatalokat nem érdekli a múlt és az antiszemitizmus vádja most a szélsőbal ellen jelent mozgósító erőt. Csak a populista politikai elgondolás működik, benne a karizmatikus vezetővel, aki közvetlenül a néphez fordul, miközben barátok, családtagok és vazallusok szűk körének segítségével kormányoz.

A Nemzeti Tömörülés felfutása visszatükrözi az európai irányzatot, utóbbi hátterében a migráció és a globalizáció elutasítása áll. A populisták azt állítják, hogy ők az iszlamizálódás ellen, a nemzeti identitás fennmaradásáért küzdenek. Viszont nem határozzák meg, hogy milyen értékeket kívánnak terjeszteni. Személyes életükben általában nem is járnak elöl jó példával, a választóik viszont nem hajlandóak feladni a szexuális szabadságot, valamint a toleranciát.

Nem hozott sikert a demagógok számára az sem, hogy előtérbe tolták a vallást. Merthogy a társadalmak szabadelvűek. Néhány kivételtől eltekintve, nem hatékony a kulturkampf sem – bármit is mondjon Orbán, mert a magyarok is liberálisak a közerkölcsöket tekintve.

Ami Franciaországot illeti, az sosem volt a liberalizmus bölcsője, de nyilvánvalóan zsugorodik a tér a szabadság számára. És ez csak rosszabb lenne Le Pen alatt, ideértve a kormányzás színvonalát is.  

 

Die Presse

 

Nyina Hruscsova úgy látja, hogy újabban elkeseredett lövészárok-harcok folynak az orosz eliten belül. A néhai szovjet pártfőtitkár dédunokája, aki New Yorkban, a New Schoolon tanít, felidézi, hogy ha idáig lebukott valami nagyobb ember a közéletben, akkor annak két oka lehetett: vagy kifogásolta Putyin uralmát, vagy pedig a „különleges katonai művelettel” volt baja. De ez nem érintette a legfelső réteget.

Ám most korrupció vádjával őrizetbe vették a védelmi miniszter helyettesét és ez elárulja, hogy egyre nagyobb a feszültség a legbefolyásosabb hatalmi csoportok között. A kemény visszacsapás folytán ugyanakkor az átlagember belenyugodott a háborúba és abba, hogy süllyed az életszínvonal.

Putyin azt bizonygatja, hogy Oroszország a többi közt Kínával és Brazíliával új, többpólusú világrendet épít. Azt azonban még nem árulta le, miként próbálja elérni a céljait. Odahaza a kulcsfontosságúnak minősített cégek államosítását szorgalmazza, ellenben a jegybank kormányzója azon van, hogy amennyire csak lehet, csökkentse a kormány gazdasági beavatkozását, mert félő, hogy összeomlik a gyorsan zsugorodó piacgazdaság.

Ezzel párhuzamosan a nagy érdekcsoportok, mint a Nemzeti Gárda, a belső titkosszolgálat, az FSZB, valamint az FSO, az orosz TEK a jelek szerint felmondja az egymás közti nem hivatalos megnemtámadási szerződést. Úgy tűnik, az FSZB a védelmi tárca meggyengítésére kívánja felhasználni, hogy megbízást kapott az elnöktől a korrupció visszaszorítására.

Ám a belharcok semmi jót nem ígérnek. Mert az visszaüthet a vezérre is. A hűség villámgyorsan át tud menni az ellenkezőjébe.

2024. június 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább