2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT nem tud és nem is akar, meg se próbál segíteni a nemzeti közösségi problémák felismerésében és megoldásában!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére és orvoslásának követelésére is. Erre azonban nem akad(t) példa. Az MNT-ben – amely névleg a magyar közösség önkormányzata legfőbb testülete – eddig sem fordítottak kellő figyelmet a közösségi jogok érvényesítésére, még kevésbé álltak ki a jogsérelmek elhárítása és kezelése érdekében. Ezen a viszonyuláson – amint az idézett írásból is látszik – a Zsebtükör program sem fog változtatni! Fremond Árpádról, az MNT elnökéről már a megválasztásakor tudtuk, hogy a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) szürke katonája, az elhunyt Pásztor István kádere, és hogy alkalmatlan a testület elnöki tisztségének az ellátására. Bozóki Antal:

Ez szabad ország, senki nem kényszeríthet, hogy

a saját fejeddel gondolkodj, ha ezt nem akarod.

[Ovo je slobodna država, ne može vas nitko natjerati

da mislite svojom glavom, ako to ne želite.]

Ismeretlen

 

Tómó Margaréta a Családi Kör – és a Sajtószabadság Alapítvány külmunkatársa Zsebtükör – Érvényesülnek-e a jogaink? címmel (május 19-én) írt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) február 1-n indított „Zsebtükör nevű alkalmazásának gyakorlati hasznosulásáról”.

– A Zsebtükör applikáció működtetése az MNT-nek a Hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiájában vállalt feladata. Célja, hogy segítse a vajdasági magyar közösség kisebbségi jogainak érvényesítését, a magyar nyelvhasználatot a hivatalos eljárásokban.

A Zsebtükör mobilalkalmazás elsősorban lehetővé teszi a jogsértések dokumentálását és bejelentését – egyszerűen és gyorsan, akár anonim módon is. Ezen túl pedig elérhetővé teszi a kisebbségi jogokra vonatkozó információkat is, rendszerezi és kereshetővé teszi az adatbázist – írja a testület hivatalos honlapján.

A Zsebtükör februári aktiválása, vagyis bevezetése óta összesen hét (!! – B.A.) bejelentés érkezett az MNT-hez az applikáción keresztül, telefonon vagy e-mailben, tudta meg Tómó Margaréta Fremond Árpádtól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől.

– A nyelvhasználati sérelmek kapcsán megkeresésünk pillanatában az MNT-nek nem volt egyetlen eljárásrendje sem, az, hogy a bejelentésből lesz-e eljárás, kizárólag a sérelem jellegétől és a bejelentő igényeitől, szándékától függ. A beérkezett kérelmeket az MNT hivatala előzetesen áttekinti, mérlegelve az MNT tanácsának és a bejelentést tevőnek a törvényekben meghatározott felhatalmazásait. Amennyiben az ügy eljárást igényel, kiválasztják a bejelentést tevő személlyel ezek közül a legcélravezetőbbet – írja az idézett cikkben.

Tómó Margaréta három konkrét (anya)nyelvhasználati sérelemről számol be.

Az egyik szerint Tőke Jánosnak a Családi Kör hetilap főszerkesztőjének, a Szabad Magyar Szó közéleti portál szerkesztőjének „a szerb útlevél készítésekor igen kellemetlen élményben volt része, ugyanis a helyi rendőrségen (vélhetően Zentán – B.A.) közölték vele, csakis a szerb nyelv betűkészlet áll az ügyintéző rendelkezésére, így hiába szerepel a családtagjának a neve magyarul az anyakönyvben, a Tőkéből Teke lett az új útlevélben”.

– Tőke János a Zsebtükör alkalmazás segítségével jelentette az esetet a Magyar Nemzeti Tanácsnak, s néhány levélváltás (!? B.A.) után úgy döntöttek, hogy eljárást kezdeményeznek a belügyminisztérium ellen. Az esetet jelentették (nem panaszt tettek? – B.A.) a köztársasági ombudsmannak, ő levelet írt a belügyminisztériumnak, annak pedig tizenöt nap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon” – közli Tómó Margaréta.

Az írás alapján meg lehet állapítani, hogy Tőke János esete a rendőrséggel még folyamatban van. Az illetékes szervek úgymond leveleznek egymással, ami eltarthat egy ideig. Az írásból nem derül ki, hogy akkor Tőke esetében az MNT kezdeményezett-e eljárást a belügyminisztérium ellen és milyet, vagy csak „az esetet jelentették a köztársasági ombudsmannak”?

– Időközben az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Tanács egy másik személy nevében is eljárást indított a köztársasági ombudsmannál a belügyminisztérium és a Szabadkai Rendőrkapitányság ellen annak kapcsán, hogy az illető útlevele nem az anyakönyvi kivonatban szereplő magyar nyelvű adatok alapján készült el, hanem szerb nyelven került kiadásra – írja Tómó Margaréta.

Ebben az esetben sem derül ki a cikkből, hogy mi lett a végkifejlet, az „eljárás” eredménye?

Tómó Margaréta arról is beszámolt, hogy „szerkesztőségüket felkereste egy személy, aki amiatt tett panaszt a Zsebtükör alkalmazáson keresztül, hogy Csóka község önkormányzati hivatalos honlapjának kétnyelvűnek kellene lennie, de az csak szerb nyelven olvasható”. (Továbbra is.)

– Hivatalunk felkereste az önkormányzatot, ahol azt a választ kaptuk, hogy az érvényben levő létszámstop miatt nem tudnak alkalmazni hivatalos fordítót, csakis külső munkatárssal dolgoznak. Amint nyílik rá lehetőség, alkalmaznak majd hivatalos fordítót az önkormányzaton belül, nemcsak a weboldal, hanem más hivatalos dokumentumok fordítása végett is. Tisztelettel: a Magyar Nemzeti Tanács Hivatala – hangzott az MNT válasza.

– Az illető ezután megkérdezte az MNT-t, hogy ezt a választ ők most elfogadták, vagy tesznek lépéseket, hogy ne sérüljenek a kisebbségi jogok, de erre a hivatal már nem reagált, vagyis úgy tűnik, hogy Csókán tovább folytatódik a kisebbségi jogok semmibevétele – olvasható az idézett írásban.

Az MNT Hivatalának viszonyulása és a válasza ebben az esetben is elfogadhatatlan. Az MNT csak a postás szerepét játssza. A panasztevőnek egyszerűen továbbította a csókai önkormányzat ugyancsak, „nesze semmi, fogd meg jól” válaszát. Ebben ugyanis azt írja, hogy „a létszámstop miatt nem tudnak alkalmazni hivatalos fordítót, csakis külső munkatárssal dolgoznak”. 

Ezek szerint Csókán nemcsak a weboldal, de más hivatalos dokumentumok fordítását sem végzik! Csókán sem akarják alkalmazni a hivatalos nyelvhasználati törvényt! Elárulták magukat! Fordítót is alkalmazhatnának külső munkatársként! Persze, ha lenne erre akarat!

A három eset alapján arra lehet következtetni, hogy a „helyi rendőrségek” nem alkalmazzák, még csak műszakilag sincsenek felkészülve az 1991-ben (!!) hozott és többször módosított hivatalos nyelv- és íráshasználati törvény alkalmazására! Az MNT még arra sem volt képes – az előző elnök Hajnal Jenő se Fremond Árpád elvtársak elnöksége alatt –, hogy az ún. nyelvhasználati törvény 2018. évi módosításait beépítse a honlapján közreadott fordításba (ott még az 2010. évi szöveg szerepel)! Egyáltalán, hogy lehetett/lehet így dolgozni?!

Azt is meg lehet állapítani, hogy az MNT-tisztségviselőnek egyáltalán nincsen betekintése az említett törvény gyakorlati alkalmazásába. Ebből pedig az következik, hogy nem végzik a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényből[7] eredő feladataikat!

Nem fogadható el az – egyébként figyelemfelkeltő, fontos és a közösségi jogérvényesítéshez útmutató – írás szerzőjének a következtetése, miszerint „az is igaz, hogy nem mindig tud a Magyar Nemzeti Tanács segíteni a probléma megoldásában”. (Az írásból nem derül ki, hogy a többi négy bejelentéssel mi történt.)

A végkövetkeztetés az lehetne, hogy az MNT nem tud és nem is akar, meg se próbál segíteni a nemzeti közösségi problémák felismerésében és megoldásában!

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére és orvoslásának követelésére is. Erre azonban nem akad(t) példa.

Az MNT-ben – amely névleg a magyar közösség önkormányzata legfőbb testülete – eddig sem fordítottak kellő figyelmet a közösségi jogok érvényesítésére, még kevésbé álltak ki a jogsérelmek elhárítása és kezelése érdekében. Ezen a viszonyuláson – amint az idézett írásból is látszik – a Zsebtükör program sem fog változtatni!

Fremond Árpádról, az MNT elnökéről már a megválasztásakor tudtuk, hogy a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) szürke katonája, az elhunyt Pásztor István kádere, és hogy alkalmatlan a testület elnöki tisztségének az ellátására.

 

2024. május 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább