2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ

A béke megőrzésének legcélravezetőbb útja, hogy az ukránokat képessé kell tenni az agresszor visszaszorítására. Ez erős üzenet volna nem csupán Putyinnak, hanem az összes hasonló zsarnoknak, hogy ne húzzanak ujjat a Nyugattal. De pont nem ez történik, mert csak annyi fegyver megy az ukránoknak, hogy nem maradjanak alul, de a győzelemhez ez a tűzerő kevés. Az USA nem küld harckocsikat vagy vadászgépeket. Ám mennyivel más volna a helyzet, ha amerikai katonák vesztenék életüket a harcokban! Washington mindent bevetne, a légierőt is beleértve. Ehelyett azt üzeni az ukránoknak, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt. Ezek szerint az ukrán életek kevesebbet érnek, mint az amerikai életek? Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Az unió vizsgára kényszerül a következő években, mert alaposan át kell alakulnia, mielőtt új tagokat venne fel, de ez nem okvetlenül jó hír Ukrajna számára. Hiszen Kijevnek így is egy sor feltételt kell teljesítenie: korszerűbb, versenyképesebb és értelemszerűen kevésbé korrupt államot kell felmutatnia. Ami hatalmas feladat, de könnyen meg lehet csinálni, ha azzal vetjük össze, hogy az ország élet-halál harcot folytat a fölényben lévő oroszokkal.

Az EU-nak ugyanakkor nem erőssége az önismeret. 27 taggal a cselekvőképesség határára jutott, mivel egyes tagjai a vétójog miatt túl erősnek érzik magukat. Az orbáni, autoriter Magyarországnak ma esélye nem volna arra, hogy bekerüljön. De tetszése szerint bármit blokkolhat. Ezért mondta joggal a német kancellár, hogy a szervezetnek át kell alakulnia az újabb bővítés előtt.

Ez persze jócskán megnehezíti Ukrajna, Moldova és a Nyugat-Balkán helyzetét, de ők pontosan tudják, mi forog kockán. Remélhetőleg azok is tisztában vannak vele, akik már a közösség tagjai.

 

Washington Post

 

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ, így ennek megfelelően kell cselekedni. Ezt hangsúlyozza Max Boot, a lap szemleírója, aki történész és a Külkapcsolati Tanács elemzője. Kiemeli, hogy Amerikának még az eddiginél is nagyobb támogatást kell nyújtania Kijevnek, mert az oroszok az egész háború utáni nemzetközi rend alapjait támadták meg. Ha megússzák, akkor az jelzés lesz már diktátoroknak az egész földön, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak – a Nyugat túl gyenge ahhoz, hogy megállítsa őket.

Elég azt nézni, hogy az orosz önkényúr szemet vetett a balti köztársaságokra. Vagy azt, hogy Kína meg akarja kaparintani Tajvant. Ha bekövetkezik bármelyik a kettő közül, akkor az USA olyan viszályba keveredhet, amely könnyen elvezethet a 3. világháborúhoz. A béke megőrzésének legcélravezetőbb útja, hogy az ukránokat képessé kell tenni az agresszor visszaszorítására. Ez erős üzenet volna nem csupán Putyinnak, hanem az összes hasonló zsarnoknak, hogy ne húzzanak ujjat a Nyugattal.

De pont nem ez történik, mert csak annyi fegyver megy az ukránoknak, hogy nem maradjanak alul, de a győzelemhez ez a tűzerő kevés. Az USA nem küld harckocsikat vagy vadászgépeket. Ám mennyivel más volna a helyzet, ha amerikai katonák vesztenék életüket a harcokban! Washington mindent bevetne, a légierőt is beleértve. Ehelyett azt üzeni az ukránoknak, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt. Ezek szerint az ukrán életek kevesebbet érnek, mint az amerikai életek?

A következtetés az, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad közvetlenül harcba keverednie Oroszországgal, ellenben mindent meg kell adnia Ukrajnának, hogy az megnyerje a háborút, amelyet Moszkva az egész Nyugat ellen vív.

 

FT

 

Putyin a szovjet idők imperializmusába, tekintélyelvűségébe és elszigeteltségébe vitte vissza országát – írja a lap fő külpolitikai elemzője, miután ismerősöktől megtudta, hogy ő is rákerült azoknak a listájára, akik immár nem utazhatnak be orosz földre. Pedig Gideon Rahman 1987 óta folyamatosan a helyszínen tanulmányozta a fejleményeket, és főként 2004 óta sűrűsödtek a látogatásai.

Így azután személyes tapasztalatai alapján mondja, hogy nagyon sok minden ma is pont olyan, mint Brezsnyevék korában. Az autokrácia, a birodalmi gondolkodás, az erőszak, egytől egyik alapul szolgál a kormányzáshoz. A rezsim ellenfeleit ugyanúgy üldözik, időnként meg is ölik őket (Nyemcov).

Ukrajna és a Krím példája igazolja, hogy Putyin és lakájai soha nem fogadták el a volt tagköztársaságok függetlenségét. Lengyelország attól tart, hogy ennek a felfogásnak egy nap ő is áldozatul esik. Egy orosz tudós szerint az elnök leginkább attól fél, hogy Oroszország elveszti nagyhatalmi státuszát. Szó, ami szó, gazdasági értelemben arra egyáltalán nem szolgál rá, itt a katonai erő, illetve nukleáris kapacitás a döntő.

A külső terjeszkedés ezúttal is együtt jár a hazai elnyomással. Ám az Ukrajna elleni háború miatt az ország oly mértékben magára maradt, hogy az még a Szovjetunió elszigeteltségét is felülmúlja.

 

2022. június 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább