2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Uniós szomorújáték

Uniós szomorújáték

A Süddeutsche Zeitung kommentárja szánalmasnak nevezi, hogy Európa nem tud megegyezni mindössze néhány ezer menekült elosztásáról, ezért törésvonal fut keresztül a földrész szívén. Mintha egy szomorújátékot látnánk. Az új olasz kormány bemutatta azt a kunsztot, hogy mindössze két hét alatt elszigetelte magát a kontinensen – a migránsok elleni propagandával, illetve politikával. Világos persze, hogy a posztfasiszta Giorgia Meloni mindig is számíthat Orbán Viktor dicshimnuszára, de mennyit ér a magyar dicséret? Fontosabb lenne az olaszok számára, ha a nagy partnerekkel, a németekkel és a franciákkal tudnak közös nevezőre jutni. Most éppen egy hajónak Toulonba kellett átmennie, 230 kimentettel a fedélzetén, mert Olaszország a tengerjogot megszegve nem engedte be a legközelebbi kikötőbe. Salvini és az olasz jobboldal több más, jeles személyisége a keménység diadalának nevezte a fejleményt, ám ez lesújtó. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

A konzervatív lap a német tulajdonban lévő Duna Dráva Cement példáján mutatja be, miként vezeti járószalagon a befektetőket a nemzeti-jobboldali magyar kormány, amely előszeretettel avatkozik bele a gazdaságba. Vannak ágazatok persze, amelyeknek udvarol, lásd az autó- és akkumulátorgyártást, de az építőanyag ipar, az más.

A DDC-nek két gyára működik, az egyik Beremenden, a másik Vácott, tavaly az üzleti forgalma meghaladta a 63 milliárd forintot. Ám most extra adót vetettek ki rá, ami nagyjából a forgalom 90 %-ának felel meg. Ettől azután rögtön veszteséges lesz a tevékenység. És akkor még ott van a kiviteli tilalom.

A döntést a háborús szükséghelyzetre hivatkozva rendeleti úton hozták meg, és csak tetézi, hogy mennyire megdrágult az energia. Az importra viszont nem vonatkoznak a megszorítások, vagyis nem igaz a hivatalos érv, mármint hogy az építőanyag-ellátást kívánják ily módon biztosítani.

A dekrétumok élesen sértik az egységes piac szabadságjogait, hiszen itt célzott diszkriminációról van szó más uniós országok leányvállalataival szemben. Továbbá ellentétesek a tulajdon szabadságával, emellett pedig közvetve azoknak a nem magyar versenytársaknak kedveznek, amelyeket nem érint a szabályozás. Az export leállítása pedig az áruk szabad áramlását gátolja.

 

Die Welt

 

A helyettes lengyel igazságügyi miniszter szerint Brüsszel, a németekkel a háta mögött, csupán ürügyként használja a jogállami kifogásokat, mert bele akar avatkozni a belügyekbe. A héjának számító Sebastian Kaleta azonban mondott még ennél cifrábbat is. Így azt, hogy miközben országa minden segítséget megad Ukrajnának, a Nyugat cinikusan meg fogja támadni, de azt ígérte, hogy Varsó keményen védekezik, majd, ez hétszentség.

Hozzátette: semmilyen engedményt nem szabad tenni a Bizottságnak, noha az a koronaalapból megszavazott 36 milliárd euró mellett most már 75 milliárdnyi költségvetési támogatást is be akar fagyasztani. Az interjúalany azzal érvelt, hogy az a pénz jár országának, mégis szankciókat rendelnek el ellene, noha eleget tett a brüsszeli kívánságoknak, feloszlatta pl. a vitatott Fegyelmi Kamarát a Legfelsőbb Bíróságon.

Ám mint mondta, az látszik, hogy az EU rosszhiszeműen jár el, újabb és újabb követelésekkel áll elő. Célja ugyanis a lengyel hatalomváltás, más magyarázatot nem lehet találni, mivel a jogállammal nincs semmiféle gond. Arra a megjegyezésre, hogy ezt azért az Európai Bíróság, a Velencei Bizottság és az Emberi Jogok Bírósága nem így látja, azt válaszolta, valamennyi politikai döntést hozott, mert Lengyelországban a bíróságok egytől egyig függetlenek.

És hazudnak azok a német politikusok, akik az ellenkezőjét állítják, lásd Katarina Barleyt, az EP alelnökét, Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét, vagy akár Ursula von der Leyent. De amikor azt gondolják, hogy a nyugati demokráciák érettebbek, ezért stabilabbak, mint a keletiek, valójában rasszisták. Az meg zsarolás, hogy szankciókat helyeznek kilátásba, ha lengyelek nem hajtják végre azt, amit valaki Luxemburgban kitalál.

 

Time/AP

 

Varsóban több tízezer szélsőjobbos menetelt a nemzeti függetlenség napján. A felvonulók ukrán- és EU-ellenes jelszavakat kiabáltak, továbbá sürgették az „LMBT-propaganda” leállítását, de az elmúlt évektől eltérően ezúttal nem voltak összecsapások, aminek a liberális polgármester nagyon örült. Mindenesetre a rendőrség nagy erőket vonultatott fel, hogy megakadályozza az összecsapásokat a baloldali ellentüntetőkkel.

A nacionalista pártok felhívására mozgósított tömegek azt is hangoztatták, hogy Lengyelország nemzetállam, erős és nagy. Andrzej Duda elnök ugyanakkor azt emelte ki a háborúra utalva, hogy az utóbbi évek hirtelen megmutatták: mennyire fontos az állami függetlenség. Ukrán kollégája az üzente, hogy országa testvérnek tekinti a lengyeleket és emlékezni fog a tőlük kapott segítségre.

A Függetlenség Napja arra emlékeztet, hogy Lengyelország az első világháború végén – 123 év után – visszanyerte az önállóságát.

 

Guardian

 

Az amerikai időközi választások megmutatták, miként lehet legyőzni Donald Trumpot és az utánzóit – állapítja meg a kommentár. Ehhez nagyon fontos volt, hogy a demokraták levetkőzték a félénkséget és semlegesítették a republikánusok jobboldalát.

A hét egy sor váratlan jó hírt hozott az USÁ-ból és a fejleményeknek bátorítaniuk kell mindazokat, akik az egész világos szembeszállnak a nemzeti populizmus veszélyével, sőt talán még iránymutatást is kaptak. Bár a mérleg vegyes, hiszen a brazil elnök kipenderült a hatalomból, viszont Izraelben visszatért Netanjahu. De mindent felülír az amerikai eredmény.

Pedig kevesen gondolták volna, hogy a tengerentúli szavazópolgárok ezúttal is a korábbi elnök orrára koppintanak, ám így messze elmaradt a jósolt ellenzéki áttörés. Az derült ki, hogy saját jogaik védelmében sokan nem kérnek az összeesküvés elméleteket hirdető, illetve a demokráciát megvető jelöltekből.

Az egyik tanulság az, hogy egy ilyen eredmény eléréséhez fegyelem kell. Az izraeli baloldal nem volt képes összefogni és ez meg is látszott a végkimenetelen. A másik lecke, hogy az amerikai demokraták nem hagyták átcsábítani magukat a számukra kedvezőtlen terepre és azokat a témákat tartották napirenden, amelyek nekik kedveztek. Így a munkahelyek megőrzését, az egészségügyet és az abortuszt.

Emellett az is fontosnak bizonyult, hogy minden félelem dacára kitartottak amellett: a Trump vezette republikánusok magát a demokráciát veszélyeztetik. Félő volt ugyanis, hogy ez a kérdés túl elvont, amikor az embereket inkább az üzemanyag ára foglalkoztatja.

Megszívlelendő a populista-ellenes erők részére továbbá, hogy támaszkodni kell a nőkre és a fiatalokra, valamint a kisebbségekre.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A kommentár szánalmasnak nevezi, hogy Európa nem tud megegyezni mindössze néhány ezer menekült elosztásáról, ezért törésvonal fut keresztül a földrész szívén. Mintha egy szomorújátékot látnánk. Az új olasz kormány bemutatta azt a kunsztot, hogy mindössze két hét alatt elszigetelte magát a kontinensen – a migránsok elleni propagandával, illetve politikával.

Világos persze, hogy a posztfasiszta Giorgia Meloni mindig is számíthat Orbán Viktor dicshimnuszára, de mennyit ér a magyar dicséret? Fontosabb lenne az olaszok számára, ha a nagy partnerekkel, a németekkel és a franciákkal tudnak közös nevezőre jutni.

Most éppen egy hajónak Toulonba kellett átmennie, 230 kimentettel a fedélzetén, mert Olaszország a tengerjogot megszegve nem engedte be a legközelebbi kikötőbe. Salvini és az olasz jobboldal több más, jeles személyisége a keménység diadalának nevezte a fejleményt, ám ez lesújtó.

A franciák embertelennek minősítették az olasz hozzáállást, ami meglehetősen kemény hang szövetségesek között. Viszont felfüggesztették, hogy átvegyenek 3500 migránst az olaszoktól és felszólították a többi EU-tagok, hogy kövessék a példát. 

Az Európán végig húzódó árok veszélyesen mély, de itt volna az idő, hogy az Unió végre dűlőre jusson a menedékpolitikában. Akkor a szélsőjobbnak nem volna alibije, hogy ezt az aljas propagandát folytassa a leggyengébbek hátán.

 

Die Presse

 

Szlovénia tiltakozott, mert Ausztria újabb fél évvel kiterjesztette az ellenőrzést a két ország határán, mellesleg a bécsi lépés vonatkozik a magyar határra is. Szlovákia mentén viszont már csak egy hónapig marad érvényben. Az osztrák belügyi tárca arra hivatkozik, hogy következetesen harcolni kell az embercsempészet ellen. Közölte továbbá, hogy a lépést egyeztették a szomszéd államok társhatóságaival és tájékoztatták róla Brüsszelt is.

A schengeni térségen belül ilyen intézkedés csak akkor lehetséges, ha komoly veszély leselkedik a közrendre, vagy a belbiztonságra, de akkor is maximum csak félévre lehet elrendelni. Utána már bizonyítani kell az állítást. A szlovén vezetés éppen azt nehezményezi, hogy osztrák részről semmivel nem támasztották alá az állítást. Egyben az várja, hogy a Bizottság nézzen az ügyben Ausztria körmére.

 

 

 

2022. november 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. >

Tovább

Egy zombi eltűnt, létrejött viszont egy szörny

Erre mutat rá a Neue Zürcher Zeitung kommentárja, miután az UBS felvásárolja a súlyos helyzetbe került >

Tovább

A tébolyult nyelv önkénye

Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési >

Tovább

A NATO a jövőben ne bízzon meg Magyarországban és Törökországban

Hogy Erdogan végül is beadta a derekát Finnország kapcsán, az hatalmas nyomás alá helyezi Orbán Viktort. >

Tovább