2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Merre, vajdasági magyarok?

A VMDK és az MPSZ újabb elszalasztott alkalma!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Merre, vajdasági magyarok?
A VMSZ silány választási ?ajándékai? (Fotó: Facebook)

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – fogjanak össze  és egy listát állítsanak. A pártvezetőknek be kellene számolni a szavazóknak, hogy erre miért nem került sor. Miért mulasztották el ezt az alkalmat is? Mielőbb ismertetni kellene mindkét szervezet jövőt illető terveit is. A további tevékenységhez a támaszt, támogatást elsősorban a magyar közösségben, nem pedig a szerb pártokkal való szövetségben kell megtalálni… Tartományi szinten elsősorban a Vajdaságiak koalíció (VSL-VMDK) listájára kell szavazni, amelyen magyar képviselőjelölt is van, vagy – köztársasági és tartományi szinten is – a Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke által vezetett „Szerbia az erőszak ellen” ellenzéki mozgalom listájára! Szerbiában is el kell érni, hogy a hatalom leváltható legyen! A választási eredmény megmutatja majd azt is, hogy mennyire becsüli önmagát a vajdasági magyar közösség! Mennyire lát józanul? Mennyire megvásárolható? Mennyire tud felnőni a magyar történelem igaz hőseihez? Az országban a szerb ellenzék felsorakozott. Ne higgyük, hogy továbbra is nyerő lesz rászavazni az olcsó, szemfényvesztő, a tömegeket megalázó hatalomra és magyar bábokból álló kiszolgálóikra! Bozóki Antal:

 • Csúnya.
 • Csúnyább.
 • Legcsúnyább.
 • Kampány.
 • Voja Žanetić
 •  
 • Már most el lehet mondani, hogy a december 17-ére kiírt rendkívüli köztársasági és tartományi parlamenti választások nem lesznek se egyenrangúak, se tisztességesek. Olyan vélemények is vannak, hogy Szerbiában nem is választás lesz, hanem szavazás, és hogy „az eddigi legpiszkosabb választási kampány” folyik.
 • Jellemző, hogy a Tartományi Választási Bizottság weboldala csak szerb nyelven és cirillírással érhető el, miközben – a tartomány statútuma 24/1 szakaszában – az áll, hogy „Vajdaság AT szerveiben és szervezeteiben a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód mellett, a magyar, a szlovák, a horvát, a román és a ruszin nyelv és írás is hivatalos használatban van, a törvénnyel összhangban”. Ismét egy jog a papíron, amivel aztán a külföldi delegációknak lehet dicsekedni!
 • A tartományi rendkívüli képviselőházi választáson 13 listára lehet szavazni.
 • A magyar pártok közül önállóan csak a Vajdasági „Magyar” Szövetség listája szerepel (a 6-os szám alatt, mint a köztársasági választáson).
 • A VMSZ – a november 22-i szabadkai megállapodás szerint – a támogatottságot már szinte nem élvező, csak papíron létező, a közéletben elvétve szereplő szatellit pártok, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) támogatásával indul ezen a választáson (is). A két megalázott, bedarált szatellit párt azonban a VMSZ listájának még az elnevezésében sem szerepel. A VMSZ-nek fő a látszat, mintha együttműködnének valakivel!
 • A VMSZ képviselő-jelöltjeinek listáján 120 név szerepel, vagyis pontosan annyi, mint a tartományi Képviselőház tagjainak a teljes létszáma.
 • A magyar-szerb vegyes pártnak az előző (2020-2023-as rövidített mandátumban) 11 tartományi képviselője volt. Tisztára felesleges és értelmetlen volt 120 képviselőjelöltet állítani, mikor kérdés, hogy a párt megszerzi-e az eddigi 11 mandátumot is. Vagy fontos volt a többit jelöltet és a közösséget ámítani? Azt hitették el velük, hogy fontos funkciójuk lesz?
 • A VMSZ szinte „ugyanazokat” a személyeket jelölte képviselőknek, aki a pártot az előző ciklusban is képviselték. A választási listán négy új jelölt szerepel csupán.
 • A listavezető Juhász Bálint (1982, Szabadka, a párt Intéző Bizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem doktorandusza, aki a választási listán az október 30-án elhunyt Pásztor István helyébe lépett). Őt követi dr. Bagi Bojan (1975, Szabadka, általános orvos), Burány Hajnalka (1980, Zenta, magyar nyelv és irodalom szakos tanár), dr. Molnár Viktor (1968. Óbecse, állatorvosdoktor, Csikós László helyett, aki az új listán а 119. helyre került), Pintér Anna-Mária (1982, Belgrád, okleveles közgazdász), Hugyik Karolina (1981, Kúla, magyar nyelv és irodalom szakos tanár), Dobó István (1978, Szabadka, okleveles közgazdász), Kónya Róbert (1980, Zenta, mesterokleveles gépészmérnök, Kovács Károly helyett, aki most a listára sе került), dr. Stojšić Milosavljević Anastazija/Anasztázia (1966, Óbecse, belgyógyász-kardiológus szakorvos, Dubacz Éva helyett, aki most a 16. helyre csúszott), Pirkov Ilija (1974, Kevevára, vendéglátásszervező-vendéglős) és Fazekas Róbert (1976, Szabadka, oktatásszervező és rendszerinformatikus, dr. Nagy Imre helyett, akinek az új listán a 19. hely jutott).
 •  Feltűnő, hogy a képviselőjelöltek között (Juhász Bálint kivételével, aki a VMSZ pénztárnoka szerepben híresült el), egyetlen olyan személy sincs, aki a magyar közösség helyzetének javításáért, jogainak érvényesítésért való kiállásával szerzett volna magának elismerést, közismertséget.
 • A VMSZ jelöltjeinek többsége a közéletben legtöbbször ismeretlen, a képviselői szerepre érdemtelen. A kompetenciáról nem is szólva, hisz legtöbbjük soha nem is követte, alakította a vajdasági magyar közösség életét. Tekintélyről pedig ne is beszéljünk. Olyan emberek kerülnek döntéshelyzetbe a vajdasági magyarok sorsát illetően, akik csak bólogató Jancsinak lesznek jók.
 • A listán egyetlen olyan jelölt sincs, aki ismerné a parlamenti munkát, vagy legalább jogász, politológus, szociológus, illetve társadalomtudományi képzettségű lenne. A 11-es listára négy szabadkai és két zentai személy neve került, ami a mandátumok területi elosztását illetően is kifogásolható.
 • A VMSZ képviselői a Tartományi Képviselőházban azzal alkottak „maradandót”, hogy – a néhai Pásztor István párt- és képviselőházi elnök vezényletével – támogatták a Szerb Haladó Párt (SNS) minden javaslatát, függetlenül attól, hogy az a vajdasági magyar közösség érdekében volt-e vagy sem.
 • 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket (Trianon gyászolása helyett); kiemelt jelentőségű dátum lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően[9].
 • Ezeket – a vajdasági magyarság számára traumatikus dátumokat – nem lett volna szabad bevezetni a multietnikus Vajdaságban, hiszen irritálják a polgárok egy részét, uszító hatásuk van. A VMSZ képviselői azonban mindent megszavaztak, még csak nem is tiltakoztak a (nagy)szerb nacionalista indulatok ellen.
 •  A VMSZ által az állami és közhivatalokban meghirdetett részarányos foglalkoztatásból sem lett semmi. A magyarok részaránya ezekben nem hogy javult volna, hanem rosszabbodott. A tartományi és az önkormányzati egységekben a magyarok alkalmazási részaránya már csupán 4,52 százalék (az összlakosságban viszont 10,47% a magyarok jelenléte).
 • A VMSZ képviselői nem emelték fel a szavukat az anyanyelv használati jogok megnyirbálása, a többnyelvű helységnév és útjelző táblák, valamint a buszokon a nemzeti kisebbségi nyelvű feliratok megszüntetése, a magyar helységnévtáblák lefestése és rongálása ellen, a multikulturalizmus eltörlése, stb. ellen se.
 • A VMSZ képviselői nem a magyar közösség érdekeit szolgálták!
 • A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) második magyar pártként indul a tartományi választásokon, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV) koalícióban.
 • A sajtó november 17-én még arról írt, hogy a VMDK a választásokon – az önálló listaállításra számító közösségi elvárással ellentétben –, a bácskeresztúri székhelyű ellenzéki ruszin Együtt Vajdaságért [Zajedno za Vojvodinu] politikai párttal indul. A két párt vezetője (Csonka Áron és Olena Papuga) ugyanis „koalíciós megállapodást írt alá a választásokon való közös részvételről”. Később azonban – a jelekből ítélve – együttesen csatlakoztak az LSV-hez.
 • A lista hivatalosan a VAJDASÁGIAK – Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) – VAJDASÁGIAK, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), Együtt Vajdaságért – Bojan Kostreš elnevezéssel lett kihirdetve és a 13-as számot kapta.
 • A listán Csonka Áron a 6., Olena Papuga pedig a 7. – vélhetően egyik sem befutó – helyen áll.
 • A logikus és helyes azonban az lett volna, ha a listavezető Bojan Kostreš, az LSV elnöke után – a második és harmadik helyen – Csonka Áron és Olena Papuga következett volna.
 • A Vajdaságiak koalíció mégis megérdemli a magyar szavazók figyelmét, mivel „az LSV értékelése szerint Szerbia alkotmánya és a vonatkozó törvények ugyan a nemzeti közösségek számára sok jogot biztosítanak, de mindez „csak betű a papíron”. Jan Gages, a párt tisztségviselője közölte, hogy „december 17-én csak az erre a pártra leadott szavazat garantálhatja a nemzeti kisebbségek helyzetének javulását.”
 • – Arra kérjük a polgárokat, hogy nemzeti, vallási hovatartozásától és származásától függetlenül támogassák a Vajdaságiak listáját és ezzel járuljanak hozzá Vajdaság Szerbiában belüli helyzetének, egyúttal az abban élő kisebbségek helyzetének a javulásához is – írta Gages, akinek az értékelése szerint ezekre a problémákra csak az LSV fogékony és ezeket meg is tudja oldani.
 • A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) a tartományi választásokon nem vesz részt. A köztársasági választásokon az Együtt a jövőért és fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű listán (a 9-es szám alatt) indul, még 12 nemzeti kisebbségi párt, mozgalom és egyesülettel együtt, nem túl sok mandátumszerzési eséllyel.
 • A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – fogjanak össze  és egy listát állítsanak. A pártvezetőknek be kellene számolni a szavazóknak, hogy erre miért nem került sor. Miért mulasztották el ezt az alkalmat is?  
 • Mielőbb ismertetni kellene mindkét szervezet jövőt illető terveit is. A további tevékenységhez a támaszt, a támogatást elsősorban a magyar közösségben, nem pedig a szerb pártokkal való szövetségben kell megtalálni.
 • A két Bálint (II. Pásztor és Juhász) – a magyar adófizetők pénzéből – elképesztő, mindent elnyomó, lehengerlő választási kampányt folytat. A Magyar Szóból és a Pannon RTV-ből, de az Újvidéki rádióból is – a választási szabályok semmibevételével – folyik a harsány, turbófolk stílusú VMSZ-es propaganda. Eszközökben nem válogatnak. Még Pásztor István emlékével is kufárkodnak, a gyász címén fizetett hangversenyeket rendeznek templomokban, visszaélve az emberek vallásos érzületével is.
 • Be is kell vetni minden cirkuszt és kenyeret a népnek, mert féltik az irhájukat. Választási bukás esetén számos gazságra derülhet fény, mint ahogy már sok minden le is lepleződött. Félelmükben még a Facebookon is letiltják azokat, akik bírálóan szólnak hozzá a bejegyzéseikhez. Ez a Véemeszes demokrácia!
 • Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere pálinkázás közben – a Szeged–Szabadka vasúti személyforgalom november 28-ai megindulása alkalmából – a VMSZ aktivistái előtt kijelentette: „negyven (ahogy mondta, „otthon ellustult”) magyarországi aktivistát küld a Vajdaságba, hogy segítsék a VMSZ kampányát”. Arra nem gondolnak, milyen következményei lesznek ennek, ha mégis hatalomra kerül a szerb ellenzék?
 • A kikotyogós Lázár ezzel hiteles bizonyítékát adta, hogy Magyarország – a nemzetközi joggal és a választási szabályokkal szöges ellentétben – beleavatkozik Szerbia és az itteni magyar közösség belügyeibe. De nem a magyar közösség érdekeit őrzik, hanem a VMSZ vezetői rétege hatalmát! Ezek nem szolgálni, hanem uralkodni akarnak! 
 • Ezek a választások is tisztességtelenek lesznek és az itteni magyar emberek újabb megalázását jelentik!
 • Elképesztő, hogy a délvidéki/vajdasági magyar közösségnek a Tartományi Képviselőházban – akárcsak a köztársaságiban – továbbra se lesz hiteles érdekképviselete!
 • Lázár János azonban óriási bakot lőtt, nem tudja, hogy a vajdasági magyar emberek nagy többségének már nagyon elege van Aleksandar Vučić maffia-országából és azzal együtt a VMSZ-dinasztia ordenáré rendszeréből. Kérdés azonban, hogy az elégedetlenkedők száma eléri-e a kritikus tömeget, vagyis, hogy a választásokon jelen leszünk-e elegen?
 • Csak úgy szabadulhatunk meg tőlük, láthatjuk a hátukat, ha december 17-én elmegyünk és a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a VMSZ hatalmi szövetsége ellen szavazunk! „Tegyünk arról, hogy Vučić a választások után lemondjon!”
 • Tartományi szinten elsősorban a Vajdaságiak koalíció (VSL-VMDK) listájára kell szavazni, amelyen magyar képviselőjelölt is van, vagy – köztársasági és tartományi szinten is – a Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke által vezetett „Szerbia az erőszak ellen” ellenzéki mozgalom listájára!
 • Szerbiában is el kell érni, hogy a hatalom leváltható legyen!
 • A választási eredmény megmutatja majd azt is, hogy mennyire becsüli önmagát a vajdasági magyar közösség! Mennyire lát józanul? Mennyire megvásárolható? Mennyire tud felnőni a magyar történelem igaz hőseihez?
 • Az országban a szerb ellenzék felsorakozott. Ne higgyük, hogy továbbra is nyerő lesz rászavazni az olcsó, szemfényvesztő, a tömegeket megalázó hatalomra és magyar bábokból álló kiszolgálóikra!
 •  
2023. december 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább