2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A világ a háború szélén áll

A világ a háború szélén áll

Izraelnek nincs más választása: válaszolnia kell az Iránból indított támadásra – küldi elemzését Izraelből a Daily Telegraphnak Richard Kemp, a brit hadsereg volt ezredese, aki annak idején megjárta Afganisztánt. Valószínűnek tartja, hogy az izraeli hadsereg arra is felkészült: az Iszlám Köztársaság területén csap le katonai célpontokra, illetve bármely más országban, ahonnan rakétát vagy drónt lőttek ki a zsidó állam ellen. Az amerikai kormányzat feltehetőleg megpróbál közbenjárni, hogy csupán korlátozott legyen a megtorlás. De még ha sikerül is, Izraelnek akkor is keményen kell fellépnie, hogy elriasszon a hasonló akcióktól. Nem valószínű, hogy az ellenségeskedés túlmegy légitámadásokon, illetve tengeri konfliktuson, de ha a Heszbollah valami keményebb rajtaütésre szánja rá magát, abból háború lehet. Ez már október óta benne van a pakliban. Ez azonban nem az izraeliek és a palesztinok viszálya. A háborúskodást a Hamász és az Iszlám Dzsihád kezdte, mind a kettőt Irán tartja fenn, majd a küzdelmekbe bekapcsolódtak a Teherán-barát terrorcsoportok Libanonban, Szíriában, Jemenben és Ciszjordániában.

Az USA-nak és Nagy-Britanniának mindent el kell követnie, hogy támogassa fő közel-keleti szövetségesét, ha másként nem megy, katonai erővel. A kudarc ugyanis növelné egy még súlyosabb válság eshetőségét a régióban. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Bizonytalanná vált, hogy meg lehet-e tartani a jövő héten az Orbán Viktor fémjelezte nemzeti konzervatív tanácskozást Brüsszelben, mert az eredeti helyszín gazdája visszalépett. A Concert Noble hírek szerint azért állt el a keddi-szerdai konferencia megrendezésétől, mivel antifasiszta csoportok tüntetést terveztek.

Pedig a tanácskozáson olyanok szólal(ná)nak fel, mint maga a magyar kormányfő, Suella Braverman, volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, a brit populisták vezére, valamint a szélsőjobbos francia Eric Zemmour.

A Mathias Corvinus Collegium brüsszelo lerakata, az esemény társszervezője most új színhely után néz. Mindenesetre vezetője, Frank Füredi szerint ami történt, az a szólásszabadság válságát tükrözi. Egyébiránt az egész rendezvény a washingtoni Edmund Burke alapítvány égisze alatt megy, ezt az agytrösztöt 5 éve hozták létre a jobboldali ideológia népszerűsítésére.

A jövő heti esemény témája az, miként lehet megőrizni a nemzetállamokat Európában, és azt vitatnák meg, hogy az EU miként fenyegeti a nemzeti szuverenitást, főként a júniusi választások előtt.

 

Der Standard

 

Az FPÖ elnöke párhuzamos társadalmat épített ki: ugyan sajtószabadságot ígér arra az esetre, ha pártja nyeri az őszi választásokat, ám már régóta olyan médiabirodalmat hozott létre, amelynek semmi köze sincs az újságíráshoz – hangsúlyozza a kommentár. A Szabadságpárt hirtelen mégis úgy adja elő, mintha aggódna a tömegtájékoztatásért, noha annak függetlenségét már jó ideje éppen ő ássa alá.

Hiszen egy csomó olyan portált és közösségi csatornát működtet, amely első ránézésre olyan, mintha igazi híreket közölne, ám igazából csak másolja a valódi sajtót, és kizárólag olyan tartalmakat tesz közzé, amelyek megfelelnek a szélsőjobb szája ízének. Egész ilyen hálózat jött létre. Az a jellemzőjük, hogy folyamatosan támadnak és fenyegetőznek. Hősük az FPÖ vezére, ugyanakkor a Néppárt hazudik, a szociáldemokraták pedig állítólag rovarokkal etetnek gyerekeket, azon kívül az iszlám legalább olyan rossz, mint e két utóbbi párt együttvéve.

A kampányok az ellenfelet igyekeznek lejáratni, de ilyet látni az ÖVP, valamint az SPÖ részéről is. A populista szócsövek nagy előnye, hogy nem zaklatják kellemetlen kérdésekkel a Szabadságpártot, pl. a legutóbb kirobbant kémbotrány ügyében. Az infrastruktúrát az olyan nagy tech konszernek adják hozzá, mint a Google, a facebook és a többi, amelyek elhárítanak minden felelősséget a tartalom ügyében, de ha netán mégis zárolják valamelyik hamis próféta fiókját, azok hamar megtalálják a módját, hogy eljuttassák üzeneteiket az olvasókhoz.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A bécsi tudósító lidércnyomásosnak nevezi, amit az osztrák belügyminiszter előadott az igen kínos kémügy kapcsán a köztévében. Pedig Kahlweit már megélt egyet s mást osztrák földön. Karner ugyanis azt bizonygatta 16 percen át, hogy a történetben Ausztria a szenvedő alany, és nem terheli semmiféle felelősség. Vagyis hogy áldozat (épp úgy, mint ahogy azt a hivatalos felfogás sokáig hangoztatta a 2. világháború után – a szerk. megj.)

Karner, aki korábban polgármesterként azzal vált nevezetessé, hogy településén kiállítást rendeztek az ausztrofasiszta kancellárnak, Dollfussnak, ezúttal azt állította, hogy bűnös a letartóztatott orosz kém, az osztrák elhárítás munkatársa, továbbá cinkosa, aki keletre szökött, valamint a Szabadságpárt elnöke és Putyin. Ellenben ártatlanok mindazok, akik jó hét éve nem tettek semmit a kémhálózat leleplezésére, pedig a szolgálatok küldték a jelzéseket határon belülről és kívülről is.

Talán szólni kellene a miniszternek, hogy már két éve ő vezeti a tárcát, a leglényegesebb terhelő adatok azonban külföldről érkeztek, osztrák földön inkább leplezni igyekeztek a történteket.

Az újságíró továbbgondolja, mi lenne akkor, ha a Néppárt az őszi választás után minden ígérete ellenére összeállna a Szabadságpárttal. Nos, ez esetben Karner valószínűleg alkancellár lenne, az EU-ügyek minisztere, Edlstadler – immár uniós biztosként – nyíltan dicsérhetné Orbánt.

Kickl kancellársága alatt várhatóan bejelentenék a titkosszolgálatok feloszlatását és akkor a kémügyeket tisztázását egyenesen az orosz FSZB venné át, ami persze már valóban a lidéres álom kategóriája.

 

New York Times

 

Kárpátalján tömegesen próbálnak meg átjutni a szomszédos országba olyan ukrán férfiak, akik nem szeretnének a fronton szolgálni. Pedig hogy az ország mennyire képes ellenállni az orosz támadásoknak, az attól függ, hogy mennyire képes feltölteni a fegyverkészleteit, illetve új erőket mozgósítani. Ám ezrek inkább nekivágnak, hogy átússzanak az igen veszélyes Tiszán, semmint hogy harcolniuk kelljen, ami mutatja, milyen nehézségekbe ütközik az egységek megerősítése.

Tábornokok szerint akut az emberhiány. Az elején ugyan rengetegen jelentkeztek önkéntesnek  és azóta is az első vonalban küzdenek - évente csupán két hétre mehetnek haza. Akit besoroztak, az nem tudhatja, mikor szerelik le. Az áldozatok száma magas, ezért a katonák úgy tartják, hogy „csak oda”-jegyet váltottak.

A román hatóságok azt közölték, hogy jó két év alatt több mint 6 ezer ember bukkant fel náluk a Tisza túlpartján. De nem mindenkinek sikerül átérni: 22 holttestet találtak, igaz, van, akinek a teteme soha nem kerül elő. Mások a hegyeken át kísérlik meg átcsúszni, vagy a határátkelőket választják, hamis igazolvánnyal. Így viszont virágzik az embercsempészet. Tavaly a rendőrség 56 bandát számolt fel. A díj a nagy kockázat miatt a korábbi 2 ezerről 10 ezer dollárra emelkedett.

 

New York Times

 

A vezércikk azt emeli ki, hogy az Egyesült Államok csakis azzal a feltétellel folytathatja az Izrael katonai segélyezését, hogy Netanjahu tegyen többet Gázában a civilek életének megóvásáért. Merthogy a hadműveletben tízezrek vesztették életüket, köztük rengeteg gyerek, továbbá százezrek váltak hajléktalanná és sokakat fenyeget az éhínség.

Az ultranacionalista izraeli vezetés azonban figyelmen kívül hagyja Washington sorozatos felhívását, hogy legyen visszafogott és nyújtson humanitárius segítséget. Folytatja a cinikus kettős játékot, ám ezt Biden nem engedheti meg, hiszen szövetségesének politikája nem felel meg az USA értékeinek, valamint a nemzetközi jognak. Márpedig ameddig ez így marad, addig nem kaphatja az évi csaknem 4 milliárd dollár értékű hadfelszerelést.

A politikus a saját politikai túléléséért harcot, mert tudja, hogy ha megválik hivatalától, akkor valószínűleg bíróság elé kerül igen súlyos korrupciós vádak alapján. Ám ellenáll a tűzszüneti javaslatoknak, jóllehet azok elvezethetnének a túszok szabadon engedéséhez. Hiába volt minden washingtoni nyomásgyakorlás és dorgálás. A szövetségek azonban nem egyirányú utcát jelentenek. A zsidó állam hátat fordított az Egyesült Államoknak és pont akkor taszította válságba a kétoldalú kapcsolatokat, amikor Izrael biztonsága és az egész térség stabilitása forog kockán.

2024. április 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább