2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

Lázár János: „Aki Bálintra (Pásztor) szavaz, az a szerb kormányra adja a voksot!”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!
 • A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles képviselete, hatékony érdekvédelme!
 • Orbán Viktor és a miniszterei tettek erről: „Jó” (Fideszes/Véemeszes) és „rossz” (az összes többi) magyarra osztották, különböztették meg vajdasági magyar közösség tagjait. Folyamatosan csak a VMSZ vezetőivel tárgyaltak, anyagilag és minden más eszközzel támogatták a tevékenységét. Akiknek más véleménye volt, azokkal szóba se álltak. Felelősség terheli őket mivel elősegítették a közösség drámai népességfogyását, gazdasági, politikai és egyéb területeken való hanyatlását. Bozóki Antal:
 • A legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva,
 • akik az erkölcsi válság idején megőrizték a semlegességüket.
 • Dante Alighieri
 •  
 • A december 17-ére kiírt köztársasági és tartományi parlamenti, valamint 65 (Vajdaságon kívüli) városi és helyi önkormányzati választások (ahol a hatalom elrendelte) nem lesznek egyenrangúak se tisztességesek. Olyan vélemények is vannak, hogy Szerbiában nem is választás lesz, hanem szavazás, és hogy „az eddigi legpiszkosabb választási kampány” folyik.
 • Szerbiában párturalom van. Nem működnek az intézmények. Szinte napszámszerűek a tiltakozások, útlezárások, bombariadók…
 • Az országban fokozódik a társadalmi feszültség és a lét)bizonytalanság! A tömegek súlyos megalázására és ilyen méretű pénzosztási pofátlanságra, valamint a médiával való teljes visszaélésre az utóbbi évtizedekben nem igazán akadt példa.
 • A hatalom – „mintha pánikban lenne” – mindenkire lesújt, aki bírálni merészeli a rendszert. Az ellenzék, a független sajtó és a nemkományzati szervezetek mellett, kampány folyik a Kiáltványt [ProGlas] aláíró tekintélyes személyek ellen, akik felszólították a polgárokat, hogy szálljanak szembe az igazságtalansággal, a bűnözéssel és a korrupcióval, győzzék le a félelmüket, menjenek el és szabadon szavazzanak a választásokon.
 • Aleksandar Vučič hatalomféltő önkényuralkodó, akinek már az egészségi állapotát is megkérdőjelezik, szavazatszerzés céljából pénzt osztogat a költségvetésből – valójában az adófizetők pénzét szórja a lakosság különböző rétegeinek.
 • Milan Ćulibrk, a NIN belgrádi hetilap főszerkesztője „felelőtlen lépésnek” és a „szavazógépezet választások előtti olajozásának” nevezte az egyszeri támogatások kifizetését az állami kasszából. Pavle Petrović, a Költségvetési Tanács elnöke, elmondta, hogy „az elmúlt három évben válogatás nélkül kifizetett támogatásokat végül minden állampolgár kamatostul fogja visszafizetni”.
 • A köztársasági választásokon 18 lista vesz részt, amelyek „összesen 2818 képviselőjelöltet indítanak a versenybe”.
 • A magyar pártok közül (a 6-os szám alatt) a Vajdasági „Magyar” Közösség (VMSZ) Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – morbid elnevezésű – listája szerepel.
 • A VMSZ – a november 22-ei szabadkai megállapodás szerint – a támogatottságot már szinte nem élvező, a közéletben nem szereplő  „Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt támogatásával indul a köztársasági és tartományi választásokon”. A két szatellit párt a VMSZ köztársasági listájának azonban még az elnevezésében sem szerepel.
 • A VMSZ – teljesen szükségtelenül és értelmetlenül – 250 jelöltet állított, vagyis pontosan annyit, amennyi a szerb képviselőház összes képviselőinek a száma.
 • A legutóbbi (2022. április 3-ai) választásokon a pártnak csak 5 (öt) képviselője – Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Ökrész Rozália, Újvári Zsombor és Újhelyi Ákos – jutott be a szerb parlamentbe (a korábbi 9-el szemben).
 • A magyar-szerb vegyespárt december 17-ei választási listája első öt – esetleg befutó – helyén (sorrendben) Pásztor Bálint (1979, Szabadka, egyetemi rendkívüli tanár), Kovács Elvira (1982, Szentmihály, okleveles közgazdász), Bájity Borisz (1982, Szabadka, okleveles jogász – mester), Tóbiás József (1971, Zenta, vállalkozó) és Úri Emese (1967, Versec, általános szakorvos) szerepel.
 • Pásztor Bálint és Kovács Elvira sokéves, hivatásos, megélhetési köztársasági képviselők, a Szerb Haladó Párt (SNS) magyar hangjai, akik ennek a pártnak minden javaslatát megszavazták, függetlenül attól, hogy a vajdasági magyar közösség érdekében volt-e az vagy sem. Mindketten halmozták a tisztségeket és közben persze a vagyonukat is.
 • A junior Pásztor 2007. február 14-től (!!) köztársasági parlamenti képviselő és csaknem egész idő alatt frakcióvezető, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, rendkívüli egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke stb. –, ami az apai szemérmetlen protezsálás ékes bizonyítéka a vajdasági magyar politikai életben.
 • Az „orgiáról” elhíresült „érdekvédő” Elviránk (Kovács) a szerb parlament (egyik) alelnöke, „legdrágább képviselője”, az Európai Integrációs Bizottság elnöke (pontosabban fikusza), az Európa Tanács (ET) kisebbségi jogi albizottságának elnöke, stb. A felszólalásaiban nem a vajdasági magyar közösséget, hanem pártjának és a hatalmat gyakorló partnerének, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) az érdekeit képviseli. Szerbiában és külföldön egyaránt!
 • Bájity Borisz új, a magyar közéletben szinte csaknem ismeretlen név a VMSZ listáján. 2017 októberétől Vajdaság AT Képviselőháza főtitkárhelyettese volt, az elhunyt Pásztor István közeli munkatársa lehetett, majd 2022-ben a Véemeszes Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagja lett. Gondot okozhat neki a magyar nyelv használata, mivel felszólásait az MNT üléseken leginkább olvassa.
 • Tóbiás József a VMSZ tanácsalelnöke, „harmadik generációs családi vállalkozó”, „kézilabda szakedzői diplomát szerzett Újvidéken”. 2008-2016 között, két mandátumban tartományi képviselő, ugyanakkor ebben az időszakban Ada Község Községi Képviselő-testületének (KKT) tanácsnoka volt, majd 2020-tól az elnöke. Nem tudni mivel szolgált rá a köztársasági képviselői jelölésre, mivel a közéletben nem igazán lehetett hallani róla.
 • Úri Emese általános szakorvos, 2020 és 2022 között a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Egyéb politikai tevékenysége, de emlékezetes felszólalása sem volt.
 • A VMSZ képviselőjelöltjeinek egyéni választási megmérettetésben soha nem volt része. Nem a tehetségüknek és a tudásuknak, hanem a pártlistának köszönhetően jutottak tisztségbe. 
 • Ezekre szavazzunk?
 • A VMSZ a (Radikális Pártból – SRS kialakult) Szerb Haladó Párttal és a (háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milošević alapította) Szerb Szocialista Párttal (SPS) való természetellenes hatalmi szövetsége 2014 óta tart. (A SPS választási listájának 3. helyére Marko Milošević, a hágai börtönben elhunyt Slobodan Milošević unokája került, aki minden bizonnyal parlamenti képviselő lesz! )
 • Ennek a hatalmat gyakorló szövetségnek az eredménye, hogy az utóbbi évtizedben a délvidéki/vajdasági magyar közösség létszáma 27,36 százalékkal csökkent, hogy „az utóbbi időben több helyen a kenyeret is szeletenként árulják”, hogy „a töpörtyű (vagy, ha úgy tetszik, tepertő) megfizethetetlenné vált a szerbiai átlagpolgárok jelentős része számára” (a zlatiborit kilogrammonként 2874,00 dinárért, illetve „darabonként 7,40 dinárért”) árulják.
 • A szégyent csak tetézi, hogy „a belgrádi önkormányzati választási listán együtt szerepelnek a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjaspárt (PUPS) jelöltjei”.
 • Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke – november 29-én Szabadkán, a „Szerbia az erőszak ellen” mozgalom országjáró kampánykörútja során – több száz polgár előtt elmondta véleményét a VMSZ-ről (is):
 • – Már tavaly is beszéltünk arról, hogy önöknek itt gyakorlatilag két Szerb Haladó Pártjuk van, úgy ahogyan senki másnak. Van az eredeti Szerb Haladó Párt és van annak a kis testvére, a Vajdasági Magyar Szövetség. Önöknek emiatt itt sokkal nehezebb. Főleg akkor, ha él önökben az a szentimentalizmus, hogy ragaszkodnak származásukhoz, szeretik anyanyelvüket, családjukat, zenéjüket, kultúrájukat… és aztán ezzel bizonyos értelemben valaki zsarolja önöket, hogy amennyiben nem erre a kisebbségi pártra szavaznak, akkor nem eléggé jó magyarok. Ugyanígy én sem vagyok egyesek számára elég jó román – emelte ki Marinica Tepić.
 • Magyar állami vezetők, a választások függvényében – a korábbi gyakorlattal összhangban – avatkoznak be Szerbia és a magyar közösség belügyeibe, miközben „börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldi pénzből finanszírozott kampányt folytatókat az új (magyarországi – B.A.) szuverenitásvédelmi törvény”. Micsoda álnokság!
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint „Magyarországnak nem érdeke, hogy a Szerbia választásokon olyan eredmény alakuljon ki, amely megkérdőjelezné az eddigi eredményeket”.
 • A magyar kormányfő Budapesten a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) november 17-ei plenáris ülésén azt mondta, „a Fidesz kész minden segítséget megadni a kampányban a pártnak (a VMSZ-nek – B.A.), aktívan részt venni abban − bizonyára a szerb hatalmi párt is kéri majd ugyanezt a magyar politikumtól, ennek azonban nincs kihatása a magyar szervezet támogatására”. Más szóval, a magyar kormány érdeke a jelenlegi, a magyar közösségre nézve is kedvezőtlen állapotok megtartása.
 • Ennek segítésére – három év után – újraindították a Prosperitati Alapítvány „házvásárlási támogatását”, és „40 magyarországi Fideszes aktivistával erősítik a szerbiai választáson induló VMSZ-t”! Nesze neked szuverenitás!
 • Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere a Szeged–Szabadka vasúti személyforgalom november 28-ai megindulása alkalmából – „vonatozás közben” – elszólta magát: „Aki Bálintra (dr. Pásztor) szavaz, az a szerb kormányra adja a voksot”. – Vagyis Vučićra és Dačićra, meg a belgrádi koalíciós szerződés szerint Šešeljre! Akinek ez rendben van, és elégedett azzal, ahogyan most élünk, az csak szavazzon ezekre – írja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (SLV) – Vajdaságiak – Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – Együtt Vajdaságért – Bojan Kostreš nevű koalíció közleményében, ami a 13-as sorszámot kapta a tartományi választásokon.
 • – Lázár azt is kikotyogta, hogy „Nem véletlenül most készült el a vasútvonal” („de lassú, és már az első késett”). Hát persze: miközben hónapokig, évekig tökeletlenkednek a magyar államvasutakkal, kellett egy kis mézesmadzag, egy igazi választások előtti csoda a klientúra meggyőzésére – írja Purger Tibor.
 • Lázár politikai baklövést Pásztor Bálint azzal a nyilvánvalóan hamis állítással tetézte, hogy „ez a vasútvonal az édesapja, Pásztor István álma volt, és ez annak megvalósulása. Ő 25 évet áldozott az életéből arra, hogy ma felszállhassunk a vonatra” (sicc!!)!
 • A Szabadka-Szeged vasútvonalon, „2015-ben szűnt meg a személyforgalom”. A junior Pásztornak gondjai lehetnek a matematikával (is)! Inkább arra kellene válaszolnia, hogy miért kellett nyolc évet várni a két város közötti vonatfogalom visszaállítására! Vagy, hogy az apja elnöksége alatt – aki ezt még csak szóvá sem tette! – miért szűntek meg Vajdaság szerte – a tömbmagyarságot is összekötő – vasútvonalak?
 •  A köztársasági választásokon az Együtt a jövőért és fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű listának (a 9-es szám alatt) van még magyar érdekeltsége. Mögötte 10 nemzeti közösséget képviselő 13 nemzeti kisebbségi pártmozgalom és egyesület áll, a bosnyákokat, vlachokat, magyarokat (Magyar Polgári Szövetség – MPSZ), horvátokat, montenegróiakat, görögöket, románokat, jugoszlávokat és romákat is képviseli.
 • Ezen a listán Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke a hetedik – nagy valószínűséggel nem befutó helyen áll.
 • A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles képviselete, hatékony érdekvédelme!
 • Orbán Viktor és a miniszterei tettek erről: „Jó” (Fideszes/Véemeszes) és „rossz” (az összes többi) magyarra osztották, különböztették meg vajdasági magyar közösség tagjait. Folyamatosan csak a VMSZ vezetőivel tárgyaltak, anyagilag és minden más eszközzel támogatták a tevékenységét. Akiknek más véleménye volt, azokkal szóba se álltak. Felelősség terheli őket mivel elősegítették a közösség drámai népességfogyását, gazdasági, politikai és egyéb területeken való hanyatlását.
2023. december 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább