2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

A „hogyan tovább” kérdésre nem kaptunk választ!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Értelmiségi „lakoma” Óbecsén
Fotó: SZMSZ

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, a szervezők olyan dokumentumot sem készítettek, amely legalább felvázolta volna a magyar közösség időszerű kérdéseit, amiről aztán vitázni lehetett volna és valamiféle közös álláspontot kialakítani. A magyar közösségnek „a szellemi” és mindenfajta „lakomán” túl most az értelmiség álláspontjára, de elsődlegesen határozott kiállására van szükség, a „hogyan tovább” megválaszolására! Erre a kérdésre Óbecsén nem kaptunk választ! Az óbecsei happening lakomának talán megfelelt, társadalmi vitának és a vajdasági magyar közösség elvárásainak viszont kevés volt. A vajdasági magyar ellenzéket – a közelgő választásokkal is összefüggésben – sürgősen meg kell szervezni és a közösség megmaradása, valamint fejlődése érdekében a legfontosabb célkitűzéséket is meg kell fogalmazni. Bozóki Antal:

A drasztikus népességfogyási adatok tavaszi közzététele után a vajdasági magyar közösség mintha ébredezni, mozgolódni kezdene.

Szeptember 23-án megrendezték Óbecsén a Kontrapunkt – lakoma nevet viselő rendezvényt.

 A egésznapos eseményen több szociológus, szociálpolitikus, filozófus, újságíró, költő és író vett részt, amelyen – sajtójelentések szerint – „körbejárták a népszámlálási eredményeket, a sajtó helyzetét, de terítéken volt a filozófia és az irodalom”, valamint „szó esett a vajdasági magyarság helyzetéről is”.

A rendezvény két főszervezője Berényi Emőke, a Híd folyóirat főszerkesztője és Orcsik Roland, Magyarországra költözött becsei irodalmár, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa volt.

Berényi Emőke szerint „a cél az az volt, hogy találkozzanak és beszélgessenek egymással”. – Azt nézzük, hogy mi együtt, összefogva hogyan tudunk olyan tereket megteremteni magunknak, amik lehet, hogy nem állnak most még ebben a pillanatban a rendelkezésünkre – tette hozzá.

Az eseményről beszámolt a VRTV forgatócsoportja és terjedelmes írásban a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) névtelen cikkírója.

Az SZMSZ-ben közölt írásból csupán részleteket lehet megtudni az eseményről.

A HONNAN HOVÁ? című, a népszámlálásról, a vajdasági magyarság és általában a lakosság fogyásának okáról szóló társadalomtudományi kerekasztal-beszélgetésen Palusek Erik szociológus felszólalásában elhangzott, hogy „túlbecsültek a népszámlálási adatok, és (az adatokba – B.A.) sokan bekerültek, akik életvitelszerűen nem itt élnek”.

Ebből az következik, hogy a közösség létszáma még kisebb, mint a közzétett adatokban!

Badis Róbert szociológus elmondta, hogy „a magyarok száma a 2022-es népszámlálás adatai szerint 182 ezerre csökkent, továbbá 73 ezer embernek nemzetisége ismeretlen, vagyis egy részük, mondjuk 10 százalékuk lehet még magyar”. Szerinte „a politikának most pozitív üzenetet kell küldeni, úgy viselkednek, mint a Titanicon a zenészek”.

A csaknem egy évvel ezelőtt tartott népszámlálásnak a települések lakossága nemzeti összetételére vonatkozó adatait még mindig nem tették közzé!

A SZABAD SAJTÓ? című kerekasztalon Tőke János, a Sajtószabadság Alapítvány ügyvezetője és a Családi Kör hetilap főszerkesztője részéről elhangzott, hogy „a Magyar Szóban megindult tisztogatási hullám, erőszakos áthelyezések (miatt B.A.), nagyon sokan elmentek”.

A moderátor kérdésére, „hogyan lehetne megváltoztatni a kifelé zajló egyhangúságot a jelen körülmények között?” Gyurkovics Virág, az Átlátszó Vajdaság oknyomozó portál főszerkesztője és alapítója azt mondta, „amíg az MNT ennyire rátenyerel az intézményeinkre, addig ő nem látja ennek a lehetőségét”. – Vannak értékes újságírók, értékes emberek, de ha mérlegre teszik, hogy ki szeretnék fejezni önmagukat, vagy szeretnék megtartani az egzisztenciájukat, mindig a második felé billeg a mérleg nyelve – tette hozzá.

Gyurkovics nehezményezte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) új „stratégiája úgy készül, hogy a hírfogyasztókat sem kérdezték meg. Rákérdezett az MNT-nél, hogy készült-e új közvélemény-kutatás, hogy miből tájékozódnak, milyen típusú híreket fogyasztanak a vajdaságiak. – Nem készült ilyen felmérés, nem tudjuk milyen példányszámban kelnek ezek el az MNT alapítású lapok. Enélkül készül el az új médiastratégia – írja az SZMSZ.

Óbecsén a szervezők által meghívottak, a még itthon maradt, vagy már Magyarországra költözött értelmiségiekhez tartozók vettek részt.

– Amikor egy közösség krízishelyzetbe kerül, akkor kétféle megoldási lehetőség létezik: az önfelemésztődés, vagy a másik út, ami a mi esetünkben járhatóbbnak tűnik, a kreatív megoldáskeresés. Az volt a szombati találkozó célja, hogy ilyesfajta kreatív megoldásokat keressünk, többféle tudományterület képviselői gyűltek össze és ötleteltek arról, hogy hogyan tovább – foglalta össze az eseményt a Szabad Magyar Szó szerzője.

A cikkíró ékelése szerint „jól sikerült a rendezvény, a délelőtti kerekasztal beszélgetések izgalmasak voltak”, „sok újdonságot hallott, ráadásul a magánbeszélgetések is kialakultak, amelyek alapul szolgálhatnak más, hasonló rendezvények létrejöttéhez”.

Az esemény részvevői adósak maradtak azonban a „hogyan tovább” megfogalmazásával. Berényi Emőke, „elmondta, hogy jelenleg több ötlet is felmerült a folytatásra, amiből nem tudni még, hogy mi valósul meg, és milyen formában”.

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, a szervezők olyan dokumentumot sem készítettek, amely legalább felvázolta volna a magyar közösség időszerű kérdéseit, amiről aztán vitázni lehetett volna és valamiféle közös álláspontot kialakítani.

A magyar közösségnek „a szellemi” és mindenfajta „lakomán” túl most az értelmiség álláspontjára, de elsődlegesen határozott kiállására van szükség, a „hogyan tovább ” megválaszolására! Erre a kérdésre Óbecsén nem kaptunk választ!

Az óbecsei happening lakomának talán megfelelt, társadalmi vitának és a vajdasági magyar közösség elvárásainak viszont kevés volt.

Reményt jelent a témában az újabb hír, miszerint Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke szeptember 23-án a VRTV esti híradójában bejelentette, pártja „a népszámlálási adatokat figyelembe véve és elemezve a vajdasági magyarság jelenlegi helyzetét vizsgáló dokumentumon dolgozik”. Azt is elmondta, hogy „a vajdasági magyarság életét érintő problémákkal foglalkozó deklarációt” „hamarosan közzéteszik”.

A vajdasági magyar ellenzéket – a közelgő választásokkal is összefüggésben – sürgősen meg kell szervezni és a közösség megmaradása, valamint fejlődése érdekében a legfontosabb célkitűzéséket is meg kell fogalmazni.

 

2023. szeptember 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább