2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

Haladók keltette lincshangulat a független újságírók ellen

Bozóki Antal
Bozóki Antal
RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko Gruhonjićról szól, hanem egész társadalmi intézményrendszerünk összeomlását és a politikának a tudományba, az intézményes rendbe való betolakodását jelzi.

Jól illusztrálja az utóbbit, hogy ugyanebben az épületben 2019-ben a néhai Pásztor István az Újvidéki Egyetem Bölcsészkara Magyar Tanszékének 60. évfordulóján már alkalmazta ezt a lerohanó erőszakpolitikát az egyetemi szellemi függetlenség képviselőivel szemben. A vajdasági magyar közösség lezüllesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett ezzel is. Bozóki Antal:

Szerbiában az újságírók jogos célpontok,

akkor is, ha nem csinálnak semmit.

Marko Vidojković

Pola tri/Fél három. Danas, 2024. április 2. 32.

 

Szerbiában már hosszabb ideje politikai válság van és állandó feszültségkeltés, lejáratási kampány folyik. Amióta Aleksandar Vučić, a radikálisból haladópártivá vedlett (fejlődött?) elnök vezeti az országot, szinte nem múlik el nap, hogy a lakosság lelki nyugalmát az ország különböző pontjain valamilyen újabb botrány ne borzolja.

Április 3-i hír, miszerint „a kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy minden helyhatósági választást ugyanazon a napon tartsanak meg”. – Ennek elmulasztása megerősíti azon szándékukat (a hatalomgyakorlókét – B.A.), hogy a következő választási folyamatban is folytatják azt, amit eddig. Ezért az ellenzék bojkottálja a választásokat – jelentette ki Miroslav Aleksić, a Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselője.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a „vagy lesznek választások, vagy nem”, a politikai válság az országban pedig egyre mélyül. Az állami intézmények nem végzik a munkájukat, folyik az ellenzéki pártok és szervezetek tagjai elleni lejárató kampány, az újságírók és a „szófogadatlan” értelmiségiek üldözése.

A Vajdasági  Újságírók Független Egyesületének [Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV/VÚFE] több tagja számos fenyegetést kapott, közöttük halálos fenyegetéseket is.

Ana Lalić Hegediš újságírónő, a VÚFE elnöke „már több mint 1200 gyűlölködő üzenetet kapott, köztük olyanokat is, amelyek az élete kioltásával fenyegetnek”.

Dr. Dinko Gruhonjić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Médiatudományi Tanszékének rendkívüli tanára, a vajdasági és szerbiai újságíró társadalom egyik közismert tagja, a hatalombíráló írásairól is, a VÚFE programigazgatója és a VOICE [Vojvođanski istraživačko-analitički centar/Vajdasági Kutató és Elemző Központ] vajdasági főszerkesztője ellen is már évek óta folyik a lejárató kampány, illetve a hajtóvadászat.

A VÚFE közleménye szerint a mostani hajsza úgy kezdődött, hogy a közösségi oldalakon egy összevágott felvétel jelent meg Gruhonjić kerek egy évvel ezelőtti dubrovniki nyilvános felszólalásáról, uszító kommentár kíséretében.

A források szerint a hangfelvétel – „Gruhonjić szavait kiragadva eredeti szövegkörnyezetéből – azt a benyomást kelti, mintha a professzor a második világháborús jasenovaci haláltábor parancsnokát (Dinko Šakićot – B.A.) dicsőítené”.

– Ezt követően a „hírt” megosztotta a vitatható NS uživo portál, innen vették át a hasonszőrű, rezsimhű, propagandista, nacionalista portálok. Figyelmeztetjük az ügyészséget és a többi intézményt, hogy állítsák meg az erőszakoskodókat és akadályozzák meg a tragikus következményeket, amelyekkel járhat a nemkívánatos, szabad gondolkodású polgárok elleni üldöztetés, akiket aljas módon szerbellenesként, hazaárulókként, usztasaként és ellenségekként bélyegeznek meg – figyelmeztet az NDNV március 15-én.

Az épület bejáratánál, amelyben dr. Dinko Gruhonjić a családjával él, március 21-én a következő felirat jelent meg: „Dinko, készen állsz az örök életre“. A fenyegető üzenet a „Szerb Vajdaság” aláírással lett ellátva. [A „Szerb Vajdaság” kifejezés jelentkezett „Igor Mirović vajdasági kormányfő (!! – B.A.) szégyentelenül nacionalista bejegyzésében” is az Instagramon és 2024. március 29-én.]

A Gruhonjić ellen folyó kampány március 28-án odáig fajult, hogy fiatalok egy csoportja „nem sokkal tizenkét óra előtt gyülekezni kezdett a bölcsészkar épülete előtt az Egyetemista parlament meghívására, fél órával később már az épületben voltak és blokkolták azt, követelve, hogy az intézmény mondjon fel tanárának, Dinko Gruhonjićnak az állítólagos „gyűlöletbeszéd” miatt. Az egybegyűltek nagy része focihuligánokra emlékeztető fiatal férfi és egy „Stop a gyűlöletbeszédnek” feliratú transzparens van náluk – jelentette az N1 tudósítója.

A bölcsészkar időközben arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy leállt a munkával, mivel a blokád miatt potenciálisan veszélybe került az egyetemi hallgatók biztonsága és tanuláshoz való joga, mint ahogyan a kar dolgozóinak biztonsága és munkához való joga is.

Sajtóinformációk szerint „a bölcsészkaron 2022 óta vannak problémák a hallgatók szerveződésével, amikor is az Egyetemista parlament képviselőinek megválasztásakor számos szabálytalanságra derült fény, amelyeket az illetékes ellenőrzés is megállapított”. Dinko Gruhonjić a Szabad Magyar Szónak elmondta, hogy „a bölcsészkart elfoglaló fiatal férfiak többségét az ott dolgozók nem ismerik, de van köztük néhány egyetemi hallgató is, akik háborús bűnösöket éltető pólókban érkeztek meg az épületbe”.

– Az is egyértelmű, hogy ezeket a személyeket az uralkodó rezsim küldte ránk, ugyanis biztos forrásból tudjuk, hogy a blokád előtt két nappal az egyik újvidéki étteremben találkoztak a Szerb Haladó Párt magas rangú tisztségviselőjével. A megbeszélésen az Újvidéki Egyetem úgynevezett Egyetemista parlamentjének képviselői is jelen voltak, és ahogyan ebben a szerencsétlen országban a legtöbb dolog lenni szokott, ez a testület is a Szerb Haladó Párthoz (SNS) kötődik – magyarázta Dinko Gruhonjić. (Ezt a az információt más forrás is megerősítette.)

Aleksandar Vučić szerb államfő március 29-én a Tanjug újságírójának kérésére, hogy kommentálja az újvidéki bölcsészkaron történő eseményeket, többek között ezt mondta: „Senki sem mondta eddig, most én mondom: Dinko Gruhonjić szégyellje magát”. Nincs ember, aki rosszabbul vagy jobban gondolkodik bizonyos dolgokról. Szerbia egy demokratikus ország. Eddig viszont senki sem mondta ki, én kimondom. Szégyellje magát, amiért Dinko Šakićot magasztalta. De ez nem jelenti azt, hogy fenyegetni kell!”.

Az államfő arra viszont nem reagált, hogy a magukat egyetemistáknak kiadó fiatalok megszállták az egyetemet, lánccal zárták le a bejárati ajtókat, ahogyan arra sem, hogy a kiszálló rendőrség nem lépett közbe. De még arra sem, hogy eddig miért nem lépett fel az ügyészség Gruhonjić professzor ellen, hiszen a vitatott esemény egy évvel ezelőtt történt. Miért épp most, választások előtt lett fontos mindez? Hogy eltereljék a figyelmet a választási lopásról, Koszovó felvételéről az Európa Tanácsba, stb.? Vučić „ugyanakkor az összevágott videófelvételt... igazságként elfogadta, amellyel valójában a Gruhonjić elleni hajszát... igazolják” – kommentálta Jelena Đorđević szociológus a Radar hetilapban.

A történtek kiváltották a szerbiai és nemzetközi újságíró szervezetek tiltakozását és felháborodását. A bölcsészkar tanárai és hallgatói a rektorátus és a bölcsészkar épülete előtt (ahol Gruhonjić a Média Tanszék tanáraként dolgozik) tiltakozó gyűlést tartоttak, valamint tribünt szerveztek a szólásszabadságról.

Március 31-én „ideiglenesen (?? – B.A.) felfüggesztették az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának zárlatát, miután az intézményt „két újvidéki kar dékánjának kíséretében felkereste Dejan Madić rektor. Ezt követően az esti órákban a magukat egyetemistáknak nevezők elhagyták az épületet”.

– A magukat az Újvidéki Egyetem hallgatóinak mondó fiatalemberek tapssal fogadták Madićot, aki Boris Dumnić és Patrik Drid, a Műszaki Tudományok Karának, illetve a Sport- és Testnevelési Kar dékánjainak, kíséretében érkezett. Miután elbeszélgettek egymással, az „egyetemisták” közölték, hogy ideiglenesen felfüggesztik a bölcsészkar blokádját, de nem állnak el attól a követelésüktől, hogy szankcionálják a kar professzorát, Dinko Gruhonjić újságírót.

Madić támogatásáról biztosította az „egyetemistákat” és elítélte azt a gyűlöletbeszédet, amellyel Gruhonjićot egy összevágott videófelvétel alapján vádolják.

Nem mellékes, hogy Madić rektor, és a két dékán is, akik vasárnap az „egyetemistákkal” beszélgettek, korábban aláírásukkal támogatták Aleksandar Vučićot – közölte a Szabad Magyar Szó.

Ivana Živančević Sekeruš dékánasszony az egyetem Szenátusának ülésén sürgette, hogy az Újvidéki Egyetem reagáljon a bölcsészkar blokádja kapcsán, de erre négy napig (a vasárnapi látogatásig) nem volt semmilyen reakció.

– Senki ultimátummal nem létesíthet munkaviszonyt, és nem is szüntethet meg – mondta Živančević Sekeruš. A Bölcsészettudományi Karon mindig tiszteletben tartották a különbözőséget és Dinko Gruhonjićtyal kapcsolatban „soha nem kaptak egyetlen írásbeli vagy szóbeli panaszt sem”– tette hozzá.

A Danas belgrádi napilap értesülése szerint a blokád felfüggesztése ideiglenes, „a vizsgaidőszak miatt történt. A „fiatalok csoportja” azt mondta, hogy „a vizsgaidőszak után folytatják a blokádot, amennyiben nem teljesítik a követelésüket, hogy Dinko Gruhonjić felmondást kapjon”.

Arról nem találni hírt, hogy azok ellen indítottak-e bármilyen eljárást, akik részt vettek a blokádban. – A fiatalok, akik részt vettek a bölcsészkar zárlatában, az ügyészség határozata szerint nem követtek el semmi olyat, ami bűnvádi vagy szabálysértési feljelentést érdemelne. A bölcsészkar zárlata nem törvényellenes? – kérdezi a 021.rs.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) március 21-én közölte, Milan Đurić „nem méltó, hogy Újvidék polgármestere legyen”, mivel azokat támogatta, akik „az ország miniszterelnöke elítélt gyilkosának arcképével ellátott pólót viselnek, a szerbség védelmezőiként mutatkoznak be, ami az ország elárulását jelenti”.

Március 22-én 65 közéleti személyiség küldött támogató levelet Dinko Gruhonjić újvidéki újságírónak, amelyben azt követelik a helyi és köztársasági hatalom képviselőitől, hogy „hagyják abba az újságírók, elkötelezett értelmiségiek, aktivisták, kisebbségi csoportok tagjainak veszélyeztetését, valamint a verbális, a fizikai és a jogi erőszak bátorítását és népszerűsítését.

A Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) újvidéki bizottsága április 1-jén közleményben ítélte el, hogy az Újvidéki Egyetem rektora, Dejan Madić támogatásáról biztosította a Bölcsészettudományi Kart megszálló és Dinko Gruhonjić professzor eltávolítását követelő „egyetemistákat”, és ezért a párt a rektor leváltását követeli. Vladimir Vrsajkov pártelnök szerint a rektor „a haladók vallási és nemzeti gyűlöletkeltésének a szellemében” cselekedett.

Az Együtt (Zajedno) párt városi bizottsága is elítélte Dejan Madić tisztségéhez „példátlan és méltatlan magatartását”.

Dr. Halupka Rešetar Szabina, az Újvidéki Tudományegyetem prorektora április 2-án lemondott tisztségéről. Lemondását azzal indokolta, hogy „a blokád alatt elmaradt a rektorátus támogatása a bölcsészkarnak”. 

Április 4-én lemondott a Nemek Közötti Egyenlőség Bizottsági tagságáról Vladislava Gordić Petković, a Bölcsészettudományi Kar rendes tanára. – A Bölcsészettudományi Kar zárlata és a mód, ahogyan az elkövetőket támogatták a rektorátus egyes képviselői volt az utolsó csepp, amelytől kicsordult a pohár – írta a lemondásában. A testületi tagságról való lemondását követte prof. dr. Gordana Lalić Krstin bölcsészkar tanára és Zorana Antonijević is, aki az említett testület kültagja volt.

Április 3-i hír szerint a tudósok egyik nemzetközi szövetsége (Committee of Concerned Scientists – CCS), melynek tagjai között Nobel-díjasok is vannak, nyílt levelet intézett Aleksandar Vučić szerb elnökhöz azzal a kéréssel, hogy egyértelműen közölje: nem támogatja azokat a kijelentéseket, amelyek veszélyeztetik valaki életét, illetve azokat a hamis bizonyítékokat, amelyeket Dinko Gruhonjić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara professzora ellen hoztak fel.

„Milica Pavkov Hrvojević, a Természettudományi-Matematikai Kar dékánja azt mondta, a jelenlegi helyzet mutatja, hogy milyen állapotban van az egyetem autonómiája és a szólásszabadság, azt pedig akut kómának nevezte”].

Április 4-én Emmanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője „levélben biztosította támogatásáról a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnökét, Ana Hegediš Lalićot, és az egyesület programigazgatóját, Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt és azt üzente, az EU figyelemmel kíséri a helyzet alakulását azokkal a halálos fenyegetésekkel kapcsolatosan, amelyeket Lalić és Gruhonjić kapott az elmúlt hetekben zajló, ellenük folyó kampány során”.

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko Gruhonjićról szól, hanem egész társadalmi intézményrendszerünk összeomlását és a politikának a tudományba, az intézményes rendbe való betolakodását jelzi.

Jól illusztrálja az utóbbit, hogy ugyanebben az épületben 2019-ben a néhai Pásztor István az Újvidéki Egyetem Bölcsészkara Magyar Tanszékének 60. évfordulóján már alkalmazta ezt a lerohanó erőszakpolitikát az egyetemi szellemi függetlenség képviselőivel szemben. A vajdasági magyar közösség lezüllesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett ezzel is.

A fia, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség új elnöke – aki tudománnyal mellékesen, (vagy még úgy se) foglalkozik – a volt képviselőházi elnök apja protezsálásával lett érdemtelenül 2021 áprilisától az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, ahol egy pártelnöknek semmi helye!

Ivanka Popović, a Belgrádi Tudományegyetem előző rektora rámutatott, hogy „az Újvidéki Egyetem Bölcsészkarán a helyzet most egy kissé relaxálódott, de nem oldódott meg, a politikát ismételten be fogják vezetni a nagykapun az egyetemre (visszaélve az egyetemista parlament szervezeti formájával) habár ez a törvény szerint kimondottan tilos.

Az egyetem felhasználása arra, hogy a politikai másként gondolkodókkal leszámoljanak, elkerülhetetlenül további összeomláshoz és marginalizáláshoz vezet, csökkentve a társadalom demokratizálódási lehetőségeit az autokrata hatalom javára. Az akadémiai közösség kötelessége, hogy ezt ne engedje megtörténni, de a következményekért is felelősséget visel, amennyiben továbbra is néma marad”.

– Az egyetemi autonómia megdöntésével megnyílik az út a „nem teljes demokráciából” a teljes totalitarizmus felé. Lemond-e az egyetem az autonómiáról? Elhallgatnak-e az értelmiségiek? Meglátjuk. Higgyük, hogy nem – írja Jelena Đorđević a Radarban.

– A despota és nem szabad társadalmakban nagyobb a törekvés, hogy a rendszer erősebben és szélesebb körben gyökeret verjen, ezért az ellenség iránti szükséglet is nagyobb, mert éppen a létezése biztosítja a tömegek és az erős kéz politikája támogatóinak támogatását. A „nemzetileg öntudatos”személyek Legija alakjával ellátott pólókba öltözve, a hatalomtól támogatást kapnak. Legija képe az ő „tisztességes”mellükön csak egyet jelent: lövést az egyetembe, a szólásszabadságba és a tudásba – írja Đorđević. (Milorad Ulemek Legiját 40 év börtönbüntetésre ítélték Zoran Đinđić miniszterelnök meggyilkolásában való részvétele és további 40 évre Ivan Stambolić meggyilkolása, valamint még 15 évre a Vuk Drašković elleni merénylet-kísérlet miatt.)

A korrupcióval, nacionalista demagógiával megkent politikai érdekharc nem törhet be szökőárként tanintézményekbe. Az egyetemi autonómia régi történelmi vívmány, a tudományos közéletnek ezeket a kereteit rendkívül veszélyes megbolygatni, még államelnököknek, városelnököknek és egyetemi szabadságot eláruló rektoroknak is.

 

2024. április 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább