2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ibiza Magyarországon: A titkos felvétel bajba hozza Orbán rendszerét

Ibiza Magyarországon: A titkos felvétel bajba hozza Orbán rendszerét

A Der Standardkommentárja úgy ítéli meg, hogy ami jelenleg Magyarországon a titkos felvétel ügyében zajlik, az nagyon emlékeztet az Ibizagate-re, vagyis arra a lehallgatási botrányra, amely pár éve az Osztrák Szabadságpárt elnökének a bukását okozta. Mindenesetre az Orbán-kormány szorult helyzetbe került, bár azért továbbra is vannak kétségek Magyar Péter története kapcsán.

Ezzel együtt alig ült el a botrány a pedofil-ügy után, máris itt a következő: ismét hatalmi visszaélésekről szól az igazságügyön belül. Varga Judit leginkább úgy szerepel benne, mint a vád önkéntelen tanúja. Válaszaiból az derül ki, hogy az orbáni rendszer nem okvetlenül cél a vádak egyértelmű tisztázása. Nem szép képet fest arról, hogy a hatalom miként tekint a bíróságokra.

A Varga-Magyar-duó éveken át konzervatív álompárnak számított, ám a férfi azt mondja, hogy a töréspontot a kegyelmi ügy jelentette számára. Nem lehet megjósolni, milyen következményekkel jár a botrány, de 13 % már kész volna Magyar Péterre szavazni. A kormány szerint viszont ő is csak úgy fog járni, mint Márki-Zay Péter. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A lap közép-európai tudósítója úgy mutatja be Magyar Pétert, hogy ő az, aki provokálja Orbánt. Cathrin Kahlweit az ellenzék új popcsillagának nevezi a politikust, aki nyíltan beszél a maffiaállamról és nem csupán hagyományos eszközökkel küzd a hatalmasok ellen. Rövid idő alatt kétszer is jelentős tömegeket tudott mozgósítani, amiről a többi ellenzék párt csak álmodhat. Egyúttal a közösségi hálón is feltüzeli a tömegek dühét.

A volt feleség, Varga Judit nem vitatja, hogy azt mondta, ami az ominózus felvételen hallható a családi beszélgetés során, de arra hivatkozik, hogy félt, mert a férfi erőszakos volt odahaza. Mindenesetre az ügy akkora botrányt váltott ki, amekkora még nem volt a Fidesz uralma alatt.

A kritikusok szemében a kegyelmi ügy ékesen bizonyítja, milyen képmutató a kormány, hiszen úgy állítja be, hogy lankadatlanul küzd a pedofília ellen, ám futni hagy olyasvalakit, aki segédkezet nyújtott egy gyerekbántalmazás tettesének. Ez volt az a pont, ahol Magyar megjelent a színen.

Valóságos népi hős lett és ezt láthatóan élvezi is. A korábbi nej viszont feltűnően visszafogja magát, Orbán pedig leginkább azon van, hogy távol tartsa magától az egész históriát. Magyar ezzel szemben bizonyította, hogy a hatalom beleavatkozott az igazságszolgáltatás dolgába a Völner-Schadl-per kapcsán. A kormánypropaganda ugyanakkor azt állítja, hogy a férfi erőszakos és narcisztikus.

A Rogán-féle kormányzati tájékoztatási központ Shakespeare-t idézte a történtek ügyében: Sok hűhó semmiért. A másik oldal ezzel szemben azt veti Orbán szemére, hogy alatta igencsak intézményesedett korrupciós hálózat jött létre és abból leginkább a miniszterelnök szűk köre profitál.

 

Der Standard

 

Magyar Péter egykori bennfentesként a feltételezett korrupciót alátámasztó bizonyítékokkal tör borsot Orbán orra alá – jelenti Budapestről Gregor Mayer. A nyilvánosságra hozott felvétel miatt a kormány nyomás alá kerül, hogy adjon magyarázatot, habár nem biztos, hogy sok fideszes elgondolkodik a történteken.

Itt egyetlen ember lép fel, egy polgár, minden tisztség és különösebb gazdasági háttér nélkül, mégis kedd este ezreket tudott az utcára hívni. Odahaza, a négy fal között nyilvánvalóan sokat tudott meg a feleségétől a hatalmi körök korrupciójáról.

Az már eddig is feltételezhető volt, hogy a Végrehajtói Kar korábbi elnöke Rogán védelmét élvezve űzte kisded játékait. Ám amint Varga Judit a konyhaasztal mellett bevallotta: a minisztere emberei kihúzták a nyomozati anyagból a politikusra vonatkozó állításokat. Egyébiránt a felvételen nem olyan az asszony hangja, mintha az akkori igazságügyi miniszterből erővel kellett volna kihúzni leleplezést.

Viszont a családi erőszak ügyében egyelőre nem lehet igazságot tenni. A propaganda gépezet azonban már teljes erővel célba vette Magyart. Izgalmas kérdés ugyanakkor, hogy lesz-e politikai tényező egyetlen ember show-jából. Ám a jelentős Fidesz-fölény ellenére fokozódik az elégedetlenség, sokan emiatt egy új vezérre, egy csodagyerekre áhítoznak.

Ám az egyelőre a mesék világába tartozik, hogy „a kiábrándult Fidesz-szavazó” átállna. Mégis nem kevesen remélik, hogy Magyar át tudja csábítani ezeket az embereket a mítoszok világából a politika mindennapjaiba.

 

FAZ

 

Magyarországon a rózsák háborújává fajul a politikai botrány. Utóbbi hatalmi visszaélésről, az ügyészség jogtalan kormányzati felhasználásáról szól, amit Magyar Péter odahaza készült titkos felvétellel kíván alátámasztani. A feleség ezzel szemben azt állítja, hogy a férfi zsarolta és erőszakot alkalmazott fele szemben. Az asszony továbbra is szolidáris Orbánnal.

A volt férj azzal lépett reflektorfénybe, hogy egy új, polgári ellenzéki elő élére akar állni, miután súlyos vádakat fogalmazott meg a miniszterelnökkel szemben. Azt mondja, maffiakormány uralkodik.

Sokkal kényesebb a kegyelmi históriánál a Völner-Schadl-ügy. A nyilvánosságra került felvétel azt látszik alátámasztani, hogy az ügyészségi iratokba belenyúlt Rogán Antal.

 

Euronews

 

A beszámoló azt írja a kedd esti budapesti demonstráció után, hogy a tekintélyuralmi Orbán hatalmát már eleve megrendítette a bicskei gyerekbántalmazási ügy és Magyar Péter fellépésétől a hívei azt remélik, hogy segít szétrobbantani a politikai rendszert.

A kormányzat ezzel szemben olyan opportunistának minősítette, aki válása után új karrierre vágyik, ám egyre nagyobb népszerűsége komolyan súlyosbítja a hatalom amúgy is komoly fejfájását. Kirohant ugyanis a korrupció ellen. Azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy az nepotista oligarcha-rezsimet tart fenn, és az törvénytelenül odaítélt hivatalos megbízásokból vastagszik.

 

Frankfurter Rundschau

 

Egy osztrák Balkán-szakértő úgy véli, hogy az EU-nak sokkal határozottabban kell fellépnie a térségben a tekintélyuralmi erők ellen, nehogy úgy járjon, mint Magyarországgal. Vedran Dzsihics, a Bécsi Egyetem tanára azt mondja, ez arra is vonatkozik, amikor a szerb elnök meghamisítja a választás eredményét. Az EU többé nem csukhatja be az egyik szemét az ilyen visszaélések láttán, mert az bumeráng módjára visszaüt, lásd Orbán Viktort.

A politológus szerint igen sötét állapotok uralkodnak Szerbiában, illetve Bosznia szerb részén. Ezek a vezetők minden tekintetben igen közel állnak Moszkvához, autoriter módon irányítják országukat, nyomulnak a politikai ellenfelekkel szemben. Oroszországot a szövetségesnek tartják, viszont ostorozzák az EU-t, illetve Amerikát. A régióban a jobboldali-nacionalista irányzat már sok helyen bekerült a politikai fő áramlatba.

Az viszont nagy hiba volna, ha Brüsszel kompromisszumot kötne az autokratákkal, azon az alapon, hogy azoknak stabil a hatalma. Ehelyett az Uniónak inkább az alternatív erőkkel kellene jobban együttműködnie. Olyanok belépését kellene elősegítenie, akik komolyan akarják a tagságot, mint Koszovó vagy Montenegró. A többieknél viszont néven kellene nevezni a gondokat.

 

Bloomberg

 

Az előző brazil elnök ügyvédei azt válaszolták a Legfelsőbb Bíróság felszólítására, hogy Bolsonaro egyáltalán nem azért töltött az elmúlt hónapban két éjszakát a brazíliavárosi magyar nagykövetségen, mert menedéket akart kérni. A jogászok két napot kaptak, hogy megmagyarázzák a történteket, miután a New York Times a képviselet biztonsági kameráinak felvételével igazolta: két napon át ott volt a politikus.

A védelem szerint azonban illogikus azt gondolni, hogy a volt államfő kereket akart volna oldani az igazságszolgáltatás elől, mivel nincs semmi ok arra, hogy letartóztassák. Azaz semmi sem indokolja, hogy tárgyalás előtt őrizetbe vegyék. Emellett a legteljesebb mértékben együttműködik a hatóságokkal. Rengeteg politikai programja van, ideértve a külföldet is, de ha elutazik, arra mindig engedélyt kér.

Egyébiránt szoros kapcsolatban van magyar szövetségeseivel, konzervatív nemzetközi ügyek kapcsán – állítja a hírügynökség birtokába jutott e-mail. Jogászok ugyanakkor nem egységesek abban, hogy a követségi kiruccanás kellő alapot képez-e az őrizetbe vételére.

Mindenesetre az illetékes legfelső bíró öt napot adott a főügyészségnek, hogy foglaljon állást a jogi magyarázat ügyében.

2024. március 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább