2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A jelentéktelen ENSZ

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés ülésszakán, a világszervezet jelentéktelenségbe süllyedt, mert teljes mértékben kudarcot vallott. Kérdés, hogy egyáltalán mire jó, amikor olyan nemzetközi rend van kialakulóban, amelyben a lator rezsimek, illetve multipoláris erőközpontok diktálnak. Az ENSZ teljesen haszontalannak bizonyult az ukrán válságban. Az orosz vétó miatt a BT-ben nem lehetett megfelelő döntést hozni a háború ügyében, ráadásul Peking támogatja Moszkvát. Az egyetlen érdemi eredmény a gabonaegyezmény volt, de Putyin azt is felrúgta.Az USA és szövetségeseinek katonai ereje fogja eldönteni, hogy Ukrajna nyerhet-e. A sokoldalú diplomácia jelentőségét veszti, mivel jön fel Kína, Oroszország, Irán és több más latorállam. Az amerikai kormányzatban nem tudnak szabadulni attól a víziójuktól a liberális nemzetközi összefogás hívei, hogy megfelelő fórumon békésen meg kell vitatni az ellentéteket. Napjaink világrendje azonban Bahmut romjai alatt maradt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Yahoo

 

Ukrajna már az oroszok által megszállt területek 54 %-át felszabadította és továbbra nála a stratégiai kezdeményezés – hozta nyilvánosságra az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Mark Milley szerint a háború a télen is megy tovább, mert ugyan ősszel az esők miatt átázik a talaj, de utána megfagy, így folytatni lehet az offenzívát. Egészen addig, amíg teljesen ki nem szorítják az oroszokat.

A tábornok a németországi Ramsteinben beszélt, az Ukrajnát támogató jó 50 állam képviselőinek szokásos egyeztetésén. Elárulta, hogy a teljes orosz védelmi vonalat még sehol sem sikerült áttörni, de az ukránok már behatoltak az ellenséges állásokba. Változatlanul jelentős a harci erejük és egyáltalán nem akarnak megállni.

Milley, aki a hónap végén megválik tisztségétől, reményét fejezte ki, hogy Amerika továbbra is segíteni tudja Kijevet. Kijelentette, hogy történelme során az orosz fél még nemigen követett el akkor stratégiai hibát, mint amikor rárontott a szomszédos államra. Mert annak lakosai addig nem nyugszanak, amíg nem lesznek ismét szabadok és függetlenek.

Az értekezleten az amerikai védelmi miniszter kiemelte, hogy meg kell erősíteni az ukrán légvédelmet, és jelezte, hogy hamarosan megérkeznek a megígért M1 Abrams tankok.

 

Economist

 

A kelet-európai országok igen határozottan támogatják Ukrajnát, a szolidaritás azonban szertefoszlik az agrárexport miatt – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia azt állítja, hogy a vámmentes behozatal tönkreteszi a piacot. Az biztos, hogy a (tranzit)fuvarokhoz nincs elég teherautó, illetve vasúti kocsi, ez pedig lelassította a szállításokat a földrész távolabbi részeire. Ily módon a termékek jelentős része a szomszédos államokban landolt. Az árak zuhantak, a gazdák tiltakoztak, mert csökkent a bevételük.

Nem valószínű, hogy a lázadó keleti tagok meghátrálnának. De elszántságukba erősen belejátszik a politika. A Jog és Igazságosság jócskán függ a vidéki szavazóktól, és nehéz választások elé néz október közepén. Szlovákia szintén a kampány hajrájánál tart. A populista Fico azt ígéri, hogy visszafogja Kijev katonai és politikai támogatását. Miközben az EU próbálja szorosabban magához kötni Ukrajnát, a gabona körüli cirkusz ízelítőt ad belőle, milyen gondok várhatóak.

 

Bloomberg

 

Magyarország Európa akkugyártó nagyhatalma akar lenni és Orbán Viktor nem engedi, hogy bármi közbeszóljon, kerül, amibe kerül. Debrecen mellett repülőtér nagyságú területen már épül a CATL-gyár, az iparág ékköve. Az egy főre vetített termelés a világon sehol másutt nem nő olyan gyorsan, mint magyar földön.

De itt nem csupán közgazdasági szempontokról van szó. A hatalom nem vet számot a környezetvédelemmel, miközben mindent ellenőrzése alatt tart, mivel a kormányfő igyekszik meghatározni uralma további kereteit. A gondok ott kezdődnek, hogy értékes agrárterületeket áldoznak be, majd ott folytatódnak, hogy honnal lesz az ilyen üzemekhez víz, illetve energia. Illetve egészen odáig terjednek, hogy az elhasznált akkukat szét is kell bontani.

Az ellenállás még a fideszes fészeknek számító Debrecenben is tekintélyes. A válasz az lett, hogy immár nem kell lakossági meghallgatásokat tartani az ilyen beruházásokról. De még a kormánypárt polgármestere is azt mondja, hogy az emberek meg vannak ijedve, mert a gyár veszélyes anyagokkal fog dolgozni.

Az ambiciózus elképzelések ellenére az ország sokat veszíthet. Orbán rengeteget csörtézett az EU-val az eltelt 13 évben a jogállam, a korrupció és az illiberális demokrácia miatt. De továbbra is szoros szövetséges a német autós cégek számára. Aletto Andrea, a Világgazdasági Intézettől úgy látja: a politikus abban bízik, hogy az ilyen cégek segítenek megőrizni a hatalmát.

Kaderják Péter, az előző Fidesz-kormány tagja nem tagadja: vannak környezeti kockázatok. Ezért csak akkor éri meg belevágni, ha a fejlesztés fenntartható a környezetvédelem szemszögéből és az érintett települések úgy érzik, hogy többet nyernek, mint amennyit veszítenek.

A helyi lakosság képviselője úgy nyilatkozott, hogy tudják: sokat nem tehetnek az állam ellen, ám hallatni akarják a hangjukat, amikor a kormány megszabja a jogi, környezetvédelmi és biztonsági előírásokat.

 

FT

 

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a lengyel kormánypártra a vízumbotrány miatt – nem egészen egy hónappal a választás előtt. Az ellenzék vezető ereje, a Civil Platform azzal vádolja a PiS-t, hogy az szemet hunyt a korrupció fölött, noha lengyel konzulátusokon több százezer munkavállalási engedélyt állítottak ki – kenőpénz ellenében. Azaz szó sincs arról, amit a hatalom állít, hogy ti. korlátozza az illegális bevándorlást.

A hatalom elismeri, hogy volt suskus, de a tényleges szám szerinte nagyságrenddel kisebb. Továbbá, hogy számára csak most derült ki, mi történt. A külügyminiszter azt közölte, hogy csupán 200 esetet vizsgálnak, miközben az eltelt két és fél évben 2 millió vízumot adtak ki.

Adam Michnik, az egykori Szolidaritás legendás alakja, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője úgy minősítette, hogy a kormány előbb általános hisztériát keltett, mondván, hogy az országot eláraszthatják a muzulmánok, ám közben szakmányban állította ki a beutazási engedélyeket – kellő anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A Jog és Igazságosság jelenleg 37 %-kal vezet a közvélemény kutatásokban, 2. a Polgári Platform, 30 %-kal, vagyis jelen állás szerint egyik sem tudna önállóan kormány alakítani.

 

Reuters

 

Berlinben névtelenséget kérő kormányforrások hírül adták, hogy a német külügyi tárca beidézte a lengyel nagykövetet, mert sürgős felvilágosítást kíván kapni arról, hány vízumot adtak ki jogellenesen a lengyel konzulátusokon, és hogy milyen nemzetiségűek a kedvezményezettek. Továbbá hogy a lengyel fél milyen intézkedéseket kíván tenni a hasonló esetek megelőzésére.

A német belügyminiszter egyúttal felhívta lengyel kollégáját a történtek miatt. Az illetékes lengyel külügyminiszter-helyettes ugyanakkor azt állította, hogy itt nincs többről szó, mint a német és a lengyel sajtó vádaskodásáról. Szerinte a berlini lengyel nagykövet meg tudta nyugtatni a fogadó ország vezetését. A német kormány a tömeges visszaélés miatt több száz fős erősítést vezényelt a lengyel határra.

Közben az EU belügyi biztosa igen határozott hangú levélben szólította fel a lengyel külügyminisztert, hogy október 3-ig tisztázza a dolgot, vagyis hogy gyorsított eljárással 350 ezer vízum talált gazdára, miután a kérelmezők megvesztegették az ügyintézőket. Johansson szerint felmerül annak a gyanúja, hogy a lengyel hatóságok megszegték az uniós jogot, és főként a vízumok kiadására vonatkozó rendelkezéseket.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Egyre szorosabb a viszony a szélsőséges osztrák és német párt között, és közösen mind erősebbek. Olyannyira, hogy az AfD frakcióvezetőnője meg is látogatta Bécsben új legjobb barátait, akik már bent látják magukat a következő kormányban, habár a választás csak jövőre lesz.

A közös sajtóértekezleten a házigazda nem győzte hangoztatni a két párt kiváló választási eredményeit, illetve közvélemény kutatási értékeit. Az biztos, hogy erős omlásveszély fenyegeti Németországban a sokat emlegetett politikai tűzfalat.

Az osztrák kancellár közölte, hogy nem hajlandó együttműködni a Szabadságpárttal, amíg annak Kickl a vezére, mert ő biztonsági kockázatot jelent. Ám a Néppárt három tartományban már szövetségre lépett a jobboldali populistákkal.

Vagyis feljövőben van az AfD és az FPÖ is, mint ahogy más demagóg, sőt részben szélsőjobbos erők is a földrészen. Ezzel együtt nem jött össze a főként Orbán Viktor által szorgalmazott nagy jobboldali frakció az EP-ben. Ám a jövő évi európai választás után megugorhat a populista, szélsőjobboldali képviselők száma. Legkésőbb akkor új erőre kaphatnak az erőfeszítések az új jobboldal összefogására.

 

Reuters

 

A francia és a német kormány szakértői azt javasolják, hogy szüntessék meg az egyhangú döntéshozatalt az EU-ban, mivel utóbbi megbénítaná a szervezetet a következő bővítési forduló után. A dokumentum hangsúlyozza, hogy nem Párizs, illetve Berlin hivatalos álláspontjáról van szó. Ezzel együtt radikális változtatásokat irányoz elő, ideértve, hogy megemelnék a tagsági hozzájárulás jelenleg 1 %-os plafonját, valamint azt, hogy a tagoknak szigorúbban be kell tartaniuk a jogállami elveket, ha hozzá akarnak jutni a brüsszeli támogatásokhoz. Ez a nacionalista és tekintélyuralmi magyar és lengyel vezetésnek szól.

 

De a lényeg, hogy 2030-ra olyan rendszert kell kialakítani, amelynek értelmében a kulcskérdésekben kétharmados többséggel határoznának. Ehhez azonban módosítani kellene az alapszerződéseket, ami hosszú és nehéz folyamat lenne és helyből egyhangú támogatás szükséges hozzá. 

 

Az integráció négy koncentrikus körből állna. Legbelül azok az országok lennének, amelyek hajlandóak a mind szorosabb integrációra. Utána jönne a mostani EU. A 3. szinten kapnának helyet a társult tagok, végül a legkülső pálya – francia javaslatra – az Európai Politikai Közösség volna, a politikai együttműködés kereteként, de ott nem kellene alkalmazni az uniós jogot. 

 

Die Welt

 

Úgy tűnik, a történelem rövid időn belül ismétli önmagát, mert Azerbajdzsán megindította a támadást az örmény kézen lévő Hegyi Karabah visszafoglalására, vagyis Oroszországhoz hasonlóan erőszakot alkalmaz, és az EU ismét csak függő viszonyban van az agresszorral szemben, de most mégis egészen más a helyzet – mutat rá Klaus Geiger, a jobboldali újság külpolitikai rovatvezetője.

Az Uniónak sok más választása nem volt a kieső orosz gáz pótlására, minthogy megállapodjon a kaukázusi örökletes önkényuralommal. A reálpolitika azt diktálja, hogy tárgyalni kell az autokratákkal is, annál is inkább, mert a legnagyobb olaj- és gáztartalékokkal rendelkező 10 ország közül 8 éppen ebbe a kategóriába tartozik.

Hegyi Karabah a nemzetközi jog alapján Azerbajdzsánhoz tartozik, ám az invázió pont olyan imperialista alapokon nyugszik, mint a „korlátozott orosz katonai művelet”. Alijev le akarja igázni az ott élő örményeket, de ha kell, akár el is űzi őket.

Csak éppen ezúttal Európa nem engedi meg, hogy diktatúrák diktáljanak neki. Az eddigi 8 helyett csupán 11 milliárd köbméternyi földgázt rendelt. A cél a 20 milliárd, de az csak úgy megy, ha európai cégek jelentős mértékben beruháznak az azeri gázszektorba. És pont ez ad eszközt az Unió kezébe. Mert lehet üzletelni diktátorokkal, de csakis az erő pozíciójából, megmutatva a partnereknek, hogy meddig mehetnek el.

 

Washington Post/Bloomberg

 

Európa egyáltalán nem áll készen az új Trump-korszakra, éppen ezért jár nagy dicséret a német külügyminiszternek, aki a minap vette a fáradságot és elzarándokolt a texasi oroszlánketrecbe, a Tegyük Újra Naggyá Amerikát ottani központjába, hogy lássa: mi ellen is kell küzdenie. Így értékeli Marc Champion, a hírügynökség szemleírója, aki úgy gondolja, hogy teljes felfordulás lesz az USA politikájában, ha újra magához ragadja a hatalmat a korábbi elnök.

A megrázkódtatás még nagyobb lesz, mint 7 éve, és ez vonatkozik Európára is. A Trump-csapat ugyanis várhatóan igen energikusan kezd, hiszen addigra kidolgozza, milyen politikát akar és kik lesznek benne a munkatársi gárdában. Megindul a tisztogatás a vélt ellenségek ellen, mind odahaza, mind külföldön. Ebből a szempontból kiemelkedik Németország, Putyin azonban nem.

Az új Trump-kormányzat szétrombolná azokat a demokratikus értékeket, amelyekre az Egyesült Államok és az öreg kontinens szövetsége épül. Alighanem olyan Fehér Házra kell felkészülni, amely bezárkózik és mélyen jobboldali. Ennek érdekében az EU-nak stratégiai közös külpolitikára van szüksége. Továbbá együtt kell intéznie a fegyvervásárlásokat. Ez életbiztosítás volna számára, egyben pedig vonzóbbá válna ily módon rengeteg borúlátó amerikai szemében.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés ülésszakán, a világszervezet jelentéktelenségbe süllyedt, mert teljes mértékben kudarcot vallott. Kérdés, hogy egyáltalán mire jó, amikor olyan nemzetközi rend van kialakulóban, amelyben a lator rezsimek, illetve multipoláris erőközpontok diktálnak.

Az ENSZ teljesen haszontalannak bizonyult az ukrán válságban. Az orosz vétó miatt a BT-ben nem lehetett megfelelő döntést hozni a háború ügyében, ráadásul Peking támogatja Moszkvát. Az egyetlen érdemi eredmény a gabonaegyezmény volt, de Putyin azt is felrúgta.

Az USA és szövetségeseinek katonai ereje fogja eldönteni, hogy Ukrajna nyerhet-e. A sokoldalú diplomácia jelentőségét veszti, mivel jön fel Kína, Oroszország, Irán és több más latorállam. Az amerikai kormányzatban nem tudnak szabadulni attól a víziójuktól a liberális nemzetközi összefogás hívei, hogy megfelelő fórumon békésen meg kell vitatni az ellentéteket. Napjaink világrendje azonban Bahmut romjai alatt maradt.

 

2023. szeptember 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább