2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Az intézmények Véemeszes (le)uralása

Az MNT a világ nemzeti kisebbségi autonómiáit megszégyenítő mélységbe süllyedt!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az intézmények Véemeszes (le)uralása

Az MNT tagjai bizonyára arról sem értesültek, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékére – a mostani felvételi kiíráson – mindössze 5-en (!!) jelentkeztek, a szlovák, a román és a ruszin katedrára pedig egyetlen árva jelentkező sem lett! Nesze neked jövőkép! Nesze neked MNT Köz- és Felsőoktatási stratégia! Az „önkormányzati” testület az intézmények „kiemelt jelentőségűvé nyilvánításával” elködösíti az olyan makacs tényeket, mint a népszámlálási adatok. A „halálhangulat keltése” (Pásztor Bálint) nem a független vajdasági magyar média és nem az ellenzék „mániája”, hanem (sajnos) a realitás! A terepen dolgozó tanárok ebbe a realitásba ütköznek bele, Pásztor Bálint a VMSZ-szel pedig struccpolitikát folytat, félrebeszél, hamisít! Az itteni polgárok már megtanulták, hogy két valóság van, az egyik a párt által felfestett ócska, cukormázas, tortás színdarab, a másik a fejbekólintós valóság. Bozóki Antal:

Június 21-én megtartotta 13. ülését Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szabadkán, amelyen 69 napirendi ponttal kapcsolatban „mondhatták” (volna) „el véleményüket” a képviselők.

Az elképesztően sok napirendi pont „nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt”, mivel „a legtöbb (a 2-től a 24-ig – B.A.) az oktatással volt kapcsolatos”. A többi is csupa formalitás volt, pályázatok kiírására, utcanevek jóváhagyására, nem a magyar közösség érdemi kérdéseire vonatkozott.

AZ MNT üléseit általában pénteki napon tartják, hogy a testület által „alapított” Magyar Szó nevű pártújságban Fremond Ápád a hétvégi kiadás (amikor legnagyobb a példányszám) címoldalán szerepelhessen (a fotón).

Fremond (vélhetően június 19-én, de ezt a tudósításból nem lehet megállapítani) szokása szerint sajtókonferenciát tartott, amelyen az üléssel kapcsolatban úgymond eligazította, instruálta a sajtó képviselőit.

A Magyar Szóban a sajtótájékoztatóról közölt írás csak Fremond monológját tartalmazza, miszerint „az ülésen több oktatási intézményt kiemelt jelentőségűvé nyilvánítanak, aminek köszönhetően az MNT-nek nagyobb hatáskörei lesznek ezen intézmények munkájában”, „emellett egyéb kérdésekben is dönt az MNT”. Egyetlen újságírói kérdés nem hangzott el a konferencián?

Az MNT ülése 2:00:01 óra hosszáig tartott – a Pannon RTV által készített videó szerint. A 69 napirendi pont közül, tehát, egy-egy megvitatására 1,73 perc jutott. A 27 jelenlévő tanácstag (a 35 közül) ennyi idő alatt „mondhatta el a véleményét” – ha lett volna mit elmondaniuk. De nem volt. Mint általában.

A Vajdaság Ma írásából derül ki, hogy véleménynyilvánítására nem is került sor, mivel a testület „vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait”.

A lassan a mandátuma felét kitöltő MNT, sajnos, a világ nemzeti kisebbségi autonómiáit megszégyenítő mélységbe süllyedt, amelyben az ugyanahhoz a párthoz tartozó „képviselők” meg se mernek szólani, el se merik mondani a véleményüket – lehet, hogy nincs is nekik, mert fogalmuk sincs hozzá –, és beintésre kézfelemeléssel megszavaznak bármit.

Az egypárti (Véemeszes) összetételű MNT egyik nyilvánvaló (NER-es) törekvése a magyar művelődési, tájékoztatási és oktatási intézmények maga alá rendelése, (le)uralása, bekebelezése.

A testület legutóbbi ülésén – „a jövő generációi érdekében” – „további 12 általános és két középiskolát nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé, ugyanakkor négy zeneiskolát és öt iskoláskor előtti intézményt is”.

„2011 és 2019 között 22 általános és 13 középiskolát nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé, míg a zeneiskolák és óvodák között nem volt korábban egy kiemelt sem”. Most már összesen 34 általános, 15 középiskola, négy zeneiskola és öt iskoláskor előtti intézmény „kiemelt jelentőségű”.

– Azzal, hogy kiemelt jelentőségűvé válik az iskola, az MNT további jogköröket kap, javasolhatja az igazgatóbizottság és iskolaszék tagjait, véleményezheti az intézmények igazgatójelöltjeire tett javaslatot, valamint az iskolaprogramot is – írja az idézett írásban.

Az ülésen azonban szó nem esett, hogy az oktatási intézmények „kiemelt jelentőségűvé nyilvánításával” miben változott, netán javult a gyereklétszám fogyása miatt végnapjait élő vajdasági magyar oktatás helyzete!? Azonkívül nem az a lényeg, hogy egy oktatási intézmény kiemelt jelentőségű vagy nem, hanem hogy milyen tudást, képzettséget biztosít a tanulónak!

Sőt, probléma az is, hogy az igazgatóknak, az igazgatóbizottság és iskolaszék tagjainak a kinevezésekor – számos példa volt már erre – az MNT nem a jelöltek szakmai képzettségét, tudását és az gyakorlatban elért eredményeit, hanem a VMSZ-hez vagy a párthoz való lojalitását részesítette előnyben. A testület szófogadó tagjai pedig mindent megszavaznak.

Lesz majd sok-sok „kiemelt jelentőségű” iskola, de vajon lesz-e azokban diák?

A szociológiai felmérések szerint a demográfiai adatok visszafordíthatatlan elfogyásról tanúskodnak. Az InspiraHub legújabb kutatása szerint, a „több mint ötszáz” megkérdezett fiatal „mindössze negyede maradna Szabadkán az iskola befejezése után”!

Általános iskoláinkban és középiskoláinkban az osztályokban 3-4 tanuló lézeng, és ilyen feltételek mellett lehetetlen kiépíteni a szociális kapcsolatokat és megszervezni az egészséges légkört.

Magyar felsőoktatási rendszerről Vajdaságban pedig nem is beszélhetünk, hisz az egyetlen önálló intézményünk a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK).

Az MNT tagjai bizonyára arról sem értesültek, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékére – a mostani felvételi kiíráson – mindössze 5-en (!!) jelentkeztek, a szlovák, a román és a ruszin katedrára pedig egyetlen árva jelentkező sem lett! Nesze neked jövőkép! Nesze neked MNT Köz- és Felsőoktatási stratégia!

Az „önkormányzati” testület az intézmények „kiemelt jelentőségűvé nyilvánításával” elködösíti az olyan makacs tényeket, mint a népszámlálási adatok. A „halálhangulat keltése” (Pásztor Bálint) nem a független vajdasági magyar média és nem az ellenzék „mániája”, hanem (sajnos) a realitás! A terepen dolgozó tanárok ebbe a realitásba ütköznek bele, Pásztor Bálint a VMSZ-szel pedig struccpolitikát folytat, félrebeszél, hamisít!

Az itteni polgárok már megtanulták, hogy két valóság van, az egyik a párt által felfestett ócska, cukormázas, tortás színdarab, a másik a fejbekólintós valóság.

A zombori Magyar Kaszinóban május 28-án – a VMSZ „helyhatósági és EP-választási” kampánya idején – „tartották meg a közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozóját, amelynek házigazdája a Magyar Nemzeti Tanács volt”.

A „szakmainak” álcázott „találkozón” „5 óvoda igazgatója és 25 általános iskola vezetője, 8 középiskola igazgatója, három zeneiskola vezetője és egy speciális iskola igazgatója osztotta meg egymással a pedagógiai és az intézményvezetői tapasztatait, valamint a jövőre vonatkozó terveit”.

A gyülekezet egyik vezérszónoka Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke volt, de felszólalt Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, Jerasz Anikó, az Oktatási Minisztérium új, a VMSZ által javasolt államtitkára, Szakállas Zsolt, a Tartományi képviselőház VMSZ-es főtitkárhelyettese, Ótott Róbert, a tartományi kormány Véemeszes alelnöke, nemzeti közösségi titkára…

„Az oktatás területén elért eredmények” kapcsán a junior Pásztor nem mulasztotta el kiemelni „a VMSZ kormányzati szerepvállalásának, valamint a párt tisztségviselői kitartó és odaadó munkájának jelentőségét is, hiszen ezek nélkül aligha lehetett volna olyan fontos előrelépéseket tenni, mint amelyek az elmúlt évek során megvalósultak”.  Ugyan melyek azok?

Hogyan került oda és mi keresnivalója volt a pártvezérnek és a Véemesz állami garnitúrájának – akik többsége nem is vesz részt az oktatásban – a „szakmai találkozón”? Ötvözték az oktatást és a politikát? Nálunk normális jelenség lesz az oktatási intézmények vezetőinek ideológiai képzése?

2024. június 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább