2020. szeptember 28. hétfő
Ma Vencel, Salamon névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hétköznapi rasszizmus Magyarországon

Hétköznapi rasszizmus Magyarországon

Összesen mintegy 7200 afrikai diák kapott ösztöndíjat, ám a sokszínűség hiánya, illetve az Orbán-kormány által gerjesztett bevándorlás-ellenesség folytán nap mint nap beleütköznek a jelenségbe. Leköpdösik őket, sértő kifejezéseket vágnak a fejükhöz, vagy majmokat idéző makogással próbálják kigúnyolni őket az utcán. Maguk az érintettek arról számoltak be, hogy megpróbálják nevetségessé tenni őket az utcán, nem mehetnek be vendéglőkbe, a szomszédok és a szobatársak kellemetlenkednek és nehezen találnak maguknak munkát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

A Bizottság alelnöke megerősítette, hogy minden kifogás ellenére olyan döntés született a legutóbbi brüsszeli csúcson a jogállamisági elvek kikényszerítésére, amely megfelel az EU törekvéseinek, mivel az új mechanizmus jóváhagyásához immár nem egyhangú döntés szükséges, hanem elegendő a kétharmad is. És ez még akkor is így van – tette hozzá Jourová – ha az eredeti javaslathoz képest nem a szankciók megakadályozásához, hanem  elrendeléséhez kell ekkora támogatást összehozni.

A cseh politikus az osztrák Európaügyi miniszter asszonnyal adott közös interjút, aki azt hangsúlyozta, hogy az alapértékek ügyében nem szabad engedményeket tenni. Neki személy szerint jobban tetszett volna, ha az állam- és kormányfők keményebb megfogalmazást hagynak jóvá, de mindenképpen vissza kell terelni a megfelelő útra azokat a kormányokat, amelyek letérnek a demokrácia ösvényéről. Ehhez pedig az anyagi ösztönzők jelentik a legjobb eszközt. De közben a magyarokat és a lengyeleket be kell vonni a párbeszédbe, emelte ki Edelstadler, aki arról is szólt, hogy másfelől viszont minden érdekeltnek készséget kell tanúsítania a megfelelő lépések megtételére.

Hogy akkor Budapest és Varsó miként beszélhet mégis a saját sikeréről, arra Jourová azt válaszolta, hogy a tisztesség elengedhetetlen. És amikor a nyugati adófizetők pénze forog kockán, akkor el kell érni, hogy azokat korrektül használják fel. Vagyis nem lehet ragaszkodni ahhoz, hogy a felhasználás módjának eldöntése kizárólagosan a kedvezményezett államokra tartozik. A biztos ugyanakkor nem nyilvánított véleményt arról, vajon elfogadható kompromisszum volna Magyarország és Lengyelország számára az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini elemző intézet indítványa, mármint hogy az Európai Bíróság mondja ki, megszegi-e valamely tag a demokratikus elveket.

E pont kapcsán ugyanakkor az osztrák miniszter megjegyezte: éppen az érintett országokban nem tűnik magától értetődőnek, hogy tiszteletben tartsák és végrehajtsák az EUB határozatait. És úgy néz ki, hogy csakis a pénzzel lehet jobb belátásra téríteni őket. Jourová ugyanakkor elismerte, hogy a renegát hozzáállás fertőző lehet, rossz példát mutat a felvételre váró balkáni jelentkezők számára. Esetükben az unió ragaszkodik a jogállamisághoz, de vannak ez irányú gondjai saját sorain belül is. Edelstadler ezt megtoldotta azzal, hogy liberális társadalmakra van szükség, ahol meg lehet élni a demokráciát, az emberi jogokat. Ennek feltételeként pedig meg kell védeni a szólásszabadságot.

EUobserver

Cseh Katalin az Európai Néppárt strasbourgi képviselőihez intézett nyílt levélben pontról pontra cáfolja annak az „információs lapnak” az állításait, amelyet a Fidesz küldött az érintett kereszténydemokrata politikusokhoz az Index ügyében. A Momentum EP-képviselője, a liberális frakció elnökhelyettese már a címen fennakad, mert mint rámutat, szó sincs tájékoztatásról. Amit a magyar kormánypárt leírt, az színtiszta hazugság és manipuláció. Mindössze egyetlen érdemi érv szerepel benne, hogy ti. a főszerkesztő elbocsátása egy magáncég döntése volt gazdasági szempontok alapján, ezért az ellenzék hiába beszél politikai beavatkozásról.

Ám Cseh Katalin emlékeztet arra, hogy a portál munkatársai álltak fel, mert úgy ítélték meg, hogy már megszűntek számukra a független munka feltételei. Vagyis a Fidesz azt üzeni a néppárti szövetségeseknek, hogy nincs igazuk a szerkesztőknek. A nyílt levél ugyanakkor rámutat, hogy manapság Magyarországon támadás zajlik a szabad beszéd ellen, de ez nem jelenti azt, hogy sajtómunkásokat börtönöznek be, vagy hírszerkesztőségeket rohan le a rendőrség. Bár arra volt példa, hogy pártaktivistákat állítottak elő, mert a Facebookon bírálni merészelték a kormányt. 

Az Index végét sötét megállapodások okozták, illetve az, hogy egy jól ismert hatalompárti médiamogul döntő tulajdonhányadot szerzett benne. Ugyanez egyszer már megtörtént az Origónál. Orbán a már ismert forgatókönyv alapján egy egész sajtóbirodalmat épített ki. Viszont nem áll meg az az indok sem, hogy a legnépszerűbb hírportál anyagi gondokkal küszködne. 

A nyílt levél külön is foglalkozik azzal, hogy itt egy magánvállalkozásról volna szó. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök veje az esküvő után a leggazdagabbak közé emelkedik. Ahol Orbán gyerekkori barátja, egy gázszerelő a legtehetősebb magyar lesz, cége gyorsabban nő, mint a Google. A helyzet azonban úgy áll, hogy itt a politikába bekötött oligarchákról beszélünk, egy nyíltan korrupt, foglyul ejtett államban. Az pedig szintén a vicc kategóriájában tartozik, hogy független, magáncégek működnek a médiapiacon.

A magyar politikus azzal zárja üzenetét, hogy az EPP számára nincs több mentség.

Politico

Hétköznapi rasszizmusról számolnak be Magyarországon tanuló afrikai diákok. Összesen mintegy 7200-an kaptak ösztöndíjat, ám a sokszínűség hiánya, illetve az Orbán-kormány által gerjesztett bevándorlás-ellenesség folytán nap mint nap beleütköznek a jelenségbe. Leköpdösik őket, sértő kifejezéseket vágnak a fejükhöz, vagy majmokat idéző makogással próbálják kigúnyolni őket az utcán.

Úgy hogy már nem is lepődtek meg különösebben, amikor egy pár afrikai egyetemista más külföldiekkel, illetve magyarokkal együtt nemrégiben szolidaritási tüntetést tartott a rasszizmus ellen az amerikai nagykövetségnél, ám felbukkantak ellendemonstrálók, akik az kiabálták: „Hungária!” és táblákat tartottak a magasba, miszerint a fehér életek is számítanak. Mégis az eset jelzésértékű volt, mondják a fiatalok, mivel megmutatta, milyen zavar van a magyarok körében a faji kérdések körül, és hogy ez a téma mégis mennyire jelen van a mindennapokban.

A jelek szerint az ösztöndíjprogram ellentétben áll a kormány keményen migránsellenes politikájával. Hiszen míg egyrészről 60 országból érkeznek tanulni, a hatalom hallani sem akar menekültekről, és ez nem éppen koherens irányvonal – mondja Tarrósy István, a Pécsi Egyetem professzora. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a kormány tavaly további 900 afrikai fiatalnak ajánlott fel lehetőséget a továbbtanulásra. Viszont a Georgetown-i Egyetem egyik szakértője megjegyzi, hogy ily módon a fogadó ország meg tudja határozni: ki jöhet és főként, mennyi időre.

A portál kitér arra, hogy a migráns szó sokáig semlegesnek számított a magyar nyelvben, de azután jött a menekültválság és menekültek hirtelen úgy jelentek meg a hivatalos megnyilatkozásokban, mint akik veszélyeztetik a biztonságot. Tarrósy szerint ekkortól terjedt el az idegengyűlölő retorika, továbbá a félelem a másoktól. Barna Zsuzsa, az ELTE kutatója arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagy az előítélet a feketékkel szemben. Maguk az érintettek arról számoltak be, hogy megpróbálják nevetségessé tenni őket az utcán, nem mehetnek be vendéglőkbe, a szomszédok és a szobatársak kellemetlenkednek és nehezen találnak maguknak munkát.

Tarrósy szerint azonban javul a fiatalabb magyar nemzedékek hozzáállása, mert ők kevésbé kaphatók a bevándorlás-ellenes retorika támogatására és a közösségi médiának köszönhetően jobban tisztában vannak azzal, hogy másutt működnek rasszizmus-ellenes szervezetek.

 

2020. augusztus 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az EU új migrációs politikája megvalósíthatatlan

Ha az unió a következő hónapokat azzal tölti, hogy az új migrációs terv hasznosságáról győzködi a >

Tovább

A liberalizmus pereztrojkája

Timothy Garton Ash szerint az európai liberálisoknak lassan stratégiai választ kell adniuk a többi közt a >

Tovább

Közép- és Délkelet-Európában a helyzet csöppet sem reménytelen

Legutóbb a bolgárok mutatták meg, hogy elegük van, miután Boriszov rendszere olyan, hogy amellett eltörpül még >

Tovább

NYT: Egészségbiztonsági káosz a szuperdöntőn

A nemzetközi drukker szövetség elnöke elmeséli, hogy a határon a hatóságok nem tudtak mit kezdeni a >

Tovább

A Szuperkupa döntőjének megrendezése Magyarországon – felelőtlenség

A Szuperkupa-projekt már egy hónapja kudarcra ítéltetett, amikor világossá vált, hogy Budapest a jelenlegi napi fertőzésszámokkal >

Tovább

A történelmi egyházak „küldetése”

Az első világháborúban megáldották a fegyvereket, a második világháborúban szó nélkül asszisztáltak százezrek elhurcolásához, meggyilkolásához, és >

Tovább

Nagy nap ez az Orbán-fajta demagógok számára

A kulcskérdés azonban az, hogy az EU belátta: nem tudja a menekültek átvételére kényszeríteni a kelet-európaiakat, >

Tovább

A veszélyes lufi

Az európai szövetség vezetői tegnap ismét egyeztettek a magyar kormánnyal, illetve egészségügyi hatóságokkal, mivel a dolgokat >

Tovább

Orbán Viktor búcsút int a Nyugatnak

Az utóbbi hónapokban ráerősített a hangra. Lehet, hogy részben azért mert drámaian megnőtt a vírusfertőzöttek száma. >

Tovább

Von der Leyen harmatgyenge szűzbeszéde

Az egyik neves amerikai EU-szakértő úgy látja, hogy von der Leyen igen gyenge a jogállam kérdésében, >

Tovább

Sein Kampf

A hatalmi ágak szétválasztásának montesquieu-i elve Orbán illiberális demokráciájában is maradéktalanul érvényesül. Ennek mindenki által érzékelhető >

Tovább

A Nyugat végét jelentheti, ha Trump újrázni tud

Ha Trump marad, akkor a nagyhatalmak vetélkedése közepette Európa csakis magára lenne utalva. A NATO számára >

Tovább