2024. június 20. csütörtök
Ma Rafael, Dina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai ellen, amelyek támogatják Ukrajnát. Alban Kurti, koszovói miniszterelnök ezt a konzervatív Times brit lap tudósítójának fejtette ki. Szerinte a Kreml célja, hogy felszítsa a feszültséget a korábbi Jugoszláviában. Ezért Albánia már kitiltotta területéről az orosz állampolgárokat, ugyanakkor úgy döntött, hogy befogad 5 ezer ukrán menekültet. A jelentés úgy értékeli: nem véletlen, hogy az utóbbi másfél évben egyre több az incidens a szerb kisebbség és az albán hatóságok között. Az ottani szerb sajtó azonban úgy állítja be, hogy ezért Pristina a felelős. A kormányfő példátlannak nevezi, hogy milyen tömegben terjednek az álhírek. A legfőbb célpontot azok a szerbek jelentik, akik beilleszkednének. Egy független tényfeltáró vizsgálat kiderítette, hogy Moszkva üzletemberekből, politikusokból és sajtóorgánumokból egész hálózatot épített ki a Nyugat-Balkánon. Idetartoznak a Republika Srpska vezetői is. Az orosz állam arra törekszik, hogy megingassa a térség törékeny demokráciáit, illetve hogy hamis párhuzamot vonjon a mostani háború és Belgrád 1999-es bombázása között. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje: 

Libération

 

Igencsak afelé mutatnak a dolgok, hogy az európai választás után felbomlik a szélsőséges ID-frakció. Le Pen pártja ugyanis közölte, hogy a jövőben nem hajlandóak közösködni az AfD-vel. A „casus belli” az volt, hogy a szélsőséges német tömörülés listavezetője, Maximilian Krah azt fejtegette a La Repubblica c. olasz lapban: nem gondolja, hogy az egykori SS tagjai közül mindenkit automatikusan bűnösnek lehet tekinteni.

Ezek után a Nemzeti Tömörülés elnökének kampányigazgatója bejelentette, hogy a választás után nem hajlandóak egy pártcsaládban lenni eddigi német szövetségesükkel, hiszen annak fő figurája rehabilitálni igyekszik a nácik elitalakulatát.

Az RN már korábban is fenntartásait hangoztatta az AfD-vel kapcsolatban, de a legújabb botrány arról győzte meg, hogy azt kerülnie kell, mint a pestist. Szóvivője kijelentette: nem lehet megkérdőjelezni, bagatellizálni, vagy akár csak minimalizálni mindazt, ami az emberiség történetének példátlan barbársága során történt.

Továbbá: a francia párt nem felelős azért, amit a partnerei csinálnak, de képviselői a jövőben nem lesznek egy pártcsaládban az AfD-vel. Mellesleg a hétfőn kezdődött frankfurti puccsperben a vádlottak padján ül a német szélsőségesek egyik korábbi törvényhozója is. A pártelnököt nem egészen két hete 13 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, mivel egy náci jelszót használt.

De Le Pen már korábban is többször kifogásolta szövetségese politikáját. A hét végén pedig, a a szélsőjobbos spanyol Vox madridi rendezvényén úgy foglalt állást, hogy a német párt vezetés nélkül sodródik. Ez gond, ezért végig kell gondolni a további együttműködést. Ily módon viszont kérdéses, milyen frakció alakul június 9. után. Az oroszbarát AfD-t aligha fogadja be a Meloni-féle ECR.

Viszont hogy új csoport jöhessen létre, ahhoz hét országból legalább 25 képviselő kell. De veszélyes lehet a helyzet Le Penék számára is, mert az AfD nélkül már csupán nyolc tagállam pártjait tömöríti az ID. A franciák ezzel együtt bizakodnak, hogy a portugál és holland szélsőségesek bejutnak és így kisegítik őket. Hogy a párt megszabaduljon eddigi hírnevétől, az megéri a szakítást

 

Politico

 

Ukrajna és az EU azon van, hogy a következő hónapban, tehát még a soros magyar elnökség előtt megkezdődjenek a tagsági tárgyalások Kijevvel. Ily módon Magyarországra ismét nyomás nehezedik, hogy adja fel az ellenkezést az ukránok belépésével szemben. A színfalak mögött uniós és ukrán diplomaták győzködik az Orbán-kormányt.

A kitűzött időpont: június 25. Akkor ugyanis a földrész már túl van a választáson, viszont a tanácskozást a belga elnökség tűzheti napirendre, vagyis ily módon a magyar fél nem kerül kellemetlen helyzetbe, hiszen neki ily módon formálisan nem lenne köze a nyitányhoz.

A lépés ugyanakkor erkölcsi lökést adna Zelenszkijéknek. Az EU már tavaly év végén elkötelezte magát Ukrajna és Moldova felvétele mellett, ám a hivatalos folyamat mindezidáig nem indulhatott be, mert a magyarok megkötötték magukat. Kijev a színfalak mögött igyekszik eloszlatni Budapest aggályait a kárpátaljai magyarok miatt. Most várja a magyar választ miután előtte Szijjártó Péter 11 pontban foglalta össze a magyar igényeket.

A párbeszédhez az első állomás a kormányközi konferencia összehívása volna az EU, illetve Ukrajna részvételével. Ennek érdekében a tagállamok március óta véleményezik a Bizottság által kidolgozott tárgyalási keretet. A technikai egyeztetések jól haladnak, ezért lehet, hogy a tervezet a következő hetekben az EU-nagykövetek elé kerül és ők azután tisztázhatják a legkényesebb témákat.   

A legnagyobb akadályt Orbán jelentette Ukrajna támogatása ügyében az eltelt két évben. Hogy a magyar fél is rábólintson a dokumentumra, ahhoz azt igényli, hogy kapjon nagyobb jogvédelmet a magyar kisebbség. A belgák a többi közt azzal próbálják jobb belátásra bírni, hogy később lesz még bőven alkalma megtorpedózni az ukrán csatlakozást, ha úgy látja jónak. Egy brüsszeli diplomata szerint azonban ezúttal is lehetetlen megjósolni, hogy mit akarnak a magyarok, ilyen esetekben a végén mindig a miniszterelnök szava dönt.

 

Die Presse

 

Az EU ugyan kilátásba helyezte a múlt decemberben, hogy beindítja csatlakozási párbeszédet Ukrajnával és Moldovával, ám aztán nem forszírozta különösebben az ügyet, mivel egyre erősebben tiltakoztak az agrártermelők az ukrán gabonaimport ellen, továbbá a lakosság mind nagyobb része kérdőjelezte meg a nyitás gyakorlati hasznát. Így Brüsszel aggódott, hogy ha túlzottan iparkodik a kérdésben, akkor az EU és Kijev ellenségeinek ad muníciót, pont a választási hadjárat során.

De a legfőbb, hogy a magyar kormány idáig nem támasztott semmiféle teljesíthetetlen követelést, túl a kárpátaljai magyarok érdekvédelmén, pedig egyáltalán nem pártolja az ukrán felvételt.  Viszont a június 25-e azért tűnik elfogadható időpontnak, mivel ily módon a Fidesz mentesülne attól, hogy soros elnökként otthon kelljen adnia egy számára kellemetlen eseménynek.

 

Euronews

 

14 éven át úgy nézett ki, hogy megingathatatlan Orbán uralma, ám pár hónapja színre lépett korábbi szövetségese, Magyar Péter és mozgósítja a lakosság egy részét a keményen jobbos vezető ellen. Az egyik leleplezést hozza nyilvánosságra a másik után, ily módon mind népszerűbb.

Egy dinamikusabb ellenzéket testesít meg, elutasítja a jobb-baloldali felosztást. Bár még nem tette közzé a teljes programját, pártját már 17-25 % közé becsülik az EP-választás előtt. És távolabbi célként már 2026 lebeg a lelki szemei előtt. Csakhogy a Fidesz legyőzhetetlennek tűnik.

Az Orbán által kiépített hatalmi gépezet a kormánypártnak kedvez. Emellett egy sor reform meggyengítette a jogállamot, bár az EU többször is kifogásolta ezeket az intézkedéseket, sőt több milliárdnyi támogatást még be is fagyasztott. Barlai Melani, a választások megfigyelésével foglalkozó civil szervezet, az Unhack Demokracy politológusa azt mondja, hogy idővel nehéz lesz folytatni Magyar sikerszériáját. A Fidesz mindent megtesz, hogy lejárassa, és ehhez korlátlanok az eszközei.

 

New York Times

 

Trump újraválasztásának az a veszélye, hogy pajzsra emelnek egy sor tekintélyuralmi vezetőt, viszont gyengének és erélytelennek állítanak be demokratikus politikusokat – írja Jacob Heilbrunn, a National Interest szerkesztője, az Atlanti Tanács munkatársa. Mint írja, idáig nem volt olyan amerikai elnök, aki modellként dicsérte volna az autokráciát.

Négy éves hivatali ideje során külföldi diktátorokat dicsőített, de nem módosított az ország külpolitikáján, ám ez most változhat. Olyan radikális program van készülőben, amely szoros együttműködést irányoz elő külföldi erős emberekkel, ugyanakkor szembefordulna demokratikus szövetségesekkel. Ideértve, hogy hátat fordítanak a NATO-nak. A következmény az volna, hogy az USA globális lúzer lenne, azaz elvesztené vezető gazdasági és katonai erejét.

Elég, ha megnézzük, hogy kik kerülnek szóba külpolitikai szakértőiként, kormánytagokként, ha nyer novemberben. A potenciális jelölteket két csoportba lehet osztani. Az egyikbe azok tartoznak, akik mint Pompeo volt külügyminiszter és O’Brian korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó visszamennének a reagani időkbe, mert úgy látják, hogy a határozottság és a nemzetközi kapcsolatok ápolása hozta meg a győzelmet a hidegháborúban.

Velük szemben a „revizionisták” az „Amerika mindenekelőtt” meggyőződéses hívei, ideértve a Heritage Alapítványt, valamint az Amerika Mindenek Előtt Politikai Intézetet. Ezek a körök elsősorban azt hirdetik, hogy nem függ össze az ó- és az új világ biztonsága. Szemük előtt az „Amerika-erőd” lebeg, amely maga dönti el, hogy mikor és hová csap oda, ha szükségét érzi.

Hogy Trump ellenzi Ukrajna segítését, az arra utal, hogy alighanem meg akarna állapodni Putyinnal, aki ily módon szabadon garázdálkodhatna a kontinens középső és keleti részén. Csakis a stabilitás és a béke nevében. Mellesleg aza amerikai politikus sosem jelezte, hogy megvédené Tajvant a kínai inváziótól.

A szövetségi rendszerek felbontása fegyverkezési versenyt eredményezne, megugrana a kereslet a nukleáris csapásmérő eszközök iránt. Felbátorodnának az olyan nacionalisták, mint Orbán és Vucsics, ily módon erősítenék kapcsolataikat Moszkvával és aláásnák az európai biztonságot.

Alighanem kereskedelmi háború robbanna ki Európával és Ázsiával. Trump szétválasztaná a világ két legjelentősebb gazdaságát. Ez azonban megrendítené a külföldi befektetők bizalmát és felgyorsítaná az inflációt. A nacionalizmus viszont megrendítené az Egyesült Államok erejét.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk azt sürgeti, hogy a világ segítsen az iráni népnek, miután helikopter szerencsétlenségben életét vesztette az ország elnöke. Irán drámája ugyanis az, hogy a haláleset ellenére nem lesz változás abban, ahogyan a lakosságot kormányozzák. Lehet persze, hogy a vezetést egy időre leköti az új államfő kiválasztása, hiszen Raiszi jó eséllyel pályázott, hogy a mindenható Khamanei ajatollahot utódja legyen.

Elképzelhető épp ezért, hogy a rezsim átmenetileg békülékenyebb hangokat hallat, mivel próbálja levezényelni az átmenetet. Még az is belefér, hogy józan nézeteket hangoztasson a nukleáris fegyverprogramról. De ha az eddigieket nézzük, akkor mindez nem több elterelő hadműveletnél, a külpolitika marad a régi.  

Márpedig Teherán azon van, hogy megsemmisítse Izraelt, uralja a térséget és a partvonalra tolja Amerikát a régióban. Ám a Nyugat nem feledkezhet meg arról, hogy a rendszerre leginkább a saját népe jelenti a végső veszélyt. Ezért az USA-nak folyamatosan érzékeltetnie a lakossággal, hogy támogatja a bátor tiltakozókat., akik belülről próbálják meg aláásni a fennálló viszonyokat.

Csakhogy Obama és Biden is udvarolni igyekezett a mullahoknak, azt remélve, hogy azok normálisan fognak viselkedni. De nem. Céljuk az iszlám forradalom terjesztése, ehhez kell nekik az atomeszköz is. Ezt nem árt szem előtt tartani.

 

New York Times

 

Az Egyesült Államok arról kívánja meggyőzni Európát, hogy fogjanak össze a kínai árudömping ellen. Yellen pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Peking hatalmas termelési kapacitást épített ki és most potom áron a fejlett világban igyekszik elpasszolni a felesleges termékeket, ám ez az egész világot fenyegeti, ezért együttes választ kell adni rá.

A politikus Frankfurtban nyilatkozott, ahol díszdoktori oklevelet vett át. Kifejtette, hogy különösen a zöld technológia területén aggasztó a helyzet. Az USA abban bízik, hogy az együtt front meggyőzi a kínai vezetést: legnagyobb kereskedelmi partnerei nem riadnak vissza az áruforgalom korlátozásától és ily módon a kínai elektromos járművek, akkumulátorok és napelemek nem uralhatják a nyugati piacot.

Yellen ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a kínaiak válasza arányos és mérsékelt lesz, vagyis nem élezi ki a feszültséget.

Annál is kevésbé, mert az állami támogatást élvező kínai konkurencia megakadályozhatja fejlődő világban azoknak az iparágaknak a kifejlesztését, amelyek serkenthetik a növekedést. Hogy Washington büntetővámokat rendelt el, az még inkább afelé terelheti az európai szövetségeseket, hogy ők is tegyenek intézkedéseket, nehogy náluk csapódjon le az Amerikából kiszoruló kínai export.

A Bizottság jelenleg zajló vizsgálata nyomán az EU akár már júliusban előzetes vámmal sújthatja a kínai villanyautókat. De pl. a németek nem értenek egyet vele, mert attól félnek, hogy a kínai retorzió a többi közt a BMW-t és a Volkswagent fogja sújtani az ottani piacon. Ugyanakkor az olyan kínai cégek, mint a BYD és a Great Wall Motor Magyarországon létesítenek gyárakat, hogy megkerüljék az esetleges vámsorompókat. Ez viszont Amerikával eredményezhet kereskedelmi vitát.  

 

Guardian

 

A Human Right Watch korábbi vezérigazgatója nem érti, miért védi a Nyugat Izraelt, miután a Nemzetközi Büntető Bíróság azt fontolgatja, hogy emberiesség-ellenes és háborús bűnök miatt letartóztatási parancsot ad ki Netanjahu ellen. Kenneth Roth, aki jelenleg vendégprofesszor a Princetonon, kiábrándítónak, bár nem meglepőnek nevezi a fejlett államok fellépését.

Megjegyzi, hogy amivel az izraeli politikus reagált a vádakra, az mind trükk. Arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a gázai pusztításról. De az amerikai, brit és francia kormány sem sokkal különb.

Pedig aligha fogalmaz meg a hágai testület ilyen erős állításokat megfelelő bizonyítékok nélkül. És a háromtagú bíróság feltehetőleg helyt ad a kérésnek, vagyis a politikus nem utazhat sehová a 124 tagország közül, hacsak nem akarja, hogy ott őrizetbe vegyék. A vádak közül feltehetőleg azt volt egyszerűbb bizonyítani, hogy a zsidó állam kiéhezteti a gázai civil lakosságot.

A tényfeltáró csapat ugyanis nem léphetett be az övezetbe, pedig szeretné azt is hitelesen alátámasztani, hogy Izrael válogatás nélkül lövi Gázát. És még felmerülhetnek egyéb vádak is. A miniszterelnök azzal védekezik, hogy az NBB kétségbe vonja az ország önvédelmi jogát, ám itt igazából a hogyan-ról van szó, mert az nem jelenthet háborús bűnöket.

Úgy értékelte továbbá Netanjahu, hogy a főügyész a korunk legnagyobb antiszemitái közé tartozik, ami rendkívül mulatságos, hiszen ő maga olyan antiszemitákkal közösködik, mint Orbán Viktor. Már ha éppen ez az érdeke.

 

 

2024. május 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább