2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

Nem alkalmazzák a köztájékoztatásról és a médiáról szóló törvényt!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!
Kabók Erika: ?Hagyjuk már abba ezt az objektív újságírást!? (Képernyőkép/VRTV 2)

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik ez, ha nem Fremond Árpádnak, Kabók Erikának, Erdődi Edvinának (a Magyar Szó Kft. igazgatójának), Varjú Mártának (a Magyar Szó napilap főszerkesztőjének), a többi MNT „alapította” médium vezetőjének és „sajtómunkásának”! A Magyar Nemzeti Tanács „alapította” Magyar Szó Lapkiadó Kft. kiadásában megjelenő Magyar Szó napilap – a hatályos törvény ellenére – a választási kampány alatt sem változtatott semmit az egyszólamú szerkesztési politikáján. Ez pedig a Vajdasági „Magyar” Szövetség politikájának ízléstelen propagálásában és a párt vezető tisztségviselőinek napi szintű népszerűsítésében nyilvánul meg! Az ilyen tájékoztatással a Magyar Szó egyenesen szembe megy a magyar közösség érdekeivel, a szakmaisággal és a sajtótörvény rendelkezéseivel! Aleksandar Vučić szerb önkényuralkodó hatalmának a megtartását és a hazug pásztorvilág további építést segíti! Ezt az állapotot december 17-én meg lehet szüntetni! Bozóki Antal:

 

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!
Nem alkalmazzák a köztájékoztatásról és a médiáról szóló törvényt!
Bozóki Antal:
Aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az
országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.
Orbán Balázs (MCC)
Az új sajtótörvény a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének október 27-ei 92/2023 számában található és november 4-étől hatályos.
A magyar közösség számára különösen fontos a törvény 17. cikke, amely első két bekezdésében ezt írja: „A nemzeti tanácsok által alapított médiák működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel. A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáinak szerkesztéspolitikája független az alapítótól.”
A (most már) hatályos (sajtó)törvény azért is lényeges a magyar közösség szempontjából, mert változást hoz a jelenlegi tájékoztatási helyzeten.
Az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) – az előzetes figyelemfelhívások ellenére – a november 10-ei 9. ülésén (a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után!) „egyhangúan” (32 jelenlévő tanácstag támogató szavazatával) olyan Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiát[2], fogadott el a 2024. és 2029. közötti időszakra, amely számos pontban eltér a törvényes rendelkezésektől.
Fremond Árpád, az MNT (lakáj)elnökének fogalmazása szerint a stratégia „a mi (vagyis VMSZ-es – B.A.) politikai beállítottságunk szája íze szerint készült el”
Ez azt jelenti, hogy a magyar közösségre – a közszolgálati sajtóra vonatkozó törvényes rendelkezések és az újságírói hivatás szabályai ellenére – egy olyan tájékoztatási rendszert akarnak kényszeríteni, amelyik továbbra is a Vajdasági „Magyar” Szövetség megalkuvó, kártékony pásztori ideológiáját hivatott hirdetni.
Fremond Árpád szerint „a Magyar Nemzeti Tanács a keresztény értékrend mentén megvalósuló médiatevékenységet támogatja”[4]. Eközben fenntartja magának a jogot, annak kizárólagos megítélésére, hogy melyik portál/médium folytat „közösségépítő tevékenységet” és melyik nem. Vagyis szerinte nem fontos az igazság közlése és a tárgyilagosság, „amennyiben az kárt okozhat a nemzeti közösségnek”[5]. Mi okoz nagyobb kárt a hazugság terjesztése vagy az igazság kimondása?
Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős tagja „akit korábban a szakmai szabályok megsértése miatt zártak ki a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből [Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV]”[6] – a testületnek a sajtóhoz való viszonyulását ezzel az időközben elhíresült mondatával fogalmazta meg: „Hagyjuk már abba ezt az objektív újságírást!”[7]
– Az egypárti rendszer újságírásának a példaképe az, amit Kabók Erika mondott. Ugyanúgy, ahogy a meg nem történt rendszerváltás előtt az újságírók társadalmi politikai munkások voltak, úgy képzelik el az MNT-ben is az újságírást. Hagyjuk az objektív újságírást? Az újságíró az igazságot keresi, és ha azt nem írja meg, akkor nem újságíró, hanem propagandista. Ezeknek a propagandistáknak készült a stratégia, egyébként semmi értelme nincs – foglalta össze a Szabad Magyar Szó a Vajdasági RTV Napjaink című műsorában[8] a köztársasági törvénnyel és a stratégiával kapcsolatos műsorárában elhangzottakat[9].
Arról a VMSZ-es és MNT-és törekvésről van itt tehát szó, hogy „minél jobban ellenőrizzék a médiumokat”, és hogy „az egyszólamúság még jobban kifejezett legyen”.
A Magyar Szó, az egyetlen (országos szintű) magyar nyelvű napilap egyszerűen nem tesz eleget a közszolgálatúság követelményeinek! Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?
A lap november 23-ai számának terjedelmes címoldali írása arról szól, hogy „Szabadkán megtartották az MNT oktatási stratégia tervezetének közvitáját”[11]. Az írás a negyedik oldalon három hasáb szélességben folytatódik (a Belföld rovatban, a művelődési rovat helyett).
Ezen az oldalon a VMSZ-hez köthető még két írás van: Az egyik arról szól, hogy „a VMDP (Vajdasági Magyar Demokrata Párt – B.A.) és a MEP (Magyar Egység Párt – B.A.) is támogatja a VMSZ jelölőlistáját”[12].
Erről a két VMSZ-t „támogató” pártról tudni kell, hogy már csak papíron léteznek, a közéletben nincsenek jelen és talán ha a kettőnek összesen van egy autóbusznyi tagja.
A másik írás arról szól, hogy „Belgrádban a szerb-magyar napok keretében mutatta be a VMSZ a választási programját”[13].
A belföldi eseményekről a lap kettő, szinte érdektelen cikk(ecskét) közöl: Az egyikben arról van szó, hogy „Ciprus több szerbiai turistára számít”[14], a másikban pedig, hogy kézigránát-robbanás történt a prizreni marhapiacon”[15]! Elképesztő! A forrongó Szerbiában nem történik semmi?
A lap teljes ötödik oldalán (!!) a VMSZ két (a fotók alapján) búskomor tartományi képviselőjelöltjét mutatja be, alákérdezős interjú formájában: Nagy Imrét, aki arról híresült el, hogy a magyarországi adófizetők pénzét leosztó Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának (is) az elnöke, és Kormányos Lászlót, a párt Tanácsának – a közösség számára csaknem ismeretlen – alelnökét[16].
És ez még nem minden!
A lap a 11. (szabadkai) oldalán arról számol be, hogy „a VMSZ képviselőjelöltjei, valamint hatalmi tisztségviselői (Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottsága elnökének vezetésével – B.A.) megtekintették (Palicson – B.A.) a közelmúltban megkezdett, illetve befejeződött beruházásokat”[17].
Hogy a (párt)propagandából Bánát se maradjon ki, a lap a 13. oldalán adja tudtul, hogy a VMSZ képviselőjelöltjei és hatalmi tisztségviselői (Kovács Elvira, Pintér Anna-Mária, Jaksa Róbert, Jerasz Anikó és Ótott Róbert) „az oroszlámosi Holló Elvira családjánál tettek látogatást, majd Törökkanizsára utaztak, ahol meglátogatták Ivković Goránt és családját, akik a Prosperitati Alapítvány segítségével vásároltak házat”[18](??).
A 14. oldalon a lap Pásztor Bálint, a VMSZ „ideiglenes vezetőjének” Topolya községben tett látogatásától számol be – teljes háromhasábos írásban, négy fotóval is illusztrálva[19]!
A Magyar Szó telítve van VMSZ-es népbutító propaganda-információkkal! A VMSZ és az MNT pártérdekekre használja a közszolgálati újságot!
A lapban egyetlen információt nem találni a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a
Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), de az ellenzéki szerb pártok tevékenységéről sem!
A Magyar Szó nem tesz eleget a követelménynek se, miszerint a kormány és az ellenzék tagjai a választási kampány idején egyenlő arányban kell, hogy szerepeljenek a sajtóban. Hiányzik a lapból a szakmaiság, a sokszínűség és a pluralizmus, de a minőségi oknyomozó újságírás és a hatalom/párt-ellenőrző írások is!
Miért nem lép fel a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület (VMÚE)? Azért mert az is a VMSZ-közeliek irányítása alatt van. Az elnöke Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese!
A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik ez, ha nem Fremond Árpádnak, Kabók Erikának, Erdődi Edvinának (a Magyar Szó Kft. igazgatójának), Varjú Mártának (a Magyar Szó napilap főszerkesztőjének), a többi MNT „alapította” médium vezetőjének és „sajtómunkásának”!
A Magyar Nemzeti Tanács „alapította” Magyar Szó Lapkiadó Kft. kiadásában megjelenő Magyar Szó napilap – a hatályos törvény ellenére – a választási kampány alatt sem változtatott semmit az egyszólamú szerkesztési politikáján. Ez pedig a Vajdasági „Magyar” Szövetség politikájának ízléstelen propagálásában és a párt vezető tisztségviselőinek napi szintű népszerűsítésében nyilvánul meg!
Az ilyen tájékoztatással a Magyar Szó egyenesen szembe megy a magyar közösség érdekeivel, a szakmaisággal és a sajtótörvény rendelkezéseivel! Aleksandar Vučić szerb önkényuralkodó hatalmának a megtartását és a hazug pásztorvilág további építést segíti!
Ezt az állapotot december 17-én meg lehet szüntetni!

Aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az

országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.

Orbán Balázs (MCC)

 

Az új sajtótörvény a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének október 27-ei 92/2023 számában található és november 4-étől hatályos.

A magyar közösség számára különösen fontos a törvény 17. cikke, amely első két bekezdésében ezt írja: „A nemzeti tanácsok által alapított médiák működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel. A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáinak szerkesztéspolitikája független az alapítótól.”

A (most már) hatályos (sajtó)törvény azért is lényeges a magyar közösség szempontjából, mert változást hoz a jelenlegi tájékoztatási helyzeten.

Az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) – az előzetes figyelemfelhívások ellenére – a november 10-ei 9. ülésén (a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után!) „egyhangúan” (32 jelenlévő tanácstag támogató szavazatával) olyan Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiát, fogadott el a 2024. és 2029. közötti időszakra, amely számos pontban eltér a törvényes rendelkezésektől.

Fremond Árpád, az MNT (lakáj)elnökének fogalmazása szerint a stratégia „a mi (vagyis VMSZ-es – B.A.) politikai beállítottságunk szája íze szerint készült el”

Ez azt jelenti, hogy a magyar közösségre – a közszolgálati sajtóra vonatkozó törvényes rendelkezések és az újságírói hivatás szabályai ellenére – egy olyan tájékoztatási rendszert akarnak kényszeríteni, amelyik továbbra is a Vajdasági „Magyar” Szövetség megalkuvó, kártékony pásztori ideológiáját hivatott hirdetni.

Fremond Árpád szerint „a Magyar Nemzeti Tanács a keresztény értékrend mentén megvalósuló médiatevékenységet támogatja”. Eközben fenntartja magának a jogot, annak kizárólagos megítélésére, hogy melyik portál/médium folytat „közösségépítő tevékenységet” és melyik nem. Vagyis szerinte nem fontos az igazság közlése és a tárgyilagosság, „amennyiben az kárt okozhat a nemzeti közösségnek”. Mi okoz nagyobb kárt a hazugság terjesztése vagy az igazság kimondása?

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős tagja „akit korábban a szakmai szabályok megsértése miatt zártak ki a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből [Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV]” – a testületnek a sajtóhoz való viszonyulását ezzel az időközben elhíresült mondatával fogalmazta meg: „Hagyjuk már abba ezt az objektív újságírást!”

– Az egypárti rendszer újságírásának a példaképe az, amit Kabók Erika mondott. Ugyanúgy, ahogy a meg nem történt rendszerváltás előtt az újságírók társadalmi politikai munkások voltak, úgy képzelik el az MNT-ben is az újságírást. Hagyjuk az objektív újságírást? Az újságíró az igazságot keresi, és ha azt nem írja meg, akkor nem újságíró, hanem propagandista. Ezeknek a propagandistáknak készült a stratégia, egyébként semmi értelme nincs – foglalta össze a Szabad Magyar Szó a Vajdasági RTV Napjaink című műsorában a köztársasági törvénnyel és a stratégiával kapcsolatos műsorárában elhangzottakat.

Arról a VMSZ-es és MNT-és törekvésről van itt tehát szó, hogy „minél jobban ellenőrizzék a médiumokat”, és hogy „az egyszólamúság még jobban kifejezett legyen”.

A Magyar Szó, az egyetlen (országos szintű) magyar nyelvű napilap egyszerűen nem tesz eleget a közszolgálatúság követelményeinek! Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A lap november 23-ai számának terjedelmes címoldali írása arról szól, hogy „Szabadkán megtartották az MNT oktatási stratégia tervezetének közvitáját”. Az írás a negyedik oldalon három hasáb szélességben folytatódik (a Belföld rovatban, a művelődési rovat helyett).

Ezen az oldalon a VMSZ-hez köthető még két írás van: Az egyik arról szól, hogy „a VMDP (Vajdasági Magyar Demokrata Párt – B.A.) és a MEP (Magyar Egység Párt – B.A.) is támogatja a VMSZ jelölőlistáját”.

Erről a két VMSZ-t „támogató” pártról tudni kell, hogy már csak papíron léteznek, a közéletben nincsenek jelen és talán ha a kettőnek összesen van egy autóbusznyi tagja.

A másik írás arról szól, hogy „Belgrádban a szerb-magyar napok keretében mutatta be a VMSZ a választási programját”.

A belföldi eseményekről a lap kettő, szinte érdektelen cikk(ecskét) közöl: Az egyikben arról van szó, hogy „Ciprus több szerbiai turistára számít”, a másikban pedig, hogy kézigránát-robbanás történt a prizreni marhapiacon”! Elképesztő! A forrongó Szerbiában nem történik semmi?

A lap teljes ötödik oldalán (!!) a VMSZ két (a fotók alapján) búskomor tartományi képviselőjelöltjét mutatja be, alákérdezős interjú formájában: Nagy Imrét, aki arról híresült el, hogy a magyarországi adófizetők pénzét leosztó Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának (is) az elnöke, és Kormányos Lászlót, a párt Tanácsának – a közösség számára csaknem ismeretlen – alelnökét.

És ez még nem minden!

A lap a 11. (szabadkai) oldalán arról számol be, hogy „a VMSZ képviselőjelöltjei, valamint hatalmi tisztségviselői (Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottsága elnökének vezetésével – B.A.) megtekintették (Palicson – B.A.) a közelmúltban megkezdett, illetve befejeződött beruházásokat”.

Hogy a (párt)propagandából Bánát se maradjon ki, a lap a 13. oldalán adja tudtul, hogy a VMSZ képviselőjelöltjei és hatalmi tisztségviselői (Kovács Elvira, Pintér Anna-Mária, Jaksa Róbert, Jerasz Anikó és Ótott Róbert) „az oroszlámosi Holló Elvira családjánál tettek látogatást, majd Törökkanizsára utaztak, ahol meglátogatták Ivković Goránt és családját, akik a Prosperitati Alapítvány segítségével vásároltak házat”(??).

A 14. oldalon a lap Pásztor Bálint, a VMSZ „ideiglenes vezetőjének” Topolya községben tett látogatásától számol be – teljes háromhasábos írásban, négy fotóval is illusztrálva!

A Magyar Szó telítve van VMSZ-es népbutító propaganda-információkkal! A VMSZ és az MNT pártérdekekre használja a közszolgálati újságot!

A lapban egyetlen információt nem találni a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a

Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), de az ellenzéki szerb pártok tevékenységéről sem!

A Magyar Szó nem tesz eleget a követelménynek se, miszerint a kormány és az ellenzék tagjai a választási kampány idején egyenlő arányban kell, hogy szerepeljenek a sajtóban. Hiányzik a lapból a szakmaiság, a sokszínűség és a pluralizmus, de a minőségi oknyomozó újságírás és a hatalom/párt-ellenőrző írások is!

Miért nem lép fel a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület (VMÚE)? Azért mert az is a VMSZ-közeliek irányítása alatt van. Az elnöke Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik ez, ha nem Fremond Árpádnak, Kabók Erikának, Erdődi Edvinának (a Magyar Szó Kft. igazgatójának), Varjú Mártának (a Magyar Szó napilap főszerkesztőjének), a többi MNT „alapította” médium vezetőjének és „sajtómunkásának”!

A Magyar Nemzeti Tanács „alapította” Magyar Szó Lapkiadó Kft. kiadásában megjelenő Magyar Szó napilap – a hatályos törvény ellenére – a választási kampány alatt sem változtatott semmit az egyszólamú szerkesztési politikáján. Ez pedig a Vajdasági „Magyar” Szövetség politikájának ízléstelen propagálásában és a párt vezető tisztségviselőinek napi szintű népszerűsítésében nyilvánul meg!

Az ilyen tájékoztatással a Magyar Szó egyenesen szembe megy a magyar közösség érdekeivel, a szakmaisággal és a sajtótörvény rendelkezéseivel! Aleksandar Vučić szerb önkényuralkodó hatalmának a megtartását és a hazug pásztorvilág további építést segíti!

Ezt az állapotot december 17-én meg lehet szüntetni!

 

 

2023. november 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább