2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Csak kétféle megoldása lehetséges: vagy Oroszország győz, vagy Ukrajna

Csak kétféle megoldása lehetséges: vagy Oroszország győz, vagy Ukrajna

Ha Oroszország győz, az bizonyosan nem jelenti Putyin katonai kalandjainak a végét, és a következő állomás Észtország, Litvánia vagy Lengyelország lesz, miközben nukleáris rakétáit Londonra, Berlinre és Washingtonra irányítja, majd hátradől és nevet azon, hogy a nyugati politikusok és szakértők végtelen vitákba kezdenek arról, hogy mi értelme van életek millióinak és számtalan gazdasági eszköz kockáztatásának egy Oroszországgal szembeni általános háborúban. Ha Putyin győz Ukrajnában, két elfogadhatatlan választás létezik: tényleges katonai konfrontáció a nukleáris hatalom Oroszországgal, vagy a megbékélés, miközben Putyin egyre több országot fal fel.

Oroszországnak nem kellett volna ide jutnia. Amikor Vlagyimir Putyint először megválasztották, Oroszországot a nyugati világ támogatta, a képzett lakosság hányada magasabb volt, mint az Egyesült Államokban, hatalmas természeti erőforrásokkal, kiépített ipari bázissal és gazdag kulturális örökségel rendelkezett – mutatott rá a Daily Mailben

Bill Browder, az Oroszországban nagy gyakorlatot szerzett nyugati befektetési menedzser. 

Ha Oroszországot megfelelően kormányozták volna, most egy nagy, modern, Németországgal vagy Japánnal egyenrangú gazdasággal rendelkezhetne, de ehelyett gazdasága kiürült, és méretében New York államéhoz mérhető, mert Putyin, és  ezer haverja 22 év alatt legalább ezermilliárd dollárt lopott el az orosz államtól. Az elnök tudja, hogy ha elveszíti a hatalmat, akkor neki vége. Már nincs számára méltósággal való kilépés. Ha megbukik, elveszíti a vagyonát, börtönbe kerül, és valószínűleg megölik.

A hatalom megtartása érdekében Putyin megtette azt, amit minden autokrata tesz, amikor attól tart, hogy népe felkel ellene: idegen ellenségeket kreált, és háborúkat indított, először Csecsenföld ellen, aztán 2008-ban megszállta Grúziát, 2014-ben pedig annektálta a Krímet és megszállta Kelet-Ukrajnát, és minden alkalommal nőtt a népszerűsége. Sajnos e háborúk egyike sem váltott ki komolyabb válaszlépést a Nyugat részéről.

Aztán eljött 2022. A világjárvány után Putyin népszerűsége újra hanyatlóban volt. Mivel nem veszíthette el a hatalmát, és tapasztalatból úgy tudta, hogy egy újabb háborúnak nem lesz rá nézve személyes hátulütője, számára teljesen logikus volt Ukrajna lerohanása.

Ám rosszul kalkulált. Először is hibásan mérte fel saját hadigépezetének képességeit. Ugyanaz a korrupció, amely ehhez a háborúhoz vezetett, a hadsereg kudarcát is jelentette. Hiába volt évi 70 milliárd dolláros katonai költségvetése, ennek is ellopták a 80 százalékát - mint minden másnak.  A tisztek alkatrészeket szedtek le a MIG vadászgépekről, és eladták az indiai légierőnek; a magas rangú katonai személyzet rendszeresen ellopta a besorozott férfiak fizetését, azok pedig a túlélés érdekében például az olajat és az üzemanyagot ahonnan csak lehetett, és eladták. A hírek szerint volt olyan katona is, aki a rábízott kétmilliós tankot 25 ezer dollárért adta el.

Másrészt Putyin rosszul ítélte meg a nyugati választ: ezúttal elsöprő volt a reakció.

Harmadszor, teljesen rosszul ítélte meg az ukránokat, akik nyugati támogatással bátran harcolnak Moszkva ellen, és  Putyin tervezett háromnapos háborúját sárdagonyává tették. Több mint 200 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Oroszország visszavonult korábban elfoglalt területekről.

Oroszok százezrei hagyták el az országot, hogy elkerüljék Putyin háborújában az ágyútöltelék-szerepet. Oroszország gazdasága pedig szenved – 350 milliárd dollárnyi orosz központi banki tartalékot fagyasztottak be Nyugaton, és a leggazdagabb oligarchák vagyonát tucatszám zárolták szerte a világon. Browder biztos benne, hogy ezeknek az eszközöknek legalább a fele személyesen Putyiné.

Néhány kremlinológus szerint a háború Putyin reagálása a NATO-bővítésre, vagy az orosz nagyságról alkotott víziójának visszaállítására tett kísérletről szól, és azt mondják a világnak, hogy ha Ukrajna engedményeket tesz Putyinnak, béke lesz, és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. De ezek az emberek nem értik Putyint. Oroszország inkább börtönudvar, mint ország, és nem lehet gyengeséget mutatni, márpedig a kompromisszum gyengeség. Putyin megértéséhez kriminológusnak kell lenni, nem kremlinológusnak – írta Browder.

Putyin folyamatosan hazudik. Csak ködösítés a NATO-bővítéstől való félelme, és a Nagy Orosz Vízióról való kijelentéseinek sora.  A háború egy ijedt kis emberről szól, aki túl sok pénzt lopott el, és retteg a következményektől. Az ukrajnai háború célja egyszerűen maga a háború, és ezzel Putyin hatalmon maradása, de ez Putyin végjátéka. A világ politikai döntéshozói pedig közben szerződésekben, tárgyalásokban és csúcstalálkozókban gondolkodnak. Ám Putyin célja a háborúskodás, és ezért ezen eszközök egyike sem működhet.

A szörnyű helyzetnek csak kétféle megoldása lehetséges: vagy Oroszország győz, vagy Ukrajna.

Ha Oroszország győz, az bizonyosan nem jelenti Putyin katonai kalandjainak a végét, és a következő állomás Észtország, Litvánia vagy Lengyelország lesz, miközben nukleáris rakétáit Londonra, Berlinre és Washingtonra irányítja, majd hátradől és nevet azon, hogy a nyugati politikusok és szakértők végtelen vitákba kezdenek arról, hogy mi értelme van életek millióinak és számtalan gazdasági eszköz kockáztatásának egy Oroszországgal szembeni általános háborúban. Ha Putyin győz Ukrajnában, két elfogadhatatlan választás létezik: tényleges katonai konfrontáció a nukleáris hatalom Oroszországgal, vagy a megbékélés, miközben Putyin egyre több országot fal fel.

Ezt a forgatókönyvet el kell kerülni, Ukrajnának győznie kell. Az ukránok a Nyugat harcát vívják értünk, és minden segítséget meg kell adnunk nekik. Eddig eleget adtunk nekik ahhoz, hogy ne veszítsenek, de annyit kell adni, hogy győzzenek. Ennek érdekében a Nyugatnak is többet kell tennie Putyin gazdasági elszigeteléséért. El kell mondani a világ „semleges” országainak – Kínának, Indiának, Törökországnak, a Közel-Kelet és Afrika nemzeteinek –, hogy van választási lehetőségük, üzletelhetnek a Nyugattal, vagy üzletelhetnek Oroszországgal, de mindkettővel nem.

A legfontosabb, amit a Nyugat tehet gazdasági fronton, hogy azonnal leállítja az orosz olaj és gáz vásárlását. A Nyugat minden nap egymilliárd dollárt küld Oroszországnak olajért és gázért, Putyin pedig naponta egymilliárd dollárt költ az ukránok meggyilkolására. Ennek véget kell vetni.

Mindezt nem lesz könnyű megtenni. Herkulesi politikai és diplomáciai akaraterőre, valamint áldozatokra lesz szükség a társadalom minden szintjén. Putyin azt fogja kukorékolni, hogy a Nyugat ellene van (valójában Putyin van a Nyugat ellen),  fenyegetőzik, hogy taktikai atomfegyvert vet be Ukrajna ellen, és meg is teheti. Ha megteszi, az soha nem látott méretű katasztrófa lesz. Ha azonban e fenyegetés alapján a Nyugat kapitulál, akkor akár most is átadhatja neki egész Európát. Az engedelmesség azt bizonyítja, hogy a nukleáris zsarolás működik.

 Emellett bármit is tesz Putyin ezt követően, más nukleáris hatalmak, például Kína és Észak-Korea felbátorodva folytatják majd saját nukleáris zsarolásukat, és ismeretlen vizekre kerülünk. Putyin nukleáris arzenálja nem lehet oka annak, hogy féljünk szembeszállni vele. Felül kell emelkednünk ezeken a fenyegetéseken, és egységben, erővel, teljes elkötelezettséggel kell szembenéznünk ezzel ahhoz, hogy legyőzzük őt. Kérdés, hogy a Nyugat képes lesz-e erre?

A válság elhúzódásának egyik legnagyobb ismeretlene a nyugati demokrácia állapota. Jelenleg sok állam egységben, karöltve sorakozik fel, de mi továbbra is kiszolgáltatottak vagyunk. Mindenki életszínvonalát rombolja az infláció, amelynek fenntartásában Putyinnak nem kis szerepe van. A populista politikusok szerte a világon kihasználják ezt a gondolkodásmódot, abban a reményben, hogy hatalomra juthatnak. Nem nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, amikor az országok elkezdenek kiállni a sorból, és ez Putyin végső célja. Ám ha engedünk neki, az csak ösztönözni fogja imperializmusát. Ha egy diadalmas Putyin Ukrajna után egy NATO-országra támad, akkor a harmadik világháború elején járunk – és az ebből fakadó mostani aggodalmaink az inflációval és a jövővel kapcsolatosan olyannak fognak tűnni, mint egy vasárnapi séta a parkban.

„Az egyik nagy lecke, amit a Putyinnal folytatott folyamatos küzdelmemből tanultam, az, hogy erejének 90 százaléka abból a felfogásból származik, hogy erős, de nem az. Ezt zsigerileg tudja is – ezért indította el ezt a háborút Ukrajna ellen -, és retteg” – írta Browder.

Hozzátette: „Ha vezetőink a megértenék ezt a leckét, és szilárdan kiállnának Putyin ellenében, akkor nagyon gyorsan eltakarítanánk őt a térképről. Remélem sikerre visszük az ügyet. Sikerre kell vinnünk”.

 

 

 

2023. szeptember 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább