2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Pásztor Bálint egyre-másra hozza a közösségre rossz politikai döntéseket

Bozóki Antal
Bozóki Antal
VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK
A VMSZ szürke eminenciásának is tartott Várady Tibor és Pásztor Bálint, a párt új elnöke, Újvidéken, 2024. február 23-án, ?a szakma, a közösség és a világ dolgairól? (Fotó: Facebook)

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – Végel László szavaival – csak egy „új kezdet segítene, egy konszenzuális kisebbségi politikát megfogalmazó, minden politikai szereplőre érvényes, valóban független MNT-választásokat előkészítő kisebbségi kerekasztal, amelyen a szereplők közösen meghatározzák a játékszabályokat”. A javaslatnak eddig semmilyen visszhangja nem volt! Jelenleg már, sajnos – az Árgus újvidéki magyar kisebbségjogi egyesület 2018. évi megszűnése óta –, egyetlen, a nemzeti közösségi jogokért is kiálló civil szervezetünk sincs, hogy egy kerekasztal beszélgetést vagy tanácskozást megszervezzen. Ennyire elfogytunk volna? Aki P.B. felhívására esetleg a VMSZ-hez csatlakozik, csak egy bukásra ítélt, „önmagát mindenáron fenntartani akaró rendszer” tiszavirág-életét segíti! Bozóki Antal:

Az apja tragikus és nyomasztó örökségébe lépett Pásztor Bálint (P.B.), a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) 2024. március 2-án megválasztott elnökének első, Kitaposott út, új elnök, saját arcél című „nagyinterjúját” a Magyar Szó nevű pártnapilap március 9-én közölte.

Az új pártelnök az interjúban egyebek mellett azt is mondta, az apja „arról beszélt 2007-ben, hogy nyitni kell a nem VMSZ-színezetű értelmiség irányába”. Tudjuk, hogy ennek mi lett az eredménye – az értelmiségieket vagy kizárták a pártból, vagy azok messze elkerülték azt.

Az értelmiség felé való „nyitással” kapcsolatban P.B. elmondta: „Határozott az ezzel kapcsolatos célom. […] hiszem, hogy a vajdasági magyar értelmiségnek van egy olyan rétege, amely az elmúlt években távolabb került tőlünk, mint ahogyan az egészséges lett volna. Én az ő irányukba szeretnék nyitni. Mindazonáltal a párttagság számára világossá tettem, hogy ez nem jelent sem amnesztiát, sem amnéziát”.

Az amnesztiával és az amnéziával P.B. azokra utalt, „akik megpróbálták szétszakítani a pártot, az akkori pártvezetés ellen pedig puccsot végrehajtani, akik hamis alternatívát kínáltak fel”, vagyis a tevékenységét (2022. december 6-án) „felfüggesztő” Magyar Mozgalom tagjaira.

A VMSZ elnökének hívó „üzenetére”az értelmiségiektől – ismereteim szerint – az elmúlt egy hónap alatt mindössze két (kettő!!) reflexió volt.

Lepeš Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt dékánja, Bármi is ez, félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is című, 2024. március 18. írásában foglalkozott P.B. nyilatkozatával.

– Ez a látszólag jóindulatú kijelentés két tényre utalhat, először, hogy mostantól kezdve sok minden másként lesz (ezek szerint feltételezhető, hogy a múltban hibákat követtek el, és ez az állapot nem tartható fent).

Másrészt, a jóindulatú hívás arra is utal, hogy valakik (megint jöhet a kérdés, hogy kik?) úgy ítélték meg, hogy a VMSZ soraiban hiány mutatkozik a jó képességű, alkotóképes, tevékenységi területükön kiváló munkát végzőkből – írja Lepeš Josip.

A cikkíró szerint P. B. felhívásával kapcsolatban „kérdések fogalmazódnak meg”, amelyeken „nem szabad a pártvezetői fölényesség pókerarcával átlépni”.

– A közösség érdekében az annyira emlegetett élhető(bb) jövőért őszinte válaszokat kell adni a VMSZ korábbi időszakában bemutatott erőszakos vezetési stílus miatt kialakult közösségi hibák halmozására. Beszélni kell a nagy hallgatás, illetve egyszólamúság gyakorlatáról, a mára már mindenki számára világos rossz döntések előtti meghunyászkodásról (mert ugye jobb hallgatni, ha nem szeretnék munka nélkül maradni), a vajdasági magyar közösség különböző életterületein, nem utolsósorban a közösségtől kölcsönbe kapott hatalommal való visszaélésekről, hiteles és valóban elismert szakemberek cinkossá tételéről, csak papíron létező bizottságokba besorolásukkal (nem a konstruktív véleménynyilvánítás miatt kerültek az emberek a bizottságokba, hanem a mindenhez értő hatalom részéről megfogalmazottak feltétel nélküli elfogadása, hitelesítése érdekében) – fogalmazott a cikkíró.

Lepeš Josip írásában rámutat, hogy „a fényűző ünnepségek, a hivalkodó intézmények árnyékában […] meglapulnak a folyamatosan csökkenő lélekszámú és elnéptelenedő települések, a politikai alkukkal meg- és fenntartott iskolák, a gyógyulni szándékozók, akiknek komoly kihívást jelent orvoshoz jutni, gyógyszert beszerezni, a rabszolgaként, megalázóan alacsony bérekért dolgozó nemzettársak és a napról, napra csökkenő életminőség. Természetesen minderről tabu beszélni, mert akkor önkéntelenül is megfogalmazódik a kérdés, hogy az árnyékba taszítottak részéről „a jobbítás érdekében a színészeket vagy a kellékeket kell-e cserélni?” […]

– Most, az előzményeket szőnyeg alá söpörve és elfeledve nem szabad meggondolatlanul igent mondani a kétségtelenül kellemetlen felismerés nyomán megfogalmazott felhívásra, mert az a nyitás nem a vajdasági magyar közösség érdekében hangzott el, hanem egy önmagát minden áron fenntartani akaró rendszertől – figyelmeztet tartalmas írásában Lepeš Josip.

A szerző rámutat, hogy „újra aktuális a vajdasági magyar közösség összefogása”, de amennyiben nem jön létre egy „új szerveződés”, „lesznek olyanok, akik a hívást (az új pártelnökét – B.A.) elfogadják”, amivel „csak igazolni fogják azok tevékenységét, akik hosszú éveken át lehetetlenné tették több száz, több ezer vajdasági magyar számára a szakmai, közéleti kibontakozást”.

Emlékeztet, hogy már korábban is voltak kezdeményezések a Vajdasági Magyar Ellenzéki Kerekasztal létrehozására, „de az egymásnak (még) háttal álló emberek, egy irányba haladása nem jött létre”. Figyelmeztet, hogy „stabil, összefogó, tevékenységi kompetenciával ellátott szerveződés hiányában akadály nélkül fogja – sok tekintetben megkérdőjelezhető – tevékenységét folytatni egy alapos változásra szoruló politikai szervezet (a VMSZ – B.A.) a következő tíz-tizenöt évben…”

A másik, Te is jól tudod című (március 24-ei) írás  Kókai Pétertől, a Magyar Szó volt főszerkesztőjétől származik, aki 2016-ban felmondást kapott a kiadótól, a Magyar Nemzeti Tanács volt tagja (2002-2010) és az időközben tevékenységét (2022. december 6-án) felfüggesztett Magyar Mozgalom ugyancsak volt társelnöke.

– A VMSZ új elnöke első megnyilatkozásaiban elmondta a terveit és elképzeléseit, mit kíván átmenteni és továbbvinni az (apai) örökségből, min szeretne változtatni, milyen kihívásokra akar válaszolni, és kiknek az irányába szeretne nyitni – írja Kókai Péter.

 A cikkíró rámutat ugyan, hogy „egy (nagy) logikai ellentmondás azonban van ezekben a megnyilatkozásokban”, de P. B. nyilatkozatának csak azzal a mondatával foglalkozik, miszerint „nyitni kell a nem VMSZ-színezetű értelmiség irányába”.

P.B. számára „nem releváns beszélgetőpartnerek azok, akik az életünkre törtek, akik megpróbálták szétszakítani a pártot […], és hogy az ő esetükben nincs „sem amnesztia, sem amnézia” – elég egyértelműen utalva ezzel arra a 82 párttagra, akiket 2016-ban egy fegyelmi eljárás keretein belül kizártak a VMSZ-ből (és akiket még előbb, és akiket később) – fejti ki az írás szerzője.

– Nem, Bálint. Nem törtek ők senki életére sem. Sőt, ha egy lépéssel továbbgondolod, épp most kerültél azonos platformra velük. Ők is csak azt akarták elérni (eleinte finoman, később nyilván határozottabban, végül kétségbeesetten –, de erről már inkább ők tudnának mesélni), hogy gátat szabjanak annak, hogy a párton belüli „informális háttérhatalmak befolyásolják a folyamatokat”, aminek te most – nagyon helyesen – véget vetettél. És ezt te is jól tudod – véli Kókai Péter.

Kókai Péter írásából is világos, hogy senki nem tört, nem is törhetett a minden hatalmat magukhoz ragadó Pásztorok életére. A rövidre sikerült szövegben Kókai szembesíteni akarja ugyan Pásztor Bálintot a saját önellentmondó retorikájával, de nem mélyed el a VMSZ-en belüli viszonyok alakulásába és azok következményeibe. Csak egyetlen tézissel, a kizártakkal foglalkozik.

Azt akarja – tévesen – mondani, hogy a VMSZ-ből kirekesztettek csak az „informális háttérhatalmat” (értsd: Lovas Ildikó befolyását) akarták megakadályozni. Lehet, hogy kezdetben ezt is akarták, de később már többet, hiszen a Magyar Mozgalom „egyértelműen a VMSZ ellenlábasaként kívánt részt venni a választásokon”. Ezzel azonban Kókai már nem foglalkozik, pedig ez már éles politika koncepcióbeli eltérést jelent.

A VM4K egy tollvonással való megszüntetésével (az MNT 2024. február 23-án) Lovas Ildikót (a néhai Pásztor István volt élettársát) eltávolították a politikából. P.B. szavaival: „Lovas Ildikót – képletesen mondva – elütötte a vonat” .

Téves lenne azonban Lovas Ildikó vitatott tevékenységére szűkíteni a VMSZ közösségre káros politikáját. Nem csak Lovas Ildikóval volt itt probléma, hanem a VMSZ egész politikájával, amire Lovas Ildikónak is lehetett befolyása, és aminek most „isszuk a levét”.

A politika fő irányítója és a téves döntésekért járó felelősség első sorban Pásztor Bálint apját, a 2024. október 30-án elhunyt Pásztor Istvánt terheli, aki másfél évtizednél is tovább volt a párt elnöke és hosszú évekig a tartományi képviselőház bábelnöke, de a fiát is, aki (az elnöki szék elfoglalása előtt) a párt alelnöke volt!

Szerbiában mély politikai válság van, aminek nem látszik a vége. Eközben Pásztor Bálint egyre-másra hozza a közösségre rossz politikai döntéseket.

A június 2-ára kiírt belgrádi (megismételt) választásokon P. B. és a VMSZ, „azáltal, hogy elvtelen koalíciót kötött Arkan egykori emberével, Milošević utódával, volt JUL-os vezetővel, Hágában elítélt háborús bűnössel, a kripto-radikálisokkal és a Vajdaság autonómiájának felszámolását szorgalmazókkal, […] letaposta mindazokat az értékeket, politikai folyamatokat, amelyért a magyar közösség pártjai küzdöttek az elmúlt harminc évben” – írja a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége az április 10-ei közleményében.

 A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) április 8-án ugyancsak közleményben ítélte el „a VMSZ vezetőségét, hogy mindenben követi és támogatja Alekszandar Vučić politikáját, behunyva a szemét Vučić soviniszta múltja és magas pozíciója felett, amit a kilencvenes években a Szerb Radikális Pártban (SRS) töltött be”. P. B. ebben is csak az apja retrográd, talpnyaló és pusztító politikáját követi.

A VMSZ és Vojislav Šešelj koalíciója a Liga közleménye szerint „a vajdaság magyaroknak adott pofon és sért minden vajdaságit”.

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – Végel László szavaival – csak egy „új kezdet segítene, egy konszenzuális kisebbségi politikát megfogalmazó, minden politikai szereplőre érvényes, valóban független MNT-választásokat előkészítő kisebbségi kerekasztal, amelyen a szereplők közösen meghatározzák a játékszabályokat”.

A javaslatnak eddig semmilyen visszhangja nem volt! Jelenleg már, sajnos – az Árgus újvidéki magyar kisebbségjogi egyesület 2018. évi megszűnése óta –, egyetlen, a nemzeti közösségi jogokért is kiálló civil szervezetünk sincs, hogy egy kerekasztal beszélgetést vagy tanácskozást megszervezzen. Ennyire elfogytunk volna?

Aki P.B. felhívására esetleg a VMSZ-hez csatlakozik, csak egy bukásra ítélt, „önmagát mindenáron fenntartani akaró rendszer” tiszavirág-életét segíti!

 

2024. április 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább