2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Szlovákia a választás után átcsúszhat Orbán táborába

Szlovákia a választás után átcsúszhat Orbán táborába

A Nyugat számára nagy a tét, mindenesetre a szlovák politikában áttekinthetetlenek az erőviszonyok és igen nagyok az árkok. Vezet a SMER, de jön fel a balliberális Haladó Szlovákia Párt, mégsem valószínű, hogy nyerni tud. Az abszolút többséget előreláthatólag senki sem szerzi meg. Ezért minden azon múlik, képes-e bárki működőképes koalíciót összehozni. A királycsináló a volt miniszterelnök Pellegrini lehet, aki a SMER-ből vált ki és alapított új mozgalmat. A nagy dilemma az, miként áll hozzá az új vezetés Moszkvához. A pozsonyi politológus, Grigorij Meszezsnyikov abból indul ki, hogy Fico Orbán oldalára csapódik. Azaz Brüsszel számára újabb gond adódik, pl. a jogállam ügyében. Mások szerint azonban a politikus megalkuvó, aki eddig sem kereste az ütközést az EU-val. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

20 Minutes Politique/AFP

 

Az egységet hangsúlyozták a szélsőjobbos Le Pen, illetve Orbán Viktor budapesti találkozóján. Mindketten azt emelték ki az európai választások közeledtével, hogy határozott választ kívánnak adni Brüsszelnek. Kovács Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy felmérték az egyre erősödő jobboldal helyzetét a földrészen. Úgy foglaltak állást, hogy nyomatékosan kell reagálni az EU imperialista törekvéseire, elhibázott gazdaságpolitikájára, valamint migránsbarát lépéseire.

Le Pen előszeretettel mutatkozik a magyar miniszterelnök, az „illiberális értékek védelmezőjének” oldalán. Tavaly egy magyar banktól több mint 10 millió eurós kölcsönt kapott az államfőválasztási kampányra.

Útját nem jelentették be előre, de az nem sokkal követte, hogy a hónap közepén Olaszországban fontos megbeszélést tartott a szélsőséges Salvinival. A populisták jó formában vannak: gyakorolják a hatalmat az olaszoknál, a magyaroknál és a finneknél, és jönnek fel pl. az osztrákoknál és a spanyoloknál. Ezért a következő Európai Parlamentbe előreláthatólag nagy számban küldenek nacionalista képviselőket.

De Le Pen pártjának gyengül a szövetségi rendszere, vagyis az a frakció, amelyben helyet foglal Strasbourgban. Ily módon szívesen venné a Fidesz közeledését.

 

Handelsblatt

 

A Rheinmetall megerősítette, hogy Magyarország lesz a hadiipari cég legújabb páncélosának első vevője, sőt a gyártásban is közreműködik. Jól értesült körök szerint az egyezség már megvan. Eszerint a magyarok közreműködnek a fejlesztés befejezésében, mert pl. a „Párducot” alvázra kívánják építeni, miután eddig a rivális Krauss-Maffei gyártmányára szorultak rá.

Ha minden igaz, a magyar kormány 300 millió eurós támogatást nyújt a német konszernnek a termelés beindításához, bár hogy lesz megállapodás, az még nem biztos. Orbán mindenesetre már utalt a közösségi hálón arra, hogy Magyarország közreműködhet egy német tank előállításában. A magyar fél kulcspartner lett az elmúlt években a Rheinmetall számára. Zalaegerszegen már készülnek a Hiúz páncélosok és úgy tudni, hogy odatelepítenék a Párducok sorozatgyártását is.

Az Orbán-kormány azonban épp a minap jelentős politikai vihart kavart, amikor a politikus bejelentette, hogy nem járul hozzá Svédország gyors NATO-felvételéhez. Ily módon akar engedményeket kicsikarni az EU-tól, ám nem sok sikerrel. Ugyanakkor az ország erőteljesen fegyverkezik, függetlenül attól, hogy ránézésre jók a kapcsolatai Oroszországgal.

 

Die Presse

 

Szijjártó Péter szokás szerint az EU-t cseszegette a migráció miatt, amikor Bécsben a többi közt pont erről a kérdésről tárgyalt öt közép-európai ország külügyminisztere. Azt állította, hogy a szerb határon fegyveres embercsempészek, illetve migránsok szabadon garázdálkodnak. Brüsszel mindezt tétlenül nézi, ez azonban csak támogatja a bűnözők üzletét.

A találkozón, amelyen szó volt az Unió nyugat-balkáni bővítéséről valamint az EBESZ válságáról is, ugyancsak jelen volt a házigazda Schallenbergen kívül a cseh, a szlovák és a szlovén diplomácia vezetője. Látszólag nagy volt az egyetértés, bár nyugtalanságot váltott ki, hogy a magyar politikus igencsak sűrűn találkozik orosz kollégájával.

 

Foreign Policy

 

Magyarország hátráltatja Ukrajna megsegítését, ugyanakkor az orosz kapcsolattal kész feldühíteni az EU-t és a NATO-t. Kijev a tengerentúlon igyekszik támogatást szerezni, közben azonban szövetségeseket veszít a közvetlen szomszédságban. Orbán Viktor bejelentette, hogy kormánya mindaddig nem támogatja az ukrán vezetést nemzetközi kérdésekben, amíg az nem állítja helyre a kárpátaljai magyarok nyelvi jogait.

A hideg zuhany pont akkor jön, amikor az Unió decemberben határoz a felvételi folyamat megkezdéséről. Egyhangú döntés kell, így Ukrajna számára létfontosságú a budapesti hozzáállás. Ugyanakkor Orbánt és Putyint szoros kapcsolatok fűzik össze. Mindkettejük kormányzásában, ideológiájában, a nyugati terjeszkedésről vallott véleményükben sok a közös vonás. Magyarország továbbra is erősen függ az orosz olajszállításoktól, illetve más fontos nyersanyagoktól.

Egyébiránt a magyar vezetés már nem először határolódott el Kijevtől, hogy megnyugtassa a Kremlt.

 

Project Syndicate

 

Jan-Werner Müller nem ért egyet azzal, hogy a sajtó a demokrácia visszacsúszásaként tálalja mindazt, ami bizonyos országokban zajlik. Merthogy a kifejezés félrevezető, azt sugallja, mintha nem lehetne ellene semmit sem tenni, ráadásul eltereli a figyelmet arról, hogy az út új tekintélyelvűségbe torkollhat.

A Princetoni Egyetem politológia professzora nem sokat vár az idei évtől a demokráciák szemszögéből. A korszerű autokráciák új forgatókönyvet dolgoztak ki, hogy elhódítsák és megtartsák a hatalmat. Megőrzik a jogállam bizonyos kellékeit, de egyáltalán nem alkalmaznak erőszakot. Nem szegik meg látványosan a törvényeket, ugyanakkor a jog segítségével érik el céljaikat.

Arra összpontosítanak, hogy manipulálják a közvéleményt, miközben gyengítik a demokratikus normákat és intézményeket. A potenciális ellenfelek kiszűrésére a többi közt kémszoftvereket vethetnek be. Előfordul, hogy az adóhivatalt küldik bizonyos civil szervezetek, vagy szerkesztőségek nyakára.

A szélsőjobbos-populista magyar és lengyel kormány sokáig a bolondját járatta az EU-val, ezért meg tudta szilárdítani uralmát. Nem lehetetlen felszámolni az így okozott károkat, de egyre nehezebb. De azért nem mindenkinek járnak túl az eszén és nem is korlátlan ideig.

Jócskán követnek el hibákat és végső tartalékként ott van tartalékban a nyílt elnyomás is. Hogy miként kell hülyét csinálni az Unióból, azt Orbán mutatta meg, de lettek követői. Ezzel együtt arról nincs szó, hogy a tekintélyuralmi fordulat visszafordíthatatlan lenne. Vagyis a folyamatot úgy lehetne jellemezni, hogy az olyan, mint amikor egy hajó veszedelmesen az oldalára dől. És a fejleményeket országról országra elemezni kell, nem lehet azt állítani, hogy itt egy általános irányzatról van szó.

 

Der Standard

 

Szlovákia a választás után átcsúszhat Orbán táborába. A Nyugat számára nagy a tét, mindenesetre a szlovák politikában áttekinthetetlenek az erőviszonyok és igen nagyok az árkok. Vezet a SMER, de jön fel a balliberális Haladó Szlovákia Párt, mégsem valószínű, hogy nyerni tud.

Az abszolút többséget előreláthatólag senki sem szerzi meg. Ezért minden azon múlik, képes-e bárki működőképes koalíciót összehozni. A királycsináló a volt miniszterelnök Pellegrini lehet, aki a SMER-ből vált ki és alapított új mozgalmat.

A nagy dilemma az, miként áll hozzá az új vezetés Moszkvához. A pozsonyi politológus, Grigorij Meszezsnyikov abból indul ki, hogy Fico Orbán oldalára csapódik. Azaz Brüsszel számára újabb gond adódik, pl. a jogállam ügyében. Mások szerint azonban a politikus megalkuvó, aki eddig sem kereste az ütközést az EU-val.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Nagyon úgy néz ki, hogy elfogyott a német kancellár türelme Lengyelországgal szemben, pedig Scholz idáig visszafogta magát. A napokban kétszer is szokatlanul nyíltan bírálta mind a vízumbotrányt, mind pedig azt, hányan lépnek be lengyel földről olyan migránsok, akik ügyében a lengyel hatóságoknak kellett volna lefolytatniuk az eljárást.

Ám a lengyelek egyszerűen átengedik ezeket az embereket, Varsó ugyanakkor a német menedékpolitikát bírálja. Scholz ugyanakkor még azt is kifejtette, hogy Lengyelországban megengedhetetlen dolgok esnek meg. Egyébiránt nemigen van politikus Európában, akit ennyit izélgetne a lengyel vezetés, mint a kormányfőt. Ráadásul ilyen tónusban. És akkor még nem beszéltünk az 1,3 billió eurós háborús kártételi igényről.

A PiS a választás előtt igyekszik úgy beállítani az ellenzék vezérét, mint német ügynököt. Scholznál a jelek szerint elszakadt a cérna és azzal fenyegeti Varsót, hogy visszaállítja az ellenőrzést a közös határon, ami nagy érvágás volna a lengyeleknek. A lengyel külügyminiszter azzal vágott vissza, hogy Berlin beleavatkozik a belügyekbe, valamint a választási hadjáratba.

 

Reuters

 

A lengyel elnök bejelentette, hogy országa megpályázza a 2036-os olimpia rendezési jogát. Mexikó és Indonézia már jelentkezett és várhatóan hamarosan India is beadja a pályázatot. De beszállhat a küzdelembe Magyarország, Törökország és több öböl menti város is.

A nyáron a lengyelek adtak otthont az Európai Játékoknak és ottani teljesítményük alapján az Európai Olimpiai Bizottságok egyik vezetőségi tagja úgy látja, hogy minden további nélkül le tudnak bonyolítani akármilyen nagy versenysorozatot.

 

Handelsblatt

 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fő közgazdásza arra figyelmeztet, hogy a német gazdaság növekedési bajai jelentős gondokat okozhatnak a keleti szomszédoknak. Nehéz idők jönnek, mert a németek visszafogják a partnereket is. A régióban az EBRD konjunktúra jelentése ez évre 0,5, jövőre 2,5 %-os fejlődést jósol. Ezen belül Magyarország, Lengyelország és Csehország kilátásait véli a legjobbnak.

Javorcsik szerint a német recesszió lenyomja az importigényt, miközben a magyar és a cseh ipar német kivitele a GDP 20-át termeli meg. Ráadásul a zöld átmenet lényeges szerkezeti változtatásokat tesz szükségessé. Pl. az elektromos autók előállításához 30 %-kal kevesebb munkaerő kell, mint a robbanómotoros változatokéhoz. Vagyis a felszabaduló munkáskezek elhelyezéséről gondoskodni kell.

Viszont a régió profitálhat abból, hogy megbízható helyszínnek számít, már ha áthelyezik a szállítási útvonalak egy részét Kínából, illetve Oroszországból. A szakértő kitért arra is, hogy hatnak a szankciók, ennélfogva könnyen lehetséges, hogy hamarosan negatívba fordul az orosz fizetési mérleg. Emellett az ország mind inkább kénytelen búcsút inteni a nyugati technológiának.

 

Bloomberg

 

Európának változatnia kell, hogy kibekkelje Putyint a hosszú háborúban – írja elemzésében March Champion. Az elnöknek reményt adhat, hogy jelen állás szerint sikeres a gabonablokád és a szankciók ellenére is tud cirkálórakétákat gyártani. Ráadásul jön a szlovák, illetve lengyel választás és a szélsőségesek mindkét országban tőkét kovácsoltak abból, hogy sokba kerül Ukrajna támogatása.

Kijev szövetségeseinek érthetőbben meg kell magyarázniuk saját társadalmaik számára, miért kell megálljt parancsolni az orosz terjeszkedésnek, ideértve a következményeket, a sok millió menekültet, az inflációt, stb. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy állítólag elkerülhetetlen az ukrán vereség, illetve hogy a Nyugatot felelősség terheli az invázióért, akkor már kész is a populista koktél.

A Kreml számára azonban messze a legbiztatóbb az, hogy Trump jövőre újrázhat. Az is tény, hogy törvényszerű a háborús fáradtság. De ha a szövetségesek nem találnak meggyőző választ az orosz elnök stratégiájára, akkor tovább nőhetnek a kockázatok. Itt Európának kell a sarkára állnia. Több fegyvert kell gyártania az ukránok számára és több pénzt kell adnia. Folyamatosan jeleznie kell, hogy hosszú távú célja az Ukrajnának nyújtott védelem. Ennek kulcseleme, hogy megkezdődhessenek az uniós csatlakozási megbeszélések.

Fontos, hogy meg kell mutatni: Putyin téved, amikor azt hiszi, hogy elszántabb, mint a Nyugat.

 

Washington Post/Bloomberg

 

A kommentár szerint Franciaország ott hagyhatja Nigert, de az USA-nak nem szabad távoznia, mert az a terroristák és az oroszok győzelmét jelentené. Amerika ugyan jelenleg nem hajlandó puccsnak nevezni az afrikai országban végrehajtott államcsínyt, mert az azzal járna, hogy be kellene szüntetnie a katonai együttműködést a Szahel-övezet stratégiai fontosságú államával, amely a dzsihadisták és az orosz zsoldosok fontos terepe.

Párizst – egykori gyarmattartó hatalomként gyűlölik a térségben, az Egyesült Államokban egyszerűen nem bíznak. De pont ezért Washingtonnak nem kell igazodnia ahhoz, amit Párizs csinál. Hiszen közben az oroszok veszik át a franciák helyét és a káoszt kihasználják a szélsőséges fegyveres csoportok.

A globális délen nem vonzó jelszó, amit Biden meghirdetett, hogy ti. a szabad világ küzd a zsarnokok ellen. A fejlődő világban sokkal többet ér a hatalom és rend ígérete. Ebből következik, hogy B-tervként az amerikai kormányzat visszatér az erőpolitikához. Nigerben ezer katonát állomásoztat és van egy igen korszerű drónbázisa is.

Niger kapcsán a tengerentúlon összecsapnak a bezárkózás hívei, illetve azok, akik szerint az USA-nak továbbra is a jóindulatú hegemón szerepét kell betöltenie a nemzetközi színtéren. A szerző, Andreas Kluth nekik ad igazat.

 

2023. szeptember 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább