2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az ellenzék reménysége lett. Jó időben volt jó helyen, de megfigyelők nem térnek magukhoz az ámulatból, hogy miként vált a tökéletesen ismeretlen figurából karizmatikus politikai csillag, akit rengeteg magyar újabban csodatévőként követ.

A tudósító, Bognár Péter idézi Nagy Ervint, aki szerint sokan hosszú idő óta először lehetőséget látnak, hogy új ország épüljön, amelyben magyar nem farkasa magyarnak. Közben viszont a járszalagra vett állami és kormányközeli médiában teljes sebességgel megy a karaktergyilkossági kampány. A propaganda gépezet nyilvánvalóan Varga Juditot is befogta ilyen célokra - írja a Die Presse, a Financial Times viszont megjegyzi: Magyar Péter a jelek szerint a megfelelő húrt pendítette meg sok honfitársa szívében, több tízezren vonultak a múlt héten az utcára, hogy támogassák. Így pártja akár a 3. helyen is végezhet az EP-választáson, megtépázva a Fidesz táborát. Azaz vezetője komoly vetélytárs lehet két év múlva, amikor az országgyűlési képviselőkről kell dönteni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

A pedofil botrány Bicskén, Orbán faluja közelében csapott be, de tekintélyvesztést okozott és azt eredményezte, hogy belülről jelentkezett kihívó a politikussal szemben. A kormányfő önti a pénzt Felcsútra, és szereti mutogatni, milyen hasznos a protekció. Csakhogy a szomszédban kiderült gyerekmegrontási ügy súlyos tehertétel lett a számára.

Magyar Péter a jelek szerint a megfelelő húrt pendítette meg sok honfitársa szívében, több tízezren vonultak a múlt héten az utcára, hogy támogassák. Így pártja akár a 3. helyen is végezhet az EP-választáson, megtépázva a Fidesz táborát. Azaz vezetője komoly vetélytárs lehet két év múlva, amikor az országgyűlési képviselőkről kell dönteni.

A bicskei kocsma tulajdonosa elmondta a brit lap tudósítójának, Dunai Mártonnak: lehet, hogy soha nem tudjuk meg, kinek a közbenjárására írta alá Novák Katalin a nevelőotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelmi kérvényét. De sokat elárul Orbánról, aki a gyerekek védelmezőjének tünteti fel magát. Mindenesetre sem ő, sem pártja nem magyarázta meg az amnesztia okait.

A fideszes hívek védekeznek, egyesek azonban még azt is tagadják, hogy bűncselekmény történt, bírósági ítélet ide vagy oda. Karácsony Gergely ugyanakkor az újságon keresztül bocsánatot kért az egykori szenvedő alanyoktól, mivel annak idején a főváros volt a gyerekintézmény felügyelő hatósága. Arról is beszélt, hogy ki kell deríteni a politikai felelősséget, és hogy ilyesmi még egyszer nem eshet meg. Ez azonban legfőbbképpen a kormányon múlik.

 

Die Presse

 

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az ellenzék reménysége lett. Jó időben volt jó helyen, de megfigyelők nem térnek magukhoz az ámulatból, hogy miként vált a tökéletesen ismeretlen figurából karizmatikus politikai csillag, akit rengeteg magyar újabban csodatévőként követ.

A tudósító, Bognár Péter idézi Nagy Ervint, aki szerint sokan hosszú idő óta először lehetőséget látnak, hogy új ország épüljön, amelyben magyar nem farkasa magyarnak. Közben viszont a járszalagra vett állami és kormányközeli médiában teljes sebességgel megy a karaktergyilkossági kampány. A propaganda gépezet nyilvánvalóan Varga Juditot is befogta ilyen célokra.

Miután az Orbán-rezsim egykori magas rangú tisztségviselője kényes belső ügyeket  szellőztetett meg, villámgyorsan a remény megtestesítője lett mindazok számára, akiknek nem csupán a Fidesz önkényuralmából és urambátyám-rendszeréből, hanem a balliberális ellenzék pipogyaságából is elegük van.   

 

Die Presse

 

Az EP szociáldemokrata alelnöke vegyesnek tartja a Bizottság 5 éves mérlegét. Ukrajna ügyében sok mindent helyesen csinált a testület. A járvány ügyében már korántsem volt annyira meggyőző, ideértve, hogy miért kellett megvenni négy milliárd euróért oltóanyagot, amikor azt a végén megsemmisítették. Az viszont egyenesen botrányos, hogy von der Leyenék milyen keveset tettek a demokrácia védelmében.. Strasbourgnak kellett közbelépnie, hogy végre történjen valami, miután Orbán Viktor elbánt a jogállammal Magyarországon.

Katarina Barley ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy merre tart az osztrák politika, hiszen az őszi választások nagy esélyese, a Szabadságpárt vezére nem titkolja, hogy számára a fideszes modell, illetve Oroszország a követendő példa. Ezzel együtt Kickl továbbra is igen népszerű, ami önmagában meglepő.

A politikus, aki az SPD listavezetője a júniusi választáson, kizártnak tartja, hogy pártja együttműködjön a Meloni-féle újfasisztákkal. Mert ugyan a kormányfő nagyon kezesnek mutatkozik az európai színpadon, de odahaza annál tekintélyelvűbb. Ám bőven elképzelhető, hogy a Néppárt megpróbálja felvenni az Olaszország Fivéreit, még akkor is, ha cserében engednie kell a jogállami kikötésekből.  

Attól viszont nem tart, hogy felborulnának az EP-ben az eddigi erőviszonyok, azaz a kormánykerék szerinte marad a polgári-demokrácipárti erőknél. Vagyis nem jön a nemzetek Európája, amelyben mindenki mindenki ellen harcol.

 

Frankfurter Rundschau

 

A kommentár úgy értékeli az európai menedékrendszer tegnap jóváhagyott reformját, hogy kiárusítják a földrészt, a közös értékeket. Túl nagyok ugyanis az elvárások, így törvényszerű, hogy csalódás lesz a vége. A cél az, hogy kevesebb menekült jöjjön, őket igazságosabban osszák el a tagállamok között és így fogják ki a szelet a rasszista pártok vitorlájából. Csak éppen semmi sem támasztja alá, hogy sikerül elérni e célokat.

A körülmények olyanok, hogy nem fog elapadni az emberáradat. A terhek egyenlőbb megosztása azért nem valószínű, mert az olyan kormányok, mint pl. a magyar, kivásárolhatják magukat a kötelezettségből. Végül pedig a szélsőségesek szemében egyetlen idegen is túl sok.

Az ár azután könnyen az lesz, hogy feladják az emberi jogokat, illetve a jogállamiságot. Az olasz és görög táborokban már ma is elviselhetetlenek a körülmények, az Unió mégsem tesz semmit ellene. Azaz a migrációs politika erősen jobbra csúszott. Túl sok ország el akarja riasztani a kérelmezőket, és ehhez jól jönnek a lágerbeli állapotok. Annál jobban járnak viszont az embercsempészek.

A tényleges változáshoz a tömeges kivándorlás okait kellene felszámolni, a bezárkózás nem segít. Viszont elősegíti, hogy az EU feladja az értékeit.

 

Die Zeit

 

Végre megnyílt az út az EU menedékpolitikának reformjához, a földrész cselekvőképes. Fontos jelzés ez a júniusi választás előtt, noha jogos bírálatok érik a szigorúbb szabályokat. De legfőbb ideje volt a reformnak, mivel amit annak idején Merkel meghirdetett, hogy ti. „Megcsináljuk!” , az a teljes tehetetlenség megnyilvánulása volt.

Látnivaló ugyanis, hogy a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás szétszakítaná az Uniót. A kérdés megosztotta a tagokat. Az egyik oldalán állt Magyarország, élén Orbánnal, aki invázióról beszélt, kerítést emelt és a népvándorlást saját uralma bebetonozására használta fel. A másik térfélen olyanok helyezkedtek el, mint a svédek, akik humanitárius szuperhatalomnak tekintették magukat, valamint Németország, amely erkölcsi dolgokban senkinek sem engedi meg, különb legyen nála. Mind a két fél ujjal mutogatott a másikra.

A tisztesség kedvéért el kell ismerni, hogy cseppen sem könnyű a migrációt kezelni. De működik a konszenzusra épülő gépezet. Nem következett be, hogy az államok a maguk szakállára járjanak el. Kérdés persze, hogy a változtatásokkal sikerül-e mérsékelni a menedékkérők számát. Azok számára mindenképpen megnehezítik a belépést, akiknek szinte semmi esélyük sincs a befogadásra, viszont a rászorultaknak továbbra is jár a védelem. Ez az új rendszer központi eleme.

 

FAZ

 

Minden látszat ellenére az EU győzelmének nevezi a kommentár, hogy az Európai Bíróság feloldotta a szankciókat két orosz milliárdos ellen. Ez mutatja ugyanis, mekkora különbség az Unió, illetve Oroszország között: az egyik jogállam, a másik szoldateszka. Formálisan ugyan Brüsszel vereséget szenvedett, hiszen az ítélet semmisnek nyilvánította a megtorló intézkedéseket a két oligarcha ellen.

Ám valójában a jogállam nyert. A földrészen a törvényhez lehet fordulni még a kormányok ellen is, és lehet abban bízni, hogy a bíró a végén a felperesnek ad igazat. Ezt hívják a hatalmi ágak megosztásának, ami a Felvilágosodás nagy vívmánya.

Ebből viszont semmi sincs a mai orosz valóságban. Putyin uralma a sztálinizmus és a cárizmus keverékét jelenti. Az igazságszolgáltatás a hatalom döntéseit hajtja végre. Politikai verdiktek születnek, politikai foglyok halnak meg és a bíróságok tudomásul veszik a vádlottak megkínzását.

 

Der Standard

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy ha nem változik semmi, Ukrajna elveszti a háborút, noha ennek nem kellene így lennie, ha a Nyugat is úgy akarná. Ám a világ egyelőre látván látja, mi zajlik, mégis számot vet Kijev kudarcával. Pedig Amerika és a legtöbb európai állam két év óta imamalomszerűen ismétli, hogy Putyin nem nyerhet. Mégis lehetővé teszik, hogy  az ellenkezője következzen be.

A szövetségesek a világ legtehetősebb országai, hatalmas anyagi tartalékokkal, szupermodern hadsereggel. Ahhoz azonban politikai akarat kellene a részükről, hogy az ukránok tudjanak felülkerekedni. Jó két év alatt lett volna elég idő, hogy felfuttassák a haditermelésüket. A raktárak tele vannak légvédelmi rakétákkal és vadászgépekkel, amelyek segítségével a megtámadott fél bőven visszaverhetné az orosz támadásokat. De minden marad a régiben, arra hivatkozva, hogy a fegyverek kellenek a saját védelemhez, illetve hogy nem kell kiváltani Putyin bosszúját.

Az idő azonban egyre fogy, és az ukránok újabb humanitárius katasztrófával kerülnének szembe, ha ismét megindul az orosz sereg. Európa biztonsága meggyengülne. Növekedne a katonai összecsapás kockázata Moszkvával. Mindezt meg lehetne előzni, ha Ukrajna megkapna mindent, ami kell neki, éspedig azonnal.

 

Daily Telegraph

 

Az erősen jobboldali brit lap sürgeti: tegyék lehetővé Ukrajna számára, hogy nyugati fegyverekkel támadja Oroszországot. Merthogy Kijev jelenleg azzal a kikötéssel kapja meg a legkorszerűbb harceszközöket, hogy azokat csak a saját határain belül vetheti be, ideértve a Krímet is. Ez azonban hiba, ám könnyen orvosolni lehetne, csak fel kellene oldani hozzá a tilalmat.

Ám a korlátozás igen nehéz helyzetbe hozza az ukránokat, hiszen az orosz rakéták sokszor a határon túlról indulnak, illetve onnan szállnak fel a gépek. Pontosabb nyugati fegyverekkel ugyanakkor csökkenteni lehetne orosz területen a járulékos veszteségeket, valamint a civil áldozatok számát. Ám a megkötés igen fontos ajándék Putyinnak, mert rengeteg vadászgépe számára egyszerűen nincs hangár, így ezeket a gépeket nagyon könnyű lenne megsemmisíteni a földön, hiszen a szabadban állnak.   

A Kreml persze már most is azt állítja, hogy az ukrán hadsereg nyugati lőszerrel támadja az oroszországi célpontokat, igen, bizonyítékokkal nem szolgált. Ukrajna a létéért küzd és győzelme kulcsfontosságú Európa, a NATO és az USA biztonsága szempontjából. Csak éppen folyton későn érkezik a segítség hozzá, ráadásul nem is elegendő.

 

Die Welt

 

Az iszlám egyik francia kutatója ideológiai csalásnak és geopolitikai képtelenségnek nevezi, hogy egy kalap alá vegyék a teljes fejlődő világot, globális Dél névvel. Gilles Kepel azzal érvel, hogy az érintett országok többsége illiberális rendszer, amely megfosztja lakosságát a szabadságtól. Azaz messze nem olyan igazságos, mint amilyennek beállítják. Másfelől az elnyomott lakosság jelentős része nagyon is szeretne az állítólag annyira gyűlölt nyugaton élni.

Ráadásul a kategóriába beletartozik Kína és Oroszország is, utóbbi próbált közvetíteni a Közel-Keleten, de a moszkvai merénylet arról árulkodik, hogy az Iszlám Állam hátba döfte az orosz vezetést. Biden ugyanakkor csapdában van, mert vagy igazat ad az USA-ban élő arab és afrikai kisebbségeknek, továbbá a Demokrata Párt ifjúsági szárnyának, ám ez esetben elveszti a tengerentúli zsidóság támogatását. Vagy pedig enged, de akkor meg az első kör szavazatairól kell lemondania.

Ezt teljesen új helyzet, ám pont ezért október 7. sokkal fontosabb, mint szeptember 11. volt. Netanjahu közben az életéért küzd, hiszen 16 évi börtön fenyegeti és azért is felelnie kell, hogy nem figyelt oda a jelzésekre és így katasztrófába vezette az országot. Ebből a helyzetből csakis katonai győzelemmel tudja kiverekedni magát. Vagyis igencsak elhúzódó viszály előtt állunk.

2024. április 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább

Meg kell tanulni az 1939-es leckét Putyin megfékezésében

Az észt kormányfő a The Timesban arra szólította fel a NATO-szövetségeseket, hogy vállalják: a következő három >

Tovább

Magyar sorshúzás

Mi Magyar „day after” terve, milyen stratégiát képzel június 9. utánra? Ebbe kell illesztenie önkormányzati stratégiáját. >

Tovább

Mivel a NATO nem tudta megmenteni Ukrajnát, akkor mire jó az egész szervezet?

Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai kommentátora veti fel a kérdést. Hiába a közelgő 75. évforduló, a >

Tovább

Miként lehetne egyenesbe jönni a Republika Srpskával?

A Bizottság előző elnöke úgy látja, hogy mind a jelentkezők, mind az EU oldaláról elsietett volna >

Tovább

A 24. órában

A világ sokféle problémás állapotában Magyarország egy különálló, süllyedő sziget, és nem volna jó teljesen elmerülni. >

Tovább