2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!
Szakállas Zsolt, a VMSZ tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi ? nemzeti közösségi titkára (balról) és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a VMSZ által megtett elnöke tanszercsomagokat adnak át az első osztályba induló diákoknak 2023. augusztus 31-én Hajdújáráson ? mögöttük Vicsek Annamária, a VMSZ oktatási államtitkára, jobbról Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője (Fotó: Fremond Árpád/Facebook)

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt összegek, tanszercsomagok, az igazgatói székek elosztásában és „tankönyvek jóváhagyásában” merül ki. Varjú Potrebity Tatjanának, a Végrehajtó Bizottság oktatásért felelős tagjának most sürgősen rendet kellene tenni elsősorban az adatok között. A tisztánlátás véget pontosítani, hogy akkor most az 1299 kisdiák közül mennyien is tanulnak magyar nyelven/magyar tagozaton, mennyien járnak „két tannyelvű osztályba”, vagy „nem teljesen magyar nyelven tanulnak”, mennyi az összevont osztályok száma és erről tájékoztatni a nyilvánosságot. Az MNT-nek tervet kellene készíteni az oktatási hálózat idejében való átalakítására, a kialakult helyzettel való összehangolására! Bozóki Antal:

Augusztus 26.

Harminc évig könyvtár nélkül!?

 

A bánsági Kisorosz (Torontáloroszi) lakóinak száma a 2011-es népszámlálási adatok szerint még 1181, vagyis a lakosok 35,48 százaléka volt. (А települések nemzeti összetételének 2022. évi adatait eddig csak a községek és a városok vonatkozásban közölték.)

Harminc év után, „a falunap és a pravoszláv templombúcsú keretében nyitották meg az új könyvtárat, amely a nagykikindai Jovan Popović Népkönyvtár fiókintézeteként működik majd a kultúrotthon helyiségeiben”.

– Könyvtára eddig is volt Kisorosznak, de az a Gligorije Popov Általános Iskolában működött – a valamikori falusi könyvtárat ugyanis harminc évvel ezelőtt zárták be –, így sokan feszélyezve érezték magukat, hogy oda járjanak könyveket kölcsönözni. A könyvtár állománya számos új könyvvel gazdagodott, az intézményből sok magyar nyelvű könyv is kölcsönözhető. Jelenleg a helybeliek négyezer címszóból válogathatnak, de mire mindent nyilvántartásba veszünk, a könyvtár állománya elérheti az ötezer kötetet is – írja az eseményről készült tudósításban.

A kisoroszi könyvtár esete jól mutatja a délvidéki/vajdasági magyar kultúra sanyarú helyzetét. Mindenre jut pénz, csak – leginkább falusi környezetekben –, egyebek mellett, a könyvtárak működtetésére sem!

Bizonyára számos délvidéki faluban is hasonló, vagy még rosszabb a helyzet, mint Kisoroszon. Hosszú ideje nem látni helyzetfelmérést arról, hogy a magyarok lakta, vagy magyarok is lakta helységekben van-e könyvtár, hogy milyen azoknak a látogatottsága és milyen könyvállománnyal rendelkeznek. Pedig ennek az elkészítése is az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács – MNT (Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottság kultúrával megbízott tagja) feladata lenne! Számba kellene venni a magyarlakta vidékek könyvesboltjait is! Sajnos, itt is rosszul állunk. A magyar többségű „Zentán (!! – B.A.) például évek óta nem létezik ilyen” – írja Szőcs Ildikó az íráshoz fűzött kommentárjában. Döbbenetes! Hugyik Richárd éppen zentai születésű!

 A kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskolában működő könyvtárat a lakosság legnagyobb része bizonyára harminc évig nem látogatta, mivel „sokan feszélyezve érezték magukat”. A falu vezetése pedig Csipkerózsika álmát aludta.

Az új könyvtárban „magyar nyelvű kötetek is vannak” (sicc!!), emeli ki írása címében a szerző. Kérdés azonban, hogy az „ötezer kötetet” is „elérhető” könyvek között mennyi a magyar nyelvű, és hogy – ennyi év elmúltával – van-e, aki majd rászokik a könyvtárba járásra.

Az új évezredben a digitális adatbázisok használata terjedt el, a könyvtárak pedig inkább művelődési-információs, közösségi terekké váltak. A kisorosziak lépést fognak-e tartani az újabb trendekkel, hogyan fogják behozni a falu súlyos lemaradását?

 

Augusztus 26. – szeptember 18.

Gyér érdeklődés

 

Az újvidéki Magyar Tanszék augusztus 26-ai és szeptember 2-ai tájékoztatója szerint „a Tanszéken még 12 szabad hely várta a végzős középiskolásokat, ebből 7 az állami költségvetés terhére, 5 pedig önköltségen”. A jelentkezés szeptember 4-én és 5-én, a felvételi vizsga pedig szeptember 7-én volt az újvidéki Bölcsészettudományi Kar épületében.

A Pannon RTV tudósítása szerint a Magyar Tanszékre „az idén összesen 20-an kerülhetnek állami, öten pedig önköltséges képzésre”.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Karon az első körben mindössze 13-an jelentkeztek. Ez bizonyára részben a magyar diákok száma csökkenésének, a tanári/újságírói hivatás presztízsvesztésének, a munkaerőpiaci telítettségnek, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) médiaszaka megnyílásának/működésének tudható be.

A pótfelvételi iránt összesen két hallgató érdeklődött, miszerint az újvidéki Magyar Tanszéknek összesen 15 elsős hallgatója lesz a 2023/24-es tanévben. (A Tanszék munkatársainak száma pedig 20.) Feltéve, ha minden jogosult beiratkozik, mert rendszerint olyanok is vannak, akik csak tartalékként teszik le a felvételit arra az esetre, ha nem kerülnének be az általuk preferált szakra.

 

Augusztus 26. – szeptember 2.

Szétesőben az oktatási rendszer

 

Vajdaság 71 általános iskolájában 1299 diák kezdte meg tanulmányait magyar nyelven. Ez 21 diákkal több, mint az előző iskolaévben, de 13-al kevesebb, mint 2020-ban. Ez „jó hír”, „legalább is jobb, mintha tovább fogynánk”.

– Sok helyen összevont osztályokban ugyan, vagy nem teljesen magyar nyelven, ám hét intézményben továbbra is kizárólag magyar nyelven indultak osztályok – írja a Délhír portál.

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában 53, Törökfaluban 11, Völgyparton pedig 3 a magyar tannyelvű osztályokba iratkozott gyerekek száma. A cikkíró ezzel szemben azt emelte ki, hogy „92 iskolakezdő részesült az anyaországi támogatásban”, miközben az elsősök száma mindössze 67! Kinek jó, mire jó az ilyen tájékoztatás?! Mi történt 25 tanszercsomaggal?

Hajdújáráson 17, Királyhalmon 6, Noszán pedig egy diák kezdte meg tanulmányait.

„Kishegyes községben Bácsfeketehegyre összesen 19 (tanszer)csomag érkezett a magyar nyelven tanuló elsősök számára. Kishegyes településre 33 csomag jött”. Ebből azonban szintén nem lehet megállapítani, hogy mennyi csomag talált gazdára.

Kúlán 9 az elsősök száma.

Magyarcsernyén a Magyar Szó szerint 11, a Vajdaság Ma szerint 9, Tóbán pedig 8 elsős kezdte meg a tanulmányait magyar nyelven. „Mindkét iskolaépületben többen lesznek az elsősök az előző évhez viszonyítva, különösen Tóbán, ahol már nagyon rég kezdték el ennyien a tanévet”.

Nagykikinda községben 24 elsős magyar diák van: Szajánban a Móra Károly Általános Iskolában 15, Nagykikindán a Fejős Klára Általános Iskolában 7, Kisoroszon a Gligorije Popov Általános Iskolában kettő.

Oromhegyesen 8, Oromon 9, Tóthfaluban 7 elsős kezdte a tanévet.

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolában 7 tanuló kezdte meg tanulmányait a magyar tannyelvű tagozaton. Az iskola 134 diákkal kezdi a tanévet, ami „mintegy 20 tanulóval kevesebb, mint amivel zárta a múlt évet”.

Nagybecskereken – az egykor magyar többségű városban – az egyetlen magyar tannyelvű városi általános iskolában egy (1!!) magyar első osztályos gyerek kezdi meg iskoláztatását.

A városhoz tartozó muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába is kevesebb, két osztályba 15 magyar elsőst írattak be. „A központi épületben lesz egy önálló osztály 12 diákkal, és lesz egy kombinált tagozat az úgynevezett kinti iskolában. Hét elsős gyerekkel kevesebb van, mint amennyi tavaly volt”. Szentmihályon, a kihelyezett tagozaton három elsőst írattak be, Lukácsfalván pedig az idén nem lesz magyar elsős.

Szenttamáson „a tavalyihoz viszonyítva az idén valamelyest (?? – B.A.) csökkent az iskolába indulók száma, így egy magyar nyelvű osztály indul 12 diákkal”.

Topolya községben „csaknem 160 magyar iskolakezdő az iskolákban”. „A Csáki Lajos Általános Iskolába 77 elsős iratkozott be (nem tudni, hogy ebből mennyi a magyar – B.A.), a Nikola Tesla Általános Iskolába 75 két tannyelven, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában 33 diák kezdte meg tanulmányait magyar tannyelven, a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában 21 tanulóval gyarapodtak a két tagozaton, a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában magyar tannyelven 7 elsőssel kiegészülve indítják a tanévet. A zentagunarasi Október 18. Általános Iskola magyar tagozatán 14 kisdiákot köszöntöttek. Gunaras általános iskolájában idén 12 iskolakezdő lépte át a tanintézmény küszöbét, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolában pedig 6-an kezdték meg tanulmányaikat”.

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában 43 magyar elsős kezdte meg az iskolai tanulmányait, még a hatáskörébe tartozó, felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Kihelyezett Tagozaton további 16 magyar elsős ül be az iskolapadokba.

„Újvidéken 24 magyar osztályba induló gyermek vette át az ajándékokat a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban”. Az írásból azonban nem lehet megállapítani, hogy a kisdiákok mind újvidékiek, vagy csatlakoztak hozzájuk a környékbeli iskolákba iratkozott magyar tannyelvű elsősök is.

Tájékoztatás magas fokon! Újságíróinkra ráférne egy gyorstalpaló logika-kurzus!

A sajtóban közölt szórványos adatok és – eltérő módszerrel, valamint pontatlan számokkal készült – írások alapján azt lehet megállapítani, hogy az oktatás helyzete – az ünnepélyes tanévkezdés és a tisztségviselők optimista beszédei ellenére – egy cseppet sem kedvező, sőt, veszélyben van!

Ha helységenként/iskolánként vizsgáljuk az első osztályba indulók számát, az bizony arra utal, hogy egyre több helyen olyan kevés a tanulók száma, hogy kétséges a magyar nyelvű oktatás rövidebb-hosszabb távú fennmaradása (Nagybecskerek, Nosza, Kisorosz, Szentmihály, Völgypart), vagy már meg is szűnt, mivel nincs diák (Lukácsfalva). Ritka az olyan helység, mint Magyarcsernye és Tóba, ahol több lett az elsős, mint az előző évben.

Kérdés, hogy azok az osztályok/iskolák, ahol kevés a tanuló, meddig tarthatók még fenn, illetve mikor szüntetik meg őket.

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt összegek, tanszercsomagok, az igazgatói székek elosztásában és „tankönyvek jóváhagyásában” merül ki. 

Varjú Potrebity Tatjanának, a Végrehajtó Bizottság oktatásért felelős tagjának most sürgősen rendet kellene tenni elsősorban az adatok között. A tisztánlátás véget pontosítani, hogy akkor most az 1299 kisdiák közül mennyien is tanulnak magyar nyelven/magyar tagozaton, mennyien járnak „két tannyelvű osztályba”, vagy „nem teljesen magyar nyelven tanulnak”, mennyi az összevont osztályok száma és erről tájékoztatni a nyilvánosságot.

Az MNT-nek tervet kellene készíteni az oktatási hálózat idejében való átalakítására, a kialakult helyzettel való összehangolására!

 

 

2023. szeptember 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább