2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Shaip Kamberi az albán nemzeti közösség jogairól

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a Danas nevű belgrádi napilap, az Autonomija vajdasági polgári portál és a naslovi net portál is. De nem a magyar nyelvű irányított „közszolgálati” sajtó, se a magukat függetlennek nevező internetes portálok. A magyar közösség tagjainak nem kell tudni, hogyan küzdenek az albán képviselők és az albán nemzeti tanács a közösségi jogokért? A VMSZ-es képviselők és a Magyar Nemzeti Tanács tagjai talán végre elszégyellnék magukat? Bozóki Antal:

A Szerbiában élő magyar kisebbség helyzetének alakulásról, jogainak érvényesüléséről legtöbbször a Vajdasági „Magyar” Szövetség vezető tisztségviselőitől (Pásztor István pártelnöktől és Kovács Elvira alelnöktől), valamint a Magyar Nemzeti Tanács irányítása alatt lévő, hamisan közszolgálatinak titulált, a gyakorlatban pártalapú sajtóból szerzünk tudomást. Szakmai és tudományos kutatás ezen a téren nem folyik, így csak a politikusok szubjektív, leginkább optimista, a valóságtól távol álló értékelései jutnak el a nyilvánossághoz.

Ezeknek a lényege, hogy az országban a nemzeti kisebbségi jogok területén minden a legnagyobb rendben van, azok a „legmagasabb európai mércéknek” is megfelelnek, miközben a papíron/törvényekben ugyan meglévő jogok a mindennapi életben gyakran nem valósulnak meg, vagy éppen sérülnek.

A többi szerbiai nemzeti kisebbség jogainak érvényesülésébe pedig vajmi kevés betekintésünk van.

Az albán nemzeti közösség helyzetéről leginkább Shaip Kamberi, a szerb parlament bujanovaci képviselőjének, egyébként a Demokratikus Akció Párt [Partija za demokratsko delovanje – PDD] elnökének parlamenti felszólalásaiból, nyilatkozataiból értesülünk. Ezekből az derül ki, hogy bizony problémák vannak az albánok jogérvényesítése területén is.

A bujanovaci (Bujanovačke nevű) szerb nyelvű városi portál írása szerint Shaip Kamberi augusztus 30-án reagált Ana Brnabić szavaira a Bledi Stratégiai Forumon (BSF, augusztus 28-29), aki az albánoknak azt üzente, „ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”, hogy „legyünk boldogok, hogy élünk”!

Kamberi szerint a miniszterelnök azt üzente, hogy a Preševó-völgyi albánoknak „vannak jogaik”, mivel senki nem „gyilkolja” őket, a koszovói szerbeknek pedig nincsenek (jogaik).

– Ez Szerbia kettős mércét alkalmazó hivatalos kisebbségi politikájának a folytatása és az alapvető jogok megvonása a kisebbségektől, miközben a saját (szerb – B.A.) kisebbsége számára Koszovón olyan mércék létrehozására törekszik, amelyek egyetlen országban sem léteznek – mondta Kamberi.

– Amikor a biztosított és alkalmazott jogokról van szó, a helyzet egészen más, mint ahogy Brnabić állítja. Szerbia továbbra is az egyetlen ország a Balkánon, ahol törvény tiltja a nemzeti szimbólumok nyilvános használatát. (Kamberi korábban javasolta a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságainak védelméről szóló törvény 16/2 szakaszának módosítását, miszerint a nemzeti kisebbségek nemzeti szimbólumai és jelei „nem lehetnek azonosak más ország szimbólumaival és jeleivel”.)

Szerbiában a legalacsonyabb a (nemzeti) kisebbségek részvétele a közéletben és a döntéshozatalban, a megkülönböztetési politika miatt, ami évtizedek óta folyik. A közigazgatásban, a közintézményekben és a polgárok számára fontos szervezetekben az albánok részvétele vagy szimbolikus, vagy nem is létezik – tette hozzá Kamberi.

– Ugyanaz a Szerbia, amelyik akadályozza a (nemzeti) kisebbségek egyenrangú és részarányos integrációját a saját területén, Koszovón rákényszerítette a szerbeket, hogy elhagyják az intézményeket – fogalmazott az albán képviselő.

– A albánokról szóló politikai vélemény itt továbbra is olyan, mint a balkáni háborúk előtt. Brnabić asszony: Miért nem látogatta meg egyszer sem Batajnicát és más szerbiai helyeket, ahol az albánok tömegsírjai voltak? – kérdezte Kamberi.

 

Kamberi szeptember 18-án kérdést intézett Aleksandar Vučićhoz: „Ha a szerbek használhatják a nemzeti zászlót a régióban, miért vonják meg az albánoktól ezt a jogot Szerbiában?”

A társadalmi hálón közölt jegyzetében Kamberi idézte Vučićot, aki (szeptember 15-én) a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napjának ünneplése alkalmából (amit a délvidéki iskolákban is kötelezően ünnepeltetnek) azt mondta, „a mi népünknek egy a nyelve és a zászlója”.

– Élhetünk sok országban, de szerb családi- és utónevünk és zászlónk van” – mondta Aleksandar Vučić szerb elnök a Nišben tartott ünnepségen.

– Ugyanez a helyzet nálunk is, elnök úr – üzente Kamberi.

– Öt országában élünk, de továbbra is egy nemzet vagyunk – mi albánok vagyunk. Ugyanaz a zászlónk. A nyelvünk is ugyancsak egy. Miért gondolja akkor, hogy egyes jogok csak a szerbeket illetnek meg? Miért büntetik az albánokat, amikor a nemzeti szimbólumaikat használják? A Preševó-völgyi albánoknak miért nem ismerik el az anyanyelv-használati jogot az állami szervekben? – kérdezte Kamberi.

Az albán képviselő Pristinában találkozott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, akinek elmondta, hogy a bosnyák Egyesült Völgy – Demokratikus Akció Párt [Ujedinjena dolina – SDA Sandžak] képviselőivel öt, köztük a nemzeti jelképek használatáról szóló törvény módosítását javasolták.

Az albán kisebbség számára ugyanis nem engedélyezik az Albán Köztársaság zászlójának nemzeti szimbólumként való használatát. A szabálysértési bíróság pénzbüntetésre ítélte Ragmi Mustafa tanácselnököt és az albán nemzeti tanácsot [Savet Albanaca] az albán nemzeti zászló kitűzése miatt 2021. november 28-án, az albánok nemzeti ünnepe, a Zászló Napja alkalmából.

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a Danas nevű belgrádi napilap, az Autonomija vajdasági polgári portál és a naslovi net portál is. De nem a magyar nyelvű irányított „közszolgálati” sajtó, se a magukat függetlennek nevező internetes portálok.

A magyar közösség tagjainak nem kell tudni, hogyan küzdenek az albán képviselők és az albán nemzeti tanács a közösségi jogokért? A VMSZ-es képviselők és a Magyar Nemzeti Tanács tagjai talán végre elszégyellnék magukat?

 

2023. szeptember 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább