2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Érdekeink kiárusítása

Tragikus haladó-véemeszes politikai frigy

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Érdekeink kiárusítása


A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány fogja irányítani a Tartományi Képviselőházat, és nem fordítva, ahogy a statútum megköveteli. Maja Gojković fog parancsolni Juhász Bálintnak és nem fordítva!? A Tartományi Képviselőház elnökének nincs mit és miért támogatnia, hanem számon kell kérni a kormánytól (Maja Gojkovićtól) a törvények, a tartományi képviselőházi rendeletek és egyéb döntések végrehajtását. Erre azonban – úgy tűnik – nincs se kellő ereje, se képessége. A haladók és a VMSZ nem természetes, a közösségre kezdetektől fogva tragikus politikai frigyének csakis a szerb világ építése és a multikulturalizmus megszüntetése lehet a következménye, amihez Juhász Bálintnak a bűnsegéd megalázó szerepe jutott! Bozóki Antal.

– Maja Gojković tartományi kormányfővel folytatott megbeszélést Újvidéken a tartományi képviselőházban Juhász Bálint, a parlament elnöke. A két intézmény együttműködéséről, közös céljairól beszélgettek, azt követően, hogy sikeresen megalakult a parlament, majd a kormány új összetétele is.

Konstruktív és kooperatív hozzáállással zajlik majd a továbbiakban is ez az együttműködés, hangzott el a helyszínen, ahogyan az eddig is volt, mutatott rá a találkozót követően kiadott sajtóközlemény. Mindkét intézmény azon fáradozik majd, hogy a hatáskörében álló lehetőségekkel élve oldja meg a vajdasági polgárok mindennapi gondjait, javítsa az életkörülményeket.

Juhász Bálint meggyőződésének adott hangot, hogy a tartományi kormány, a parlament teljes támogatásával, folytatni tudja majd a megkezdett projektumok, tervek megvalósítását, valamint új kezdeményezéseket, programokat is indít a gazdaság, szociális védelem további fejlődése érdekében – írja a Magyar Szó, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szócsöve.

Protokolláris, ismerkedési találkozót tartott a radikálisból haladóvá lett Maja Gojković új tartományi kormányfő, aki Vajdaságot „északi szerb tartománynak” nevezi (ahogy Igor Mirović előző kormányelnök is nevezte) és Juhász Bálint, az önhibáján és érdemén kívül a Tartomány Képviselőház (a haladók által kinevezett) elnöke, aki Pásztor Istvánt, a néhai VMSZ-pártvezért tartja „mentorának”.

Kezdetét vette, tehát a jobb sorsra érdemes tartományban a haladók és az őket mindenben kiszolgáló véemeszes hatalom, ami látszólagosnak, de névlegesnek is nevezhető, mivel Vajdaságot valójában Belgrádból irányítják.

A Tartományi Képviselőházban az Aleksandar Vučić – Vajdaság nem állhat meg képviselői csoportnak kényelmes többsége van – 62 képviselője a 120 közül (a VMSZ-nek mindössze 9) –, akkor váltja le Juhász Bálintot, amikor csak akarja.

A véemeszes Juhász Bálintot arra használják, hogy a képviselőházban (az elhuny korábbi házelnök Pásztor Istvánhoz hasonlóan) megszavaztassa a haladók minden javaslatát, még akkor is, ha a nemzeti közösségek érdekeivel ellentétes.

A zavaros sajtóközleményben a „két intézmény” viszonyának torz beállítása tükröződik. Arra lehet ugyanis következtetni, mintha egyenrangú intézményekről lenne szó, pedig a kormány a képviselőháznak alárendelt javaslattevő és végrehajtó szerv.

– Konstruktív és kooperatív hozzáállással zajlik majd a továbbiakban is ez az együttműködés – áll a hírként tálalt közleményben. Miközben Vajdaság Autonóm Tartomány statútumában (30. szakasz) azt írja, hogy „Vajdaság AT Képviselőháza Vajdaság AT legfőbb szerve”.

A statútum 44. szakasza szerint „a Tartományi Kormány Vajdaság AT végrehajtó szerve. A Tartományi Kormány munkáját a Képviselőház irányítja. A Tartományi Kormány munkájáért a Képviselőházának tartozik felelősséggel.

Maja Gojković és Juhász Bálint még Vajdaság alapvető dokumentumát sem ismeri? Nem tudják, kinek mi a határköre?

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány fogja irányítani a Tartományi Képviselőházat, és nem fordítva, ahogy a statútum megköveteli. Maja Gojković fog parancsolni Juhász Bálintnak és nem fordítva!?

A Tartományi Képviselőház elnökének nincs mit és miért támogatnia, hanem számon kell kérni a kormánytól (Maja Gojkovićtól) a törvények, a tartományi képviselőházi rendeletek és egyéb döntések végrehajtását. Erre azonban – úgy tűnik – nincs se kellő ereje, se képessége.

A haladók és a VMSZ nem természetes, a közösségre kezdetektől fogva tragikus politikai frigyének csakis a szerb világ építése és a multikulturalizmus megszüntetése lehet a következménye, amihez Juhász Bálintnak a bűnsegéd megalázó szerepe jutott!

 

Május 21. 

Elvtelen politikai (káder)alku

 

A Tartományi Képviselőház ülésén – „a munka minél zökkenőmentesebb végzésének szavatolása érdekében” – megválasztották a tartományi titkárhelyetteseket (is).

Juhász Bálint, a parlament elnöke „rámutatott arra is, fontos, hogy a vajdasági magyar közösség ismét kapott egy titkárhelyettesi tisztséget, mégpedig Tóth Zoltán személyében a mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárságban”.

Tóth Zoltán (1982, Nagykikinda) a VMSZ 2002-től oszlopos tagja, a Nagykikindai Községi Szervezetének (2023 júniusától) elnöke lett a tartományi Mezőgazdasági- Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese. Eddig a Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság segédtitkára volt (2021. március 1-től). Az új tisztséget Ótott Róberttől vette át, aki Maja Gojković kormányának oktatási titkára és alelnöke lett. Szakállas Zsolt eddigi oktatási titkár az új összetételű tartományi parlament főtitkárhelyettese (Juhász Bálint házelnök közeli munkatársa) lett.

A VMSZ-nek – a párt honlapja szerint – jelenleg 8 (nyolc) tartományi tisztségviselője van, éspedig:

1. Pelt Ilona (Hódság, 1976), aki 2020-tól segédtitkár a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárságon;

2. Kudlik Zoltán (Szabadka, 1979), aki 2020. december végétől a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságon a segédtitkári funkciót tölti be;

3. Tóth Zoltán (Nagykikinda, 1982), aki 2024. május 21-től titkárhelyettes a Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságban;

4. K. Ökrész Viktor (Temerin, 1988), aki 2021-től a Tartományi Pénzügyi Titkárságon tölti be a tartományi segédtitkári pozíciót [Ökrész (Kremenović?) Rozália, volt véemeszes köztársasági képviselő és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. korábbi igazgatójának fiáról lehet szó];

5. Fehér Szabolcs (Zenta, 1990), aki 2021-től a Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárságon a közlekedéssel megbízott segédtitkár;

6. Ótott Róbert (Zenta, 1984), aki a tartományi kormány alelnöke és oktatási titkára lett;

7. Korponai Lívia (Zenta, 1983), aki 2015-től a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságon anyagi és pénzügyi teendők segédtitkára, és

8. Kormányos László (Tiszaszentmiklós, 1964), aki 2021 januárjától a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság segédtitkára.

A Képviselőház május 21-i ülésén 12 titkárhelyettest neveztek ki, köztük Tóth Zoltánt.

Az ellenzéki képviselők – Juhász Bálinttal ellentétben – „nem voltak elragadtatva sem a titkárhelyettesekkel, sem a parlamenti ülések lebonyolításának a módjával”.

Stanko Pužić, a Szerbiai Polgári Mozgalom–Ökológiai Ébredés frakcióvezetője szerint „mindegyik ülést sürgős eljárásban hívták eddig össze, ami ellehetetleníti az ellenzéket abban, hogy megismerkedjen részleteiben is a napirendi pontokkal”. Megítélése szerint „a titkárhelyettesek nem alkalmasak a rájuk bízott feladatok ellátására”.

Az ellenzéki felvetésekre „hevesen reagált” Damir Zobenica, a ház Szerb Haladó Párti (SNS) alelnöke, aki szerint „minden életrajzi adat éppen ezeknek a rosszindulatú állításoknak az ellenkezőjét bizonyítja, s felszólította az ellenzéki pártokat, mutassanak köreikben jobb kádereket”.

Mivel az ülés folytatásában sem tudtak megállapodni arról, „kinek van igaza a javasolt káderek megítélése kapcsán, a parlament végül elfogadott minden – képviselők elé terjesztett – javaslatot”.

A VMSZ tartományi tisztségviselői kivétel nélkül a párt sokéves tagjai, helyi, kerületi vagy községi szervezetének az elnökei, az Intéző Bizottságnak, illetve a Tanácsnak a tagjai.

A közigazgatásban dolgozni elvileg szakmát, hivatást jelent, aminek nem lenne szabad, hogy köze legyen a pártalapon, az elért szakmai eredményektől függetlenül való kinevezéshez. Szerbiában azonban pontosan ennek az ellenkezője történik: csak akkor lehet munkához jutni, akkor lehet a szakmában előrelépni, ha tagja vagy az éppen regnáló hatalmi pártnak, a mi esetünkben a VMSZ-nek, vagyis a Vajdasági Magyar Szolgapártnak.

A VMSZ és a Szerb Haladó Párt tragikus politikai frigyének a következménye az is, hogy minden szinten pártalapon nevezik ki a tisztségviselőket és ezzel még kérkednek is! Ez a szakma és a tudás teljes leértékelését, a társadalom rombolásának eddig nem ismert szintjét hozta.

A magyarok vonatkozásában a VMSZ, különösen pedig II. Pásztor (Bálint) által évekkel ezelőtt meghirdetett „részarányos foglalkoztatás” az állami hivatalokban nemhogy nem valósult meg, hanem nemzettársaink száma a közigazgatásban, az igazságügyben és a közhivatalokban folyamatosan csökken (t). A magyarok száma a tartományi közigazgatási szervekben 2018-ra már csak 4,88 százalékra romlott[25] (újabban erről adatokat már nem is közölnek), miközben a lakosságban akkor még 13 százalék volt a magyarok részaránya (most már csak 10,47 százalék). Ennek a következménye lett az anyanyelv-használati jogok minden szinten való szűkülése is.

Oda se neki! Fontos, hogy a VMSZ és a SZHP elvtelen politikai (káder)alkuja által – annak fejében, hogy a VMSZ mindenben támogatja még a SZHP kisebbségellenes politikáját is – a pártnak lett 8 (nyolc!) jól fizetett, alacsonyabb vagy magasabb rangú tisztségviselője a tartományi közigazgatásban, kettő pedig (Juhász Bálint elnök és Szakállas Zsolt főtitkárhelyettes) a Tartományi Képviselőházban! Ezt a magyar közösség érdekei kiárusításának, de akár az elárulásának is lehetne nevezni!

2024. június 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább