2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Üzenet Pásztor Istvánnak és Bálint fiának: „Most kéne abbahagyni”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban zajlott a lövöldözés, hanem a városban, a Lidl bevásárlóközpont előtt. Valami nagyon nem jól működik az eddig önfényező, dölyfös, minden más véleményt eltipró VMSZ-haladó koalícióban! A szokásos, sokszáz (lefizetett) lájkoló a VMSZ oldalán vajon ehhez is gratulál?! A bukásra álló pártvezér az eseményre kénytelen volt reagálni, de nagyon gyengére sikerült. A hivatalos oldalán írt bejegyzése szerint „a szabadkai Lidl bevásárlóközpont előtt lezajlott lövöldözés végső figyelmeztetés kell, hogy legyen, hogy Szerbia felülvizsgálja a migrációs politikáját”... A tekintélyét és a hitelét is vesztett Pásztor pártvezérnek az eddigi sokéves sikertelen, a közösségre végzetesen káros és szégyenletes politikája miatt csak az a lehetősége maradt, hogy azonnal felmondja a Szerb Haladópárttal (SNS) kötött koalíciós szerződést és kilépteti a VMSZ összes tisztségviselőjét a hatalmi szervekből! Bozóki Antal:

A sok széket és szerepet elfoglaló vezér, Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ), a Tartományi Képviselőház, stb. elnöke ismét interjút adott a Szabadkai Magyar Rádiónak (SZMR, Napindító, 2023. szeptember 05.).

A You Tube-on meghallgatható 19:58 perces műsor több mint felében (9,41 perc) Pásztor „a Szabadka magyar nyelvű városfeliratok megrongálásáról” monologizált, ami az elmúlt napokban „a kedélyeket borzolta”.

A műsorban elhangzottakról a Pannon RTV egy magyar és egy szerb nyelvű tudósításban számolt be. A bökkenő azonban az, hogy a két írás között lényeges eltérés van. A Napló Vezérigazgatóság portál hívta fel a figyelmet, hogy a magyar nyelvű szövegből „mintha kimaradt volna egy rész, pedig igazából itt vagdalózott Pásztor”.

A magyar tudósításból hiányzó rész eredetiben a YouTube-on hallható:

– Hogy kik az elkövetők, ezt ebben a pillanatban azt gondolom, hogy nincs ember, aki meg tudja megmondani. Én azt látom, hogy a vajdasági magyar ellenzéki sajtó részéről a belgrádi ellenzéki pártokhoz bekötött magyar politikai erők részéről, a Délhír Portál részéről, van egy folyamatos sugallása annak, hogy ezek nem lehetnek mások, mint a szerbek. Én erről nem vagyok meggyőződve. Én ilyen jellegű kijelentést soha nem tettem, soha nem teszek, mert az gondolom, hogy az élet ettől sokkal komplikáltabb.

Nekem az a meggyőződésem, hogy ez egy politikai indíttatású cselekedet volt. Ezek az imént fölsorolt aktorok vagy szereplői a közéletnek rögtön vasárnap délelőtt olyan aktivitást fejtettek ki, ami arra utal következtetni, minthogyha tudták volna, hogy itten mostan mégis mi fog történni. Rögtön ráugrottak, rögtön elkezdték hergelni a közvéleményt, rögtön olyan posztokat idézgettek, rögtön olyan sajtónyilatkozatokat tettek.

Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy olyan pártról van szó, itt a VMDK-ra gondolok, amelyik több mint tíz éve vagy közel tíz éve gyakorlatilag a mindenkori belgrádi és újvidéki liberális ellenzéknek a meghosszabbított keze. Ennek az az egyik bizonyítéka, hogy az utolsó választáson az elnökük a 47. helyre lépett fel a listájukra. Tehát nem számít semmi se, az számít, hogy ott maradjanak és a feladatot, amikor kell, akkor ellássák, mint ahogy ezt most megtették.

Ami pedig a Délhír Portált illeti, az az igazság, hogy talán mindenki tudja, hogy ezek a kezdetektől fogva gyakorlatilag annak a pénzelője, az a Jobbik alapítványa volt. A Jobbik az nem a Jobbik, nem ugyanaz a Jobbik, amelyik volt tíz évvel ezelőtt. A Jobbik ma egy liberális baloldali beállítottságú párt, amelyik a magyar ellenzéken belül, nagy valószínűséggel ugyanazokkal a guruló dollárokkal dolgozik, mint az összes többi párt. Ezért én azt gondolom, hogy a politikai indíttatás ebből az irányból nem vehető ki a történetből – mondta Pásztor István.

Pásztor rádiós „vendégeskedéséről” a VMSZ-es szócsőként működtetett Magyar Szó Konfliktuskeltő politikai akció címen számolt be szeptember 6-án, de az ominózus rész innen is hiányzik. Vajon miért?

A szerb nyelvű tudósításban Pásztor a szerb szélsőségeseket még véletlenül sem gyanúsítja meg, hanem – a komplikált életre hivatkozva – magukat a vajdasági magyarokat rágalmazza meg nyíltan. Inkább ellenséget gyárt a saját közösségén belül, minthogy beismerné Quisling-politikájának csődjét, és inkább bókol egyet még most is a haladó párti gazdái felé.

A Szabadka magyar feliratú helységnévtáblájának szétverésére először a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) reagált a szeptember 3-ai közleményében. A párt közölte, hogy „az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek megrongálták, apró darabokra verték szét a Palics bejáratánál lévő Szabadka Község nevét jelző feliratot”.

A VMDK „a legerélyesebben elítélte ezt a vandál cselekedetet, és követelte a rendőrségtől, illetve az ügyészségtől, hogy kerítse elő az elkövetőket és példaértékű büntetést szabjon ki rájuk”.

Egyébként a VMDK már huzamosabb ideje küzd táblaügyben és ezt a nyilvánosság előtt videókkal és fotókkal dokumentálja, a folyamatot mindannyian követjük.

Csonka Áron, a VMDK elnöke szeptember 5-én a közösségi hálón visszautasította Pásztor Istvánnak a SZMR-ban elhangzott szavait:

– Pásztor Istvánnál elszaladtak azok a bizonyos lovak! A párt házi rádiójának nyilatkozva P. I. azt találta mondani a sorok között, hogy nekünk, vagyis a VMDK-nak és a független vajdmagyar sajtónak (szerinte ellenzéki sajtónak) közünk volna a táblarongálásokhoz Szabadkán. Szerinte mi voltunk a politikai felbujtók, de lehet az elkövetők is. Mert gyorsan reagáltunk a hírekre és a közvélemény felé fordultunk, formálva azt. Mintha készültünk volna arra, ami történt. Mert mi folyamatosan aláaknázzuk azt a bölcs politikát, amit önök folytatnak a SNS-el (a Szerb Haladó Párttal – B.A.), a szerb-magyar barátságot, amit önök, Orbán és Vučić építettek ki. Ehhez hozzáfűzte a szokásos HU matricát, libernyákolást és a sajtó esetében a dolláros baloldali Jobbik emlegetését. Mindezt alattomos módon, csak a Pannon RTV szerb nyelvű cikkében, míg a magyar nyelvű szövegben ez már nem található. Azt megértem, hogy önök most olyan pánikban vannak a téves politikájuk szétesése miatt, ami miatt most összehordanak tücsköt, bogarat és a keletkezett károkat próbálják optimalizálni. Csakhogy az állításai minden valóságot mellőznek! […]

A rongálást az elsők között jeleztük, már csak azért is, mert figyelemmel kísérjük, mi történik velük. A VMDK járta ki a jogi utat a táblák kihelyezéséhez, felelősséget érzünk iránta.

De magyarázza meg nekem, hogyan lehet az, hogy a rongálás szinte azonnal Dr. Pásztor Bálint Facebook oldalán, illetve a Pannon RTV honlapján/társadalmi hálókon jelent meg?

Vajon, az észjárását követve, ők tudták előre mi fog történni? Készültek rá? Netán a kivitelezők is azokból a körökből jöttek? Honnan tudja, hogy AV-nek (Aleksadnar Vučić szerb elnöknek – B.A.) üzentek? Ha ismert az üzenet, ismert a címzett, akkor azt is tudják ki adta fel az üzenetet? – kérdezi Csonka, majd folytatja:

– Az meg egyenesen szánalmas kísérlet a lejáratásunkra, ahogyan a szerb és a délvidéki magyar közvélemény előtt megpróbál bemocskolni bennünket! Ahogyan az is szánalmas, amilyen módon támadja azt a sajtót, amely nem az önök szája íze szerint tudósít! Talán attól félnek egy másik magyar párt is bekerülhet a parlamentbe és akkor önöknek végük lesz? Elismerem, a félelem jogos. Azonban önök nem fogják fel azt az egyszerű tényt, hogy az önök haladó összeborulása alatt a kisebbségi jogokat folyton visszanyesik, és közben önök hallgatnak, nem tesznek semmit. Azt hiszik, az emberek ezt nem látják? Hülyék? Vakok? Nem fogják fel, hogy az üzleti érdekeik miatt eladták a közösségünket kilóra! – írja Csonka a Facebook oldalán.

Pásztor István a korábbi években beteges vehemenciával üldözte, ostorozta, húgyos körtére ráfanyalodó picsogókórusnak nevezte az ellenzéki Magyar Mozgalmat, amely tagjainak zömét a VMSZ-ből kizárt személyek alkották. Nem nyugodott, amíg „guruló” Prosperitati-forintjaival meg nem zsarolt mindenkit és meg nem kaparintott minden céget, intézményt. Hosszúra nyúlt hatalma alatt sikerült a vajdasági magyar közösségből kiirtania minden ellenzéki szervezetet és gondolkodást, kivéve a VMDK-t.

Most már csak a VMDK maradt, amiből ellenségképet lehet faragni és tételek kínosan nevetséges felcserélésével rájuk hárítani az okot, ami miatt bukik az eddig diadalittas VMSZ-menet?!

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke szeptember 1-jén a Szabadka díszpolgára cím átvételekor nagy csinnadrattával demonstrálta a soknemzetiségű Szabadka sikerességét. Azt is találta mondani, hogy Szabadka bejáratánál magyar nemzeti színekkel magyarul a város nevének kiírása „az ő ötlete volt és egyáltalán nem zavarja” (sicc!!), miközben ez törvényi kötelezettség.

Logikusan sejthető, hogy a táblarongálás erre föl érkezett, mint cáfolat, de nemcsak Vučićnak, hanem a Pásztoroknak is. Elég a hazudozásból, a hamis idillekből.

A VMSZ köreiben van ok pánikra az elkerülhetetlen bukás felé vezető úton.

A „haladó” VMSZ politikája elleni elégedetlenség a magyarok körében is növekszik. Ezekben a napokban Pásztor Bálintnak magyar üzenetek („Bálint Kis Knini Nindzsa” falfirkák lepték el

Szabadkát) is érkeztek, több botrányos jelenség miatt is.

A junior Pásztor képes volt a szabadkai városnapon arra, hogy magyarul meg se szólaljon, meghívták koncertezni a háborús bűnösök, soviniszták dalait éneklő Baja Mali Knindžát, mára pedig a megmaradt szerb Subotica dísztáblára írták föl a „nép nevében”: „Pásztor Bálintka ne csak nyávogjon, hanem ugasson is már!”.

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban zajlott a lövöldözés, hanem a városban, a Lidl bevásárlóközpont előtt. Valami nagyon nem jól működik az eddig önfényező, dölyfös, minden más véleményt eltipró VMSZ-haladó koalícióban! A szokásos, sokszáz (lefizetett) lájkoló a VMSZ oldalán vajon ehhez is gratulál?!

A bukásra álló pártvezér az eseményre kénytelen volt reagálni, de nagyon gyengére sikerült. A hivatalos oldalán írt szeptember 8-ai bejegyzése szerint „a szabadkai Lidl bevásárlóközpont előtt lezajlott lövöldözés végső figyelmeztetés kell, hogy legyen, hogy Szerbia felülvizsgálja a migrációs politikáját”.

– Határozottan és engedékenységet nem ismerve megálljt kell parancsolni az illegális migrációnak. Annyit beszéltünk már róla. Elmúlt a beszélgetés ideje az államnak meg kell, hogy védje a polgárait – írja, ki tudja már hányadszor a hitelét vesztett VMSZ elnök.

Még mindig nem jutott el a tudatáig, hogy neki nem mondani, jegyzetelni, hanem cselekedni kell!

Bejegyzéséhez eddig 225 kommentárt fűztek, amelyek lényegét az egyik kommentező

tömören így foglalta össze: „Јо реггелт елнок ур…” [Jó reggelt elnök úr...]

– Kedves István! Remek programbeszéd – tessék nekifogni a megvalósításnak. Mint kvázi koalíciós partner, Önök is az „állam” részei. Ne tegyenek úgy, mintha kívülállók lennének. […] Jó ideje várják Önöket Hajdújáráson IS. Nemcsak az ünnepélyes átadókon, szalagátvágásokkor van teendőnk. Nemcsak a rotyogó pörköltes bográcsok, és a gasztrofolk táncitáncik közben vagyunk vezetők. Hanem a bajban is. Most kell odamenni az emberekhez. Mert ez így roppant soványka és erőtlen. Vagy lehet így is tovább, csak aztán ne csodálkozzunk, ha lassan elfogy a szavazóbázis – írja egy másik kommentben.

A Szabad Magyar Szó független portál A díszpolgári címtől a nindzsákig c. szeptember 9-ei összegzésében megállapítja, „a kör bezárult, egy kizárólag szerb nyelven megtartott díszpolgári cím díjátadótól a Szabadka felirat tönkretételén keresztül eljutottunk a knini és a helyi nindzsákig”.

A szerző Kovács Kati dalszövegére utalva – nem mondja ugyan ki – de feltehetően Pásztor Istvánnak és Bálint fiának üzeni: „Most kéne abbahagyni, / Elfutni, elrohanni, / Érzem, hogy holnap már többé nem lehet”.

A tekintélyét és a hitelét is vesztett Pásztor pártvezérnek az eddigi sokéves sikertelen, a közösségre végzetesen káros és szégyenletes politikája miatt csak az a lehetősége maradt, hogy azonnal felmondja a Szerb Haladópárttal (SNS) kötött koalíciós szerződést és kilépteti a VMSZ összes tisztségviselőjét a hatalmi szervekből!

 

2023. szeptember 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább