2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ilyen nehéz helyzetben még nem volt a nacionalista Orbán Viktor, amióta csak visszaszerezte a hatalmat 12 éve

Ilyen nehéz helyzetben még nem volt a nacionalista Orbán Viktor, amióta csak visszaszerezte a hatalmat 12 éve

Erre mutat rá a Reuters jelentése a tegnapi KATA-tüntetés után. Merthogy az infláció két évtizede nem látott magasságokba emelkedett, a forint viszont negatív rekordokat dönt, és bizonytalan, hogy a jogállami vita miatt megnyílnak-e az uniós források. A demonstráció alatt a fideszes többség zavartalanul megszavazta a módosítást, amely több százezer kisvállalkozást zár ki a kedvezményes adózásból. Nem számított az üzleti világ és az ellenzék tiltakozása sem. A változás drasztikus szigorítást jelent. Zara László adótanácsadó úgy nyilatkozott, hogy a lépés egyértelműen adóemelés, méghozzá igen nagy. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Az amerikai hírügynökség megállapítja, hogy az Orbán-kormány mindössze egy nap alatt verte át a KATA-rendszer módosítását, pedig a minap azt ígérte, hogy véget vet a villámgyors törvényalkotásnak, amely az ellenzék szerint arra szolgál, hogy ne lehessen vita a változásokról, noha azok az élet minden területére kiterjednek. Ez ügyben a hatalom a múlt héten még arról értesítette az EU-t, hogy hajlandó engedni, miután ez Brüsszel egyik követelése a visszatartott alapok felszabadítása fejében.

 

FAZ

 

Budapest védekezik forint értékvesztése ellen – a jegybank rövid időn belül már másodszor emelt kamatot, ám hogy ezzel tartósan stabilizálni tudja-e az árfolyamot, az kérdéses. Mindenesetre egyelőre megállt a zuhanás. Ugyanakkor az MNB mind idegesebb az infláció láttán. Egyetlen más volt szocialista országban sem ekkora a kockázati felár. De hát a forint egyik mélypontot dönti meg a másik után.

Ha nem sikerül stabilizálni a jegyzést, akkor visszajönnek a két számjegyű kamatok. Elemzők azt várják, hogy az irányadó kamatláb hamarosan 13 %-ra ugrik, a központi bank három hónapja még csupán maximum 7 %-ot tartott elképzelhetőnek.

A gyengélkedés egyik oka, hogy nem lehet tudni, megkapja-e az ország a milliárdokat az EU-tól. A másik tényező, hogy nyomás nehezedik az államháztartásra, mert a nemzeti-konzervatív kormány hatósági árat rendelt ez az üzemanyagokra, a különbözetet azonban az adóbevételekből ki kell egyenlíteni. Az új adósság mértéke az idén várhatóan eléri a GDP 6 %-át.

A hatalom pontosan tisztában van az infláció és a fizetési mérleg negatív kihatásaival, miután immár hiába hivatkozik a háborúra a forint szétesésének indokaként. Gulyás Gergely legutóbb már szóba hozta az energiafüggőséget és a viszonylag magas állami tartozásokat is, a Fidesz nagyon is jól látja mindkettő következményeit.

 

Politico

 

Az Európai Parlament három baloldali képviselője azt követeli, hogy adózási kérdésekben töröljék el az egyhangú döntéshozatal elvét az EU-ban, miután Orbán Viktor megvétózta a globális nagyvállalati adó tervét. Közös cikkében Pedro Marques, a Szocialisták és Demokraták-frakció alelnöke, Paul Tang, az adóügyi bizottság elnöke, továbbá Aurore Lalucque, a pártcsalád szóvivője kiemeli, hogy a jelenlegi rendszer hátrányos mindazon elvek szempontjából, amelyek a földrész szociális modelljének alapjául szolgálnak.

Mint írják, a magyar vezető alighanem azért dobta be a vétót, hogy engedményt kényszerítsen ki a jogállam ügyében és így hozzájusson a függőben lévő milliárdokhoz. Amikor túszul ejtette a partnereket, Orbán bizonyította, hogy nem hajlandó alávetni magát a liberális demokrácia alaptételeinek, ez persze nem lepett meg senkit. Viszont megmutatta, hogy teljesen mindegy neki a jóléti állam, saját országát is beleértve.

Hiszen a 27-ek ily módon akár évi 80 milliárd eurós bevételtől esnek el, pont a járvány után, a háború kellős közepén, amikor a száguldó energiaárak egyébként is súlyos gondokat okoznak. Ez pedig visszahat az egészségügyi ellátás, az oktatás színvonalára és befolyásolja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Ráadásul a mostani szisztéma arra serkenti a kormányokat, hogy egymással vetélkedve mind alacsonyabb adókulcsokat alkalmazzanak a multikkal szemben. A terhek ellenben a munkásokra, a középosztályra és a kisvállalkozásokra nehezednek.

Ily módon a magyar vétó feltárta, hogy ha egyhangúan kell dönteni, az kedvezőtlenül hat az egyenlő esélyek, illetve a jövedelmek igazságos elosztásának elvére. De Magyarország is ráfizet, mert jó az esély, hogy az érintett cégek adója ne hozzá folyjék be, mert biztos lesz másik ország, amely alá ígér.

 

Deutschlandfunk

 

A Riporterek Határon Nélkül aggasztónak tartja a sajtószabadság állapotát Magyarországon. A nemzetközi civil szervezet ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy Orbán és bizalmasai vasmarokkal fogják a független médiát. Christian Mihr szerint a választások óta csak romlott a helyzet. A felügyelő hatóság legújabban a független rádiókat vette célba. Azon kívül a kormány hirdetési adót tervez, ami tovább gyengítheti az önálló szerkesztőségeket.

A RHN felszólította az európai intézményeket, hogy határozottan lépjenek közbe a magyar szerveknél a tárgyilagos újságírásért. Az Európai Tanács követeljen magyarázatot a magyar illetékesektől, miért tagadták meg a sugárzási engedélyt több rádiótól is. Azon felül rá kell kérdezni a reklámadóra is. Az NGO sajtószabadság listáján Magyarország a 85. helyen áll 180 állam közül.

 

Le Figaro

 

Éles vita zajlik a Fertő-tóról, amelyet mind inkább a kiszáradás veszélye fenyeget, mivel természetes okokból egyre kevesebb benne a víz. Az idegenforgalom képviselői amellett kardoskodnak, hogy meg kell menteni, viszont a környezetvédők kétlik az ajánlott módszer hasznosságát. A vízszint helyenként már annyira alacsony, hogy beleér az iszapba a szörfösök deszkájának kielje. Az ötlet az, hogy a Dunából pótolják a hiányzó vízmennyiséget, ám a terv nagy ellentéteket váltott ki.

A csatorna megépítésére a magyar hatóságok már kiadták az engedélyt, kisajátították az útba eső földeket, ám a jánossomorjai önkormányzat egyik képviselője úgy tudja, hogy leállt a megvalósítás, mert nincs pénz – részben a háború, részben pedig amiatt, hogy az EU nem folyósítja a forrásokat a jogállami kifogások miatt.

A WWF Austria természetvédő szervezet illetékese szerint a Duna vízének összetétele egészen más, mint a tóé és csak jóvátehetetlen károkat okozna a ökoszisztémának. Egyetért vele Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarországtól, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a koncepcióban szerepe van a korrupciónak is. Az építkezést ugyanis Mészáros Lőrinc egyik cége végezné. Az üzletember – Orbán gyerekkori barátja – nyakig benne van a Fertő magyar oldalán elkezdett 45 milliárdos idegenforgalmi fejlesztésben is. Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított területen.

 

 

 

2022. július 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább