2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin szentháromság fantomja

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, ám ez semmi jót nem ígér sem az ukránok, sem Európa szemszögéből. A „Nagy-Oroszország” azt jelentené, hogy az ukrán államból semmi sem maradna, Moszkva terror alá helyezné és eloroszosítaná. Aki ezt el tudja fogadni, az nyugodtan kezdjen tárgyalásokat a Kremllel. Az orosz elnök tagadja, hogy létezik ukrán nemzet, bár az elképzelhető, hogy meghagyna egy kicsiny, ám alig-alig életképes részt a szomszédos országból. Ám szavai és tettei arra utalnak, hogy a nagyobbik, elfoglalandó területre semmi jó nem várna. Hogy ez milyen volna a gyakorlatban, arról Bucsa árulkodik. Azaz legjobb esetben is olyan vazallus lenne Ukrajnából, mint amilyenek az egykori szovjet tömb államai voltak. Az invázió azt támasztja alá, hogy az elnök az egykori Brezsnyev-doktrinának megfelelően igényt tart az állandó katonai beavatkozás jogára. Az ukránok kapcsán egyáltalán nem viccel: az ellenséges hadsereg elakadt és ha Trump kerekedik felül 2024-ben, vége a nyugati segítségnek. Akkor pedig győztesként a NATO határán áll majd. Akinek ez jó, az nyugodtan javasoljon neki párbeszédet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 • Politico  
 •  
 • Az európai szélsőjobb az izmait mutogatja Brüsszellel szemben és megindította a kampányt a 2024-es EP-választásra. Így értékeli a portál azt a találkozót, amelyet Salvini Firenzébe hívott össze az Indentitás és Demokrácia-frakció (ID) nevében, 14 tagpárt részvételével. A házigazda azt ígérte a mintegy 2000 jelenlévőnek, hogy megváltoztatja az EU haladási irányát.
 • A terve az, hogy a jelenlegi 6. helyett az ID a 3. legfőbb erő legyen Strasbourgban a Néppárt és a szociáldemokraták mögött. Ám egy sor fontos vezető ellógta a részvételt, így Wilders, valamint Le Pen. Baloldali lapok ebben azt látják, hogy mindketten fityiszt mutattak a Liga elnökének, és hogy ez rossz ómen az európai választás előtt.
 • Több felszólaló a pártcsalád esküdt ellenségeként beszélt von der Leyenről, Sorosról, valamint Timmermansról, aki a közelmúltig a zöld átalakulás biztosa volt a Bizottságban. Egyöntetűen bírálták az iszlámot, az illegális bevándorlást és a politikai korrektséget.
 • Ukrajna kapcsán viszont megoszlott a véleményük. Az AfD társelnöke elutasította a szankciókat, mondván, hogy azok több kárt okoznak ez európai gazdaságnak, mint Moszkvának. Meg azt is fejtegette, hogy Ukrajna nem nyerheti meg a háborút. Csatlakozott hozzá az Osztrák Szabadságpárt. A Liga és mások viszont nem értettek velük egyet.
 • A rendezvény ellen több száz baloldali tiltakozott Firenze központjában, a híres Dávid-szobrot uniós zászlóba burkolták. (Úgy tudni, hogy a Fidesz nem vett részt a tanácskozáson – a szerk. megj.)
 •  
 • Die Zeit
 •  
 • Jócskán megnövekedtek Le Pen esélyei, mind jövőre az EP-választáson, mind pedig arra, hogy 2027-ben elnök legyen, mivel már nem kelt félelmet, jóllehet programja semmit sem változott, csupán a hangsúly került máshová. Az idegenek elleni uszítás mellé talált egy másik témát: a szegénységet és az inflációt, ezzel pedig sikeres lehet a szélsőjobb, amint azt a holland példa alátámasztja.
 • Jean-Yves Camus, a politikai szélsőséggel foglalkozó párizsi intézet vezetője elismeri, hogy a politikus image-e nagymértékben javult, így már a politológus sem zárja ki, hogy Le Pen váltsa Macront. A Nemzeti Tömörülés népszerűsége jelenleg 30 %-nál jár, 10 %-kal veri a jelenlegi államfő pártját.
 • Magyarország, Olaszország, Svédország, Finnország és Svájc után Hollandia is csatlakozott azokhoz az államokhoz a földrészen, amelyek menetelnek a szélsőjobb felé. Ha Le Pen nyer, a kontinens legnépesebb országa is ilyen irányítás alá kerülne. A titok abban rejlik, hogy Wildershez hasonlóan mostanság az életszínvonal megőrzését hirdeti, miközben szélsőséges álláspontja semmit sem változott a migráció és az állítólagos elszabadult bevándorlás ügyében.
 • Mindketten a kisember szócsöveként jelennek meg, miután a társadalmi átalakulások vesztesei újrakezdést akarnak. Camus szerint a kezükre játszik a hagyományos pártok gyengesége. Az elemző meg van győződve arról, hogy Le Penre csak úgy lehet vereséget mérni, ha a programját komolyan veszik. Az viszont valami újat talált ki Európa ellen is, hogy ti. a földrész őrületesen drága, és erre rámegy a franciák jóléte.    
 •  
 • Die Welt
 •  
 • A volt német külügyminiszter úgy foglalt állást, hogy az atomfegyvereket is beleértve nyomatékosabb elrettentést kell alkalmazni Oroszország ellen. Joschka Fischer szerint Európának fel kell fegyverkeznie, mert a brit és a francia atomarzenál nem nyújt elegendő védelmet, miközben Putyin a nukleáris zsaroláson dolgozik.
 • A zöld politikus rámutat, hogy a földrész aligha számíthat sok amerikai segítségre, ha Trump nyer. Viszont amíg Moszkvában a jelenlegi elnök imperialista ideológiája szabja meg az irányt, addig nem lehet lemondani az elriasztásról, ideértve a hagyományos csapásmérő erőket is.
 • Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte, hogy a nemzetközi közösség továbbra is segítse Ukrajnát, hiszen a Kreml abból indul ki, hogy a hatalom a döntő, nem a jog. Márpedig ily módon óriási a tét az egész kontinens számára.
 • Arról is beszélt, hogy szégyelli magát azért, ami manapság Gáza kapcsán Németországban történik. Hiszen zsidó családok félnek elengedni iskolába a gyereküket, zsidó otthonokra Dávid-csillagot mázolnak. Izrael-ellenes és antiszemita feliratok lepik el a falakat.
 • Úgy véli, Németország nem követelt meg bizonyos értékeket a bevándorlóktól. Így azt, hogy határolódjanak el a zsidóellenességtől. Az az ország, amely lehetővé tette Auschwitzot, és ez nagyban meghatározza történelmét. Aki ezt nem fogja fel, az rossz helyen próbálkozik. Viszont ő maga sosem értette, hogy a németek miért nem érvényesítették határozottabban az értékeiket.
 •  
 • FAZ
 •  
 • A jobboldali újság arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, ám ez semmi jót nem ígér sem az ukránok, sem Európa szemszögéből. A „Nagy-Oroszország” azt jelentené, hogy az ukrán államból semmi sem maradna, Moszkva terror alá helyezné és eloroszosítaná. Aki ezt el tudja fogadni, az nyugodtan kezdjen tárgyalásokat a Kremllel.
 • Az orosz elnök tagadja, hogy létezik ukrán nemzet, bár az elképzelhető, hogy meghagyna egy kicsiny, ám alig-alig életképes részt a szomszédos országból. Ám szavai és tettei arra utalnak, hogy a nagyobbik, elfoglalandó területre semmi jó nem várna. Hogy ez milyen volna a gyakorlatban, arról Bucsa árulkodik.
 • Azaz legjobb esetben is olyan vazallus lenne Ukrajnából, mint amilyenek az egykori szovjet tömb államai voltak. Az invázió azt támasztja alá, hogy az elnök az egykori Brezsnyev-doktrinának megfelelően igényt tart az állandó katonai beavatkozás jogára. Az ukránok kapcsán egyáltalán nem viccel: az ellenséges hadsereg elakadt és ha Trump kerekedik felül 2024-ben, vége a nyugati segítségnek. Akkor pedig győztesként a NATO határán áll majd. Akinek ez jó, az nyugodtan javasoljon neki párbeszédet.
 •  
 • FAZ
 •  
 • Ukrajnában ledőlt egy tabu, mert most már Zelenszkijt is több bírálat érte, ami idáig egyáltalán nem volt jellemző, mivel a nemzeti egységet és az ellenállást testesítette meg – állapítja meg az elemzés. Az okot a lap arra vezeti vissza, hogy az elnök és csapata több politikai, illetve kommunikációs hibát követett el. Túl azon, hogy nehéz a helyzet a fronton és az ország kimerült.
 • De először is hajba kapott a katonai vezetéssel, azon kívül úgy látszik, hogy az összefogásra hivatkozva vissza akarja szorítani az ellenzéki kritikát. Példa rá, hogy nem engedte kiutazni Porosenkót, aki Magyarországon tárgyalt volna. Mindezzel az államfő annak árt, hogy Ukrajna a túléléséért küzdő demokráciaként jelenjen meg. Méghozzá akkor, amikor a fontos szövetségeseknél egyébként is kezd ellene fordulni a hangulat.  
 •  
 • Wall Street Journal
 •  
 • Nem lehet egy lapon említeni a kiszabadult izraeli túszokat, illetve azokat, akiket cserében izraeli börtönökből engedtek el – emeli ki a szerkesztőségi állásfoglalás. Merthogy az egyik oldalon nők és gyerekek vannak, akiket a Hamász elhurcolt október 7-én. Közülük eddig több mint 100-an térhettek haza, köztük 70, 80 éves nagymamák, thai vendégmunkások és legalább 20, 12 évesnél fiatalabb gyerek, ideértve egy csecsemőt is.
 • Ezzel szemben a terroristák olyanok számára csikarták ki a szabadságot, akik a tárgyalásra vártak, vagy már el is ítélték őket – tisztességes tárgyalás keretében – mivel pl. gyilkossági kísérletet követtek el. A palesztin tömegek hősként fogadták őket, a nyugati sajtó viszont ritkán foglalkozik azzal, mi is terheli a számlájukat. Vagyis, hogy minden ok megvolt a bebörtönzésükhöz.
 • Izrael pontosan tudja, hogy az ilyen emberek gyakran ott folytatják, ahol abbahagyták, ezért nem lehet csodálkozni, hogy ha a mostani fogolycsere érintettjei is hamarosan ismét fegyvert fognak. Ezt a szörnyű választást a Hamász terrorja és a palesztin erőszak kényszerítette rá a zsidó államra.
 •  
 • Washington Post
 •  
 • A vezércikk sürgeti, hogy az azeri despota haladéktalanul engedje el azokat az újságírókat, akiknek egyetlen bűnök az volt, hogy szóvá tették a hatalom legfelső szintjén grasszáló korrupciót. Az autoriter rezsim lecsapott, sorra veszi őrizetbe a független sajtó képviselőit, miután azok mertek foglalkozni pl. a külügyminiszter családjának meggazdagodásával, egyes cégek folyamatos helyzetbe hozásával, vagy éppen azzal, hogy egy egész falut kitelepítettek, mert útjában volt az elnök vejének.
 • Alijev soha semmiféle megértést nem mutatott az elégedetlenség vagy a bírálat iránt, így lecsapott. Álságos vádakat hoz fel a média elhallgattatására. Pl. hogy az egyik szerkesztőnél 40 ezer eurót találtak, és hogy emögött szervezett pénzcsempészés van. A büntetés akár 8 év is lehet.
 • A rezsim propaganda gépezete mozgásba lendült, különösen az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség ellen. Mert szerinte az Örményországgal rokonszenvez és beleavatkozik az azeri belügyekbe a sajtó, illetve civil csoportok támogatásával. Ezek után Blinken felhívta Alijevet és figyelmeztette, hogy aggasztó jelenségeket tapasztalni a kétoldalú viszonyban.
 •  
 • Guardian
 •  
 • Nagyon igaza volt von der Leyennek, amikor a minap arról beszélt a brit miniszterelnöknek: a szigetország idővel vissza fog térni az EU-ba. A szemleíró, Will Hutton szerint napról napra több érv támasztja alá, hogy ismét csatlakozni kell az egységes piachoz, illetve a vámunióhoz. Merthogy semmi sem jött be azokból az előnyökből, amiket annak idején a Brexit hívei hangoztattak.
 • Nem indult be sem a gazdaság, sem a kereskedelem, nem lett jobb az egészségügyi szolgálat, az élelmiszerek változatlanul drágák, és nem sikerült ellenőrzés alá vonni a migrációt. Utóbbi kapcsán kiderült, hogy nem a lengyelekkel, csehekkel, románokkal és a többiekkel van baj, mert sokszor nem is hozták magukkal a rokonokat, viszont egy idő után végleg hazatértek.
 • A migránsok manapság más földrészekről érkeznek és őket nem egyszer lehetetlen hazaküldeni. És jön a család is. Ezen felül az Unió marad változatlanul az Egyesült Királyság fő gazdasági partnere, és ha a brit cégek nem igazodnak a közös szabályokhoz, akkor megnézhetik magukat.
 • Ezeket a szempontokat figyelembe kell vennie a leendő munkáspárti kormánynak, és a Labour azt is ígéri, hogy felgyorsítja a visszatérést. Az biztos, hogy közben erősödik a rokonszenv az EU iránt. Mert a tagság az életszínvonal emelkedésének gyorsulását jelentené, a nagyobb biztonság és alacsonyabb bevándorlás mellett. Ha Európa együtt marad és tudja tartani a jólétet, akkor London már a kettővel ezutáni hatalom idején ismét kopogtathat a közösség ajtaján.
2023. december 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább