2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Az egyik legjobb osztrák sajtóelemző kiábrándítónak nevezik, hogy Kelet-Európában folyik a harc a demokráciáért, de egy sor ország átcsúszik tekintélyelvű, demokrácia-ellenes rendszerbe. Egészen pontosan szélsőjobbos nemzeti populizmusba. Hans Rauscher megállapítja a Der Standardban, hogy a jóléti felemelkedés vágya teljesült a kontinens keleti felén, ám az emberek mégis tekintélyelvű, nacionalista pártok felé fordulnak. Magyarország és Lengyelország a rendszerváltás éllovasának számított, de Orbán alatt a magyarok kleptokrata autokráciában élnek, a rezsim Putyin trójai falova az EU-ban.  A lengyeleknél reakciós, jobbos kormány van hatalmon. Azzal próbálkozik, hogy felszámolja a polgári szabadságjogokat, és lehet, hogy a választás után kénytelen lesz a szélsőjobbal koalícióra lépni. A szlovákoknál jó esélye van a korrupt és oroszbarát, nemzeti-populista Ficónak, hogy ismét győzzön. Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára. A német keleti tartományokban szélsőjobbos-neonáci AfD a legerősebb párt. Oroszország már régen ismét totalitárius diktatúra. A cseheknél és szlovénoknál újból a mérsékelt erők kerekedtek felül. A horvátok, bolgárok és románok még tartják magukat. A baltiak stabil demokráciát alkotnak. Az ukránok, ha nem üt be semmi baj, szintén megérkeznek Európába. A földrészre veszély leselkedik: egyrészt Oroszország részéről, másrészt belülről, az antidemokratikus, nacionalista irányzatok miatt. Erről szól majd a következő évek harca. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Der Standard

 

A budapesti amerikai Nagykövetség úgy foglalt állást, miután a Fidesz törvénycsomagra készül a „szuverenitás védelmében”, hogy veszélyes a külföldi politikai beavatkozás rémét a falra festeni, illetve invázióval riogatni, miközben mindez csupán ürügy, hogy korlátozzák a jogot, a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét. Pressman nagykövet azonban bízik abban, hogy a végén nem terjesztik elő a javaslatot.

Ha minden igaz, 25 jogszabályt kívánnak módosítani, célba véve a többi közt a civileket, ún, ál-NGO-kat, pártokat és személyeket, ha azok külföldről kapnak támogatást. A jelentés megjegyzi, hogy az EU várhatóan tiltakozik a tervezet ellen.

 

Bloomberg

 

Niall Ferguson szerint a Nyugat türelme hamarabb elfogy, mint ahogy véget ér a háború. A Stanford Egyetem neves történésze azt látja, hogy kezd meginogni az amerikai támogatás. Az európai kormányok növelik ugyan a segítséget, de polgáraik lassan elvesztik a hitüket. A szakértő azt tapasztalta Kijevben, hogy az ukrán csapatok kellő légi támogatás nélkül kénytelenek előrenyomulni a jól megerősített orosz állások elfoglalására.

Nem is haladnak, ám amit nyújtanak, az ezzel együtt csodálatra méltó. Az ország a jövő háborújának kísérleti terepe lett. Az oroszok nyolcszor annyi tüzérségi löveget lőnek ki, mint az ukránok. De Moszkva – Irán révén – a vártnál gyorsabban reagált az ukrán drón hadviselésre is. Közben pedig egyre kevésbé valószínű, hogy az ukrán hadsereg képes lesz szétszakítani a Krímbe vezető szárazföldi hidat. A következő szakaszban az oroszok légi offenzívával próbálkozhatnak.

A nyugati partnerek nyugtalanul figyelik a fejleményeket. A győzelem ukrán szemszögből azt jelentené, hogy visszaállítják az 1991 előtti határokat, csakhogy ezt nehéz elérni, mert az áldozatok már így is jelentősek. De az ország már így is a hősök földje lett a korrupció melegágyából. Megmutatta az orosz katonai erő korlátait, továbbá megalapozta Kijev igényét, hogy a NATO és az EU tagja legyen.

Ugyanakkor fantasztikus, hogy az ukrán gazdaság mennyire tartja magát. Jelentősek a korrupció elleni küzdelem eredményei is. Nagy gond viszont, hogy nincs pénz az újjáépítéshez. Idáig sem az USA, sem az EU nem erőltette meg magát, utóbbi sokkal többet költött pl. korábban a járvány visszaszorítására. És egyébként is csökken a lelkesedés az európai közvéleményben Ukrajna iránt.

Kijev uniós felvételének egyik akadálya Magyarország, az ukrán kormány épp ezért próbálja módosítani a nyelvtörvényt. De itt van Szlovákia is, ahol populista és Kreml-barát pártok győzelmét hozhatja a szombati választás. A lengyelek bőszen kiállnak az ukránok mellett, ám ez nem vonatkozik az ukrán kivitelre. Az isten hozott Közép-Európában, ahol idáig is minden a gabonáról szólt.

 

The Times

 

Az amerikai belpolitika szabja meg, hogy az ország milyen kötelezettségeket vállalhat a jövőben a nemzetközi színtéren, így Ukrajna kapcsán komoly a veszély, hogy a törvényhozásban az ellenzék visszafogja a támogatást – állapítja meg Andrew Payne, aki külpolitikai és biztonsági ismereteket tanít a londoni City Universityn.

Mivel a Képviselőház republikánus elnökét mind jobban szorongatja saját pártja, egyáltalán nem biztos, hogy az alsóház megszavazza Biden javaslatát újabb segély folyósítására. De a demokrata táboron belül is egyre többen ellenzik, hogy a pénzügyi segítségnek nincs felső határa.

A helyzet természetesen megváltozhat, ha Kijev jelentős áttörést ér el a fronton. Az sem kizárt, hogy a két szemben álló fél a jövő novemberi elnökválasztásig tárgyalásokat kezd, de azokban Amerika nem tud érdemben bekapcsolódni, mert már leköti a hazai kampány. Úgyhogy a Fehér Ház kezét erősen megköti, ami odahaza történik, bármit is kérjen Zelenszkij.

 

Guardian

 

Biden és Hszi azon verseng, hogy melyikük vezesse a világot, mind a kettő új szövetségi rendszereket hoz létre, ám egy szétszabdalt nemzetközi porondon az eddiginél sokkal nehezebb lesz megoldani az olyan kollektív bajokat, mint a klímaváltozás, a szegénység, a fenntartható fejlődés és a járványok – emeli ki Simon Tisdall, a lap szemleírója.

Az EU új tagok felvételéről tárgyal, az USA erősíti biztonsági kapcsolatait a tekintélyelvű indiai elnökkel, valamint a csendes-óceáni térség erős embereivel. Kína ezzel szemben afrikai és ázsiai országoknak, valamint a globális Délnek udvarol. Oroszország még inkább kapaszkodik Pekingbe, Észak-Koreába, és a hasonszőrű lator államokba.

Légy üdvözölve a szép új világban, viszont mondjunk búcsút a 45 után létrehozott nemzetközi berendezkedésnek, bár még semmi sem dőlt el. Az EU az együttműködés elmélyítésére törekszik, de napirenden van a bővítés is. Merthogy fél az orosz és kínai befolyástól. Biden azért keres új szövetségeseket, mert fel akarja számolni a Trump okozta káoszt és igyekszik sakkban tartani Pekinget.

Hszi azt hirdeti, hogy olyan multipoláris világ kell, amelyet nem a Nyugat ural. Ennek megfelelően próbál új nemzetközi pénzügyi kereteket is létrehozni. Nem kérdés, hogy valamit tenni kell, mert az ENSZ egyre kevésbé képes betölteni a szerepét.

Csakhogy a nagy játékosok a maguk pecsenyéjét sütögetik és bizonyosan manipulálják, illetve kihasználják a hozzájuk csapódó kisebb országokat. Ahogy eddig is. A vetélkedés a hatalomról, a befolyásról és az erőforrásokról szó. De belejátszik a kölcsönös félelem is.

 

2023. szeptember 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább