2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Magyar Péter-féle hangfelvétel Orbánt fenyegeti

A Magyar Péter-féle hangfelvétel Orbánt fenyegeti

Pedofil, illetve korrupciós botrány rázza meg az országot. Ezrek követelik a kormányfő visszalépését, a rendszer egyik korábbi bennfentesével az élen, miután kiderült, miféle összefonódások vannak a hatalom legfelső szintjein. Varga Judit volt férje, akit idáig jóformán senki sem ismert, hirtelen az ellenzék reménységévé lépett elő. Nyilvánvalóan a korábbi igazságügyi miniszter távozása után határozta el magát, hogy szakít fideszes harcostársaival. Azzal vádolja a kormányt, hogy az maffiaállamot hozott létre. Ehhez képest a korábbi nej narcisztikus pszichopatának minősítette. Magyar egyre növekvő táboráról azonban az ilyen mocskolódások leperegnek. Ők a jogászban félelem nélküli embert látnak, aki kihívja a rezsimet és meg tudja buktatni az autokratát. Ám egyelőre aligha vet véget Orbán uralmának. Hiszen annak szövetségesei teljesen ellenőrzésük alá vonták az országot, a közigazgatást és a sajtót.

De nem ez lenne az első eset, hogy egy titokban készült felvétel egy kormánypárt bukását eredményezi, gondoljunk csak az őszödi beszédre. Akkoriban Gyurcsány legélesebb vetélytársa betegesen hazug dilettánsoknak minősítette a szocialistákat. Az illetőt úgy hívták: Orbán Viktor. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje: 

Libération

 

Mérséklődik az EU-ban a szélsőjobb. A populisták és a szélsőségesek belátták, hogy eurófóbiájuk üvegplafonba ütközhet, ezért benn akarnak maradni a szervezetben, de úgy, hogy belülről alakítsák azt át – ez pontosan az, amire Orbán Viktor vágyik.

Meloni a várakozásokkal ellentétben nem bajkeverő lett az Unióban, éppen a magyar kormányfővel ellentétes úton halad. Brüsszelben jó tanuló módjára viselkedik. De már a Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés sem lázít nyíltan az integráció ellen a francia kilépés érdekében. A távozást már csak az AfD, illetve a belga Vlaams Belang szorgalmazza.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a radikálisok egységesek lennének. Ám megerősödésük jelentős probléma az EP-nek, amely cordon sanitaire-t vont a legszélsőségesebb frakció, az ID köré. Ám mivel a tagpártok közül egyre többen a hatalom felé tartanak odahaza, rá lehet kérdezni, hogy mennyire indokolt még a tűzfal? Annál is inkább mivel nem vonatkozik a másik ilyen pártcsaládra, az ECR-re, amelyben valószínűleg hamarosan helyet kap a Fidesz is.

Egyelőre azonban nincs szó az elszigetelés felszámolásáról, mert a négy nagy csoport nem hajlandó azt feladni. Viszont lehetséges alkalmi együttműködés pl. a Néppárt és a szélsőjobbos körök között,  a többi közt a zöld egyezmény felvizezésére, vagy a bővítés lelassítására, amint azt Manfred Weber nyíltan elismeri.

 

FT

 

Csaknem 40 év statisztikája azt bizonyítja, hogy a családbarát intézkedések egyáltalán nem ösztönzik a gyerekvállalást, ahogy azt Magyarország példája is alátámasztja. Az Orbán-kormány hatalmas pénzeket költ, hogy megálljon a lélekszám csökkenése, ám tavaly kevesebb gyerek született, mint korábban bármikor, amióta csak feljegyzik, hogy hányan látták meg a napvilágot az adott évben.

A legfejlettebb államokban 1980 és 2019 között 1,85-ről 1,53-ra esett vissza az egy nőre jutó újszülöttek száma. (A népességszám fenntartásához 2,1 kellene - a szerk. megj.) Az elemzések azt igazolják, hogy pénzzel gyakorlatilag nem lehet elérni a nagyobb gyerekvállalási hajlandóságot. A kultúra sokkal inkább meghatározó ezen a területen.

Egyrészt mivel a szülők a korábbinál sokkal odaadóbbak az utódok iránt, és ez sokakat elriaszt, hiszen pl. elvonja őket sajt szakmai pályafutásuktól. Azon felül azt látni, hogy a gyerek már nem annyira fontos életcél. De a legfőbb szempont alighanem az, hogy egyre kevesebb fiatal él párkapcsolatban. A nők fokozottan képesek megélni a saját keresetükből, ezért közülük mind többen döntenek úgy, hogy nem csak férj/élettárs, de utód sem kell nekik.

Vagyis nincs azzal semmi baj, ha állam egyéb okokból nyomatja a családbarát programokat, de ha ily módon a társadalom elöregedését és a lakosságszám csökkenését óhajtja feltartóztatni, akkor más megoldást kell találnia.

 

Yahoo/AP

 

A brazil legfelsőbb bíróság helyt adott az ügyészség vélemények és postafordultával visszautasította, hogy visszaadja a volt elnök útlevelét és így az májusban eleget tudjon tenni Netanjahu meghívásának. Az indoklás szerint egy ilyen lépés abszolút elsietett volna, hiszen a korábbi államfő azért nem mehet külföldre, mivel bűnügyi vizsgálatok folynak ellene, ideértve, hogy két éve puccsot szervezett, miután vereséget szenvedett a választáson.

Az ügyvédei pont most hétfőn nyújtották be a kérelmet, vagyis aznap, amikor a New Yorkt Times a brazíliavárosi magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételével leleplezte, hogy Bolsonaro februárban két éjszakát töltött a képviseleten. Márpedig ez felvetette, hogy szándékában állt kibújni a felelősségre vonás alól. 

 

The Times

 

Az egyik legkitűnőbb orosz kortársi író kijelentette berlini emigrációjában, hogy nem ő hagyta el Oroszországot, hanem az hagyta el őt. Viktor Jerofejev néhány nappal az agresszió megkezdése után szépen áthajtott a finn határon, majd Tallinnon keresztül a német fővárosban kötött ki.

Hogy miért, arról azt mondja, hogy ismeri Putyin, és tudja róla, hogy tele van gyerekes komplexusokkal, ám ezekből ihletet merít. Európa azonban nem érti, hogy ami a politikusban megnyilvánul, az nem az orosz politika átmeneti torzulása, hanem ország történelmi lényege.

Az alkotó viszont úgy tekint magára, mint aki hatalommal szemben álló irodalom hosszú hagyományát folytatja, Gogoltól Bulgakovig, mert fel akarja rázni a lidércnyomásból a társadalmat. Azt gondolja, hogy az országnak szüksége van olyanokra, mint a pszichiáter és filozófus Karl Jaspers, aki feltárja, milyen mély lett az erkölcsi korrupció. Ám ő maga nem hajlandó arra, hogy borúlátó legyen az oroszok jövőjét illetően, mert a kultúra mindig is körhintát jelentett.

Azon felül remélhetőleg a kultúra megtalálja a módját, hogy leírja és így alaposan megértesse, mekkora tragédiát jelent a mostani háború.

 

Bloomberg

 

Putyin összeesküvés elméletei ártanak az oroszok biztonságának, de az elnök vádaskodásai csak arra jók, hogy leplezzék a biztonsági szolgálatok hihetetlen melléfogását a krasznogorszki merénylet kapcsán – írja a hírügynökség elemzője, Marc Champion. Felidézi, hogy még mindig milliók hiszik azt: a CIA emberei vagy a zsidók felelősek az ikertornyok elleni támadásért, ezért nem csoda, hogy az ilyen elméletek a Moszkvai környéki robbantás ügyében is előkerültek.

Ám az különleges, hogy ezeket a nézeteket az orosz állam terjeszti, mert próbálja elterelni a figyelmet a súlyos hozzá nem értésről, ami párosul a legfelső körökben uralkodó romboló paranoiával.

Az biztos, hogy a rendőrök csak akkor érkeztek a helyszínre, amikor a tettesek az öldöklés után már távoztak. De hát az FSZB, a KGB utódja inkább a társadalom ellenőrzésére, nem pedig a megvédésére összpontosít. És Putyin többre becsüli a biztonsági főnökök hűségét, mint szakmai tudását, sőt eredményeit.

Az amerikaiak szeptember 11. után levonták a következtetéseket és átszervezték a terrorelhárítást. Ezt kellene az oroszoknál is tenni, ám ahhoz szembe kellene nézni azzal, milyen hibák miatt történhetett meg a dráma. Ily módon tehát nemigen lesz érdemi változás a biztonsági szolgálatnál. Ez pedig nem jó az orosz átlagembernek, mert az iszlám szélsőségesek nagyon is valós veszélyt jelentenek, Ukrajnát viszont csupán a hatalom tüntette úgy fel, hogy az Oroszországot fenyegeti.

 

Politico

 

Az iszlám rajtaütés ébresztőként szolgálhatott volna az oroszok számára, de jelek szerint nem lesz az. Maga a helyszín, a Crocus City bevásárló- és szórakozó központ olyan volt, mintha Putyin ígéretét, a jólétet és a stabilitást teljesítette volna meg. Az elszenesedett szerkezet azonban a külföldről ihletett szélsőség és a hazai nemtörődömség végrendelete lett.

Két évtizede nem volt ilyen súlyos merénylet orosz földön és pont akkor érte az elnököt, amikor az tiszteletkörét rótta a választás után. Mindenkinek azt üzente, hogy az ország történelmi háborút vív és a győzelem érdekében elsődleges a teljes egység. 19 órával később a fegyveresek legalább 140 embert lemészároltak.

Egy másik galaxison, egy ilyen alávaló rajtaütés ráébresztette volna az oroszokat a valóságra, ám ehelyett nagyon úgy néz ki, hogy a legújabb orosz idők első főautokratája a maga céljaira tudja kiaknázni. Miközben a Golosz független megfigyelő szervezet szerint az elnökválasztás puszta utánzat volt és így minőségi ugrást képvisel a tekintélyuralom felé.

A 87 %-os siker arra utal, hogy teljesen megszűnt az ellenzék. Moszkovszkij Komszomolec ezt úgy fogalmazta meg a címoldalán, hogy Oroszország = Putyin. Azaz most már a Kreml még arra sem ügyel, hogy fennmaradjon a demokrácia látszata. Hogy a hatalom a terrorakcióért Ukrajnát, Nagy-Britanniát és az USA-t okolja, az arra jó, nehogy előtérbe kerüljenek a rendfenntartó erők balfogásai.

Putyin a háború kezdete óta mást sem mondogat, mint hogy fenntartja a normális állapotokat. Ám nem csökkenteni igyekszik az ország gyenge pontjainak számát. Az apparátus minden eddiginél inkább arra törekszik, hogy megmutassa: kezében a teljes ellenőrzés. Csakhogy ezért az oroszok még magas árat fognak fizetni, nem beszélve a környező államokról.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Niall Ferguson úgy gondolja, hogy hiába vetélytárs egymás számára az Egyesült Államok és Kína, az időszerű veszélyek miatt elő kell venniük a sifonérből az enyhülés Kissinger alkotta fogalmát. A Hoover Intézet munkatársa, a Harvard volt történész professzora azon a véleményen van, hogy a geopolitikai törésvonalak napjainkban nagyjából ugyanott húzódnak, mint a hidegháború idején. Csak éppen a főszereplők felcserélték a szerepet.

De Washington és Peking rákényszerül a békés egymás mellett élésre, a nukleáris fegyverek,  a klímaváltozás és a mesterséges intelligencia miatt. Csak most nem az van, mint a kubai válság idején, mivel a kommunista Kína zárná le a Tajvanra vezető folyosókat, és az USA törné át a blokádot, annak minden kockázatával együtt.

Az enyhülés 2.0 nem volna egyenlő azzal, hogy Amerika engedne, azt meg végképp nem lehetne elvárni, hogy az ázsiai nagyhatalom megváltozzon. De tárgyalni kell a haderők korlátozásáról, a kereskedelemről, a technológia átadásáról, az éghajlatváltozás hatásainak leküzdéséről, a mesterséget intelligencia szabályozásáról és a világűr hasznosításáról.

A párbeszéd hosszúnak és nehéznek ígérkezik. Lehet, hogy semmilyen használható eredménnyel nem is szolgál. Ám hiába nem csodaszer, de közvetlen és tartós érintkezést jelentene a két fél között.

2024. március 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább