2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával

Meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával

De félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a nukleáris fegyvert. Biztos, hogy rá akarja venni Európát saját feltételeinek elfogadására, amihez az kell, hogy megossza a másik oldalt. Ám ha a nyugati partnerek nem hátrálnak meg, akkor az azzal járhat, hogy összeomlik az orosz hadsereg. Arról nem beszélve, hogy két-három év múlva Európa tökéletesen kiválthatja az orosz gázt és akkor lesz csak nagy bajban Oroszország! Hiszen elveszti legnagyobb, ha nem az egyetlen hosszú távú bevételi forrását. A szankciók érvényben maradnak, ez azonban csak gerjeszti a további kivándorlást. Úgyhogy meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával. Az pedig – már ameddig Putyin diktál Moszkvában – a legjobb esetben is azzal egyenlő, hogy a világ sokkkal, de sokkal instabilabb lesz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

A magyar kormány kapaszkodik, hogy hozzájusson az EU 7,5 milliárd eurós támogatásához, miközben a Bizottság nyomást gyakorol rá és Orbán Viktor tesz is engedményeket. Váratlanul sebesen több törvénycsomagot is előterjesztett a korrupció visszaszorítására, Brüsszel szerint ezek a reformok már régen időszerűek voltak. A gyatra gazdasági helyzet folytán a vezetés lépéskényszerben van – mondja Hegedűs István, a Magyar Európa Társaság elnöke.

A válság miatt nagyon kell a pénz, ennélfogva a miniszterelnök olyan lépésekre kényszerült, amelyeket lehet akár vereségként is értékelni. Ám ő ezt a szokásos retorikával kompromisszumkészségként adja el. Hónapokkal ezelőtt még azt hitte, hogy nem kell teljesítenie az európai feltételeket, ám Hegedűs szerint csupán blöff volt, amikor Orbán kijelentette, hogy ha nem jönnek a források az Unióból, akkor majd máshonnan szerez kölcsönt. Kína és Oroszország nemigen jön szóba ebből a szempontból, az IMF viszont sokba kerülhet.

Megfigyelők szerint a jogállami eljárás intézményének bevezetése véget vetett az addigi macska-egér harcnak Magyarország és az EU között. A milliárdok befagyasztásának lehetősége hathatós eszköz. Ezek után a vészhangok alighanem megszólaltak Csányi Sándornál is, aki sürgette, hogy mindenképpen szerezzék meg a támogatást.

 

FT

 

A szerkesztőségi állásfoglalás úgy fogalmaz, hogy az orosz agresszió miatt romokban van a háború utáni európai rend. Putyin azonban a legveszélyesebb szintre vitte a viszályt, amikor kinyilvánította, hogy bekebelezi az elfoglalt területeket, illetve hogy országa létharcban áll a Nyugattal. Idegpróbáló idők jönnek most. Ám pusztító precedenst teremtene, ha a világ hagyná, hogy a Kreml beolvassza Ukrajna földjének 20 %-át.

Az elnök a válság elmélyítésével reagált az ukrán előretörésre. Próbálja talpra segíteni a demoralizált és viharvert orosz egységeket, illetve igyekszik elhárítani az összeomlást. Ezért a hazai közönség számára győzelmet hirdetett.  Azon van, hogy egyrészt bizonyítsa: elérte a katonai célokat, másrészt pedig elriassza Kijevet és a nyugati partnereket a további offenzívától, illetve hogy tárgyalásokat kényszerítsen ki.

A nukleáris kardcsörtetést komolyan kell venni, a Nyugat nem teheti meg azonban, hogy fülét-farkát behúzva tétlen legyen. Valahogy rá kell vennie Kínát és Indiát, hogy azok mondják meg a Kremlnek: nem tetszik neki az atomcsapás belengetése. Ezen túlmenően továbbra is segíteni kell Ukrajnát és a szankciók révén meg kell fosztani Putyint a háború folytatásának lehetőségétől.

Az orosz reakciók gyengeséget és nem erőt tükröznek. Kezdenek jelentkezni a repedések. A fejlett technológia importjának leállítása lassan megfojtja az orosz gazdaságot és a hadiipart. Ám a demokráciáknak világossá kell tenniük, hogy az ellenintézkedések nem az orosz nép ellen irányulnak. Ellenben semmiképpen sem szabad elfogadni Putyin feltételeit. Még akkor sem, ha az elfoglalt területek visszaszerzése nehezebb lesz, mint ahogy az rövid ideig lehetségesnek látszott.

 

New York Times

 

Az orosz államfő olyan lépéseket tett, amelyek következményeként országa egyetlen hatalmas Észak-Korea lesz, ideértve, hogy paranoid, dühödt és elszigetelt, csak éppen egy atomhatalomról van szó. Moszkva a falnak szorult, kétségbeesett, a legjobb úton van afelé, hogy pária szerepre kényszerüljön. Rajokban hagyják ott legtehetségesebb, legképzettebb polgárai és ez mindenképpen új helyzet.

Már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- gázgyarmataként képes túlélni. Az állam becsődölt, minden pólusából az instabilitás árad. Ám ha így megy tovább, az nem csupán geopolitikai fenyegetést jelent, hanem egyben gigantikus emberi tragédia. Az egész világ megérzi, hogy a Kreml lefokozza Oroszországot. De ez így marad mindaddig, amíg Putyin megőrzi hatalmát.

Csak találgatni lehet, hogy mi az elnök célja. Lehet, hogy a legutóbbi bejelentésekkel azt kívánta igazolni szélsőjobbos, nacionalista tábora számára: igazi háborút vív az orosz anyácskáért. De az is elképzelhető, hogy jobb pozíciót akar magának a tárgyalásokon. Nem volna meglepő, ha rövidesen tűzszünetet hirdetne, kész lenne helyreállítani a gázvezetékeket és felújítani a szállításokat – azoknak a kormányoknak, amely hajlandóak elfogadni az orosz területfoglalást.

De félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a nukleáris fegyvert. Biztos, hogy rá akarja venni Európát saját feltételeinek elfogadására, amihez az kell, hogy megossza a másik oldalt. Ám ha a nyugati partnerek nem hátrálnak meg, akkor az azzal járhat, hogy összeomlik az orosz hadsereg.

Arról nem beszélve, hogy két-három év múlva Európa tökéletesen kiválthatja az orosz gázt és akkor lesz csak nagy bajban Oroszország! Hiszen elveszti legnagyobb, ha nem az egyetlen hosszú távú bevételi forrását. A szankciók érvényben maradnak, ez azonban csak gerjeszti a további kivándorlást. Úgyhogy meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával. Az pedig – már ameddig Putyin diktál Moszkvában – a legjobb esetben is azzal egyenlő, hogy a világ sokkkal, de sokkal instabilabb lesz.

 

Der Standard

 

Az Európai Külkapcsolati Tanás igazgatója azt a következtetést vonja le az orosz elnök legutóbbi húzásaiból, hogy Putyin elhúzódó háborúra készül és fel akarja morzsolni Ukrajnát. Mark Leonard a Project Syndicate-en és a Der Standardban egyidejűleg megjelentetett elemzésben emlékeztet arra, hogy a Kreml ura nem egyszerűen emeli a fenyegetőzés szintjét, hanem csökkentett két olyan egyenlőtlenséget, amely idáig alapvetően meghatározta a viszályt.

Az egyik az, hogy a mozgósítással már nincs szó orosz részről korlátozott katonai műveletről. Másrészt úgy néz ki, hogy megnyerte céljainak a kínai, török, belorusz és iráni vezetést, miután külföldről idáig sok segítséget nem kapott – szemben Kijevvel. Peking a jelek szerint úgy veszi, hogy ukrán földön helyettesítők vívnak csatát, csatlakozva Kína hidegháborújához az USA ellenében.

Rövidtávon a Nyugatnak nem szabad hagynia, hogy Putyin megfélemlítse. Európa átvészelheti akár egy hosszú konfliktust is, ha katonai segélyt, biztonsági garanciákat és gazdasági mankót ad az ukrán vezetésnek. Az országnak jelenleg kb. 100 milliárd euró értékben van szüksége hadfelszerelésre. A gazdaságot jó 700 milliárddal kell megtámogatni. Ekkora összeg jóváhagyásához hősies politikai vezetés kell nyugaton.

 

FT

 

Timothy Garton Ash szerint a fasizmust nem Olaszországban, hanem Putyin rendszerében kell keresni. Mert amit a leendő olasz miniszterelnök asszony hirdet: Isten család, haza, megfejelve a bevándorlás ellenességgel, a jobboldali populizmussal, a jobbos társadalompolitikával és euroszkeptikus nacionalizmussal, az sok jót nem ígér Brüsszel számára. Nem véletlen, hogy Giorgia Melonihoz főként az olyanoktól jönnek az üdvözlő táviratok, mint Le Pen, valamint a hasonszőrű magyar, lengyel és spanyol vezetők.

De azért az újságírói túlzás úgy beállítani, hogy az Olasz Testvérek vezére egyenes ági politikai leszármazottja volna Mussolininek. Az ország ugyanis szokatlan ötvözetet képez: egyszerre van jelen benne a politikai instabilitás, valamint az intézményes folyamatosság. A fékek és ellensúlyok erősek, a demokráciát sokkal kevésbé fenyegeti veszély, mint az USÁ-ban.

Oroszországban viszont nagyon is tetten érhető az erőszak dicsőítése, sőt maga az erő alkalmazása, márpedig mindkettő a fasizmus alapjellemzője. Mint ahogy a vezér államilag szervezett kultusza, a történelmi sértettség, a fiatalság agymosása, valamint az ellenség démonizálása is. Valamint a masszív hazugságra épülő propaganda és a saját nép felsőbbrendűségének ideológiája. De nem hiányzik belőle a kőkemény elnyomás odahaza és a népírtó erőszak külföldön.

De hogy Európa milyen messzire került a 2000-es évek elejének reményeitől, azt jól illusztrálja, hogy egy demokratikusan megválasztott posztfasisztától függ, sikerül-e legyőzni egy fasiszta zsarnokot.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az igazság tele közeleg, mert az olasz választás eredménye arra figyelmeztet, hogy ha az EU nem segít az embereknek az energiaválságban, akkor a populistak egész gyorsan teljesen más válaszokat adnak a kontinens kulcskérdéseire. A brüsszeli kommentár felidézi, hogy sokan félnek: hamarosan elvesztik az állásukat, nem tudják kifizetni az áram- és gázszámlát, de az is elképzelhető, hogy Európa sorsát egy Silvio Berlusconi nevű kísértet szabja meg.

Ő az, aki miniszterelnökként szalonképessé tette a jobboldali populizmust a földrészen. Most az EPP tagjaként a meggyőződéses európait játssza, aki megfelelő irányba tereli a posztfasiszta Melonit. Mármint hogy az európai polgárok sikerrel átvészeljék a háború okozta válságot. Ha tényleg a hármas koalíció alakít kabinetet Rómában, arra nem megy rá az EU, de alapjai a jelek szerint mindenképpen porlékonyabbak lettek, ha azt vesszük, hogy az olaszok milyen lazán segítették hatalomra a liberális politikai ellenségeit.

A demagógok azt állítják, hogy az egyszerű embert képviselik, a nemzetért küzdenek, az állítólag nemzetek feletti, liberális Brüsszellel szemben. De nem csak a magyar és a lengyel kormány él a populizmussal, amikor az EU-t olyan döntésekért teszi felelőssé, amelyeket maga is megszavazott. 

Minél több jogkört vesz át a Bizottság, annál jobban hibádzik a legitimitása. Az emberek azonban látni akarják, hogy miért jó nekik Európa, segít-e nekik a bajban. Erre megfelelő választ kell adni, különben jönnek a demagógok és ők egészen másfelé terelik a dolgokat.

 

Washington Post

 

Fareed Zakaria, a neves amerikai külpolitikai elemző az olasz és a svéd példa nyomán azt ajánlja Joe Bidennek hogy vizsgálja felül az egész bevándorlási rendszert, mert különben jönnek, látnak és győznek a populisták. Olaszország és Svédország ugyanis élesen különbözik egymástól, most mégis közös bennük, hogy olyan pártok emelkedtek fel, amelyek bizonyos kapcsolatban állnak a fasizmussal.

Meloni szokás szerint a globalizáció elleni jelszavakkal kampányolt, és azt ígérte, hogy visszahozza azokat az időket, amikor Soros még nem tett tönkre mindent. A Svéd Demokraták szintén a migrációra összpontosítottak. Mindkét párt eszköztárában bőven megtalálható a demagógia, de ezzel együtt tény, hogy a bevándorlás sok országban kicsúszott az ellenőrzés alól.

Éspedig abban az értelemben, hogy özönlenek be a menedékkérők, nagy napjait éli az embercsempészet, és az intézményi rendszer nem tudja megnyugtatóan szavatolni, hogy csak az arra jogosultak telepedhessenek le. Ennélfogva azonban jogosak a lakosság félelmei. Hiszen sok a gazdasági menekült, akik szintén megérdemlik a méltányos bánásmódot, de nem arra használják a menedékrendszert, amire az szolgál.

Az USÁ-ban teljesen csődöt mondott az érkezők átvilágítása. Ezért Biden bölcsen teszi, ha olajozottabbá, kiszámíthatóbbá teszi a bevándorlást, viszont keményen gátat szab az illegális migrációnak. Különben a populista jobboldal Amerikában is meglovagolja a témát, ahogyan azt tette a svédeknél és az olaszoknál.

 

Bloomberg

 

A vezércikk arra figyelmezteti Giorgia Melonit, hogy megszerezte ugyan a kormányzás jogát, de sok ideje nincs, ezért azonnal hozzá kell látnia a stabil pénzügyek megteremtéséhez, növekedést kell elérnie, ugyanakkor fel kell hagynia a kulturális háborúhoz kapcsolódó provokációkkal.

Az Olasz Testvérek a fasizmusban gyökerezik, a párt választási hadjárata hemzsegett a bevándorlók és a melegek elleni kirohanásoktól. Időnként ugyanazt az idegengyűlölő hangot használta, mint Orbán Viktor. Nem csoda, hogy a külvilágnak vannak fenntartásai az alkalmasságát illetően. Így most határoznia kell: kormányozni vagy provokálni akar-e.

Az olasz gazdaság nagy bajban van és most az a legfőbb, hogy az új kormány meggyőzze a befektetőket: legfőbbképpen ezeket a gondokat kívánja orvosolni. De meg kell újítania az elaggott oktatást, mert az az alap a jövőbeli fellendüléshez. Továbbá le kell mondania a korporatív és protekcionista politikáról, mivel az csak még jobban lenyomná az amúgy is aggályos termelékenységet. Minél hamarabb megszabadul az uszító retorikától és a megbízható kormányzásra, illetve a növekedésre összpontosít, annál jobban nőnek az esélyei, hogy hivatalban tud maradni.  

 

2022. október 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább